IdeaMAX

Топ 5 най-фрапиращи грешки при SEO оптимизация

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Топ 5 най-фрапиращи грешки при SEO оптимизация
Най-често допускани грешки в SEO

У нас вече има голям брой SEO оптимизатори, които работят с откровено остарели методи, които по-скоро могат да ви осигурят наказание от Google, отколкото да подобрят класирането ви. Същото важи обаче и за уебмастърите, решили сами да оптимизират своите сайтове.

Най-глупавите грешки при оптимизацията

Къде сгрешихме? Това ще разглеждаме в този материал, който има за цел да обобщи топ 5 най-фрапиращи грешки при SEO оптимизация на сайт. Публикацията е ориентирана предимно към начинаещите в областта на СЕО, тъй като един себеуважаващ се професионалист от сферата на оптимизацията няма как да не е наясно с тези проблеми.

1. Пренасищане с ключови думи и Keyword Stuffing

Ако държите на качеството, както това правят Google е важно да не прекалявате с насищането на ключови думи в текста или директно да ги изпляскате нагло някъде в сайта. Важно е да не се прекалява с насищането, тъй като търсачките, въпреки че са машини не са толкова глупави, за колкото често ги мислим.

Важно е и текстът да звучи смислено в очите и ушите на потребителите и те да не трябва постоянно да преглъщат поредна тавтология, с която вие сте опитали да вкарате за пореден път ключовата си дума в текста.

keyword stuffing

Как да се справим с пренасищането на ключови фрази

Използвайте синоними, които са релевантни на думите, за които оптимизирате!

Видове ключови фрази при оптимизацията

2. Дублирани title и Meta описания

Адски дразнещо е да нямате различни title тагове и описания за всеки продукт в своя електронен магазин например. Още повече че търсачките не могат да се ориентират правилно в подобна ситуация, а страда значително и комплексната ви SEO стратегия, включително CTR коефициента ви в SERP.

Всяка страница на вашия уеб сайт трябва да има отделно създадени подобни параметри, които описват, както пред потребителите, така и пред машините съдържанието на съответната страница.
дублирани meta и title тагове

Как да се справим с дублираните title тагове и Meta описания

Използвайте GWT и бъдете сигурни, че всички те отговарят на изискванията за уникалност и качество на Google!

Как да оптимизираме META TITLE таговете

3. Копирано съдържание и вътрешно дублиране на текст

Мнозина некомпетентни оптимизатори или собственици на бизнес в Интернет без никаква етика отиват и копират съдържанието на конкурента. Не бъдете един от тях! Поне не и ако държите някога да се видите на първа страница в Google за дума с повече от 3 търсения на месец.

Това може да ви създаде и редица правни проблеми, за които да съжалявате в бъдеще. Като добавим и DMCA доклад от страна на собственика (най-често оптимизатора) към Google за вашата кражба, то в следващите месеци да откриете своя сайт дори в 9-та глуха ще бъде успех. Внимавайте и за вътрешните дублажи на съдържание в своя сайт. Редица CMS-и генерират дублажи по ужасяващ начин. Вземете мерки!

Копирано съдържание

Как да се справим с копираното съдържание

Отивате в страницата за контакти и ни пишете, а може и да звъннете. Винаги можете да го напишете и сами, но едва ли ще го направите по-добре от един SEO оптимизатор по съвместителство и копирайтър, нали?

4. Счупени линкове

Ако един линк не работи – разкарайте го!

Няма смисъл да обърквате потребителя и търсачките, които се надяват да открият дадена информация, посещавайки го. Поставете се на мястото на посетителя и ще разберете защо това е доста неприятно.

Търсачите следват потребителя и ако той е недоволен – недоволни са и те, а вие се озовавате 10-тина места назад в класирането заради подобен пропуск.
счупени линкове

Как да премахнем счупените линкове от нашия сайт

Проверявайте с инструменти и плъгини за наличието на такива през определен период от време, за да реагирате успешно на настъпилите промени.

Защо оптимизаторите премахват старо съдържание от сайтовете

5. Идиотски ключови фрази

Предлагали ли са да оптимизират вашия сайт за името на фирмата дори за името на сайта ви? Да ме прощавате, но аз нямам никакво намерение да търся „Бай Иван and Co“ или „BaiIvanEood.com“. Около милион пъти по-вероятно е да потърся „SEO оптимизация в София цени“.

Не се подлъгвайте по факта, че хората търсят думи като „Apple“ или „Samsung“, защото това са мултимилиардни интернационални компании, намерили своето място към днешна дата в топ 10 на най-богатите такива (#1 и #9 съответно). Те не разчитат само на оптимизация на своя сайт, а и на стотици други рекламни канали (офлайн рекламните кампании генерират бранд търсенията) и милиардни рекламни бюджети.

Винаги избирайте думи, които ще продадат вашия продукт и ще ви позволят да се появите пред потребители, които имат потребност именно от него. Това е най-голямата сила на търсачките – таргетираният поток от посетители.

идиотски ключови думи и фрази

Как да изберем подходящите ключови фрази за оптимизация на нашия сайт

Можете да разберете, като прочетете тази статия за подбора на ключовите думи и фрази.

Ако статията ви е била полезна или поне ви е позабавлявала, то обещайте да я споделите иначе ще ви се разсърдим 🙂

4.7/5 - (240 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu