IdeaMAX

7 Контент маркетинг урока, които научих за 7 години

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » 7 Контент маркетинг урока, които научих за 7 години
7 контент маркетинг урока

Сигурно сте чували за контент маркетинг? Ако не сте, то е крайно време да се образовате в тази насока, за да не пропуска вашия бизнес ползите, които той може да му донесе.

Какво е контент маркетинг?

Контент маркетингът има за цел да осигури допълнителна информация на потребителите, която да подобри доверието в марката сред тях. Този подход може да включва, както статии т.е. основно текстово съдържание, така и различни други формати като видео, снимки, инфографики и т.н.

Практически използването на контент маркетинг под формата на планиран календар (Editorial Calendar) се старае да разшири таргет аудиторията, както и да убеди вече наличната такава, че продуктът или услугата е подходящ точно за хора или компании (ако работите в B2B сегмента) като тях.

Контент маркетинг - пълно ръководство

1. Имате ли блог?

Ако вашият бизнес няма корпоративен блог, то време е да му създадете такъв. Блогът е една възможност за ефективен маркетинг, която не бива да се пропуска, защото тя информира и помага на вашите потребители да повишат доверието в бранда. Това в дългосрочен план неизменно се отразява и на комплексното онлайн присъствие.

Вие не сте бизнес, който мисли да фалира утре, нали? Инвестирайте в перспективи!

Контент маркетинг и блог

2. Какво ще публикувате в него?

След като вече сте създали своя блог, то неизменно възниква и въпросът какво ще публикувате в него. Покрийте теми, които са интересни за потребителите, както и такива, които им предоставят безплатно решение на техен проблем.

Така, вие ще имате възможност да им помогнете безвъзмездно. Да ги докоснете, за да ви се доверят и в бъдеще. Да изберат именно покупката на вашия продукт/услуга, а не тази на конкуренцията. Вие бихте го направили, нали?

За да планирате своята контент стратегия е необходимо да познавате своите потребители. Задайте си въпросите, които те биха си задали, за да можете да се поставите ефективно в техните обувки и да прогнозирате максимално точно техните интереси, свързани с вашата работа.

3. Темите

Какво ви питат най-често потребителите, когато ви пишат или ви се обаждат? Това е най-добрата информационна основа, най-добрият източник на теми и ключови думи, върху които да се фокусирате при контент маркетинг.

Отговорете на въпросите на потребителите, за да спечелите тяхното доверие и да минимизирате тяхната несигурност, когато се колебаят да купят ваш продукт или услуга.

4. +1 или малкото нещо, което прави разликата

За какво пише вашата конкуренция? Можете ли да пресъздадете тяхното най-добро съдържание, което при вас да бъде с една идея по-полезно за потребителите?

Какво чакате, за да го направите – това е най-лесният начин да гарантирате успеха на своята контент стратегия. По този начин вие вече ще използвате съдържание, което се е доказало като интересно пред целевата ви аудитория.

5. Без общи приказки

Да, всички знаят колко сте велики. Да, всички знаят, че ще ги убеждавате да купят продукт/услуга именно от вас. Няма нужда да се фокусирате над тези неща – фокусирайте се върху надграждането на информацията – 99% от конкурентите ви не го правят, но за сметка на това засипват с рекламни послания своите потребители.

Ако мислите, че нещо е прекалено натруфено и за пореден път съобщава информация, която е добре позната на вашата аудитория и не е важно за вашата теза – махнете го. Гледали сте тази реклама и тя ви е до болка позната. Премахнете всичко, което може да накара потребителите да „сменят канала“.

6. Кратко не значи малко

Когато пишете своите публикации, то не е нужно те да са по 2000 думи, но е ключово те да казват нещо ново, което другите не казват. Именно това ще направи разликата, както по отношение на поведенческите фактори, влияещи върху класирането на вашия сайт, така и върху обема реализирани поръчки.

Защо ни е нужен дълъг текст с висока стойност?

7. Превърнете информационните търсения в транзакционни търсения

SEO 2.5
Информационни търсения са тези търсения, които имат за цел да предоставят безвъзмездно информация на потребителите – те, при обичайни обстоятелства не водят до покупка от съответния сайт.

Транзакционните търсения са тези, които директно отговарят на потребителската нужда от конкретен продукт или услуга. Именно те имат най-висока ефективност, когато правите оптимизация на онлайн магазин например, защото клиентите пристигат от Google директно за имената на продуктите или услугите, които търсят да купят.

Всяко покрито информационно търсене може да насочи потребителя към конкретен продукт или услуга, която отговаря на неговите нужди. Това в IdeaMAX, нарекохме накратко SEO 2.5.

Ето един случаен пример:

  • Потребител търси в Google фразата „как да се излекувам от акне бързо“. Това е информационно търсене, което ни подсказва, че на конкретния потребител явно му предстои някакво житейско събитие в кратки срокове и той иска да изглежда по-добре, а респективно е склонен на жертви (разбирайте разходи), ако получи желания ефект.
  • Контент маркетинг стратегията ни включва публикуване на материал в нашия блог със заглавие „Как бързо да се излекуваме от акнето“.
  • В съответния материал ние сме предложили решение, което дава реални, но слаби резултати и което отнема значително време.
  • В края на публикацията обаче сме предложили и бързо решение на проблема, което може да се закупи от нашия онлайн магазин и да пристигне в рамките на 24 часа, а ефекта от него да е ясно разграничим след още 24 часа. Така, потребителят бива удовлетворен от скоростта като решение на неговото търсене и у него възниква реална надежда, че благодарение на нашия продукт той ще постигне желания ефект и то в уникално кратки срокове.
  • Разбирайки, че ако използва конвенционални методи за лечение на акне той ще трябва да чака поне 2 седмици за получаването на видим ефект, той предпочита да си плати за продукта и да получи резултат в значително по-кратки срокове т.е. на принципа “Тук!Сега!Веднага!“.
  • Вие реализирате продажба след като сте управлявали успешно едно информационно търсене и сте го превърнали в транзакционно такова. Ако продуктът ви е добър и на разумна цена – бъдете сигурни, че клиентът ще си го поръча отново, а освен това ще го препоръча и на близките си (акнето е наследствено заболяване, което резонно значи да таргетирате и семейството на потребителя, ако той е доволен от продукта).

Имате ли нужда някой да прави всичко това вместо вас? Наемете си служител!

След като го уволните, защото не се е справил със задачата – обадете ни се! Разбира се винаги можете да избегнете няколко месеца пропуснати ползи, които ви предстоят, доверявайки се още днес на IdeaMAX!

4.7/5 - (246 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu