IdeaMAX

Съществува ли еднократна оптимизация на сайт

IdeaMax » Блог » Съществува ли еднократна оптимизация на сайт
Еднократна оптимизация на онлайн магазин

Търсите еднократна оптимизация на вашия сайт?

Един от най-големите парадокси в мисленето на купувача и опита на всяка фирма за SEO услуги е мнението на клиента, че това е “one-time service”, с други думи – нещо, което правиш веднъж. Мнозина клиенти си мислят, че т.нар. от самите тях еднократна оптимизация е магия, случваща се с натискането на бутон и носеща позитиви вечно. За съжаление ще трябва да ги разочароваме.

Оптимизацията се нуждае от поддръжка. Ежедневен труд за задържане и подобряване на постигнатите до момента резултати, както и безкраен процес по подобряване и адаптиране на SEO стратегията, както и резонен стремеж за максимизиране на ROI.

Представете си, че засаждате дърво. В самото начало се изисква определена подготовка. Трябва да намерите подходящ сорт, място, от което да го закупите и т.н. След това идва ред на работата. Намиране на подходящо местоположение спрямо изискванията на вида за слънчева светлина, почва и т.н.

Обработка на самото място и засаждане на семето. Но работата не приключва дотук. За да пожънете плодове от труда си досега, ще трябва да полагате определени грижи за растението – копаене, торене, поливане.

Едва след известен период от време и след многото положен труд ще имате възможността да берете първите плодове на работата си. И отново, работата не приключва дотук. Засаденото, вече плодородно дръвче продължава да изисква допълнителни грижи, за да може да осигурява реколта всяка година.

Абсолютно по същия начин стоят нещата при оптимизацията на един сайт. Първо трябва да се направи проучване на пазара, конкуренцията и позициите в този бранш на клиента, за да се оцени адекватно и безпристрастно потенциала на бизнеса и това дали оптимизацията ще си заслужава и работи достатъчно добре за него.

SEO оптимизация с бързи резултати

След това идва ред на подготовката. Реализиране на специфичен за клиентските нужди OnSite SEO одит, както и изграждане на персонално семантично ядро, по което да се ръководи бъдещата стратегия.

След достатъчно добра обработка на „почвата” вече идва ред и на истинската работа по оптимизацията и позиционирането на клиентския проект.

Известно време след това, клиента започва да жъне първите позитиви от работата. В контекста на бързоразвиващия се и динамично променящ алгоритъм на търсачките като Google, времето до първата реколта нараства с всяка изминала година.

За разлика от ерата преди въвеждането на Пингвин алгоритъма, когато бяха нужни дни и откровени спам техники работиха страхотно, днес, през 2016 г. за същия ефект са нужни месеци непрекъснат, усилен труд. И срокът все повече и повече се удължава. Но и позитивите, които достигат до клиента стават все по-големи и по-големи. Затова спрете да отлагате!

SEO вече не е масова услуга. Много от конкурентите ви няма да имат бюджета да си позволят оптимизация. Друга част от тях просто няма да са достатъчно смели, за да се впуснат в това определящо бъдещето маркетинг пътешествие. И това ще ви открои пред останалите. Ще се наложите като бранд. Потребителите ще знаят за вас, ще ви търсят и препоръчват.

И последната стъпка е в това ние да запазим постигнатите резултати до момента, като продължим да ги подобряваме с всеки изминал месец и достигаме до нови върхове за бизнеса ви. Заедно!

Ето 5 добри причини, които да ви докажат, че няма такова животно като еднократна оптимизация, поне не когато говорим за ефективност:

1. Отпадане на линкове и защо няма еднократна оптимизация

Алгоритъмът на Google се основава на база линкове. Нормално е всеки сайт в Интернет да има линкове към себе си, както и той да сочи към други страници.

Често обаче можете да загубите линкове като причините за това са много и разнообразни:

  • Прекратяване на работата на сайта.
  • Редизайн, което води до махане на линк.
  • Изтриване на конкретната страница
  • И други.

Тези неща биха довели до загуба на линкове и в доста чести случаи когато те са с голяма тежест или брой води и до рефлектиране върху моментните позиции.

Тези ресурси трябва да бъдат компенсирани!

2. Публикуване на ново съдържание

В случай, че не публикувате редовно ново съдържание, това ще окаже не само негативно влияние върху позиционирането ви, но и до загуба на интерес и доверие от страна на потребителите към вас.

Новото и качествено съдържание би ангажирало потребителите. Това ще ги накара да споделят пред приятели или да разкажат и да се похвалят с наученото. Резонно този подход ще доведе до домино ефект, а именно достигане до все по-широка аудитория и натрупване на допълнителна клиентска маса.

Непубликуването на ново съдържание не само ще направи така че потребителите да ви забравят, но и ще се отрази негативно върху позиционирането ви.

Как да създадем най-доброто съдържание за нашия сайт

3. Еволюция в алгоритъма на търсачките

Хората се променят. Променят начина си на живот, начина на комуникация, начина на поведение в Интернет. Именно затова и търсачките константно обновяват алгоритмите си, за да следват вълната на измененото потребителско поведение.

Блестящ пример за това е как Google започва все повече и повече да държи на мобилните устройства и различните версии за различните типове джаджи. Нека не забравяме, че има ниши, при които над 90% от посещенията са от мобилни устройства.

Една уважаваща себе си SEO агенция като IdeaMAX не само ще ви позиционира, но и ще се погрижи за това вашият сайт да отговаря на всички нови тенденции, за да можете вие да продавате все повече и повече.

4. Неактуално съдържание

Оставянето на остаряло и неактуално съдържание в сайта ви може да доведе до редица проблеми като:

  • Загуба на доверие от страна на потребителите;
  • Позициониране, посещения, запитвания за неактуални продукти и услуги;
  • Често пъти подвеждащо съдържание в контекста на неактуалността си;
  • И т.н.

От позиция на бизнеса ви, това е предпоставка за негативни коментари, понижаване на доверието в марката и влошаване на фирмената репутация.

От SEO гледна точка това би довело до негативно влияние върху бихевиористичните фактори и съответно до спад в класирането, който в много чести случаи рефлектира не само върху конкретната страница, а върху сайта като цяло.

5. Конкуренцията ви не спи

Постигнали сте страхотни резултати и смятате, че вече цената за SEO е излишна и не бива да се заплаща повече? Защо да не извлечете максимума от печалбата, спестявайки си един не малък разход за маркетинг на месец?

Е, нека ви разкажа една притча…

Стоял един млад мъж на ръба на скала, тъжно гледащ грохота на морето под себе си и разбиването на разпенените вълни. До него се приближил възрастен рибар, който го попитал:

– Какво става, млади човече?

– Нищо, дядо. Фалирах, не мога да покрия нуждите си. В следствие на това семейството ми се разпадна. Останах сам. Гол и бос съм и не искам да живея повече.

Тогава старецът подал бележка на младежа с настояването да следва написаното от този ден нататък.

Младежът прочел надписа и се преизпълнил с надежда. Започнал да се труди здраво. Бързо успял да си върне семейното щастие, а и след няколко години тежък труд успял да изгради основите на бизнес империя, която го направила влиятелен и богат човек.

Върнал се при стареца и пожелал да го осигури до края на дните му, тъй като той му вдъхнал сили за живот и го накарал да стане това, което е. Думите на дядото били:

– Явно скоро не си препрочитал бележката?!

А в нея било написано:

„Няма да е все така”…

Това че сте номер едно, благодарение на фирмата за SEO услуги, която сте наели и сте смазали конкуренцията в Google, това че сте разширили бизнеса си и сте навлезли на нови пазари не позволява да се откажете от SEO. Защото няма да е все така…

Ако прекратите взаимоотношенията си с компанията, която е изградила вашето присъствие в търсачките, то ефектът ще бъде влошена видимост, а респективно и намаляване на печалбите.

И ако никой от горепосочените четири фактора не бъде виновен за това, то най-малкото се замислете – след като конкуренцията види ефекта от направеното за вас, тя ще се погрижи да ви догони. И ще ви изпревари с няколко обиколки още преди да сте усетили какво се случва. Какъв по-добър пример, с който да ви обясним, че не съществува нещо, наречено еднократна оптимизация на сайт.

В случай, че спрете да се грижите за това, което сте посели, съвсем скоро „реколтата“ ще отиде в нечии други ръце.

4.8/5 - (216 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu