IdeaMAX

Ключови думи и фрази – анализ и подбор [Пълно ръководство]

IdeaMax » Блог » Ключови думи и фрази – анализ и подбор [Пълно ръководство]
Ключови думи и фрази за SEO оптимизация

Ключовите думи са фразите, които хората използват, когато търсят информация в Google. В глобален аспект те покриват идеята за оформено съдържание на базата на определени теми, както и представят вида информация, която може да бъде открита на конкретна страница.

Google използва източниците за търсене – думи, фрази, изречения, изображения и т.н., за да се определи уместността на съдържанието на дадена страница, отнасяща се към заявката за търсене от страна на потребителя. Колкото по-подходящо е съдържанието на страницата спрямо търсената ключова фраза, толкова по-вероятно е тя да бъде визуализирана по-напред в резултатите. Разбира се, това зависи от множество други фактори, но това е един от най-важните.

Намирането на подходящите ключови думи за вашия уеб сайт е едно от най-важните неща, които задължително трябва да направите на първо място в момента, в който решите да се възползвате от SEO услугите на агенция. Пропуснете ли този аспект в началото, това значи само едно – загуба на време и пари.

По-лошото е, че в България специалистите, които могат да реализират тази дейност ефективно в полза на бизнеса, са твърде малко, поради което, без да осъзнавате, избирайки неправилния партньор, вече губите средства, които все още не сте вложили.

!Мнението на експерта: За да избегнете загуба на пари, проучването на ключовите думи трябва да бъде изготвено професионално от специалисти, на които наистина си заслужава да заплатите за експертизата, която притежават. Една добра идея е да го направите още на етапа, в който проектирате вашия нов онлайн магазин или планирате редизайн на вашия фирмен сайт, за да не се налага цялостно преправяне на информационната архитектура, което ще доведе до още по-голяма загуба на пари.

Част от въпросите, на които ще отговорим, са:

 • Какво е анализ и подбор на ключови фрази и думи?
 • Как да оцените ефективността на наличните думи?
 • Как да откриете съществуващите възможности за монетизация?
 • Как да извършите професионален анализ?
 • Как да подберете нови целеви думи?
 • По какъв начин да изберете най-правилните фрази, които продават вашия продукт или услуга?
 • Как да шпионирате най-ефективните и продаващи думи на конкурентите ви?

Ръководство за проучване на ключови фрази

Анализът на ключови думи е процесът на откриване на подходящи думи и фрази, които хората използват при търсене на информация и съдържание онлайн, които са от значение за вашия бизнес. Разбирайте думи, които ви носят реални печалби, а не просто кух трафик. Защото това, че сайтът е посещаван, не значи, че той прави пари. Причините могат да бъдат най-разнообразни. Що се отнася до дигиталния маркетинг, сегментирането на ключови думи формира основата на съдържанието, оптимизира конверсиите, спомага за изграждането на връзки при SEO.

Изборът на подходящи думи е това, което прави тънката разлика между успеха или провала за вашия интернет бизнес. Анализът и оценката им ще ви покажат не само правилните за употреба ключови термини, към които да се насочите, но и ще улесни достигането до аудиторията, която се интересува точно от тези продукти или услуги, които предлагате.

Обхождане, индексиране & класиране - каква е разликата?

Как се прави анализ на ключови думи за SEO

След като разгледахме основите, е време да се заемем с процеса на анализиране на текущите ключови понятия, по които се позиционирате, както и откриване на нови думи, които са подходящи за вашия бизнес.

Първите две точки се отнасят само за онези, които вече имат сайт или онлайн магазин, който работи от известно време. Останалите четири точки се отнасят за всички собственици на онлайн бизнес.

1. Оценете текущото си представяне

Първата стъпка в изследването на ключовите думи за съществуващ уебсайт е да се оцени текущото състояние спрямо наличните данни. Това означава да научите по какви ключови думи вече се класира вашият сайт. Най-доброто място да започнете е в Google Search Console (GSC).

Ако сайтът ви е онлайн от известно време, вероятно е натрупал данни в Performance отчета в GSC:

Преглед на Performence отчет в GSC

Има две важни и основни предимства при тези данни:

 • Можете да разберете как хората използват Google и какви думи и фрази използват, когато търсят информация, свързана с вашия бизнес – какви въпроси задават, от какви решения се нуждаят, от каква информация се интересуват, от какво ги е страх, какво ги мотивира и т.н.
 • Можете да научите как Google интерпретира вашето съдържание, за да можете по-добре да го ориентирате към вашите посетители и евентуални клиенти.

GSC също така ви дава представа за съдържанието, което може да осигури по-голяма стойност за SEO.

Основният недостатък в тези данни за вашия сайт е, че те не включват общия обем търсене за конкретна ключова фраза и нейните вариации. Чрез GSC няма как да разберете дали наличната статистика за определена фраза показва реално колко потребителски търсения се генерират за отчетения период, тъй като информацията се отнася само до вашия сайт.

!Мнението на експерта: Обърнете внимание на данните при изследване на дългосрочен период и анализирайте генерираното движение на най-важните ключови фрази. В случай че сайтът е нов и няма сериозни натрупани данни, анализирайте тези думи, които бихте могли да оптимизирате успешно в кратки срокове и които описват вашите продукти или услуги, така както биха ги потърсили вашите клиенти, а не специалистите.

Как да изградим доверие сред потребителите?

2. Открийте съществуващите възможности за ключови термини

Нека да разгледаме отчета за ефективността на онлайн магазин за лаптопи:

Анализ на ключови фрази за магазин за техника

Разглеждайки цялостните данни, в изображението се забелязват възможности за оптимизация на „чанти за лаптоп“ и „стойка за монитор“.

Ето и защо знаем, че те са добри съществуващи възможности:

 • Сайтът вече има относително достатъчен брой импресии;
 • Тези заявки са търсени, но не привличат достатъчно трафик, тъй като CTR е твърде малък;
 • Страниците се класират извън първата страница с резултати в Google.

Когато започнете да работите по оптимизацията, ключови думи като тези, трябва да са вашият основен приоритет. Тъй като онлайн магазинът за лаптопи вече се класира относително добре и получава много добър трафик, тези фрази биха могли да бъдат драстично увеличени само с няколко действия – създаване на съдържание, On Page & On Site дейности, линк билдинг.

Това е много по-лесен и опростен процес от създаването и популяризирането на изцяло ново съдържание, за което още не се класирате или сайтът няма видимост.

!Мнението на експерта: Задължително отбележете онези важни за бизнеса ключови фрази и работете върху подобрението на видимостта им в Google. Повишаването на CTR, дори и на по-второстепенни думи, би могло да генерира ръст на броя клиенти, респективно да увеличи печалбите на фирмата. Преди обаче да се стремите към подобрено класиране за дадена ключова дума, вижте какви сайтове се появяват при нейното търсене и дали са релевантни на вашия сайт или не. По този начин ще знаете коя дума да приоритизирате.

Какви са причините онлайн магазинът да няма продажби?

3. Използване на подходящи теми за генериране на трафик

Това е първа стъпка при подбора и оптимизирането на нови тематични идеи за вашия уеб сайт. Създаването на групи от търсения с релевантни за бизнеса теми ще повиши авторитета на сайта и винаги трябва да бъде част от стратегията за SEO.

В тази стъпка има два подхода. В зависимост от типа бизнес се прави изборът на кой подход да се заложи за по-сигурен успех.

Монетизация

Това трябва да е доста ясен вариант. Определете темите според услугите или продуктите на вашия бизнес, за да привлечете таргетиран трафик и хора, които да превърнете в клиенти.

Ето пример за меню в сайт на траурна агенция Омега в София и какво е включено в него:

Как се монетизира погребална фирма

Бърз преглед показва, че тази погребална фирма може изцяло да се погрижи за нуждите ви, тъй като предлага, както самата услуга, така и небоходимите стоки, използвани в подобни ситуации. На практика по този начин затваря бизнес цикъла за цялостната услуга, за да може да разчитате само на един доставчик, което подобрява потребителското изживяване като цяло (затова пазарувате в хипермаркет, а не в квартално магазинче).

При този подход ключово значение има думата конверсия, тъй като това е основната цел, на базата на която изграждате бизнес представянето на своята фирма. Комплексното обслужване на клиентите ви е ключът към нарастваща монетизация, в следствие от генериране на все по-голям брой конверсии, респективно пряко рефлектиращи върху крайните печалби на вашия бизнес.

Нишов подход

Този подход започва с цялостнен преглед на бранша (индустрия, тип бизнес, тематичен фокус) на вашия уебсайт и проследяване на long tail ключови думи, докато намерите подходящи възможности, които да използвате.

Например сайт за ВиК решения, които са свързани с водопроводни проблеми, ще заложи на основна ключова дума „вик услуги“ или „водопроводчик“, ако няма по-профилирана дейност, например смяна на щрангове. След това може да използва различни инструменти за анализиране на подходящи и търсени фрази, за да намери нови идеи, базирани на тази ниша.

Потърсете в Google „вик услуги“ и след това погледнете най-долу в края на страницата:

Ключови думи за водопроводчици

Забелязват се достатъчно идеи, които са резултат от потребителски търсения. Например, ако изберем фразата „водопроводчик цени“ като по-различна от търсената от нас „вик услуги“, но напълно релевантна за бизнеса, и съответно ако кликнем на нея, ще получим следния резултат:

Подбор на ключови думи за вик бизнес

Налице са изцяло нови теми, които можем да селектираме за бизнеса – „вик инсталации цени“, „монтаж на санитария цени“, „прокарване на водопровод цени“ и т.н.

С едно търсене и един клик вече имаме няколко отделни групи, които можем да оформим като услуги в нашия сайт.

!Мнението на експерта: Откриването на подходящи думи не означава непременно, че може да ги оцените коректно. В случай че желаете да доминирате над конкурентите на пазара, е задължително да се доверите на добра SEO агенция от висок клас, като IdeaMax. Най-голямата опасност е да оптимизирате думи, които не ви изкарват пари. Именно затова е толкова важно да разполагате с висок клас експертиза.

Как да се превърнем в топ инфлуенсър във Facebook?

4. Генериране на нови идеи

Следващата стъпка, след като имате начален списък със съществуващи думи и списък с теми, по които ще се оптимизира сайтът, е време да открием нови възможности за търсени фрази, с които да помогнем на хората да намерят нашия сайт.

За да подпомогнете рационализирането и мащабирането на процеса, ще трябва да използвате специален инструмент за изследване на ключови фрази. За щастие има много безплатни на пазара, макар че както знаем – евтиното винаги може да излезе по-скъпо. Все пак като отправна точка може да използваме инструмента за планиране на ключови думи Keyword Planner Tool на Google.

След като влезете в профила си, кликнете върху „Намери нови ключови думи“ и въведете темите си. Ето пример с един зоомагазин, който търси идеи за „храна за кучета“:

Оптимизация на онлайн магазин за животни

Резултатите показват 117 идеи за свързани думи, които хората използват в Google за търсене на информация, релевантна към нашия бизнес.

Когато имате авторитетен сайт може да не обръщате голямо внимание на колоната за конкуренция, но когато тепърва стартирате, е желателно да се насочите към фрази, които са слабоконкурентни, за да може по-бързо да се позиционирате пред конкурентите си.

Ето и част от резултатите, селектирани по сила на конкуренцията:

Сила на конкуренция при планиране на фрази за seo

В случай, че нямате активна Google Ads рекламна кампания, веднага ще забележите, че не получавате точни данни, а само ориентировъчни в определен диапазон. Данните от заявките и конкуренцията в Google Ads се основават на това колко рекламодатели са наддавали по посочените ключови фрази във времевия период.

!Мнението на експерта: Въпреки сравнително непълните данни при използването на Google Ads за подбор на идеи за нови ключови за бизнеса думи, този метод до голяма степен корелира с конкуренцията в органичното търсене и е добро място за анализ и планиране, както подсказва и самото име на инструмента.

Офлайн източници

Не всички източници на ключови думи се намират онлайн. Един от най-добрите и надеждни източници на идеи какво търсят хората са вашите собствени екипи за продажби, маркетинг и поддръжка на клиентите.

Ангажирайте всеки човек, който има контакт с клиенти, да записва полезна информация, базирана на това какво търсят хората, от какво се интересуват, какви са им нагласите, независимо дали става дума за пряк контакт или по имейл и телефон.

Създайте списък с всеки въпрос, който хората задават, за вашите продукти. Много е вероятно, когато получавате обаждания, то да е следствие от търсене в Google за същата или сходна информация. Разработването на готови планове ще ви осигури по-добро обслужване.

Какви са тайните за успеха на малкия бизнес в интернет?

5. Изберете правилните ключови фрази

Подборът на правилните думи и фрази не трябва да се основава изцяло на трудността и обема на търсене. Те също трябва да се приведат в съответствие с цялостната ви маркетингова стратегия – как ще привлечете хората в sales funnel и как ще ги управлявате, за да стигнат до покупка.

Следователно всеки подробен анализ трябва да включва идеи, които се отнасят до всяка една различна цел, която искате да постигнете.

Така например, собственик на фирма, предлагаща хамали в София, има резон да слектира профил от ключови термини, включително:

 • „Как да изберем хамалска фирма за преместване на дома“
 • „Какви услуги предлага такава фирма“
 • „Трябват ли ми хамали, за да опаковам и транспортирам багажа“
 • „Пренасяне и превоз на багаж в София“
 • „Хамалски услуги в София от професионална и доказана фирма“
 • „Товаро-разтоварни услуги на ниски цени в София“

Първите 3 ключови термина се използват от хората точно в самото начало на процеса по наемане на изпълнител или при решение дали се нуждаят от хамали при предстоящото преместване в ново жилище или офис. Останалите 3 се използват от хора, които активно се опитват да намерят доставчик на услуги в техния район, в случая използват топоним, а именно – град София.

И двата набора ключови думи са необходими, за да придадат пълна стойност на уебсайта на този бизнес. Привличането на информационни запитвания ще изгради осведоменост и доверие към марката и ще генерира потенциални клиенти, които остава да бъдат привлечени като такива. Използването на транзакционно ориентирани заявки, т.е. думи, които издават потребителско намерение за покупка, водят до значително по-мотивирани посетители, чието конвертиране към клиенти е доста по-високо от тези потребители, които са дошли след информационни търсения, например.

!Мнението на експерта: Обърнете внимание на ключовите фрази с висока конкуренция в Google Ads. Вероятно те ще ви насочат към думите, които продават и това е логичната причина те да бъдат най-скъпите в PPC кампанията. Направете максимално подробен профил на идеалния клиент за бизнеса и на база натрупаните данни създайте перфектния сайт, с който ще убедите всеки посетител да ви потърси и да поиска това, което предлагате!

6. Поглед към конкурентите

Конкуренцията също прави проучване, трябва да сте убедени в това. Има големи шансове те да са открили уникални възможности за идеи за търсене, които вие да не сте. За ваш късмет няма причина да не можете да взаимствате тези идеи от тях, както често се случва с нас. Така например се появи фразата „базово seo“, която я използвахме преди 8-9 години, но вече се вижда в почти всеки сайт за seo услуги в България.

В SEO има основно два вида конкуренти:

 • Преки конкуренти – хората, с които разпределяте парите и които притежават някакъв пазарен дял.
 • Всички останали, които се позиционират (или искат да се класират) с идеята да повишат трафика към своя проект.

Същото важи и за вашите преки конкуренти. Това ви дава допълнителна полза от разкриването на тяхната стратегия за съдържание, за да получите представа за тяхното ниво на пазара, разпознаваемост на бранда, мнения на хората за тях, както и за продуктите или услугите, които предлагат.

!Мнението на експерта: В случай че се конкурирате с добре познати брандове и сайтове, може да „стъпите върху техните рамене“ и да прескочите месеци неизвестност за вашия сайт. Не забравяйте, че ако големите сте вие, малките ще сондират вас в тази насока. Ако нивото на абстракция ви се е сторило твърде високо, винаги може да се обърнете към seo агенция като IdeaMax, за да постигнете пълния дигитален маркетинг потенциал на вашя онлайн бизнес и да разплачете конкурентите си.

Типове търсения според потребителското намерение

При избор на ключови думи следва да се има предвид и разликата в тяхната природа т.е. потребителското намерение, което носят те и според което могат да се класифицират на 3 различни базови вида:

 • Информационни търсения – няма да купувам, искам да науча (Пример:“Как да отслабна в домашни условия“);
 • Навигационни търсения – търся бранд, от който да купя или да се информирам (Пример: „Българска агенция по безопасност на храните“);
 • Сравнително-проучвателни търсения – търся информация с мнения и оценки, за да валидирам или променя решението си за покупка (Пример:“Най-добрите протеини за фитнес„);
 • Транзакционни търсения – искам да купувам, правя пазарно проучване – най-често именно тези търсения представляват интерес за нашите клиенти, защото именно те носят най-много приходи (Пример: „SEO aнализ на сайт цени„).

!Внимание: Важно е да разберете, че не големия обем търсения имат значение, а какво следва като постефект след като те са реализирани от страна на потребителите. Мултиплициране в класирането на множество по-леки като обем търсения думи за по-кратко време, при по-нисък разход на ресурси, е далеч по-ефективно в масовия случай, защото потребителя е много по-наясно със себе си, а така респективно конверсията е много по-добра, а решението за покупка се взима на етап търсене в Google.

Крива на конверсията by IdeaMAX

Класически пример в тази насока е как повечето хора, знаещи какво е SEO, се опитват да оптимизират за една дума, например – „мебели“.

От друга страна трафика, който носи тази дума, е голям, но ресурсите, които се изискват за постигане на класиране в топ 10 на Google.bg са доста сериозни и струват скъпо, при това абонаментно.

За сметка на това често се пренебрегват думи като например „масивен паркет София цени“. Тази ключова фраза обаче е доста конкретна и има за цел да привлече хора, които не просто разглеждат, а имат заделени средства и правят пазарно проучване, откъде е най-изгодно да купят т.е. най-кратко време от откриването до покупката на продукта, по-известно като Sales Funnel.

7 Контент маркетинг урока, който научихме за 7 години

Каква е разликата между думи с трафик и думи с продажби

 • За „мебели“ ще получите много посещения, но процента купувачи е нищожен, защото при търсенето няма никаква конкретика, а това не ни позволява да анализираме типа аудитория и нейните намерения и потребности;
 • За „масивен паркет София цени“ ще получите високо таргетиран трафик и огромен процент потенциални клиенти, защото има високо ниво на конкретика, а освен това и топоним, който изразява логистична предпоставка.

Нека сега направим логическа разбивка на тясно таргетираната ключова фраза: масивен паркет София цени

 • Имаме посочване на конкретен продукт, от който се нуждаем за нашия дом – масивен паркет;
 • Имаме посочване на мястото, където се намираме и където търсим покупка, за да пристигне по-бързо – София;
 • Имаме търговски фактори, които стимулират продажбата като част от пазарното ни проучване – цени.

Вертикален и хоризонтален анализ на ключови думи by IdeaMAX

Едно от най-добрите неща в бизнеса е да имате план (A man, with a plan). Той ще ви позволи да сте последователни, организирани и най-важното ефективни в процеса на популяризиране на вашия уеб сайт. В крайна сметка, ако имате ясно дефиниран план, проблеми и методология, то достигането на решение не е оставено на случайността, а е просто въпрос на време.

1. Базата

На първо място е важно да уточним какви продукти предлагаме и да подберем релевантни за SEO процеса фрази, които да бъдат т.нар. seed („захранващи“) думи, които да оформят основата, както и на по-късен етап цялостната картина на плана за подобрено позициониране.

Защо оптимизацията на вашия сайт не поевтинява с времето

2. Анализът

Проследете в Google Analytics за кои думи ви намират хората най-често и какво следва, след като се окажат във вашия сайт. Реализират ли покупка? Не? Защо?

Отговорите на тези въпроси, пряко следствие от анализа, ще ви дадат насоки какво трябва да промените, за да подобрите работата на сайта си по отношение продажбите и класирането му.

3. Инструментите

Използвайте специализирани инструменти на 3-ти страни или такива на самия Google като Google Keyword Planner, за да откриете сходни думи, които могат да ви донесат продажби и да разширите обема и потенциала на своята целева аудитория, за да достигнете до потребители, до които преди това не сте успявали.

4. Потребителско намерение

След като ви е показан списък с предложения, за които да оптимизирате своя уеб сайт, то можете да прецените кои от тях си струват и кои не толкова според потребителското намерение, което стои зад търсенето. Можете да анализирате дали за определени фрази има твърде много конкуренция и би било разхищение на ресурси да се опитвате да пробиете там на първо време и е по-добре да приоритизирате други вектори в стратегията си.

Едно нещо, което забелязваме в последно време е, че инструмента на Google не е особено точен при показанията за това колко пъти е била търсена тази ключова фраза.

Кое е по-ефективно SEO или SMM

3 финални съвета

 1. Винаги избирайте локалното търсене за вашите ключови думи т.е. търсения, идващи от страната, в която се намира вашия бизнес/клиент – в случая България;
 2. Не се подлъгвайте да гоните думите с най-много трафик, защото при тях процента продажби е по-нисък, поне не на първо време, докато тече ранния етап на вашата кампания;
 3. Добрият SEO експерт може отлично да прецени как да оптимизира вашия сайт, за да изразходва минимално ресурси, но да получите максимален резултат. Все пак оптимизацията за търсачки не е мерене на брой купени линкове, а игра на ефективно know how.

Ако технологичните предизвикателства, изложени до тук, ви се струват като ръководство за завладяване на света, то обърнете се към IdeaMax, за да ви помогнем да бъдете утрешния лидер във вашия сектор.

Ако информацията, която прочетохте до тук, ви притеснява и/или желаете да постигнете план максимум за бизнеса си, може би е по-добра идея да се обърнете към професионални експерти в тази насока, за да не генерирате грешки, които могат да редуцират вашата ефективност онлайн.

Не бъди празноглавец! Не се прави на клоун! Не е срамно да не можеш. По-срамно е да се провалиш, докато си мислиш, че можеш. Ние сме тук заради теб!

Обади ни се … преди да са го направили конкурентите!

4.6/5 - (56 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu