IdeaMAX

5 основателни причини да си купите нов сайт от маркетинг агенция

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » 5 основателни причини да си купите нов сайт от маркетинг агенция
Кой е по-добре да изработи новия ви сайт

Ако ви предстои изработка на Интернет магазин или фирмен презентационен сайт, то неизменно в главата ви нахлуват куп въпроси, касаещи избора на изпълнител.

Когато решим да пътуваме до някоя забележителност планираме пътуването си, нали? А защо не го правим с бизнеса в България? А защо не го правим със сайтовете си в България? Ако за вас важи правилото „Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще“, значи не сте подходящи за предприемачи и тази статия не е за вас.

Истинският предприемач прави каквото е нужно, за да стане каквото иска, защото е инвестирал пари в идеите си и е поел риск, зад който стои. Защото бизнесът е 2 неща – идеи и риск, но без едното няма как той да се случи.

В тази публикация ще ви разкажем за предимствата (не виждаме недостатъци на база опита ни) да се обърнете към агенция, специализирана в оптимизацията на сайтове за търсачки при създаване на вашия сайт.

1. Проектиране на оптимална информационна архитектура

Една от ужасяващите и тотално безобразни грешки, които откриваме при електронни магазини, създадени от уеб агенции, без необходимите компетенции, по отношение на онлайн маркетинга, е архитектурата.

Ако трябва да сме честни, буквално сме оставали изумени от начина на структуриране на страници, категории, продукти.

Виждали сме 7-8 нива на дървовидна структура, при това 3-4 от тях са били тотално безсмислени. На по-късен етап това преправяне на сайтовете коства хиляди левове на клиента.

!Как да се справим: При планиране на вашия нов уеб сайт, то следва да потърсите съответните SEO консултанти, които да ви дадат насока по отношение на архитектурата, за да реализирате ефективно разпределение на вътрешната тежест на страниците, включително мапването им.

Всичко зависи от това какво планирате като инвестиции и дейности, за да популяризирате вашия електронен магазин или уеб сайт, а планирането ще оптимизира разходите за последващо преправяне и ще избегнете пропуснати ползи и дори загуби.

https://ideamax.eu/wp-content/uploads/2015/10/SEO-arhitektura-ideamax-eu.jpg

Как да пишем гуру текстове, които въздействат

2. Планиране на съдържанието

Още един кошмарен момент за High-end SEO агенциите (не говорим за тези, които продават време и въздух, а за тези, които продават резултати), е когато сте копирали съдържанието си от друг сайт. Това значи, че всичко това следва да бъде решено като проблем, което резонно коства пропуснати ползи, време и ефективност.

https://ideamax.eu/wp-content/uploads/2015/10/sadarjanie-ideamax-eu.jpg

Друг, често срещан вариант, който масово виждаме в България, са случаите на налети продукти, които нямат нито 1 изречение продуктово описание (ако имате само 1 изречение, то не прави кой знае каква разлика).

Ето няколко произтичащи от тази констатация въпроса по отношение на потребителите на вашия сайт:

 • Слаба конверсия;
 • Посредствен UX;
 • Висок Bounce Rate;
 • Ниски PPV стойности;
 • Минимален Time On Site;
 • И т.н. и т.н.

По отношение на машините обаче нещата са дори по-лоши. Ето един примерен сценарий, за да ни разберете добре:

Представете си, че вървите по улицата.
Виждате човек.
Какво работи той?
Не знаете?
Вероятно, защото не ви е казал, нали?

Благодарение на тази метафора имате възможност да осъзнаете простия факт, а именно, че ако не кажете на Google за какво се отнася дадена страница, то той вероятно няма да може добре да разбере за какво е тя. Един от вариантите ви за преодоляване на проблема е посредством външната линк маса, но в крайна сметка описанието на продуктите ви е константа, а връзките към сайта – променлива.

!Как да се справим: След като сте минали през първия етап, описан тук като т.1, то следва да планирате и съдържанието на съответните страници. Разбирайки в какви случаи те биха били полезни на потребителите – вие ще имате възможността да създадете контент стратегия, която да се синхронизира с вашите маркетинг усилия в бъдеще и така да изстискате по-висока ефективност от инвестицията си.


10 отвратително добри причини да изберете скъпи SEO услуги

3. Best практики по отношение на URL адресите

Поредното доказателство в подкрепа на тезата, описана в заглавието на статията, е подходът по отношение на URL адресите.

Да, за един програмист е по-лесно да добави число или статичен компонент от типа /product/ в URL адреса, но това не значи, че е по-добре за перспективите ви по отношение видимостта ви в търсещите машини.

За разлика от един програмист, то един оптимизатор ще направи необходимото проучване, за да прецени как точно да стандартизира URL адресите във вашия сайт.

Съществуват множество аспекти на този анализ, които могат да бъдат адаптивни, следвайки:

https://ideamax.eu/wp-content/uploads/2015/10/url-ideamax-eu.jpg
 • Маркетинг персони, разбирайте дълбоката специфика на аудиторията ви;
 • Специфика при търсенето на продукт, като например използването на топоними или транзакционни константи;
 • Трендове, които могат да повлияят на позиционирането ви;
 • Адаптивност според статистическите данни за съответния пазар;
 • Обем търсения на месечна база на продукт/услуга или група продукти/услуги;
 • Анализ на различните търсения в рамките на нишата според потребителското намерение (User Intention) и инкорпорирането им в URL адресите;
 • И т.н. и т.н.

Ето пример, който отново с помощта на метафора и хиперболизация ще ви разясни какво имаме предвид, когато казваме, че непознаването на спецификата в SEO контекст може да доведе до изключително аматьорски и глупави грешки, които да ви ударят директно по джоба.

Програмистите не са SEO специалисти. SEO специалистите не са системни администратори. Системните администратори не са модни дизайнери. Модните дизайнери не пишат софтуер на C++.

Доброто разпределение на дейностите при планиране на нов сайт е ключово за крайния му успех. Колкото и да не виждате това в България, то отличава сайтовете, които познавате отлично от тези, които никога не сте чували.

Резонно цената нараства, но в крайна сметка – да правите нещо не значи, че правите това, което ще работи. С други думи – или правете нещата професионално, или си спестете инвестицията, защото няма смисъл да хвърляте пари на вятъра.

!Как да се справим: Направете необходимите проучвания, за да създадете ясна стандартизация и адаптивни компоненти по отношение URL адресите във вашия сайт. Не оставяйте нещата на случайността, защото така рисковете за провал са повече от огромни и обезсмислят всички ваши усилия да стъпите успешно на онлайн пазара.


7 Контент маркетинг урока, които научих за 61360 часа

4. Избягване на сложни за откриване проблеми

Всяко уеб студио има практика да използва масово идентични компоненти/модули/плъгини и практики, за да създава уеб сайтове или онлайн магазини. Тази т.нар. „стандартизация“ има за цел да се намали използваният човекоресурс за завършване на съответния проект.

Едно от нещата, които виждаме постоянно, е използването на едни и същи модули и компоненти при изработката, за да се пести време. Това е бизнес и в някаква степен е нормално да се работи с утвърдени и работещи неща, за да се максимизира печалбата и да се предостави рентабилна цена на клиента.

Проблемът идва от там, че използването на стари модули и неадаптирани за последващ маркетинг компоненти може да създаде редица проблеми при оптимизирането на сайта за търсачки.

Класически пример за това се явяват вътрешните дублажи на страници, публикации, категории и т.н. Понякога е доста трудно за един оптимизатор да влезе в главата на програмиста, за да разбере какво точно е искал да направи, а това често прикрива проблеми, които се откриват на доста късен етап, а така генерират и пропуснати ползи за клиента.

!Как да се справим: При разработката на сайт или онлайн магазин, то маркетинг агенцията следва да предотврати евентуални проблеми в контекста на оптимизацията. С други думи – знаят къде може да има проблем на по-късен етап и това бива предвидено на етап планиране на проекта.


Защо сайтът ви не се класира в Google

5. Отвъд създаването на сайта

Това е точката, която се превърна в повод за написване на настоящата статия. Разбира се, тя е сложена последна, за да я прочетат само онези, които не просто сканират, а искат да научат нещо ново.

Фокусът ни тук ще е върху последващата експлоатация и разширяване на дейностите, планирани за съответния сайт. Силата на една маркетинг агенция при тези обстоятелства е, че при създаването на сайта тя следва да инкорпорира детайли, които на по-късен етап ще ускорят и максимизират ефективността от последващите дейности, без значение от маркетинг вектора.

Ето една метафора как изглежда това в 2 варианта – първият – при изграждане на сайт от уеб студио или фирма, които нямат експертиза, а вторият – при създаване от SEO агенция:

https://ideamax.eu/wp-content/uploads/2015/10/perspektivi-sait-budeshte-marketing-ideamax-eu.jpg

Вариант 1: Уеб студио / Уеб фирма

Да си поръчаш сайт от такава е като да отидеш в автосервиз с автомобила си. Отговорността на автомонтьора се изчерпва с излизането ти от автосервиза.

Дори колата ти да се счупи на 200 метра, след като си тръгнал от сервиза, то следва да си платиш за повторна поправка. Механикът няма ангажимент за предоставяне на гаранция за функционалност извън местоработата си.

Вариант 2: Маркетинг / SEO агенция

Представете си горния вариант, но с една лека промяна, а именно, че след като ремонтира вашия автомобил, въпросният автомеханик ще трябва и да го управлява, т.е. той е механик-водач. С оглед на този факт, той ще вложи най-доброто, на което е способен, за да не рискува не просто вашия живот, а и собствения си.

Същото е при избора на маркетинг агенция, която ще се наложи да управлява този сайт и да генерира приходи на база маркетинг дейности и ако си е оставила ръцете при изработката, то това ще срине ефективността на услугата ѝ, респективно ще загуби клиента.

Кой вариант е по-подходящ според вас?

!Как да се справим: Винаги, винаги, винаги изберете агенция или фирма, която се занимава предимно с последващи маркетинг дейности. По този начин ще сте сигурни, че тя ще носи отговорност за сайта ви, защото ако той не е функционален и ефективен, то това ще удари тях по джоба, защото рискуват да ви загубят като клиент.

Заключение

Инвестициите са си ваши. Главата също. Всичко, което ние от IdeaMAX можем да направим е просто да ви информираме, за да не допускате грешки, които на база опита ни са коствали милиони на нашите клиенти преди. Изборът е ваш!

4.5/5 - (95 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu