IdeaMAX

Как се става инфлуенсър във Facebook – 8 практични съвета

IdeaMax » Блог » Съвети за успех в социалните мрежи » Как се става инфлуенсър във Facebook – 8 практични съвета
Facebook инфлуенсър

Всеки иска да е известен. Всеки си задава въпроса как се става инфлуенсър във Facebook. Социалните мрежи предоставиха нискобюджетен вариант да постигнеш това само с уменията си, вместо с куп пари. Днес ще ви дам моите лични 8 съвета, които ще ви направят по-забележим във Facebook и то без да влагате дори 1 стотинка бюджет.

Няма да ви говоря за корпоративна видимост, а за личностен брандинг (тук може книга да се напише, но за сега няма да го правя). Все пак използвайки личните си профили лесно можете да „закачите“ хората и към корпоративни страници.

5 топ причини да имате нов сайт от маркетинг агенция

Отново обръщаме внимание, че не обичаме да говорим „по принцип“, а наблягаме на „де факто“ т.е. даваме практични съвети, а не такива от типа „Сглобете си совалка, но няма да ви даваме ръководство за това“. Съветите за това как да бъдете инфлуенсър (освен, ако не четете тази публикация, за да разберете всъщност какво е инфлуенсър) са начални стъпки, но те са такива в правилната посока, проверени и работещи, а не поредицата теоретични глупости, които ще чуете на някой семинар или уебинар.

1. Аудиторията на един инфлуенсър

Повече приятели означава по-голяма аудитория. Резонно начин да постигнем това е да сме по-активни и да предлагаме повече приятелства, за да достигат нашите послания до по-голям брой хора. Колкото повече хора, толкова по-висока вероятност за реакция от тяхна страна или както казват специалистите в тази област – по-високо ниво на ангажираност.

Предлагайте смело приятелства, защото именно това е основната функция на социалните мрежи като Facebook – да сближават хората, както и да ги информират.

2. Статусите

Ако искате да ви забележат повече хора, то направете всички ваши статуси публични т.е. видими от всеки дори да не ви е в приятели. Така достигате до още по-широк кръг от хора, а така и до нови потенциални приятели.

3. Повторението

Тази техника не е моя, но наистина дава резултат. Един Гай Кавазаки например пуска едни и същи неща 3-4 пъти, за да могат да бъдат видени от максимален брой потребители.

Преценете интервала на повторение, контекста и дали си струва да го правите. Публикувайте повторно само най-силните си статуси, за които вече сте сигурни, че хората ще реагират. Може пък да пуснете и добре забравени стари такива.

Защо хората споделят статия в социалните мрежи - 15 viral фактора

4. Коментарите

Забравете за лайкърите! Те не ви трябват! Трябват ви онези хора, които ще коментират или споделят вашите статуси. Те разнасят съзнателно или не вашите идеи и увеличават вашата популярност във Facebook.

Фактите показват, че лайквате поне 5 пъти повече статуси, отколкото коментирате и 10 пъти повече, отколкото споделяте т.е. един коментиращ или „шервач“ е доста по-ценен от един „лайкър“ (в интервю за една телевизия бях използвал съпоставката пешки и кончета – доста добра метафора по този повод).

Тук можете да използвате елементарни психологически техники, за да провокирате интерес – следване или отхвърляне на тренда, задаване на въпроси, Call-to-Action, дразнеща принципна провокация.

5. Интерактивност

Няма смисъл да искате хората да коментират, а вие да не го правите. Колкото по-бързо отговорите на коментара, толкова по-бързо ще можете да получите още един… и още един… и още един. Така провокирате доста широк интерес по отношение на дискусия и повишавате видимостта на своите статуси и идеи.

6. Хештагове

Използвайте най-силните хештагове, които са релевантни към съдържанието, което споделяте. Аз лично съчетавам нещата и класически пример е да нахраня Реформаторския Блок и да залепя един #ДАНСwithme хештаг, за да провокирам реакциите на сектата.

Закачат се като маймунки на банани и дори не си дават сметка, че ви правят по-популярен и трупате подкрепа за това, че казвате това, което другите не са посмели.

В търсене на идеалния статус - 5 трика

7. Персонализация

Винаги се старая да честитя рождените или именните дни на моите Facebook приятели. В такива случаи винаги споменавам името им в статуса, за да се почувстват специални и ценени дори и да не си пишем често и да не се познаваме лично. Това е подход, който казва – ти си важен. Всеки обича да се чувства важен, нали?

8. Кражбата

Истината е, че ненавиждам този подход поне не от Facebook във Facebook. Редовно бивам ограбван и това вероятно е причината за това мое отношение.

Все пак, ако вие сте по-безскрупулни, то можете например да отидете в някоя англоезична страница за снимки (о, да те винаги реагират на „красиви“ или „мъдри“ снимки – мейнстрийм, к’во да правиш) и да видите коя е събрала най-много лайкове, коментари и шервания. Задигате я. Пускате я при вас. Всички си мислят, че сте адски велик тип.

4.7/5 - (243 votes)

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 10 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец, влизащи от търсещи машини като Google.

Свържете се с IdeaMax.eu