IdeaMAX

Как се става инфлуенсър във Facebook – 8 практични съвета

IdeaMax » Блог » Съвети за успех в социалните мрежи » Как се става инфлуенсър във Facebook – 8 практични съвета
Facebook инфлуенсър

Всеки иска да е известен. Всеки си задава въпроса как се става инфлуенсър във Facebook, Instagram, Twitter, YouTube или в Tik Tok. Социалните мрежи предоставиха нискобюджетен вариант да постигнеш това само с уменията си, вместо с куп пари.

Днес ще ви дам моите лични 8 съвета, които ще ви направят по-забележим във Facebook и то без да влагате дори 1 стотинка бюджет.

Няма да ви говоря за корпоративна видимост, а за личностен брандинг (тук може книга да се напише, но за сега няма да го правя). Все пак използвайки личните си профили лесно можете да „закачите“ хората и към корпоративни страници.

5 топ причини да имате нов сайт от маркетинг агенция

Отново обръщаме внимание, че не обичаме да говорим „по принцип“, а наблягаме на „де факто“ т.е. даваме практични съвети, а не такива от типа „Сглобете си совалка, но няма да ви даваме ръководство за това“. Съветите за това как да бъдете инфлуенсър (освен, ако не четете тази публикация, за да разберете всъщност какво е инфлуенсър) са начални стъпки, но те са такива в правилната посока, проверени и работещи на ниво маркетингова агенция, каквато е IdeaMAX, а не поредицата теоретични глупости, които ще чуете на някой семинар или уебинар, в който и самият лектор не е сигурен защо нещо се случва по този начин.

Все пак ще обобщим някои общи понятия, когато говорим за инфлуенсър маркетинг, за да можете все пак да имате правилната конотация, когато говорим за този вид маркетингови канали.

Какво е инфлуенсър?

Инфлуенсър е човек или онлайн личност, която увлича други хора или онлайн личности в дейностите, които са интересни за нея, създавайки ангажираност у хора, които имат интерес по отношение на конкретна тема, услуга или продукт.

Видове инфлуенсъри

Има различни видове инфлуенсъри, според различни сравними метрики. Резонно различните видове инфлуенсъри могат да имат различни функции, както и различна форма на монетизация, последователи и т.н.

Според професията/заниманието

Професиите на някои от най-популярните инфлуенсъри са:

 • Музиканти;
 • Геймъри;
 • Фотографи;
 • Спортисти/Фитнес инструктори;
 • Пътешественици;
 • Журналисти;
 • Активисти;
 • Блогъри;
 • Влогъри;
 • It гурута;
 • Модели/Манекенки/Плеймейтки;
 • Родители;
 • И т.н.

Всеки от горните видове инфлуенсъри може да влезе в допълнителна категория, която още по-точно дефинира аудиторията му. Така например спортистите и фитнес инструкторите могат да бъдат групирани в суб раздели според спецификата.

Григор Димитров е спортист, но Димитър Бербатов е футболист, но и двамата влизат в категорията спортни инфлуенсъри. Същото може да направим дори още по-задълбочено като разделим фитнес инфлуенсъри например на активни хора, професионални спортисти, диетолози, йога експерти, кросфитъри и прочие.

Защо е необходимо да разделяте инфлуенсърите на суб категории?

Причината е проста, а именно анализ на аудиторията им и съпоставка спрямо техни алтернативни инфлуенсъри.

Ако анализирате в детайли аудиторията, както правим в IdeaMAX, то ще можете да изберете най-ефективният инфлуенсър за вас и вашият бизнес. Разбира се това е само върхът на айсберга като следва да бъдат анализирани редица други показатели.

Най-простите показатели разбира се са броя последователи и ангажираността им, но най-сложните могат да бъдат много различни според целите/бранда/времето.

Не се подлъгвайте по първичните числа, а анализирайте в детайли всичко, за да можете да прогнозирате ефекта от своята инвестиция.

Идеята на инфлуенсър маркетинга не е да плащате, защото е модно или защото другите го правят!

Ние например не работим с такива клиенти, защото те не разбират как работи този маркетингов канал и не искаме после да бъдем обвинени при отвратително слабите резултати, които те постигат след като не са се вслушали в нашата професионална консултация.

Това е реклама и като такава следва да има аргументи за подобна инвестиция, след като заложим качествени и количествени KPI показатели, както и планираме ROI (възвращаемост на инвестицията).

Идеята не е да харчите пари, а да инвестирате пари, за да изкарате пари.

Според размера на аудиторията

За улеснение в класифицирането на различните видове инфлуенсъри те понякога се разделят по тип на база обема последователи, които имат. Различните видове могат да се използват както за сходни, така и за различни цели.

Най-честата класификация според обема последователи т.е. хора, на които те могат да влияят ще откриете следните видове:

 • Мега инфлуенсър(Звезда) – аудиторията тук надхвърля 1 000 000 последователи, като в България на практика няма такъв тип инфлуенсъри, поне не ако говорим за обем последователи от България, макар, че има миксирани такива със смесена аудитория – българска и чуждестранна, но това ограничава употребата им за маркетингови цели;
 • Макро инфлуенсър – аудиторията тук е между 100 000 и 1 000 000 последователи. В България често това е екстраполация на първия тип в чужбина и най-често толкова последователи имат попкултурни звезди – музиканти, спортисти, актьори;
 • Микро инфлуенсър – аудиторията е между 10 000 и 100 000 последователи. Това е най-масовият тип инфлуенсъри в България, тъй като пазарът ни е малък е трудно да се разгърне интерес в по-голям мащаб само с онлайн дейности (за разлика от Макро Инфлуенсърите, които имат и офлайн активности);
 • Нано инфлуенсър – аудиторията е между 1 000 и 10 000. Този вид инфлуенсъри могат да бъдат перфектно ориентирани и таргетирани за целите на маркетинга, но следва да се придържате силно към числата, ако не искате да останете разочаровани от маркетинг плана си.

На практика няма значение каква е вашата професия или хоби, защото със сигурност има други хора (въпреки нелепото клише колко сте уникални), които имат същите интереси като вас. В този контекст може да сте автомонтьор, изобретател, веган, персонален коуч или друго нещо и да бъдете инфлуенсър в темата, която обхващате.

Примери за инфлуенсъри са най-често попкултурни звезди, а у нас най-висока устойчивост на инфлуенсърите се наблюдава при музиканти, риалити персони и спортисти. Все персони, които често виждате в масови канали като телевизията например. Разбира се има и алтернативни такива като геймърите например, чиято общност е изцяло построена върху онлайн принципи.

1. Аудиторията на един инфлуенсър

Повече приятели означава по-голяма аудитория. Резонно начин да постигнем това е да сме по-активни и да предлагаме повече приятелства, за да достигат нашите послания до по-голям брой хора.

Колкото повече хора, толкова по-висока вероятност за реакция от тяхна страна или както казват специалистите в тази област – по-високо ниво на ангажираност.

Предлагайте смело приятелства, защото именно това е основната функция на социалните мрежи като Facebook – да сближават хората, както и да ги информират.

2. Статусите

Ако искате да ви забележат повече хора, то направете всички ваши статуси публични т.е. видими от всеки дори да не ви е в приятели.

Така достигате до още по-широк кръг от хора, а така и до нови потенциални приятели.

3. Повторението

Тази техника не е моя, но наистина дава резултат. Един Гай Кавазаки например пуска едни и същи неща 3-4 пъти, за да могат да бъдат видени от максимален брой потребители.

Преценете интервала на повторение, контекста и дали си струва да го правите. Публикувайте повторно само най-силните си статуси, за които вече сте сигурни, че хората ще реагират. Може пък да пуснете и добре забравени стари такива.

Защо хората споделят статия в социалните мрежи - 15 viral фактора

4. Коментарите

Забравете за лайкърите! Те не ви трябват! Трябват ви онези хора, които ще коментират или споделят вашите статуси.

Те разнасят съзнателно или не вашите идеи и увеличават вашата популярност във Facebook.

Фактите показват, че лайквате поне 5 пъти повече статуси, отколкото коментирате и 10 пъти повече, отколкото споделяте т.е. един коментиращ или „шервач“ е доста по-ценен от един „лайкър“ (в интервю за една телевизия бях използвал съпоставката пешки и кончета – доста добра метафора по този повод).

Тук можете да използвате елементарни психологически техники, за да провокирате интерес – следване или отхвърляне на тренда, задаване на въпроси, Call-to-Action, дразнеща принципна провокация.

5. Интерактивност

Няма смисъл да искате хората да коментират, а вие да не го правите. Колкото по-бързо отговорите на коментара, толкова по-бързо ще можете да получите още един… и още един… и още един. Така провокирате доста широк интерес по отношение на дискусия и повишавате видимостта на своите статуси и идеи.

6. Хештагове

Използвайте най-силните хештагове, които са релевантни към съдържанието, което споделяте.

Отличен пример е да провокирате реактивност, изказвайки противоположни тези на уважаваните от привържениците на идеята, споделяна през този хештаг.

Закачат се като маймунки на банани и дори не си дават сметка, че ви правят по-популярен и трупате подкрепа за това, че казвате това, което другите не са посмели.

В търсене на идеалния статус - 5 трика

7. Персонализация

Винаги се старая да честитя рождените или именните дни на моите Facebook приятели.

В такива случаи винаги споменавам името им в статуса, за да се почувстват специални и ценени дори и да не си пишем често и да не се познаваме лично.

Това е подход, който казва – ти си важен. Всеки обича да се чувства важен, нали?

8. Кражбата

Истината е, че ненавиждаме този подход поне не от Facebook във Facebook. Редовно биваме ограбвани и това вероятно е причината за това отношение, но на практика сме свикнали да приемаме влиянието си и да не си късаме нервите.

Все пак, ако вие сте по-безскрупулни, то можете например да отидете в някоя англоезична страница за снимки (о, да те винаги реагират на „красиви“ или „мъдри“ снимки – мейнстрийм) и да видите коя е събрала най-много лайкове, коментари и шервания.

Задигате я. Пускате я при вас. Всички си мислят, че сте адски велик тип.

4.7/5 - (244 votes)
blank

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu