IdeaMAX

URL адреси и тяхната оптимизация

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » URL адреси и тяхната оптимизация
URL адреси

За ефективната SEO оптимизация е важно да се познават възможно най-голям брой фактори, които влияят на класирането на вашия сайт в Google. На практика обаче никой не знае всички над 200 фактора с изключение на хората от най-високо равнище в Google Inc. Това предполага голяма част от нас SEO оптимизаторите да правим нужните проучвания, експерименти и анализиране на чуждото ноу хау, за да сме в крак с тенденциите.

Едно от нещата, които ние обожаваме са чистите URL адреси от статичен тип. Какво значи това? Виждате ли често в адресиращото поле на браузъра си URL адреси от типа на:

Site.com/component/alabala/?page=adres&parametyr=86663

Това е т.нар. динамичен URL адрес. С много малки изключения тези адреси на са особена радост при SEO оптимизация на онлайн магазини за търсачки. Имат и доста други недостатъци като например факта, че не си спомняте как се казва определено нещо, защото не помните стойността 86663, а вероятно помните заглавието, нали.

Динамичните URL адреси трябва да бъдат избягвани от най-ранна фаза на SEO оптимизация , като това важи особено много, ако сега правите своя уеб сайт и сте малка или средна фирма с не чак толкова много артикули за продажба.

Пример за статичен URL адрес, които да ви помогне при оптимизация за търсачки е:

Site.com/SEO/

Ясно, конкретно и лесно за запомняне, нали?

Как да различим добрия от лошия URL?

Динамичните URL адреси

  • Съдържат специални символи като &, $, =, + и т.н.
  • Често са прекалено дълги, за да ги запомните
  • В тях се променя само малка част при зареждането на нова страница от вашия уеб сайт.

Статични URL адреси

  • По-кратки и описателни спрямо съдържанието, което представят
  • Използват основно букви, цифри и тирета
  • При зареждане на нова страница от вашия уеб сайт, то се променя голяма част от URL адреса след наклонената черта следваща името на вашия уеб сайт.

Според проучвания, които са потвърдени от множество експерти в областта на SEO оптимизацията за търсачки, то е добре URL адресите ви да са близко до root домейна т.е. по-добрия вариант е:

Site.com/zaglavie

а не по-долният такъв:

Site.com/kategoria/zaglavie

Все пак, ако сайта ви не е само няколко страници, то по-добрия вариант понякога се оказва да обособите подраздели, но се старайте да стойте по-близо до root в името и да не създавате твърде дълги URL адреси.

Каква е оптималната дължина на URL адреса при SEO оптимизация?

Най-често при SEO оптимизация на уеб сайт или онлайн магазин за Google.bg, препоръчваме използването на URL адреси с дължина до около 100 символа. Ако това е невъзможно понякога, то колкото по-кратко, толкова по-добре.

URL адреси на кирилица, на английски или на български, но на латиница?

Ако вие сте българска фирма, то нашата препоръка е адресите ви да са на кирилица. Ако оптимизирате за чужбина, то нека те да са на съответния език на държавата, където се стремите да развивате своя бизнес.

Използването на латиница с български език е добре да бъде надеждно преценено, като заглавията трябва да бъдат адекватно транслитерирани, за да ви осигурят максимално КПД при използването на SEO услуги.

Заключения за SEF (Search Engine Friendly) URL адресите

  • Кратки, но описателни и лесни за запомняне URL адреси
  • Щом сте българска фирма, пишете на български
  • Статични, близки до root адреса URL-и
4.8/5 - (223 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu