IdeaMAX

Как се става инфлуенсър във Facebook – 8 практични съвета

IdeaMax » Блог » Съвети за успех в социалните мрежи » Как се става инфлуенсър във Facebook – 8 практични съвета
Facebook инфлуенсър

Всеки иска да е известен. Всеки си задава въпроса как се става инфлуенсър във Facebook, Instagram, Twitter, YouTube или в Tik Tok. Социалните мрежи предоставиха нискобюджетен вариант да постигнеш това само с уменията си и правилните маркетинг послания, вместо с куп пари.

Днес ще ви дам моите лични 8 съвета, които ще ви направят по-забележим във Facebook и то без да влагате дори 1 стотинка бюджет.

Няма да ви говоря за корпоративна видимост, а за личностен брандинг (тук може книга да се напише, но за сега няма да го правя). Все пак използвайки личните си профили лесно можете да „закачите“ хората и към корпоративни страници.

5 топ причини да имате нов сайт от маркетинг агенция

Отново обръщаме внимание, че не обичаме да говорим „по принцип“, а наблягаме на „де факто“ т.е. даваме практични съвети, а не такива от типа „Сглобете си совалка, но няма да ви даваме ръководство за това“. Съветите за това как да бъдете инфлуенсър (освен, ако не четете тази публикация, за да разберете всъщност какво е инфлуенсър) са начални стъпки, но те са такива в правилната посока, проверени и работещи на ниво маркетингова агенция, каквато е IdeaMAX, а не поредицата теоретични глупости, които ще чуете на някой семинар или уебинар, в който и самият лектор не е сигурен защо нещо се случва по този начин.

Все пак ще обобщим някои общи понятия, когато говорим за инфлуенсър маркетинг, за да можете все пак да имате правилната конотация, когато говорим за този вид маркетингови канали.

Какво е инфлуенсър?

Инфлуенсър е човек или онлайн личност, която увлича други хора или онлайн личности в дейностите, които са интересни за нея, създавайки ангажираност у хора, които имат интерес по отношение на конкретна тема, услуга или продукт.

Видове инфлуенсъри

Има различни видове инфлуенсъри, според различни сравними метрики. Резонно различните видове инфлуенсъри могат да имат различни функции, както и различна форма на монетизация, последователи и т.н.

Според професията/заниманието

Професиите на някои от най-популярните инфлуенсъри са:

 • Музиканти;
 • Геймъри;
 • Фотографи;
 • Спортисти/Фитнес инструктори;
 • Пътешественици;
 • Журналисти;
 • Активисти;
 • Блогъри;
 • Влогъри;
 • It гурута;
 • Модели/Манекенки/Плеймейтки;
 • Родители;
 • И т.н.

Всеки от горните видове инфлуенсъри може да влезе в допълнителна категория, която още по-точно дефинира аудиторията му. Така например спортистите и фитнес инструкторите могат да бъдат групирани в суб раздели според спецификата.

Григор Димитров е спортист(тенисист, но все пак е познат и на хора, които не следят толкова тенис), но Димитър Бербатов е футболист, но и двамата влизат в категорията спортни инфлуенсъри. Същото може да направим дори още по-задълбочено като разделим фитнес инфлуенсъри например на активни хора, професионални спортисти, диетолози, йога експерти, кросфитъри и прочие.

Защо е необходимо да разделяте инфлуенсърите на суб категории?

Причината е проста, а именно анализ на аудиторията им и съпоставка спрямо техни алтернативни инфлуенсъри.

Ако анализирате в детайли аудиторията, както правим в IDEAMAX, то ще можете да изберете най-ефективният инфлуенсър за вас и вашият бизнес. Разбира се това е само върхът на айсберга като следва да бъдат анализирани редица други показатели.

Най-простите показатели разбира се са броя последователи и ангажираността им, но най-сложните могат да бъдат много различни според целите/бранда/времето.

Не се подлъгвайте по първичните числа, а анализирайте в детайли всичко, за да можете да прогнозирате ефекта от своята инвестиция.

Идеята на инфлуенсър маркетинга не е да плащате, защото е модно или защото другите го правят!

Ние например не работим с такива клиенти, защото те не разбират как работи този маркетингов канал и не искаме после да бъдем обвинени при отвратително слабите резултати, които те постигат след като не са се вслушали в нашата професионална консултация.

Това е реклама и като такава следва да има аргументи за подобна инвестиция, след като заложим качествени и количествени KPI показатели, както и планираме ROI (възвращаемост на инвестицията).

Идеята не е да харчите пари, а да инвестирате пари, за да изкарате пари.

Според размера на аудиторията

За улеснение в класифицирането на различните видове инфлуенсъри те понякога се разделят по тип на база обема последователи, които имат. Различните видове могат да се използват както за сходни, така и за различни цели.

Най-честата класификация според обема последователи т.е. хора, на които те могат да влияят ще откриете следните видове:

 • Мега инфлуенсър(Звезда) – аудиторията тук надхвърля 1 000 000 последователи, като в България на практика няма такъв тип инфлуенсъри, поне не ако говорим за обем последователи от България, макар, че има миксирани такива със смесена аудитория – българска и чуждестранна, но това ограничава употребата им за маркетингови цели;
 • Макро инфлуенсър – аудиторията тук е между 100 000 и 1 000 000 последователи. В България често това е екстраполация на първия тип в чужбина и най-често толкова последователи имат попкултурни звезди – музиканти, спортисти, актьори;
 • Микро инфлуенсър – аудиторията е между 10 000 и 100 000 последователи. Това е най-масовият тип инфлуенсъри в България, тъй като пазарът ни е малък е трудно да се разгърне интерес в по-голям мащаб само с онлайн дейности (за разлика от Макро Инфлуенсърите, които имат и офлайн активности);
 • Нано инфлуенсър – аудиторията е между 1 000 и 10 000. Този вид инфлуенсъри могат да бъдат перфектно ориентирани и таргетирани за целите на маркетинга, но следва да се придържате силно към числата, ако не искате да останете разочаровани от маркетинг плана си.

На практика няма значение каква е вашата професия или хоби, защото със сигурност има други хора (въпреки нелепото клише колко сте уникални), които имат същите интереси като вас.

В този контекст може да сте автомонтьор, изобретател, веган, персонален коуч или друго нещо и да бъдете инфлуенсър в темата, която обхващате.

Примери за инфлуенсъри са най-често попкултурни звезди, а у нас най-висока устойчивост на инфлуенсърите се наблюдава при музиканти, риалити персони и спортисти. Все персони, които често виждате в масови канали като телевизията например. Разбира се има и алтернативни такива като геймърите например, чиято общност е изцяло построена върху онлайн принципи.

1. Аудиторията на един инфлуенсър

Повече „приятели“ означава по-голяма аудитория.

Резонно, начин да постигнем това е да сме по-активни и да предлагаме повече приятелства, за да достигат нашите послания до по-голям брой хора.

Колкото повече хора, толкова по-висока вероятност за реакция от тяхна страна или както казват специалистите в тази област – по-високо ниво на ангажираност на аудиторията спрямо съответния източник на информация.

Предлагайте смело приятелства, защото именно това е основната функция на социалните мрежи като Facebook / Instagram / Tik Tok / X(Twitter) и т.н. – да сближават хората, както и да ги информират. Поне такава е теорията.

IdeaMAX Бонус: За да разберете своята аудиторията следва да знаете на какво тя реагира. Няколко експеримента в различни видове и теми на публикациите ще ви дадат ясен ориентир, кое върви и кое не, макар да знаем, че секса и хумора продават, то може да получите и допълнителни прозрения, персонализирани към настоящото състояние на вашия акаунт т.е. с какво е пълен вашия социален балон като типове хора.

2. Статусите

Ако искате да ви забележат повече хора, то направете всички ваши статуси публични т.е. видими от всеки дори да не ви е в приятели.

Това не е ядрена физика, но понякога може да противоричи на собствените ви убеждения и да представлява ниво на разкриване, което не желаете. Не забравяйте, че „тежка е инфлуенсърската корона“.

Така достигате до още по-широк кръг от хора, а така и до нови потенциални приятели, за което говорихме в т.1.

Социалните мрежи са вашето шоу – не го забравяйте, иначе ще гледате нечий чуждо.

IdeaMAX Бонус: През 2023 година, Meta накара потребителите да избират – или тотално разполагане с данните им от страна на корпорацията или заплащане на такса. Парадоксалното е, че всъщност хората следва да плащат, когато искат да имат ефир, а не аудиторията им, защото тя няма краен интерес, което не е вярно за един инфлуенсър, разширяващ социалния си балон и влияние.

3. Повторението

Тази техника не е наша, но наистина дава резултат. Един Гай Кавазаки например пуска едни и същи неща 3-4 пъти, за да могат да бъдат видени от максимален брой потребители.

Преценете интервала на повторение, контекста и дали си струва да го правите.

Публикувайте повторно само най-силните си статуси, за които вече сте сигурни, че хората ще реагират. Не играйте на сляпо, а използвайте нещо, което вече е работило, за да постигнете динамика във видимостта си. Не е нужно да откривате топлата вода всеки път, нали?

Може пък да пуснете и добре забравени стари такива, стига разбира се да са адаптирани.

Така например конкретни събития могат да се окажат подходящи за подобни повторения. Всъщност изключително рядко в социалните мрежи се създава нов криейтив, а всичко ново се оказва добре забравено старо.

Класически примери, които имаме предвид в случая са много, но ето няколко конкретни, при които повторението на статусите следва конкретен алгоритъм по отношение на актуалността им:

 • Зимата / Първият сняг (всяка година);
 • Избори – национални, европейски, местни и всички типове политика, които разделят народа;
 • Празници – Коледа, Нова година, Свети Валентин / Трифон Зарезан, Деня на детето, 8 Март, национални празници.
 • Оста Мъже-Жени и всичко в тази насока;
 • Хумор, особено с интимен характер – този тип хумор има най-широко разбиране в масовата аудитория;
 • И т.н.

IdeaMAX Бонус: Добре построеният редакторски календар т.е. кога какво ще публикувате и по колко е страхотен начин да строите своята онлайн видимост на лично ниво като инфлуенсър в социалните мрежи. Планирането значи да имаш план, а ако нямаш план, вероятно нямаш и реалистина цел.

Защо хората споделят статия в социалните мрежи - 15 viral фактора

4. Коментарите

Забравете за лайкърите-реакционисти! Те не ви трябват като първа аудитория!

Трябват ви онези хора, които ще коментират или споделят вашите статуси, именно те ще увеличават вашата видимост, вашите приятели и последователи, както и вашето влияние и видимост.

Тези хора разнасят съзнателно или не вашите идеи и увеличават вашата популярност във Facebook / Meta или друга социална мрежа т.е. се оказват съзнателен канал за дистрибутиране на посланията ви до хора, които иначе не биха ги видели.

Фактите показват, че лайквате поне 5 пъти повече статуси, отколкото коментирате и 10 пъти повече, отколкото споделяте т.е. един коментиращ или „шервач“ е доста по-ценен от един „лайкър“ (в интервю за една телевизия бях използвал съпоставката пешки и кончета – доста добра метафора считам по този повод).

Тук можете да използвате елементарни психологически техники, за да провокирате интерес – следване или отхвърляне на тренда, задаване на въпроси, Call-to-Action, дразнеща принципна провокация.

Класически пример е да противостоите на мейнстрийм тези, това ще откючи „Вълната на будителите“ – те ще започнат да коментират, да реагират, да споделят линкове и видеа и всячески да тролят под постовете ви, а така и да формират полюса, от който имате нужда. Абстрахирайте се от призивите за проглеждане, четене и т.н. 99% от самите тези хора, никога не са проучили информацията, която споделят, но държат да ви „отворят очите“.

На това се базира българският политически маркетинг през последните 35 години и по-ясно доказателство за работещите резулати не мога да предоставя. Да, това е „Разделяй и Владей“ в динамичен дигитален контекст.

IdeaMAX Бонус: Ако има един полюс, значи има и втори, следователно в един момент ще достигнете до състоянието Чучхе, защото можете да не участвате в дебата под постовете си, докато полюсите създават съдържание, което повишава видимостта ви. Това прави акаунта ви полуавтономен, респективно можете да спестите време от безкрайни дебати, ако намерите две други страни, които да се карат и да пълнят постовете ви с повече и полярни коментари, провокиращи отношение. Защо това работи, разкриха бивши служители на Мета в небезизвестен материал, демонстриращ т.нар. смяна на приоритетите на социалните мрежи според етапа на тяхното развитие.

5. Интерактивност

Няма смисъл да искате хората да коментират, а вие да не го правите!

Това е важно поне в ранния етап на развитието ви като социален фактор със висока дигитална значимост.

Колкото по-бързо отговорите на коментара, толкова по-бързо ще можете да получите още един… и още един… и още един. Създаването на диалог, който се движи като общност, а не като вестник е ключово. Не случайно по-горе в т.4. обяснихме в детайли защо това е така.

Така провокирате доста широк интерес по отношение на дискусия и повишавате видимостта на своите статуси и идеи.

Телевизията загуби огромен процент значимост, така както загубиха своята значимост и печатните медии, като именно липсата на интерактивност при двете допринесоха за това. И все следва да се уточни, че телевизията е значително по-интерактивна и по-бърз от вестника и това все още пази мястото й като универсално куриран канал за добив на информация, тези, знания, развлечение и мнение.

IdeaMAX Бонус: Оказва се, че е по-лесно да пренесеш хладилник до 10-я етаж, ако ти помогнат 30 души, отколкото ако го правиш сам, а за да имаш помощ – трябва ти общност („Сговорна дружина – планина повдига“). Тя може да е негласна, малка, ръбата, но е нещото, което те отличава. Хората, реагиращи на това ниво смело могат да бъдат наричани твоите лични „brand ambassadors“, а най-хубавото е, че те невинаги са съгласни с вас, а така придават открито прозрачно лице и автентичност на вашият инфлуенсърски статут.

6. Хештагове

Използвайте най-силни хештагове, които са релевантни към съдържанието, което споделяте.

Отличен пример е да провокирате реактивност, изказвайки противоположни тези на уважаваните от привържениците на идеята, споделяна през този хештаг.

Закачат се като маймунки на банани и дори не си дават сметка, че ви правят по-популярен и трупате подкрепа за това, че казвате това, което другите не са посмели.

Обичайно има заровен резерв от мнения, които биха се включили, ако успеете да ги докоснете, именно хештаговете могат да бъдат това оръжие. Авторът на тази публикация (Димитър Георгиев – Бико) например използва няколко техники в тази посока, ето някои от тях:

 • Нелепо дълги забавни хештагове с „емоционален топинг“ – хештага е просто подчертаното послание, което не можеш да прочетеш за 0.5 секунди и трябва да се вгледаш;
 • Трендови хештагове – политика (#Избори, #Оставка), контекстуално групиране (#България, #София);
 • Провокативно-забавни хештагове – #ЧеренЗаВсички (BlackFriday);
 • Популизъм (не хлътвайте в политическата му конотация у нас) –  #ПриБайТошоБешеПоДобре или пък чист политически хейт #Предатели, а у нас както знаем всички „обичат властта“, което ги оправя от десетилетия;
 • И т.н. и т.н.

IdeaMAX Бонус: Ето и списък с по-популярните хештагове и алгоритъма на тяхното формиране. За жалост те са англоезични, но пък, ако се постараете можете да ги адаптирате по нашите български стандарти и да се утвърдите като истински инфлуенсър. Не спирайте да тествате, за да откриете този, които работи най-добре с вашата аудитория – тук няма универсиализъм.

В търсене на идеалния статус - 5 трика

7. Персонализация

Винаги се старая да честитя рождените или именните дни на моите Facebook приятели.

В такива случаи винаги споменавам името им в статуса, за да се почувстват специални и ценени дори и да не си пишем често и да не се познаваме лично.

Това е подход, който казва – ти си важен. Всеки обича да се чувства важен, нали? Точно както и вие, които четете тази публикация в блога на дигитална агенция IdeaMAX.

Всичко, което е ориентирано спрямо личността през 21 век се води персонализация, дори да са го ползвали за милион потребителя. Въпрос на интерпретация е, но все пак това дава усещане за общност, приятелство и споделеност, а това никак не е за подценяване, ако сте тръгнали по дългия път на инфлуенсър маркетинга и в частност се стремите самите вие да се превърнете в някои от описаните в началото типове инфлуенсъри.

IdeaMAX Бонус:Можете да персонализирате винаги в коментарите си, обръщайки се към хората не по начина, по който са се кръстили в социалните мрежи като Facebook или Instagram т.е. не им давайте просто „Reply“, за да ги тагнете – всички знаем, че това е масова функционалност, а се обърнете на малко име или псевдоним към човека, защото така ще имате усещане за общо минало, настояще, а вероятно и бъдеще.

8. Кражбата

Истината е, че ненавиждаме този подход поне не от Facebook във Facebook. Редовно биваме ограбвани и това вероятно е причината за това отношение, но на практика сме свикнали да приемаме влиянието си и да не се ядосваме за неща, които не можем да променим, защото в крайна сметка един крадец може да препише, но никога няма да създаде, никога няма да води и никога няма да може да се справи с тайминга, просто, защото не е в главата ви.

Все пак, ако вие сте по-безскрупулни, то можете например да отидете в някоя англоезична страница за снимки (о, да те винаги реагират на „красиви“ или „мъдри“ снимки – мейнстрийм) и да видите коя е събрала най-много лайкове, коментари и шервания.

Задигате я. Пускате я при вас. Всички си мислят, че сте адски велик тип.

IdeaMAX Бонус: Ако сте решили да задигнете нещо от някой, то поне можете да го адаптирате, добавяйки променливи(държава, език, време и други). Дори понякога е уместно да се даде кредит на човека, за да достигнете и до неговата аудитория, особено, когато нямате много общи приятели, като така ще достигнете и до неговата аудитория, поне на теория

Не забравяйте, че крайната цел на един инфлуенсър е да бъде популярен!

Това обаче е само част от процеса, защото когато стигнеш върха, ще трябва да останеш там, поне ако искаш да се възползваш от облагите, които той носи на всички, които са го изкачили

А ако не искаш като милиони други хора по света да получиш своите 5 минути слава във Facebook / Instagram / Tik Tok/ YouTube/ X(Twitter) и да угаснеш безследно ще се наложи да планираш бъдещето си, поне доколкото това касае онлайн присъствието ти в социалните мрежи…

4.7/5 - (245 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu