IdeaMAX

3 Дублажа на заглавна страница, които съсипват SEO

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » 3 Дублажа на заглавна страница, които съсипват SEO
Как да се справим с дублираното съдържание на заглавна страница

Много от хората, прочели по няколко публикации на тема оптимизация за търсачки мислят, че единственото, което трябва да правят е да наливат линкове като бесни, за да се класират на първи места в SERP.

Ще направим една вметка, че да правиш линк билдинг, без да си осигурил оптималното индексиране и правилното разпределение на тежестта на страниците в сайта си е като да хвърляш тухли в тресавище. При това положение се налага да хвърляш тухли по-бързо, отколкото те потъват, а това не е никак перспективна стратегия.

Един от най-честите проблеми, с които се сблъскваме в нашата практика при SEO анализ на сайт е дублираната основна страница на сайта или електронния магазин. Защо правилното отношение към този наглед малък проблем ще допринесе за по-голямата ви онлайн видимост от страна на потребителите ще стане ясно малко по-долу.

Най-фрапиращите грешки при оптимизацията на сайт

Нека все пак уточним какво значи дублаж – това е проблем, при които едно и също съдържание, категория, продукт или друга страница на вашия сайт е достъпна от няколко различни URL адреса. Дублажите в контекста на настоящата ни тема най-често биват стандартни и за съжаление повечето уеб разработчици все още не са се научили да се справят с тях.

Ето и 3-те най-чести проблема по отношение вътрешните дублажи на заглавна страница.

Index.php/html/htm

За съжаление голяма част от онлайн магазините или сайтовете, които идват при нас за оптимизация и подобряване на своята онлайн видимост имат този проблем.

В какво се изразява той?

Проблемът тук е, че заглавната страница на един примерен sait.com е достъпна и от следните URL адреси, което е класически дублаж и следва да се неутрализира по подходящ начин.

  • https://site.com
  • https://site.com/index.php
  • https://site.com/index.htm
  • https://site.com/index.html
  • https://site.com/bg/…
  • …и много други

За да се справите с този проблем е нужно да използвате директива за 301 redirect, която можете да реализирате в .Htaccess файла в главната директория на вашия сайт. Нужно е да добавите следното правило:


RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^sait.com/index.php $

RewriteRule ^$ https://sait.com [L,R=301]

*Аналогично се действа и при други разширения

Това разбира се може да бъде реализирано и по друг начин, но този вероятно ще бъде най-лесният и най-бързият за вас.

Как да оптимизираме коректно TITLE таговете

Горният пример ни отвежда и до следващият проблем, с който всеки сайт, който иска да се позиционира по-добре следва да се справи, а именно

WWW vs. NON-WWW

Както виждате в горния пример с директивата, която написахме в .Htaccess файла, ние редиректваме към NON-WWW версията на сайта.

Важно е да се отбележи, че ако този редирект не е реализиран, то отново получаваме дублаж на нашия сайт и това влошава нашето класиране в SERP, защото реално сайтът ви се зарежда от 2 различни URL адреса – sait.com и www.sait.com.

Отново е нужно да посегнете към 301 redirect и да пренасочите единия URL да води към другия, за да не може сайтът ви да е достъпен и от двата. Опция е да изберете и предпочитана версия в Search Console на Google (ex Google Webmaster Tools).

!Внимание: Макар ние да предпочитаме да използваме NON-WWW версии поради факта, че са по-кратки за изписване, а и домейните подлежат на хитри браузър хакове (за тях друг път), то от ключово значение е да видите с коя от двете версии на сайта ви той се появява в резултати на Google. Изберете за основна тази, която вече Google е позиционирал в своите резултати.

HTTPS и HTTP

В последно време все повече сайтове и по-конкретно онлайн магазини използват HTTPS (HTTP over SSL или HTTP Secure). Причините са 2 – едната от тях разбира се опитът им да предоставят по-високо ниво на сигурност за своите потребители, когато те използват разплащателна информация или пароли в техния сайт, другата е доста по-проста – Google го препоръчва.

Тук отново съществува риск от дублиране на вашето съдържание, както на заглавна страница, така и на вътрешните, ако не сте пренасочили ефективно HTTP към HTTPS.

Логично и тук използваме 301 redirect. Макар на пръв поглед редиректването да работи, внимавайте защото никак не са редки случаите, когато вместо 301 сме използвали 302, а това не е най-доброто решение, както сами се досещате.

!Внимание: Ориентирайте rel=canonical тага на всяка страница към HTTPS версията. Съблюдавайте и дали всички елементи в сайта се предават по HTTPS, тъй като една щастлива случайност преди време ме отказа от онлайн банкирането в България именно поради тази причина, а именно предаване на части от сайта през HTTP в уж сигурна страница за онлайн банкиране след логване.

Управлението на редиректи с цел запазване на тежестта на страниците на сайта при класиране в Google е добре познато на всеки опитен SEO оптимизатор, но малцина от клиентите реализират тези препоръки. Най-често това са едни от първите неща, за които проверяваме при SEO одит на клиентски сайт.

Мръсните тайни, които са в помощ на малкия бизнес

!Не забравяйте!

 

Вие можете да се справите прилично на фона на останалите собственици на сайтове във вашата ниша, но редиректите, покрити в тази публикация са само една малка част от работата по оптимизирането на вашия сайт и конкретно неговата заглавна страница.

Искате по-добро класиране? Търсите начин да продавате повече? Имате нужда от свеж органичен трафик при това от лазерно таргетирани потребители? IdeaMAX!

4.8/5 - (174 votes)
blank

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 10 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец, влизащи от търсещи машини като Google.

Свържете се с IdeaMax.eu