IdeaMAX

Заглавна страница: 3 дублажа, които съсипват SEO

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Заглавна страница: 3 дублажа, които съсипват SEO
Как да се справим с дублираното съдържание на заглавна страница

Много от хората, прочели по няколко публикации на тема оптимизация за търсещи машини мислят, че единственото, което трябва да правят е да наливат линкове като бесни, за да се класират на първи места в SERP.

Ще направим една вметка, че да правиш линк билдинг, без да си осигурил оптималното индексиране и правилното разпределение на тежестта на страниците в сайта си е като да хвърляш тухли в тресавище. При това положение се налага да хвърляш тухли по-бързо, отколкото те потъват, а това не е никак перспективна стратегия.

Дублирана заглавна страница и защо това е важно

Един от най-честите проблеми, с които се сблъскваме в нашата практика при SEO анализ на сайт е дублираната основна страница на сайта или електронния магазин. Защо правилното отношение към този наглед малък проблем ще допринесе за по-голямата ви онлайн видимост от страна на потребителите ще стане ясно малко по-долу.

Най-фрапиращите грешки при оптимизацията на сайт

Нека все пак уточним какво значи дублаж – това е проблем, при които едно и също съдържание, категория, продукт или друга страница на вашия сайт е достъпна от няколко различни URL адреса.Това затруднява Google да даде максимална тежест на една от вашите страници, защото вие сте го разколебали, подавайки му противоречива информация чрез вашия уеб сайт.

С развитието на SEO се появи т.нар. термин Canonicalized, който има за цел да стандартизира версията, която Google предпочита на фона на останалите версии, откриваеми на различни URL адреси във вашия сайт.

Де факто по този начин вместо вие да избирате коя страница да се класира за дадена ключова фраза – това прави Google и ви лишава от гъвкавост при реализиране на дигиталната ви стратегия за подобрена видимост с инструментите на SEO.

Дублажите в контекста на настоящата ни тема най-често биват стандартни и за съжаление повечето уеб разработчици все още не са се научили да се справят с тях. Същото важи и за множество платформи за онлайн магазини, включително SaaS такива, както и CMS системи, които масово се използват от уебмастърите по света, особено когато говорим за нови сайтове.

Ето и 3-те най-чести проблема по отношение вътрешните дублажи на заглавна страница.

1. Index.php/html/htm

За съжаление голяма част от желаещите SEO онлайн магазини или сайтовете, които търсят нашите услуги за оптимизация и подобряване на онлайн видимост имат този проблем със своята заглавна страница (всъщност понякога нещата са се разпрострели върху огромни части от целия сайт).

В какво се изразява този проблем на заглавна страница?

Проблемът тук е, че заглавната страница на един примерен уеб сайт, например sait.com може да е достъпна и от следните URL адреси, което е класически дублаж на заглавна страница и следва да се неутрализира по подходящ начин.

В зависимост от системата за управление на съдържание или платформата, която използвате тези проблеми могат да присъстват напълно, да присъстват частично, а понякога и напълно да отсъстват, ако създателите им са си свършили качествено работата.

  • https://site.com
  • https://site.com/index.php
  • https://site.com/index.htm
  • https://site.com/index.html
  • https://site.com/bg/…
  • …и много други

За да се справите с този проблем е нужно да използвате директива за 301 redirect, която можете да реализирате в .Htaccess файла в главната директория на вашия сайт. Нужно е да добавите следното правило:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^sait.com/index.php $

RewriteRule ^$ https://sait.com [L,R=301]

*Аналогично се действа и при други разширения, различни от .com като смените този елемент в по-горния пример.

Това разбира се може да бъде реализирано и по друг начин, но този вероятно ще бъде най-лесният и най-бързият за вас, ако не сте програмисти с достатъчно опит в разработката на уеб решения и магазини.

Как да оптимизираме коректно TITLE таговете

Горният пример ни отвежда и до следващият проблем, с който всеки сайт, който иска да се позиционира по-добре следва да се справи, а именно избора дали да използваме www версия или non-www версия на нашия домейн.

2. WWW vs. NON-WWW

Както виждате в горния пример с директивата, която написахме в .htaccess файла, ние редиректваме към NON-WWW версията на сайта.

Важно е да се отбележи, че ако този редирект не е реализиран, то и тук се получава дублаж на съдържанеито на нашия сайт и това влошава класирането ни в SERP (Search Engine Result Page) на Google, защото реално сайтът ви се зарежда от 2 различни URL адреса – sait.com и www.sait.com.

Отново е нужно да посегнете към 301 redirect директивите и да пренасочите единия URL да води към другия(този, който сте решили да използвате дългосрочно, за да не се налага после отново редирект), за да не може сайтът ви да е достъпен и от двата URL адреса, а всички версии да насочват към Canonical таг, посочен в страница. Опция е да изберете и предпочитана версия в Search Console на Google (ex Google Webmaster Tools).

!Внимание: Макар ние да предпочитаме да използваме NON-WWW версии поради факта, че са по-кратки за изписване, а и домейните подлежат на хитри браузър хакове (за тях друг път), то от ключово значение е да видите с коя от двете версии на сайта ви той се появява в резултати на Google. Изберете за основна тази, която вече Google е позиционирал в своите резултати.

3. HTTPS и HTTP

В последно време все повече сайтове и по-конкретно онлайн магазини използват HTTPS (HTTP over SSL или HTTP Secure).

Причините са 2 – едната от тях разбира се опитът им да предоставят по-високо ниво на сигурност за своите потребители, когато те използват разплащателна информация или пароли в техния сайт, другата е доста по-проста – Google го препоръчва.

Тук отново съществува риск от дублиране на вашето съдържание, както на заглавна страница, така и на вътрешните, ако не сте пренасочили ефективно HTTP към HTTPS.

Логично и тук използваме 301 redirect. Макар на пръв поглед редиректването да работи, внимавайте защото никак не са редки случаите, когато вместо 301 сме използвали 302, а това не е най-доброто решение, както сами се досещате.

!Внимание: Ориентирайте rel=canonical тага на всяка страница към HTTPS версията. Съблюдавайте и дали всички елементи в сайта се предават по HTTPS, тъй като една щастлива случайност преди време ме отказа от онлайн банкирането в България именно поради тази причина, а именно предаване на части от сайта през HTTP в уж сигурна страница за онлайн банкиране след логване.

Управлението на редиректи с цел запазване на тежестта на страниците на сайта при класиране в Google е добре познато на всеки опитен SEO оптимизатор, но малцина от клиентите реализират тези препоръки. Най-често това са едни от първите неща, за които проверяваме при SEO одит на клиентски сайт.

Мръсните тайни, които са в помощ на малкия бизнес

!Не забравяйте!Вие можете да се справите прилично на фона на останалите собственици на сайтове във вашата ниша, но редиректите, покрити в тази публикация са само една малка част от работата по оптимизирането на вашия сайт и конкретно неговата заглавна страница.

Искате по-добро класиране в търсачките като Google.bg? Търсите начин да продавате повече?

А може би имате нужда от свеж органичен трафик при това от лазерно таргетирани потребители?

Отговорът е IdeaMAX!

Съмнявате ли се? Разгледайте препоръките от нашите доволни клиенти в страницата ни Препоръки!

4.8/5 - (174 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu