IdeaMAX

8 причини защо вашият онлайн магазин не продава

IdeaMax » Блог » 8 причини защо вашият онлайн магазин не продава
Ecommerce съвети от IdeaMAX

Вие имате страхотно изглеждащ онлайн магазин? Качили сте в него всичките ваши невероятни продукти на страхотни цени? Направили сте всичко възможно по отношение оптимизацията на електронния си магазин, за да осигурите максимален трафик от посетители, които да се превърнат във ваши клиенти?

Защо тогава не генерирате печалбата, която сте очаквали?

Това е темата на днешната ни статия и се надяваме тя да ви помогне да се справите с предизвикателството на Интернет търговията.

Електронният магазин е прекрасен начин да увеличите вашите приходи, влагайки малко средства за това. Можете да генерирате продажби денонощно и от всяка точка на света, без да се налага да влагате средства за разширен състав от хора, които да обслужват вашите клиенти.

Въпреки факта, че повече от 280 милиона потребителя в САЩ пазаруват онлайн и харчат приблизително около 4 000 долара годишно на човек, то голяма част от онлайн магазините устремено продължават да се борят, за да направят бизнеса си печеливш.

1. Нискокачествени изображения и липса на продуктовите описания

Когато хората пазаруват онлайн, те нямат възможност да докоснат и да разгледат внимателно даден артикул. Средния потребител е принуден да разчита на изображенията в сайта, които им предоставяте, както и на описанията към конкректния продукт.

Снимката и описанието трябва да бъдат направени така, че да привличат максимално купувача и да правя обещание за качеството на продукта. Ако разчитате единствено на продуктовото описание и имате не толкова добри снимки на продуктите, то съществува опасност от това да пропуснете значителен брой продажби, защото не предизвиквате визуален интерес у потребителите.

Важно е да представите продукта с възможно най-качествените снимки и добре написани и уникални продуктови описания, с помощта на които да посеете реалистична представа за него в клиента. С помощта на тези снимки и описания Потребителят да разбере какво е качеството на закупената стока и предимството да я притежава.

2. Нямате информация за контакти

Как могат да се свържат с вас клиентите? Контактната информация в един онлайн магазин е малък детайл, но липсата му е предпоставка за съмнение, предубеденост и пасивност от страна на потребителите, които не виждат реалния бизнес зад сайта. Те искат да знаят как биха могли да се свържат с вас ако възникне някакъв проблем с покупката и продукта, които са харесали.

Ако не сте посочили адрес и телефон за контакт, то много трудно бихте могли да създадете доверието, което желаете. Направете така, че контактната информация да е на видимо място в сайта. Още повече това е полезно и в редица други случаи като например локално SEO, където NAP (Name, Address, Phone) е ключов ранкинг фактор.

3. Твърде сложен процес за завършване на покупката

Сложната и изискваща много данни форма за поръчка е кошмара на всеки потребител. Това е все едно да отидеш в някой претъпкан хипермаркет за един единствен продукт и в магазина да работи една каса, на която да чакаш на безкрайна опашка, за да дойде и твоя ред на касата.

Елиминирайте това неприятно изживяване за потребителите веднага! Създайте много кратка форма за поръчка в една единствена страница.Не изисквайте регистрация за плащане или поръчка. Оставете потребителите да направят своя избор – да се регистрират сега или да запазят техните данни, в случай че повторно решат да пазаруват във вашия електронен магазин.

4. Неясна цена на доставката

На много от клиентите им се е случвало да попаднат на страниците на онлайн магазин, където остават разочаровани от високата цена на доставка или липсваща информация за такава. Това ги подтиква да напуснат конкретния сайт за пазаруване и да отидат при конкуренцията.

Всеизвестен факт е, че именно цената на доставката е една от най-често срещаните причини за изоставяне на потребителската количка в този тип сайтове. Това, на практика, е проблем, който много лесно би могъл да бъде коригиран, но масово това не се прави у нас.

Ако нямате фиксирана цена за доставка, осигурете на своите потребители тарифен калкулатор.  Това със сигурност е нещо, което те ще оценят и ще ви помогне да подобрите конверсията си и да продавате много повече.

5. Неудобна навигация

Нека не забравяме, че огромна част от потребителите вече попадат на страниците на сайтовете, благодарение на своите смартфони. Макар все още обема покупки да е значително по-нисък спрямо дела на разглежданията, генерирани през телефони, то това обуславя и стремежа да се подобри потребителското преживяване за мобилните потребители, защото те могат да харесат продукта от телефона, а по-късно дори да го поръчат от друго устройство.

Едно от най-важните неща, които обуславят добрия UX в горния случай са достатъчно големите бутони в дизайна на сайта ви. Твърде малките бутони пречат на потребителите и генерират сериозен обем отказали се от покупка посетители.

!Важно:От Google препоръчват бутоните да са поне 48 пиксела широки и високи, за да са напълно функционални и удобни за работа през мобилни телефони. Проблемът подлежи на чисто рационално решение, а именно увеличаване на размера на бутоните във вашия уеб сайт.

6. Потребителите са объркани

Ако не сте насочили правилно потребителите към целите си – те няма да достигнат до тях, респективно до покупка. Всеки посетител в сайта трябва да може лесно да се ориентира в него, за да достигне до точно желания от него продукт. А така и да го закупи.

В противен случай удължаването на времето за реализиране на покупка е ключов фактор, който експоненциално в негативен план влошава вероятността от завършване на покупката т.е. времето, изминало от зареждането на продуктовата страница от потребителя е обратнопропорционално на вероятността той да купи продукта (след бенчмарк времето разбира се).

!Важно:Част от този проблем може да бъде преодолянa с методите на семантичното SEO и ефективно планиране на страниците и релевантността им към конкретните ключови думи, които предполагат той да бъде подканен да посети най-подходящата за неговите нужди страница, вместо заглавната на сайта. Така освен всичко останало се скъсява и т.нар. sales funnel, което повишава конверсията понякога десетки пъти.

Повишаване на конверсията с ефективен keyword mapping

7. Не промотирате вашия сайт пред точната аудитория

Какви са вашите потребители? Кои са те? От какво имат нужда? Отговорете на тези въпроси и ориентирайте вашата рекламна кампания спрямо тях. Защо те търсят вашия продукт? Какъв проблем ще реши той за тях? Каква е спецификата на решавания проблем, за да можете да изтъкнете предимствата си именно в този аспект.

Най-добрият начин да подобрите конверсията е да привличате перфектно таргетиран трафик, а не какъвто и да е трафик. Това е причината например нивото на конверсия от Facebook почти винаги да е значително по-ниско от това на органичния трафик от търсещи машини. Ключовото при SEM е, че имате тайминг контрол, докато в социалните мрежи на практика разчитате на „непоискани търговски съобщения“ (о, да те са точно такива по дефиниция – проверете).

8. Проблеми с цената

На пръв поглед, ако цената не е ниска – това е проблем. Поне в България.

На втори обаче има доста детайли, които изплуват, а именно фактът, че ако цената е прекалено ниска, то следва недоверие към магазина и качеството на продуктите в него. Едва ли има някой, който да не е чувал и дори използвал реплики от типа „Прекалено е ниска цената и сигурно е китайски боклук“.

Добра практика е да намерите идеално балансираната спрямо конкурентите и сектора цена, за да уверите потребителите, че качеството на артикулите си струва, а ценовото предложение е изгодно, но не и прекалено изгодно, за да е истина. Един фин момент, който мнозина онлайн търговци пропускат, нали?

Като добавим и цената на доставка – нещата стават още по-комплексни. Формулирайте правилно своята стратегия, за да привлечете максимален обем посетители, които да се превърнат във ваши бъдещи лоялни клиенти.

В случай, че не сте сигурни дали сте на прав път с вашия онлайн бизнес – не се колебайте да се свържете с нас и да се възползвате от ексклузивните ни услуги, предназначени специално за Интернет магазини като вашия, десетки други магазини вече го направиха.

4.6/5 - (216 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu