IdeaMAX

Топ 19 причини защо стартъп компаниите се провалят

IdeaMax » Блог » Топ 19 причини защо стартъп компаниите се провалят
Стартъп компании - защо се провалят

Всеки ден стартират нови бизнеси. Бъдещите перспективи за мнозина от тях са ясни още на ранен етап. Не са малко причините за обречеността на голяма част от тях и точно върху тях ще се спрем тук в опит да помогнем на подобни компании да устоят на предизвикателствата на пазара и да съумеят да се превърнат от StartUp-и в устойчиви компании.

1. Никой не търси продукта/услугата ви

Стартирате бизнеса си и смятате, че предлагате нещо много полезно и необходимо на потребителите. Имате уникална услуга или продукт, но знаете ли какво е търсенето му? Ако не анализирате предварително пазара, потребителските нагласи и поведение ще финиширате много бързо.

Най-голям процент от стартиращите компании фалират именно поради тази причина. Лесно решение разбира се е да проверите дали вашият продукт/услуга има достатъчно търсения в Google от потребителите на най-голямата търсачка в света. В крайна сметка е логично да се водите от закона на търсенето и предлагането.

Търсенето, определя предлагането!

2. Недостатъчен бюджет

Това в действителност е доста често срещан проблем. В бизнес плана не са заложени непредвидени ситуации, ако изобщо имате бизнес план. Точно те „изяждат“ парите ви и ви лишават от възможността да развиете бизнеса.

Правилният разчет на инвестицията в началото е от ключово значение и не е лесна задача. За голямо съжаление фирмите не могат да се справят с това. Невъзможността за реинвестиция ги превръща в неконкурентна компания и скоро те неизбежно фалират.

С трици, маймуни не се ловят!

3. Не сте събрали правилния екип

Един също голям процент от фирмите се провалят, защото няма подходящите хора в екипа си. Сами разбирате, че вие не можете да вършите всичко сам, не защото не искате, а защото просто деня има само 24 часа.

Необходимо ви е да имате служители, които да притежават необходимото ниво на компетенции, за да отговарят на изискванията на заеманата длъжност. Имайте предвид, че дори така – това далеч не е достатъчно. От гледна точка на бизнеса, служителите трябва да са лоялни, добри изпълнители, по възможност с голям опит и разнообразни знания.

Вътре в екипа оказват влияние и много други фактори и всеки един от тях може да ви провали. Културата и ценностите на фирмата могат да са в разрив с тези на служителите. Възможностите за развитие, могат да не се препокриват очакванията им. Атмосферата на работното място, може да е твърде напрегната за някой или твърде спокойна за друг.

Ниската мотивация или изобщо липсата й оказва също много негативно влияние. И това са само някои от факторите, които могат да превърнат служителите ви в лоши изпълнители и в един момент да се окажете напълно сам на „бойното поле“.

За всяка работа си има точния човек!

4. Не представлявате конкуренция

Когато се опитвате да завземете пазарен дял в сфера с много или твърде големи конкуренти нямате голям шанс. Ще загубите каквато и да е била битка с конкуренти, особено, ако продукта или услугата е напълно идентична.

Дори и да се опитате да намалите цената колко време ще издържите срещу вече утвърдените марки в бранша? А ако предлагате нещо уникално към продукта или услугата ще има ли компанията достатъчно ресурси да го промотирате, докато се утвърди на пазара, без значение дали използвате SEO, PPC, SMM или друг начин да достигнете до клиентите си онлайн.

Отговорете първо на тези въпроси и имайте предвид, че конкурентите няма да позволят лесно да завземете дори и малка част от пазарния им дял.

Защо да избера да купя точно вашия продукт?

5. Неправилно ценообразуване и определяне на разходите

Стартирате вашия нов бизнес. Задавате цена на продукта или услугата. Има търсене. Всичко е чудесно, но как точно определихте цената за крайния потребител? Взехте ли под внимание абсолютно всички разходи до май-малката подробност или тъй като нямате достатъчно опит в това не се справихте много прецизно?

Това може да ви изиграе лоша шега. Някои от т.нар. StartUP компании не напускат сцената точно тук. Високата цена ги обрича на много малко продажби, а ниската на загуби. И в двата случая разходите ще надвишат печалбата. Тази тенденция във времето означава едно, а именно сигурен провал.

Продаваме скъпо – затова не продаваме, намалихме цената и затова фалирахме!

6. Слаб продукт

Ако вашият стартиращ бизнес предлага продукт, който с нищо не може да изпъкне пред конкурентите, то ще ви е доста трудно да си изградите име и доверие сред потребителите. Трябва да обмислите много внимателно с какво ще се занимавате и в каква сфера. Когато пазарът е пренаситен, можете да си „играете“ само с цената и то пестеливо.

Алтернативен вариант е масиран партизански маркетинг, но в България трудно ще намерите някой да го реализира на подобно ниво и който да е склонен да му плащате значително по-ниска цена, защото сте StartUP.

Качество, а не количество!

7. Неизграден бизнес модел

Голям процент от стартиращите бизнеси се провалят, защото нямат ясна стратегия и бизнес план, по който да се ръководят. В главата на човек, идеята за бизнес може да е е идеално разгърната, но когато дойде ред да се реализира  на преден план се появяват проблеми , за които дори и не сте подозирали.

Бизнес планът е твърде важен за успеха на едно начинание, за да си позволите да го пренебрегнете и неглижирате.

Ако не знаеш накъде сте тръгнали – ще стигнете някъде другаде!

8. Слаб маркетинг

Дори и да имате идеалния продукт, с неоспорими качества и полезност. Продукт, който да е иновативен, без конкуренция и с голямо търсене, какъв е смисълът да го предлагате, ако не го рекламирате достатъчно. Голяма част от стартиращите бизнеси правят тази фундаментална грешка и се провалят.

Добрата маркетингова стратегия ви гарантира успех. Само с нея ще можете да достигнете до целевата си аудитория, да реализирате конверсии и в действителност да успеете да се наложите на пазара. Инвестицията в реклама е задължителна и в самото начало една голяма част от бюджета ви трябва да е съсредоточен точно там.

Един чудесен вариант в този контекст е оптимизацията на фирмения сайт за думите, за които се позиционират конкурентите ви и по този начин да „откраднете“ техните клиенти с по-добри условия и цени.

Защо не продаваме? Вероятно защото бюджета за маркетинг и реклама е под 10% от цялата инвестиция!

Цялостна маркетинг стратегия от IdeaMax

9. Игнориране на клиентите

Вие ще съществувате благодарение на клиента и потребността му да пазарува. Когато започвате бизнеса си задължително трябва да се съсредоточите в задоволяване на различните му прищявки и желания.

Игнорирането на потребителското поведение и нагласи може да убие мечтата ви съвсем скоро след нейният старт. Имайте предвид, че еднократно изследване няма да ви е достатъчно.

Клиентите променят често поведението си поради различни фактори и винаги трябва да сте наясно с тези тенденции, за да имате постоянен успех. Обратната връзка с клиента е ключова и от нея ще получите необходимата ви информация, за да развивате успешно маркетинг стратегията си.

Клиентът е Бог!

10. Продуктът ви е изпуснал своето време

Ето един пример за такъв стартиращ бизнес:

  • Отваряте магазин за коледна украса малко след коледните празници.
  • Кому е нужен тогава вашия продукт?
  • Какво ще правите една година докато не дойде време отново за празнично настроение?

Този доста нагледен пример изчерпва грешката, която някои бизнеси правят. Много е важно да уцелите момента. Ако подраните, клиентите няма да ви оценят високо, а ако закъснеете ще сте загубили твърде голям дял от пазара.

Тайминг! Тайминг! Тайминг!

11. Губите фокус

За стартиращите бизнеси е повече от необходимо да се придържат към първоначалната си цел. Всяко отклонение от нея ги поставя в твърде високо-рискова графа. Малко по малко можете да разширявате дейността си, но едва когато навлезете във фазата на съзряване.

Първоначално всички усилия трябва да бъдат съсредоточени в посока „оцеляване на бизнеса“. Фирмите, които са си позволили да загубят фокус и да размият твърде много ресурсите си се провалят.

Да направим това, и това и това, но вече няма смисъл да правим първото!

12. Губите опорна точка

Всяка промяна в бизнес плана трябва да бъде тествана. Хипотезите е необходимо да се проверят внимателно. Резултатите да бъдат измерени прецизно и адекватно. Това гарантира, че няма да загубите опората на стартиращия бизнес. Фирмите, които не се справят, фалират твърде бързо.

3 пъти мери – 1 път режи!

13. Липса на страст

Само днес ще се родят милиард бизнес идеи. Милион от тях ще бъдат обсъдени. Хиляди от тях ще бъдат оценени като перспективни. Една от тях може да е твоята! Проучванията доказват, че липсата на достатъчно страст е сред най- честите причини за провал.

Апатията не променя света, поне не към добро!

14. Локация

Съгласете се, че животът на бизнеса зависи от разположението му спрямо неговите потребители, освен разбира се аок не говорим за изцяло онлайн продукт/услуга. Хората не обичат да полагат големи усилия, за да намерят това, което им е необходимо. Ако предлагате продукт или услуга, които са твърде отдалечени от клиентите – как очаквате да реализирате продажби?

Локацията играе и много важна роля за работата и на самите екипи. Отдалечените екипи трудно комуникират по между си има и чисто административно неудобство – заплати, осигуровки и други, което отвлича вниманието на мениджъра им и му коства твърде много време.

Тук! Сега! Веднага!

15. Нямате финансиране или инвеститорски интерес

Ако вашия бизнес не е привлекателен за инвеститорите, то няма как да си осигурите свеж капитал. Без пари в брой, с които да се финансирате и развивате сте обречени на неуспех.

Преди да помислиш за утре – помисли за вдругиден!

16. Непредвидени правни предизвикателства

Винаги може да се окаже, че новата ви фирма ще се сблъска с много правни усложнения, които да я поведат надолу. Когато се налага да отделяте огромни суми за хонорари на адвокати, просто не ви е рентабилно да продължавате да се борите.

Ако пък имате възможност да разгърнете стартиращ бизнес на международно ниво, то задължително трябва да се запознаете със законодателството и евентуалните спънки пред вас във всяка една държава и тогава да прецените дали си заслужава инвестицията.

Незнанието не оправдава деянието!

17. Не използвате достатъчно контактите си

Вашите контакти и инвеститори са тук, за да ви помогнат да „изплувате“ и да се изградите на пазара. Ако не съумеете да използвате възможностите им правилно, ще пропуснете шанса си. В крайна сметка, ако не те, то кой ще ви помогне? Да не говорим, че всеки инвеститор има пряк интерес от вашия успех.

Здравей! Как си?

18. Прегаряне

Собствениците на една част от новите бизнеси така да се каже „прегряват“ и това често им изиграва много лоша шега в перспектива. Размиването на границите между работа и личен живот, както и претоварването с ежедневните задачи води липса на напредък и развитие за бизнеса.

Ако не вземете мерки в тази насока – това води до загуба на инициатива и липса на вяра в собствените възможности, включително и в тези на екипа, така и на концепцията като цяло.

Chill out!

19. Не реагирате на време

Ненавременната реакция на проблем с продукта или услугата или следствие от лошо управленско решение могат да ви поведат стремглаво надолу. Трябва да сте гъвкави и да реагирате веднага на всяка негативна промяна, която касае бизнеса ви или сте обречени на провал.

Забързването на скоростта не винаги е повод за радост. Понякога просто сте се засилили надолу… към бездната!

Необмислените бизнес стратегии, съчетани с липса на опит и нюх често могат да провалят един бизнес. Добрите идеи сами по себе си никога не са достатъчни за изграждането на печеливш бизнес и утвърдяването на startup независимо от бюджета и менторите, които ви помагат. Истинската възможност да успеете е да планирате и оценяте реалистично обстоятелствата.

4.8/5 - (215 votes)
blank

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu