IdeaMAX

Провокативният текст в рекламата

IdeaMax » Блог » Съвети за копирайтинг и писане на текстове » Провокативният текст в рекламата
Провокативен рекламен текст

Щом сте тук, значи самото заглавие е достатъчно провокативно, за да събуди вашето любопитство какво точно ще рече “провокативният текст в рекламата”. Провокацията е навсякъде около нас.

Провокират ни чрез новините, с които се опитват да ни контролират, провокират ни шофьори без грам отговорност към живота на другите, провокират ни дори и брачните ни партньори с поредния риторичен въпрос “Толкова ли трудно беше да измиеш чиниите, да не си хвърляш чорапите на пода, да не заставаш пред телевизора докато върви мача?”

Рядко осъзнаваме обаче, че най-голямото оръжие на провокацията е рекламата. Онази реклама, която има за цел да посее в нас чувството на вечно неудовлетворение от живота. Неудобството от това, че не влизаме в рамките на обществото, защото нямаме най-новия айфон, не ходим на почивка на Френската ривиера, а живеем прост и скромен живот ни провокира да искаме още и още. Никога да не се чувстваме задоволени.

Може би се питате какво провокира тази вълна от мисли? Попаднахме съвсем случайно на един изключително стойностен рекламен текст. Той е написан по правилата, които ние се стремим да изповядваме – провокативните.

Ние не сме от хората, които се поддават на провокации. Ние сме от хората, които обръщат правилата на играта и правят така, че провокацията да действа в тяхна полза.

Маркетинг съдържание от висок клас

Трябва с ръка на сърцето да признаем, че сме на светлинни години от създателя на текста (знаем кой е, но няма да е интересно да ви кажем), но пък на него сигурно му липсват мечти, каквито имаме ние, а може би това донякъде ни успокоява.

Ето и това почти съвършено бижу, което ще накара някои от вас, всъщност тези, за които го публикуваме да бръкнат малко по-дълбоко в себе си и да разберат безапелационната самоувереност, с която текстът ви блъска в лицето, подхвърля ви като парцалена кукла и ви запраща където си пожелае. Това дами и господа е провокацията. Харесва ви нали?

Провокативни маркетинг текстове

Ако сте прочели целия текст, то в една огромна степен сме сигурни, че сте поласкани от неговата груба искреност, която ви кара да го мразите, но и да му вярвате и да го „купувате“, както биха се изразили в САЩ. Дано и днес сте научили нещо полезно, както това направихме ние докато го анализирахме.

Сигурни сме, че сте любопитни да се потопите в част от анализа, който направихме. Нека ви споделим малко от него. Като за начало текстът представлява една градация, наслагване на емоции с цел читателят да бъде раздразнен, провокиран, да бъде предизвикан да мисли, да анализира.

Текстът създава контраст между нормалното разбиране за рекламата и истината за нея според автора. Това да си откровен до болка, често се смята за провокация. Да говориш истината, без да се притесняваш, че тя ще е неудобна за някого също е провокативно.

Но защо? Защото си неудобен на всеки, който иска да остане да живее с розовите очила. Страхът от недобсвтото, от това да не се впишеш, кара хората да употребяват и консумират услуги и продукти, от които нямат нужда. Текстът разбива статуквото като изтъква недостатъците на рекламата чрез провокиращ стил на изразяване.

Омразата и възмущението са едни от най-силните емоции, които човек може да изпита. Провокацията много често поражда именно такива емоции, които по един или друг начин могат да накарат хората да консумират – съдържание, мнение, продукти, услуги.

Самата дума провокация означава събуждане на любопитството към определена тема. Да провокираш означава да създадеш желанието за поемане на действия. А не е ли това основната цел на рекламата – провокиране на действие за покупка.

Анализът на този текст може да продължи вечно и не само поради цветущия стил на автора, а и заради възможността му за интерпретация под различни призми. Следващият път щом се почувствате провокирани от реклама сетете се за нас и това, което ви споделихме тук.

Не забравяйте да споделите на приятелите си в социалните мрежи този откровен шедьовър!

4.8/5 - (226 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu