IdeaMAX

Как да създаваме съдържание, което вдъхва доверие

IdeaMax » Блог » Как да създаваме съдържание, което вдъхва доверие
Доверие текст

Днес ще ви обърнем внимание на това как да пишете съдържание, което провокира доверието на аудиторията. Ще систематизираме всичко в няколко прости правила –да кажем три – поне на този етап.

Често казваме прости правила, но нерядко хората ги забравят. Най-лесният начин да ги запомните е да напишете нещо, което използва тези правила в близкия един час след като сте прочели тази публикация. Това е бонус съвет!

1. Разкажете притча/история/приказка/

Един от най-добрите начини да грабнете аудиторията е да разкажете нещо, което ще и се хареса. Много от нас са закърмени с детски приказки, а те повярвайте имат много силни поучителни страни – сещате ли се за „Лъжливото овчарче“ например. Хората обичат детството си, то ги прави хора със спомени и то хубави спомени. Събудете тяхната истина и тяхната носталгия.

Друг вариант са притчите в стил Паулу Коелю. Това са модерните приказки за възрастни. Те не напомнят миналото, а чертаят желаното бъдеще. Да, точно желаното бъдеще – подарете една мечта. На практика всяка известна книга за самоусъвършенстване го прави. Това не е нищо повече от т.нар. „testimonials“ или препоръки, които казват „Това си струва!“.

Прикачете финал, който в съчетание с Call to Action елемент да продължи идеята на приказката и притчата и ето ви страхотно съдържание, което освен всичко останало хората ще споделят.

Защо Ads за 100 лева на месец е за глупаци >>

2. Използвайте Да, Да, Да подхода при създаване на съдържание

Един от най-атрактивните PR и маркетинг подходи при създаване на статии, рекламни публикации и въобще съдържание, което поражда доверие е даването на готови факти на аудиторията под формата на въпроси. Ето и няколко пример, на които обзалагам се ще отговорите с ДА:

 • Искате ли вашия сайт да бъде номер 1 в Google?
 • Търсите ли начин да станете лидер в предлагането на „този тип“ услуги?
 • Искате ли да успеете?

На горните въпроси аудиторията е вътрешно екзалтирана, макар и да не го показва. Тя вече се съгласява с вас. В следващия момент вие правите подаването под коша, което трябва да каже на потребителя – Купи от нас!

 • …и знаете ли – ние наистина сме най-добрите, попитайте, който поискате!
 • Ами да сбъднем една ваша мечта!
 • Предлагамe да не губите повече време и пропуснати ползи за своя бизнес!

Тя почти грабва телефона и ще стреля от линията за трите точки… но може и да забием топката, естествено това носи известен риск, но пък, когато риска успее ще бъдете по-доволни от тогава, когато не сте рискували. Аз лично обичам подхода наречен „финална провокация“, може да го разбирате и като обратен Call-to-action:

 • Не ни се обаждайте! Взимаме много пари и сме ужасно заети! Просто се фукаме!
 • Обадете се на конкуренцията първо, после така или иначе пак ще се обадите!
 • Направете пазарно проучване, помислете, планирайте, анализирайте и ви предлагаме до половин час да се чуем!

Както сте забелязали хората слушат музикални групи. Те са лоялни фенове на една група. Следващата им песен може да е пълен боклук, но те я слушат, защото им е харесала 1 песен. Те дори ще си купят следващия им албум заради тази песен.

Де факто те казват Да, Да, Да на групата и лоялността им, макар да намалява си остава над критично ниво и те купуват следващия албум.

Линк баит тайната - практическо ръководство >>

3. Обективно сравнение

Ако имате най-добрия продукт, най-добрата цена и най-добрите условия, то създаването на съдържание, което поражда доверие е доста лесна задача. Достатъчно е да съпоставите вашия продукт/услуга.

 • Първата работа на потребителя, търсещ покупка на стока/услуга в интернет е пазарното проучване т.е. да съпостави какво получава и на какви цени. Това до голяма степен отговаря на въпроса с балансираната цена, която обаче се търси от не особено платежоспособни клиенти, но и това е ниша.
 • Втората задача е да провери от къде да купи един и същ продукт, който може да бъде намерен на няколко места и от няколко фирми. Най-често сравненията тук са спрямо доверието, което може да има към дадена фирма. Тук препоръките от доволни клиенти са особено важни. Ако и конкуренцията ги прилага използвайте нещо нестандартно, за да накарате човека да ви потърси, което при добро представяне е почти сигурна продажба.
 • Трета задача е времето. Всички клиенти искат да получат веднага това, което купуват – тук и сега синдрома. Така ги учат всички и те са свикнали да очакват. Дайте най-добрите срокове или въобще други условия, които клиент на вашите продукти би искал.

Едно обективно сравнение в текста би повишило доверието към вас и би предложило всичко, което хората желаят. То би станало ясна индикация още след първа проверка от тяхна страна. След като проверят данните (в разумния случай веднъж, в скептичния 2 пъти), то вече имате тяхното доверие, защото сте казали истината. И знаете ли, никой не обича да го лъжат!

Защо вашият онлайн магазин не работи >>

Ако искате повече – обадете ни се!

Ние:

 • Не продаваме просто текстове, статии, съдържание, което вдъхва доверие
 • Не продаваме просто решения и отговори
 • Не продаваме просто идеи и концепции
 • Всичко, което ние продаваме е свободно време за вас!
4.8/5 - (221 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu