IdeaMAX

7 мръсни тайни в помощ на малкия бизнес в Интернет

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » 7 мръсни тайни в помощ на малкия бизнес в Интернет
Онлайн маркетинг за малкия бизнес

Сигурно сте разпратили запитване за оферти за оптимизация на вашия сайт до поне 5-10 фирми? Не ви ли е интересно как да отсеете компетентните от неадекватните, решили да правят пари на гърба ви поради ниското ви ниво на информираност в тази сфера? Ако отговорът е да, продължете да четете.

В тази статия ще поговорим за някои от най-глупавите, необосновани и попкултурни вярвания, които се ширят в сектора на Интернет маркетинга в България.

1. Забравете ключовите думи

За ключовите думи и хоратаНе ви ли омръзна да живеете 5 години назад във времето? Не мислите ли, че е време да спрете да избирате безумни думи и фрази, за които да искате да се класирате, защото така се казват стоките или услугите ви? Помислихте ли какво искат потребителите? А как го търсят в търсачката?

Семантичното SEO има за цел да оптимизира онлайн магазина или уеб сайта ви за всяко търсене, което може да ви генерира продажби – това е причината за последните 5 години да имаме общо 3-ма прекъснали услугите ни клиенти след изтичане на първоначално подаденият от нас технологичен срок за постигане на резултат.

Ние оптимизираме за стотици и дори хиляди ключови думи, които генерират продажби и печалби на нашите клиенти в пъти по-високи от тези, които оптимизират само за конкретни ключови думи.

Помните ли, че хората са различни? Ако те са различни – сигурно търсят по различни начини, нали?

А знаете ли, че 10-15% от 3,5 милиарда търсения на ден не са правени никога преди, а около 50% от търсенията (всъщност доста повече, но не можем да го потвърдим към момента) не се ловят от инструментите за анализ на ключови думи?

Вече знаете. Мислете. Работете. Печелете!

„Ако имаше вълшебна дума, с която се сваляха жени – всички щяха да я ползват, нали?“

Джакомо Казанова

Как да различите Google Ads измамниците

2. Истинската тежест на линковете

Линковете бяха нещото, което направи от Google водеща търсачка в света. За жалост днес с тях е силно злоупотребено и те губят значителна част от своята тежест с всяка изминала година. От части това се дължи и на липсата на съвременно Know how, което да се използва за позиционирането на сайта и това се компенсира с brute force техники, които напомнят на онова тъпо момче, което помните от детството си и което никога не поумня.

Модерният Link Building е по-скоро ускорител и стабилизатор на усилията за класиране на сайт, а не толкова основа на една SEO кампания. Да, линковете имат някаква тежест, но хората и дори по-голямата част от оптимизаторите, да не кажем почти всички не познават нейната природа (в IdeaMAX си имаме уравнение за това как да изстискаме 99,99% от даден линк, който е и практическият максимум, тъй като 100% е теоретичния).

Преди да започнете да блъскате линкове като някакъв овчар, който бие по коня с кривака е добре да помислите дали е виновен конят или вие сте за бой, защото не сте си свършили работата, както трябва и разчитате само на линкове в съчетание с неадекватен мапинг.

Да пускаш нови и нови линкове без качествена OnSite оптимизация е като да хвърлят тухли в блато, ти хвърляш – те потъват.“

Неизвестен строител на Панамския канал

Защо електронните магазини не продават достатъчно

3. Как уеб студията взимат пари на будалите

Сигурно от 50 места са ви надули главата с SSL (всъщност TLS), мобилни версии и скорост. Чудесно – това са цели 3 фактора от 200+. Просто за тези могат да ви таксуват.

А останалите 197 фактора (вероятно доста повече)?

Какво сте направили с тях или просто следвате стадото? Ако сте от стадото, ще си останете там. Време е да подходите малко по-информирано, малко по-смело и малко по-перспективно, ако искате да пишете учебниците, а не да ги четете.

„Незнанието на клиента е правопропорционално на глупостите, които му се представят за обективна истина.“

Алън Тюринг

Кои са правилните думи, за които да се класираме при оптимизация

4. Копипейстъри

Защо да плащате за текстове, когато можете да ги откраднете? Да оставим настрана авторското право и етичните причини, но разберете, че ако копирате текстовете си (включително през XML импортъри) вие не участвате в това състезание. Как тогава очаквате да го спечелите?

Copy & PasteНаемете си текстописец. Копирайтър е доста по-скъпа услуга и аз лично познавам едва 4-5 в България, да ме прощават другите, но това, че пишеш не те прави копирайтър. Той и заека тича, но не е футболист, нали?

Ако копирате текстовете си, то Google си казва “Аз имам това съдържание и то не ми е нужно няколко пъти“ и така се озовавате в т.нар. Вторичен индекс, който ще откриете на последната страница с резултати за конкретно търсене, след като кликнете на:

За да ви покажем най-подходящите резултати, пропуснахме някои, които са много подобни на вече изведените N.
Ако искате, можете да повторите търсенето заедно с пропуснатите резултати.

И така приключи вашето SEO, поне докато не вземете мерки. Между другото не знаем дали знаете, но IdeaMAX е единствената SEO фирма (не знаем друга към момента на писане на статията), която предоставя безплатен SEO одит, реализиран за наша сметка с абонаментните ни планове за оптимизация, както и безплатно създаване на текстово съдържание към вашия сайт, като част от абонаментните ни услуги.

„Ако копираш сайт, който има 1 продажба милион пъти, то би трябвало да продадеш 1 000 000 продукта.“

Слабоумен потребител на ОLХ

Защо да си направите нов сайт при маркетингова агенция

5. Не сте в Макдоналдс

Клиентът винаги греши, когато изказва мнение за това как да оптимизираме сайта му. Да, звучи забавно, но това е факт!

Не е логично, ако клиента знае повече от специалиста, специалистът да се нарича така, нали? Ние не продаваме сандвичи, не сме сервитьори, нито бармани. Не сме продавачки в магазин за обувки, нито нацупени магазинерки от мола!

Ние работим с най-умната машина, построена от човешката цивилизация за 1 000 000 години еволюция и събрала, сортирала и класифицирала цялата информация на света!

И вие си мислите, че знаете повече от нас за това? Защо ни плащате тогава? Опитайте сами да направите, това, което правим ние и разберете истината след като си поблъскате главата и потрошите достатъчно пари, за да помъдреете.

„Не, не искам Биг Мака си в меню. Искам просто един Биг Мак.“

Димитър Георгиев – Бико

За бизнеса и мечтите или колко струват мечтите ви

6. Не, не даваме гаранция

blankПазарната капитализация на Alphabet Inc (Google) надвишава 650 милиарда долара. Колко плащате вие, че да искате 100% гаранция? Мислите ли, че можем да повлияем на политиките на бизнес с подобни размери (15 пъти колкото БВП на България)?

Не, не можем. Именно това е причината никога да не можем да предоставим 100% гаранция. Няма и нито една сериозна SEO компания в света, която да ви даде подобна гаранция и това е нормално, когато правите бизнес, базиран на платформа, върху която нямате контрол.

Същото важи и за Facebook.

Да, нещата са сработвали 100 пъти преди вашия проект за други бизнеси, но не можем да бъдем сигурни, че няма да възникне проблем в перспектива. Ние не лъжем клиентите си, за да им вземем парите!

„Бизнесът е две неща – идеи и риск. Идеи много, топки – малко.“

Доналд Тръмп – президент на САЩ

7 супер причини да рекламираш в Google Ads

7. За евтините мечти

Ако не ви се дават пари за реклама, вероятно ще фалирате и всичко е въпрос на време. Истината е, че бизнеса има нужда от реклама, била тя онлайн или офлайн, защото по този начин достига до своите потребители и ги информира за своето съществуване. Без нея – никой няма да знае колко страхотен е вашия продукт или услуга.

Искате да платите 100лв и да реализирате печалби за 100 000лв – няма как да стане. Сигурно сте чували за една малка компания, наречена Кока-Кола, която измисли Дядо Коледа и го облече във фирмените си цветове, нали? Кока-Кола е втората най-използвана дума в света след „Ок“. Дали са спрели да хвърлят пари за реклама? Или вие ще измислите нов бизнес модел? Едва ли.

„Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.“

Антоан дьо Сент-Екзюпери

3 дублажа на заглавна страница, които повечето хора пропускат

Вече сте достатъчно информирани, за да направите своя обективен избор и да съумеете да използвате огромните възможности на онлайн маркетинга без да се влияете от хора, чиято експертиза почива на сертификати, а не на опит и резултати.

Продължавате ли да пропускате ползи поради неработещи маркетинг решения? Още ли не сте ни потърсили? Изборът е ваш, както впрочем времето и парите ви!

4.6/5 - (89 votes)
blank

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 10 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец, влизащи от търсещи машини като Google.

Свържете се с IdeaMax.eu