IdeaMAX

Топ 15 Viral фактора или защо хората споделят вашата статия

IdeaMax » Блог » Топ 15 Viral фактора или защо хората споделят вашата статия
URL адреси в търсачките

Искате ли вашите публикации и статуси да достигат до огромна аудитория с минимални усилия и без реклама? Името на този феномен в социалните мрежи е “viral” (вайръл или на български вирусно съдържание).

Днес ще заровим глава в причините, които формират една viral публикация, без значение дали говорим за новина, анализ, блог постинг или статус в социална мрежа. Ще изброим 15-те топ Viral фактора, които правят разликата между онова, което никой не чете и онова, което обикаля интернет със скоростта на светлината.

Не забравяйте, че социалните мрежи са отражение на обществото – те създават такова с всички негови предимства и недостатъци, а разликата е само физическият досег. Няма да ви слагаме много снимки, защото информацията е в текста, а не в снимките, както обичаме да казваме често.

1. Смях/ Идиотизъм

Социалните мрежи успяха заради забавлението, което предоставят на потребителите си. Колкото повече смях, толкова повече хора. Те са там основно с идеята да се забавляват и смеят.

Ако това не им струва нищо те ще го споделят, харесат, коментират и ще ви помогнат да достигнете и до техните приятели, увеличавайки вашия рейтинг и популярност.

2. Омраза / Хейт

Колкото се обичаме, толкова и се мразим, а другото е лицемерие и куртоазия. Често вашата публикация може да стане изключително популярна, ако е свързана с омразен фактор.

В България почти няма човек в социалните мрежи, който да харесва Пеевски или Бареков. Омразата обединява, общите врагове също – използването на този подход ще ви гарантира дори повече ефективност от смеха, за който стана дума в по-горната точка.

3. Страх

Едно от най-ефективните неща при viral кампаниите е продажбата на страх. То важи в пълна сила във всеки социален аспект. През 90-те години на 20 век, един от най-популярните начини за крадене на паролата на даден потребител за интернет бе да му пуснеш мейл, в който я искаш заради технически проблем и да посочиш, че ако не ти я даде системата ще започне да го таксува 10 пъти по-скъпо.

Ефективността бе поразителна! Накарайте хората да се страхуват. Те ще започнат да търсят съмишленици, за да се изправят срещу своите страхове, защото честно казано малко са тези, които биха го направили сами. Истината е, че сме страхливци.

4. Шок/Изненада

Очакваното е по-лесно за възприемане от неочакваното. В случай че бъдете изненадани и дори шокирани, то искате да изкрещите това, особено, когато говорим за социални мрежи.

Ако видите дете, което ви изненадва как пее или пък човек, който си маха главата с фокус сте шокирани, нали? Какво ли ще е първото нещо, което ще направите? Вероятно ще го споделите, за да шокирате и приятелите си.

5. Съгласие

В една статия преди време бяхме говорили за наречения от нас „Да, да, да“ подход, който ви закача подсъзнателно към определена кауза или идея. Вие постоянно се съгласявате с нещо и инерцията ви кара да се съгласите с всичко, което е предложено като идея, дори в едно от нещата да не сте 100% убедени.

Малко хора знаят и какво значи понятието „инертна маса“ във физиката 😉 Ако приятелите ви са формирани около определени интереси, то лесно можете да използвате това и чрез метода на съгласието да изстреляте публикацията си като с оръдие.

6. Емпатия/Солидарност/Съчувствие

Облъчвани сме постоянно с куп идеи. Най-добре обаче в маркетинга в социални мрежи работи емпатията. Хората все още шерват снимки, които обещават, че с всяко шерване Facebook дарява пари.

Това е пълна глупост, но те продължават да го правят, защото просто превключват мозъчните си кълба и от логичното преминават към емоционалното. Използвайте го, но нека все пак има и някакъв морал, а не просто елементарност. Дайте нещо и вземете нещо – така всички са доволни.

7. Актуалност

Скоро се оказах в случаен спор с една жена от БНР докато бях при фризьорката си. Тезата ми беше, че родните медии изостават адски много при отразяване на световните новини – от порядъка на няколко часа, а при лайфстайл темите – до 3 дни.

Досадно е да четеш стари неща. Бъдете първи – това ще повиши доверието към вас и ще ви направи информационен лидер, а всички ще започнат да внимават какво говорите и споделяте, че дори и ще го споделят. Малко повече информация тук в статията в стария ни блог (blog.article-bg.eu), озаглавена 5 Причини защо е добре да „спамиш“ във Facebook.

8. Cute Ефект

Facebook сякаш е създаден за това. Той е Рай на продавачите на храна за домашни любимци. Постоянно откриваме сладки кученца, сладки котенца, сладки бебенца, сладки… динозаври и прочие безумия.

Светът е едно ужасно самотно място и хората са загубили възможност да се отпуснат и да прегърнат някой, без да разбият стените на собствения си страх от отхвърляне и ще продължат да тъжат за тази пропиляна от цивилизацията чисто човешка ценност.

Изключително силен момент, особено, ако таргет групата ви са жени 14-40. Тях ги удря толкова силно майчинският инстинкт, че можете да ги направите на луди с такива статуси. Лайкват, шерват, коментират, правят и челни стойки дори, виждайки нещо сладко.

9. Патриотизъм

Идеята на родолюбието и патриотизма е свързана с обединението на големи групи от хора, които са по-склонни да пренебрегнат себе си в името на доброто на групата. Ако споделите нещо, което изразява именно това – това е viral – гарантирано!

В България се чувстваме постоянно подритвани от нашите международни „партньори“ и това ни кара все повече да намаляваме вътрешните разстоянията помежду си по темата с патриотизма, кара ни да се обединяваме и да повишаваме своята жертвоготовност. Ние се подкрепяме все повече и това включва разбира се и социалните мрежи.

10. Мода

Другото име на viral-a е мода. Ако е модерно да подкрепяш нещо, то със сигурност ще намериш много съмишленици. Те ще ти дадат възможност да разпространиш идеята си и да увеличиш драстично своята популярност.

Контра модата също е силно оръжие. Макар и с по-малобройни привърженици, тя може да се окаже по-силна от модата, защото хората са по-склонни да заявяват позицията си чрез споделяния и вместо с лайкове. Особено тези, който се имат за силни характери.

Сравнение между движението по шахматната дъска с пешки и кончета е доста удачно. Сравнете изминатото разстояние или т.нар. reach, който постигат кончетата за сметка на пешките.

11. Смелост

Както стана дума по-горе – търсят се характери. Търси се смелост. Изправянето срещу общественото мнение и подкрепянето с твърди, солидни аргументи, които следват ясна логическа линия може да ви направи истински феномен.

Смело заявете позициите си и идеите си. Не забравяйте, че по време на избори най-голямата битка е за разколебаните за кого да гласуват избиратели. Тук битката е сходна.

Казвайки истината, която всъщност повечето хора считат за валидна (не просто популизъм, а фактологична поляризация) се превръщате в изразител на мнението на по-голямата част от хората, респективно те се разпознават и оценят вашата смелост. Не ги разочаровайте.

12. Сделка / Далавера / Схема

От IdeaMax.eu сме пределно наясно, че далаверата и стремежа към това да сме нещо повече от другите е важна част от българската народопсихология и редовно използваме това в нашите специализирани текстове, част от копирайтинг услугите, които предлагаме.

Ако има далавера, хората споделят. Дори си пишат лични съобщения или публикуват в специализирани групи. Кой не иска добра сделка? А това е пряк път към комерсиалната viral кампания.

13. Лъжа

Половината от успеха на сайтове като Не!Новините! се дължи на факта, че хората не разбират, че това е художествен текст и не е базиран на факти. Споделяйки го с конкретен адекватен според тях, често гневен коментар, те несъзнателно лъжат приятелите си.

Лъжата става ясна, но аудиторията, която е привлечена е огромна. Да, именно този тип хора пропускат дребния текст в банковите договори за кредит.

14. Заглавие

Имате ли време? Рядко ще ми кажете – да. Истината е, че повечето хора шерват нещо и го правят viral само след като са прочели заглавието му. Дори да разкрият неговото преувеличение, изваждане от контекст и т.н., те вече са го показали на социалния си свят, а там върлува геометричната прогресия.

Едно от ключовите неща е да не подведете своята аудитория, защото тогава можете да бъдете определен като източник на фалшиви новини и да рискувате видимостта си в социалните мрежи като Facebook.

15. Тайминг

Това е най-досадният фактор. Ако искате някой да слуша какво говорите е добре да видите дали аулата е пълна. Ако няма хора на линия, които да представляват критична маса за viral кампания, то вероятно няма да успеете, освен ако не сте застъпили някой друг фактор изключително успешно.

Просто информационният поток ще ви измести на заден план и хората няма да оценят вашата публикация или статус и ще пропуснете уникален шанс за Viral. Важно е обаче да си дадете сметка, че ако в аулата има 50 лектора, то аудиторията трудно ще ви чуе т.е. избягвайте най-натовареното време – тогава всички спамят.

4.8/5 - (243 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu