IdeaMAX

Оптимизация за Long tail ключови фрази – Ръководство

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Оптимизация за Long tail ключови фрази – Ръководство
Long tail ключови фрази за SEO

Това е първата статия от една рубрика, в която решихме да поканим някои по-млади и перспективни SEO оптимизатори в България да споделят с вас – нашата аудитория някои интересни техники, които и ние използваме постоянно.  Не, че старите кучета не са добри, но младите винаги са по-надъхани да се докажат със знания.

Стремежът ни е да създадем една поредица от 5-6 статии, които да се отнасят до различни етапи от процеса, наречен SEO оптимизация за търсачки, която да ви разкрие някои от най-интересните неща, които не знаете за подобряване класирането на вашия уеб сайт в търсачките.

За да не ви досаждаме със стари или повтарящи се неща решихме да преценим силата на отделните оптимизатори в различните аспекти. Зададохме им тема според нашата преценка къде те се справят блестящо. Те бяха повече от щастливи да споделят като гост-автори неща, които можем да определим като тайни в света на SEO.

Първият човек, който ни гостува, е Петър Апостолов. Темата, която той получи от нас, касаеше Long Tail ключовите фрази.

Ето и неговото ръководство за това как да откриваме подобни ключови думи, които да ни донесат страхотен успех в търсачките…

Как да открием най-добрите Long tail ключови фрази за оптимизация

В тази статия ще опиша 4-те топ метода за намиране на long-tail ключови думи, които ползвам, както и ще Ви покажа бонус трик, който лично на мен много ми помага, за да намирам бързо (за 5-10 минути) ключови думи и фрази в определени ниши.

Не смятам да давам ненужна информация за това какво представляват тези думи, защо са ни необходими и т.н. Смятам да държа ръководството кратко, точно и ясно.

Е, нека започваме.

Как да подберем правилните фрази за оптимизиране

1. Използвайте Google Suggest функцията

Google suggest

Този метод е доста елементарен, но в същото време и доста ценен защото бързо може да ви осигури купища реални long-tail ключови думи и фрази, за които има търсене от страна на потребителите.

Е, как точно става? Започнете да пишете някаква дума или фраза в Google и търсачката автоматично ще Ви даде предложения за това какво може би искате да напишете. Изобразените подсказки са неща, които са действително търсени от потребителите и представляващи интерес за тях.

Пробвайте да въведете всичките си основни думи, както и техни синоними. Така много скоро ще се сдобиете със списък, съдържащ десетки и дори стотици добри long-tail ключови думи, които наистина ще може да използвате за оптимизиране на своя уеб сайт.

2. Сродни търсения

Свързани търсения

За почти всяко търсене, в дъното на резултатите Google изобразява т.нар. сродни (related) търсения, които показват от какво друго се интересуват потребителите търсещи въведената дума.

Нека дам, пример. Ако търся “seo”, то както виждате на снимката, хората търсещи тази дума, търсят и “seo tutorial”, “seo basics” и т.н.

Лошото е, че тук не се появяват толкова често качествени long-tail ключови думи. Обикновено думите са с по-висока конкуренция в SERP-а, което доста често обезсмисля класирането по тях. За сметка на това, когато намерите дума, то често тя е същинско съкровище.

3. Намиране на long-tail думи чрез Google AdWords

Google Keyword Planner

Ако използвате платената реклама на Google, то може да получите много идеи за long-tail думи директно от първоизточника. За да направите това – отидете на таба с ключовите си думи и генерирайте доклад (вижте снимката по-горе).

В доклада ще видите кои са най-търсените и кликвани думи във вашата Ads кампания и съответно за кои от тях е имало най-голям интерес към вашия сайт от страна на потребителите.

Един много ценен съвет за успешното използване на тази стратегия е да създадете “goals” за конверсията в Google AdWords и Google Analytics и да следите кои от вашите ключови думи и фрази действително продават вашите продукти и/или услуги. След като успеете да ги идентифицирате, то започнете SEO кампания, за да се класирате по тях и да повишите конверсията на конкретния проект.

Защо управлението на Google Ads кампания не може да струва 100 лева

4. Long Tail фрази с Google Webmasters Tools?

Google Webmaster Tools

Този инструмент също ни дава известна информация за това кои думи се търсят.

Отидете на „Вашия сайт -> Search Queries” и натиснете “Impressions”, за да подредите ключовите думи по броя на техните заявки в търсачката.

След това може да ги изтеглите като таблица и като се вгледате по-внимателно в заявките, то неминуемо ще намерите някои безценни long-tail думички, по които си заслужава да оптимизирате, за да постигнете по-високи класирания и съответно повече кликове в резултатите.

5. Ексклузивен бонус трик!

Страхотен трик, който шепа хора ползват, а на мен ми спестява часове време за търсене на ключови думи.

Този трик е изключително подходящ не само за намиране на long-tail думи, но и за търсене на основни думи, по които да оптимизирате сайта си.

Нека започваме, влезте в “Keyword Planner”. След това кликнете на “Search for new keyword and ad group ideas”, както е показано на снимката долу.

Keyword Planner

Ще видите прозорец, в който има различни опции за ограничаване и таргетиране на показваните думи.

Ето опциите:

Keyword Planner 2

Можете да насочите търсенето към Long tail ключови фрази за определени градове или държави, както и за говорим от потребителите език. Можете също да определите каква да е конкуренцията при рекламодателите, CPC-то(Cost per Click), в случай че монетизирате с Google AdSense, например, а също така и колко търсения имат думите.

Лошото при този инструмент е, че може да се ползва само един филтър – по-голямо или по-малко. Например трябва да зададете изобразените ключови думи да имат повече или по-малко от 1000 търсения. В стария инструмент можеше да се зададе обхват по няколко критерия, например с думи от 1000 до 3000 търсения месечно, но това вече е минало.

След като определим филтрите за ключовите думи, отиваме на категория и избираме нишата, в която искаме да получим думи.Вижте на снимката:

Keyword Planner 3

И сега, къде точно идва трика? След като сме избрали категорията и различните филтри, остава единствено да натиснем големия син бутон с надпис “Get ideas”. Точно така, без да се налага да въвеждаме думи и синоними, при избиране на категорията, Google веднага ни показва резултати за думи, отговарящи на нашите критерии и намиращи се в съответната ниша.

Готино, нали? Сега, след като сте получили думите, лесно може да създадете доклад за тях и да ги разгледате по-обстойно в търсене на качествени long tail ключови думи.

Защо оптимизацията става все по-скъпа с времето

6. Не забравяйте!

Правилното планиране е в основата на успеха при SEO оптимизация на сайт! Независимо по какъв начин сте намерили думи за проекта си, не забравяйте да въведете думите в “Keyword Planner” и да видите какво ще покаже инструмента като информация за тях. Вижте колко търсения имат? Стабилен ли е трендът на търсене? Имат ли достатъчно голямо CPC ако ще монетизирате с AdSense?

Е, надявам се да съм бил полезен и много скоро след прочитането на това ръководство да се сдобиете с нови, готини и заслужаващи си оптимизацията long tail ключови думи.

4.8/5 - (199 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu