IdeaMAX

Класация на ефективността на рекламните канали през 2013 година

IdeaMax » Блог » Класация на ефективността на рекламните канали през 2013 година
Рекламни канали за 2013 година

Днес сме ви подготвили една интересна статистика, която отразяваше доверието на потребителите към различните рекламни канали и типа реклама, която им се представя. Решихме да ви я споделим по-долу, за да имате представа кое е ефективно и кое в каква степен работи през 2013 година в областта на рекламата.

Ясно се наблюдава тенденцията за повишаване на доверието към интернет рекламата, но не видимо платената такава.

Все пак в тази публикация няма да си говорим за SEO оптимизация, копирайтинг и прочие от нашите услуги по повишаване на корпоративната Ви онлайн видимост, а ще обърнем внимание на всякакви видове реклами.

Ето класацията, която отразява в проценти доверието на потребителите в съответните условия.

1. Лична препоръка (84%)

През годините рекламата от уста на уста е незаменима като източник на полезна информация за качествени продукти и услуги за потребителите, както онлайн, така и офлайн.

Този тип реклама продължава да е шампион и да води с чудовищен процент и освен, ако не се превърнем в асоциално общество, то предвиждаме нейното царуване поне още 20 години.

2. Големи корпоративни сайтове (69%)

Големите уеб сайтове на добре познати локално или глобално компании са на второ място в класацията за доверието на потребителите. Хората все повече започват да се доверяват на брандовете и това си личи от огромното нарастване на влиянието на този тип реклама.

През 21 век започва да работи концепцията „Brand войни“, която ще виждаме все по-често при спор кой продукт е по-добър от 2 или 3 такива.

Как трябва да изглежда големият корпоративен сайт

3. Потребителски мнения онлайн (68%)

Интересно е, че все по-голяма популярност при изграждане на доверие към продукти и услуги се реализира чрез други потребители. Така на практика получаваме препоръка „от уста на уста“, но в онлайн вариант.

Честите опити за манипулация при онлайн маркетинг и SEO кампании при този тип реклами обаче оставят у нас горчивия привкус, който ни дава да разберем, че днес хората вярват повече на големите компании, отколкото на свои събратя по съдба – други потребители на сходни продукти и услуги.

4. Публикации и статии онлайн и офлайн (67%)

Съдържанието, което изглежда безпристрастно вдъхва също огромно доверие на потребителите. Тук класическия пример от родния Интернет си остават т.нар. Press Release-и, маскирани като полезна информация за крайния потребител.

У нас често ще откриете, че това е масова практика и в политически аспект при различни PR кампании като скорошна такава беше фалшивата новина за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

5. Телевизионна реклама (62%)

Ако трябва да сме честни телевизионната аудитория е най-нискоинтелигентна и респективно най-податлива на рекламни послания.

Това обуславя и високите нива на доверие в тази насока, още повече, че например по-възрастните хора рядко заменят този информационно-рекламен канал с друг като Интернет например. Вероятно високото доверие е провокирано и от масовостта на предлаганите продукти в телевизионните мрежи.

6. Корпоративно спонсорство (61%)

Големите компании все повече вдъхват доверие у потребителите. Социално ангажираните, спортните или друг тип спонсорства убеждават потребителите, че могат да се доверят на тази компания, защото тя подкрепя техните интереси.

Очаква се доверието при този тип рекламен канал да расте и за в бъдеще въпреки широко надигналата се в глобален мащаб антикорпоративна вълна.

7. Реклами във вестници (61%)

Аудиторията на този тип информационни средства се свива все повече при печатните такива. Трайните проблеми с обективността при онлайн вестниците пък значително понижава доверието на потребителите спрямо стоките, рекламирани по този начин.

8. Реклами в списания (60%)

Рекламните послания в списанията повишават леко своята популярност през последните години. Това се дължи предимно на онлайн лайфстайл изданията, които допринасят за компенсиране на пониженото доверие при офлайн събратята си.

9. Билбордове и външна реклама (57%)

Външната реклама става все по-масова у нас, но разчита предимно на подсъзнателния подтик към покупка при масовите стоки. Все още се наблюдава слаба ефективност при по-специфични продукти и услуги и това я поставя в средата на класацията ни за най-ефективните рекламни канали

10. Рекламни радио спотове (57%)

Радио спотовете предлагат едно доста бюджетно решение за достигане до широка аудитория от потребители. Подобно на външната реклама обаче и тук акцента за по-високата ефективност пада върху масовите стоки с оглед слабата таргетираност на информационния канал.

Макар той да е по-добре ориентиран от телевизионната реклама си остава зад нея, защото както редица експерименти в областта на когнитивната наука доказват хората са предимно визуални същества.

11. Поискани електронни съобщения (56%)

Не, не говорим за спам, а за поискани електронни съобщения т.е. за такива, за които хората сами се абонират. Ефективността на този рекламен канал всъщност не е никак лоша с оглед неговата неприятна слава и купищата спам, които заливат всеки ден пощенските ни кутии.

12. Реклами преди филми (56%)

Невероятно, но факт, хората са започнали да вярват много повече на рекламните послания, пускани им в киносалоните преди прожекции. Или сюжетите на Холивуд са в колапс или хората са започнали да гледат тихо филми и да внимават за всеки детайл, който се появява на екрана.

13. Product Placement в телевизионни предавания (55%)

Един относително нов за България подход също има свое място под Слънцето, а може би сериалите и предаванията стават все по-добри при поднасяне на този тип рекламни послания, които явно все пак аудиторията оценя макар да има доста да се желае в тази насока.

14. Платена реклама в резултатите на търсачките (48%)

Естествено първата ни асоциация е Google Ads. Тук резултатът е може би леко преувеличен, но ужасно много компании започнаха да предлагат този тип услуги под формата на т.нар. “управление на PPC кампании”.

Вече има сериозни дупки в сигурността на тези подходи и буквално изпомпване на бюджети от онлайн рекетьори и конкуренти.

Поне у нас повечето хора не вярват на оцветените в различно резултати на търсачките, което пък ни радва, защото все пак IdeaMax.eu е фокусирана предимно в областта на органичната SEO оптимизация, а не просто в посредничество при покупка на реклама от Google.

Платена реклама в Google с бързи резултати

15. Онлайн видео реклами преди клипове (48%)

Това е подход, който наблюдаваме от относително скоро глобално, а буквално от преди 1-2 години у нас. Вероятно масово дразнещия момент с изчакването, вместо изместената встрани, долу или горе реклама обуславя слабите резултати на този рекламен канал.

16. Реклама в социални мрежи (48%)

Тук логичната ни асоциация е с най-големите социални мрежи в света и по-конкретно с един Facebook например. За жалост до сега сякаш няма достатъчно ефективна формула, която да гарантира по-високите нива на потребителско доверие.

С оглед обаче относителната новост на този тип онлайн услуги, то вероятно най-силните времена тепърва предстоят стига те да задържат вниманието на своите потребители и да не бъдат изместени от някое ново поразяващо планетата откритие.

17. Визуални реклами на мобилни устройства (45%)

Макар смартфоните да са се сраснали с нас и нашия бит, то те все още изостават по ефективност от първенците в класацията ни. Логично и тук се очаква повишаване на ефективността с оглед все по-голямата ни зависимост от мобилните ни телефони в дългосрочен аспект.

18. Онлайн банер реклами (42%)

Може би най-шокиращият момент в класацията за най-ефективните рекламни канали. Мислехме, че банерите са мъртви и заровени, но явно по-раздвижените и обикалящи екрана ни динамични реклами са започнали да работят.

Не знаем дали хората купуват, но със сигурност кликват върху тях – често, без да са го искали, но пък рекламодателите плащат, а издателите се усмихват. Тук може би все пак сериозно влияние оказва и таргетирането, което помага да се достигне до хора, заинтересовани от предлаганите продукт или услуга.

19. Текстови реклами на мобилни устройства (37%)

Най-големият скок в доверието на потребителите в тази класация на най-ефективните рекламни канали през 2013 година е именно при текстовите реклами. От 2007 година до сега доверието в този тип рекламни послания се е повишило с близо 1/5, което отново доказва тезата, че телефоните ще стават все по-важна част от нашия свят.

4.7/5 - (222 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu