IdeaMAX

Как да оптимизираме title таговете

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Как да оптимизираме title таговете
Title тагове

Един от най-важните аспекти в SEO процеса са т.нар. title-и. Навсякъде в интернет се пише за това колко точно трябва да бъдат дълги, като често това варира от порядъка на 55 до 65 символа.

Как Google показва title на страниците?

Забравете символите, защото това е поредното нещо, което не сте разбрали и сте чули от псевдо експерти или просто не са искали да ви кажат истината. Тя е, че Google всъщност измерва дължината на title-a при СЕО оптимизация, а и не само в… пиксели. Логично нали? Защо не си бяхте задали този фундаментален въпрос? Все пак става въпрос за визуални неща.

Можете да направите експеримент с буквичката „Ж“ и с английската „I“, за да видите колко символа ще получите в SERP. Забавно нали?!

Най-лесния начин да разберете каква част от вашия Title ще се появи в резултатите е да използвате типа текст, който използва Google, за да ги визуализира, а именно шрифтът да е Arial с размер 12.

Друг вариант е разбира се, ако използвате CMS система за сайта, на който ще правите оптимизация за търсачки да сложите плъгин, който да показва как точно ще изглежда вашия Title таг в SERP. Лесно, бързо и удобно нали?

Колко е точната дължина при SEO оптимизация на title таг

Ето и самия отговор – 520 пиксела като ако вашето заглавие е по-дълго от този размер, то ще бъде отрязано и заменено с 3 точици като символ за неговото продължение. Лесно можете да фиксирате всичко на едно място като използвате софтуер, който може да фиксира дължина в пиксели. Microsoft Excel е един отличен вариант за всеки начинаещ SEO оптимизатор, а и не само за него.

Кое е най-важното нещо при SEO оптимизация на нашия сайт?

Най-важното нещо, което трябва да знаете е да имате Google Webmaster акаунт, с който да проверите дали всяко заглавие т.е. title таг e уникален, а не дублиран. Направете всичко възможно да избегнете дублирането на заглавията във вашия сайт, като се стараете да запазите тяхната описателна същност на максимални нива.

Оптимизация на сайт за търсачки

Как да разположим ключовата дума в заглавието

Най-добрият вариант за вас е да поставите най-важната си ключова дума в началото на самото заглавие. Пример:

SEO оптимизация – 5 съвета за начинаещи

Добавянето на допълнителна дума е също нещо, което си струва и ще подобри онлайн видимостта ви като цяло. Пример:

SEO оптимизация за начинаещи оптимизатори

В последно време стана практика и да се набляга на брандирането в title таговете на страниците, които подлежат на SEO оптимизация. Пример:

SEO оптимизация за начинаещи SEO оптимизатори | Ideamax.eu

Използването на тирета, вертикални знаци и други разделители за вашия бранд и фирма са една добра практика. Не ги подценявайте. Според някои хора е по-добре бранда да е в началото на title тага, но ние се придържаме към поставянето му в неговия край. Малко повече за това как да оптимизирате за повече ключови думи в заглавието, можете да видите в стария блог за SEO копирайтинг.

Финални топ SEO препоръки за title таговете ви

  • Ограничете се до 520 пиксела в заглавието (55-65 символа грубо казано)
  • Поставете ключовата дума на правилното място
  • Добавете гео модификатор т.е. място като държава, област, град, дори квартал в него
  • Избягвайте дублираните SEO заглавия на всяка цена

Топ SEO съвети при оптимизация на сайт

4.7/5 - (241 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu