IdeaMax

Link Building и OffSite оптимизация


Всеки SEO оптимизатор знае, че изграждането на обратни връзки, наречено Link Building към вашия сайт може значително да подобри неговите позиции. Не всеки оптимизатор обаче си дава реална представа колко комплексна дейност представлява тази услуга и какви са подводните камъни, които крие тя в контекста на реализацията й.

Много “експерти” като рекламни агенции, печатници, компании, фокусирани основно върху изработка на сайтове не са наясно какво точно правят и използват стари SEO техники, които са с “изтекъл срок на годност” от над 5 години. Те не просто няма да ви осигурят така силно желания таргетиран трафик, а много вероятно да ви навлекат и някое неприятно SEO наказание, което да съсипе вашия онлайн бизнес.

Know how, което се обновява постоянно

По-горното е факт, защото подобно на всеки друг отрасъл и тук осигуряването на know how не е никак лесна работа и отнема сериозни ресурси и време. Към момента на практика всяка компания, която предлага изработка на уеб решения е решила да предложи на своите клиенти и SEO оптимизация на сайтовете им. Проблемите обаче настъпват при прилагане на стари техники, които по-скоро ще доведат до наказание, вместо да подобрят класирането ви.

От IdeaMax.eu следим отблизо SEO тенденциите на големите световни пазари, където се влагат стотици хиляди долари за изследване на работещи техники за Link Building и така съумяваме да предвидим до голяма степен промените в алгоритъма на търсачките и да осигурим класиране в топ резултатите на Google.bg. Link Building-a е за пионери. В тази област нещата се променят ужасно бързо и ако не се реагира адекватно при промени в алгоритмите на търсещите машини – вероятността да сринете своя потенциал онлайн е огромна.

Като част от иноваторите в областта на линк билдинг техниките и стратегиите в България и Източна Европа, ние се стараем да експериментираме с модерни и по-неизвестни за масите нови подходи, които да гарантират максимална онлайн видимост на нашите клиенти  и така да си осигурим класиране на отлични позиции при това не за кратко време, а в дългосрочна перспектива, защото знаем, че вашият бизнес е вашият живот.

Сред действията, които предприемаме при използване на Link Building услугите ни основна роля играе SEO анализа на линковете, както и детайлен анализ на конкурентните сайтове във вашата ниша и какво работи при тях, за да може да работи по-добре при вас.

 • От къде те получават своите връзки?
 • Можем ли да получим връзки от където и те са получили?
 • Как използвайки специализиран SEO софтуер за анализ на стойност хиляди левове (SEO компаниите без сериозна експертиза рядко инвестират подобни средства) да постигнем дори повече от конкурентите ви?
 • Как да предотвратим евентуални наказания, които виждаме, че конкурентни сайтове са на ръба да получат при нашите клиенти?

Link Building или как работят линковете?

Google работи на принципа на човешкото общество и това си личи във все по-голяма степен. Тежестта на взаимовръзките между хората много се доближават до тези, имплементирани в алгоритъма на най-голямата търсачка т.е. ако вие сте специалист в определена област, то колкото повече хора казват, че сте добър експерт, толкова по-добре познати сте на клиентите. Всяка референция от човек е като връзка от сайт (вашите запознанства са процесът по изграждане на връзки) и дава определена тежест за подобряване на вашата популярност сред потенциалните потребители на вашите услуги или продукти.

Ето кратък пример, който има за цел да ви покаже нагледно как функционират линковете:

Представете си, че сте лекар.

Много от хората могат да кажат, че вие сте добър лекар.link-connections-ideamax

Най-голям авторитет и доверие ще получите при положение обаче, че други лекари кажат, че вие сте отличен лекар и професионалист.

На същия принцип работи и релевантността на сайтовете при реализацията на Link Building услуги.

Ако сайт, който е тематично свързан с нишата, в която и вие предлагате услуги има връзка, сочеща към вас, то това е препоръката от “друг лекар” т.е. достатъчно компетентни хора в тази област са решили, че вие наистина предлагате отлични условия и висококачествен продукт/услуга.

Логично препоръката за вашата експертиза от фармацевт например, влияе на класирането значително повече от препоръката на един счетоводител или водопроводчик.

Какво ще направим за вас?

 • Изграждаме и реализираме балансирана Link Building стратегия;
 • Планираме постепенно осигуряване на нужните връзки от релевантни сайтове;
 • Използваме актуални SEO, PR, SMM и други техники, за да се възползвате от мощта на “вирусно” осигуряване на линкове т.нар. Link Bite;
 • Разпространяваме вашата марка с широкомащабни действия онлайн, имащи за цел нейното постоянно споменаване;
 • Използване на предимствата на активното и пасивното изграждане на линкове;
 • Контент & Артикъл Маркетинг;
 • Осигуряваме връзки от сайтове, които са във вашата или близка до нея ниша. Това на практика е най-мощният инструмент за SEO оптимизация днес.
Какво е link building?

Link Building е изграждането и набавянето на нови входящи връзки към сайта. Това главно става по два начина:

 • Чрез професионално направен линк билдинг календар;
 • Натурално.

При първия метод SEO агенцията в самото начало създава времеви план за изграждането на нови връзки към проекта, като техния вид изцяло зависи от индивидуалността на проекта.

При натуралното поставяне на връзки, агенцията в сътрудничество с клиента планира контент маркетинг активности, които целят предизвикване на внимание и действия сред потребителите, като по този начин успешно се набавят необходимите линкове.

Как се прави link building?

Като цяло процесът включва поставяне на url адрес от вашия сайт в други сайтове с цел генериране на активна връзка между двата сайта. На пръв поглед изглежда елементарно, но това е комплексна услуга, която включва в себе си редица компоненти, за да може да се прецени къде е необходимо да се постави този линк, накъде да води, по какъв начин да бъде сложен и т.н.

Предполагам сами се убеждавате, че не става дума за елементарна copy-paste работа, а в услугата се включва анализ, изследване, know how, за да може да се извлече максимална ефективност.

Задължителен ли е линк билдинг-а?

В случай че целта е да бъдете лидери и на първо място в Google – да, услугата е задължителна. Поставянето на линкове изгражда доверие на сайта в търсачката, рекламира бизнеса пред останалите хора и допринася за авторитета и високия рейтинг на проекта.

Чрез този метод ще успеете да повлияете върху един от най-важните ранкинг елементи на търсачките.

Каква е цената?

Услугата обикновено се включва в комплексния пакет от дейности, свръзани с оптимизацията на сайт. Много фирми я предлагат като еднократен компонент, но трупането на връзки е перманентен ангажимент, както и самия мониторинг върху вече създадените такива.

Благодарение на съчетанието между On-Page и Off-Page ангажиментите, които извършва seo агенцията, се постига завършения вид на цялостта на услугата, която води до неминуемо успешния финал на работата по сайта.

Рисково ли е изграждането на нови връзки към сайта?

Всяка дейност в средата на Google е рискова, а колкото по-голяма тежест има даден компонент върху алгоритъма на търсачката, толкова по-рисков е той.

Много хора си мислят, че link buidling е елементарен процес, но всъщност много малко агенции могат да се похвалят, че не само знаят каква тежест и авторитет се изгражда по този начин, но и по какъв начин да извършват услугата, за да е максимално ефективен целия процес.

4.5/5 - (64 votes)
Свържете се с IdeaMax.eu