IdeaMAX

Как да заграбим купища линкове от Wikipedia

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Как да заграбим купища линкове от Wikipedia
Linк building wikipedia

За нито един SEO оптимизатор линк от прочутата Wikipedia не е излишен. Сложното идва от това, че редакторите на портала са доста зли и често режат линковете (понякога с причина, понякога без, а понякога и избирателно…). Предполагам е напълно излишно ще е да ви давам съвети от типа „Напишете нещо, което Уикипедия ще иска да линкне“, така че няма да въртим стари семинарни лафове, а ще се фокусираме върху смазващо ефективни линк билдинг техники.

Днес ще почерпим от опита на няколко онлайн хитреци, които са намерили решение на подобни предизвикателства, но и ще развием доста тяхната стратегия, за да максимизираме ефекта при оптимизирането на нашия сайт и повишаването на неговия авторитет благодарение на придобития от Wikipedia линк. Тактиката, която ще опишем днес е приложима в огромни мащаби за езиците, които присъстват с най-много статии в портала. Все пак можете да я използвате и по ваше усмотрение според собствената си креативност и нужди.

Линкове от Wikipedia

Истината е, че това е стратегия, която прилагам за няколко проекта от доста време и ми се свидеше (а, аз съм стиснат чичка) да споделя, но тъй като изтече малко по-масово в няколко затворени онлайн форума (вероятно и на още места) реших поне да получите поредното парче know how от IdeaMAX.eu – все пак имаме доста имейл абонати, защото публикуваме интересна и полезна информация.

По-долу ще опишем процедура за получаване на линк от англоезичната версия на онлайн енциклопедията:

Стъпка 1: Хитро Google търсене

Отворете търсачката Google и използвайте следния стринг за търсене:

site:wikipedia.org ”dead linк”

wikipedia линк билдинг 1

Ще получите хиляди резултати, в който линковете са счупени и неработещи. Това обаче е само първа част от нашия подъл оптимизаторски план.

Стъпка 2: Намиране на релевантни за нашия проект страници

Ако оптимизирате за дадена ниша, то следва да включите и някоя и друга дума, която да ви осигури релевантност. Да приемем, че нашият сайт е в областта на диетите (аз лично не работя в тази област, но примерите по-долу са повече от подходящи).

Т.е. обогатяваме стринга с темата на нашия сайт:

site:wikipedia.org ”dead linк"+"diet"

wikipedia линк билдинг 2

Резултатите се редуцират до значително по-малко, но все пак такива има и то повече от достатъчно. Така вече разполагаме с релевантни страници, от които можем да вземем линкове.

Хванахме примерна страница със следния URL адрес:

https://en.wikipedia.org/wiki/Low-carbohydrate_diet

wikipedia линк билдинг 3

Стъпка 3: Тънкият момент

След като сме открили „мъртви линкове“, то остава да ги подменим с наши – живи.

Харесахме си този невалиден линк:

https://www.e-clipse.com/articles_history.htm

wikipedia линк билдинг 4

Отваряме връзката, която е обозначена като мъртва, за да сме сигурни, че това наистина е така.

Защо не можем да позиционираме сайта си в Google

Стъпка 4: Съдържанието

Въпреки че сме подли и гадни оптимизатори ще ни се наложи да се постараем малко дори и така. Пускаме следния стринг в Google, за да „изкопаем“ съдържанието, което ни е нужно.

„https://www.e-clipse.com/articles_history.htm“

wikipedia линк билдинг 5

 

Получаваме един от най-приятните резултати, а именно страницата съществува в архив, който обхожда и запазва моментното състояние на информацията в Интернет глобално, а именно:

https://archive.is/www.e-clipse.com

На този адрес, на който е листнат домейнът, откриваме и линк към конкретно търсената от нас уеб страница, към която има връзка от Wikipedia:

https://www.e-clipse.com/articles_history.htm

Кликваме върху линка и получаваме текста, който се е намирал на въпросната страница преди тя да бъде изтрита. Копираме текста.

Стъпка 5: Уникалност

Често съдържанието, което ще откриете по този начин е било копирано от друг уеб сайт. Това обаче не бива да ни отказва, защото който търси начини винаги ги намира – другото е мързел. От нас се иска да проверим дали съдържанието е копирано и да го уникализираме, но без да променяме съществено споделената в него информация.

Лудост ли е да се трие съдържание от сайта

Стъпка 6: Публикуването

След като сме се сдобили с интересно, полезно и уникално съдържание, към което дори Wikipedia си е позволила да пусне връзка следва да го публикуваме в релевантен наш сайт, който естествено е създаден на съответния език и да го индексираме с помощта на GWT.

wikipedia линк билдинг 6

 

Стъпка 7: Връзката

Имаме съдържанието, публикували сме го в нашия сайт и следва да получим линк към него. Отиваме на страницата, която сме открили в Стъпка 1 и променяме мъртвия линк с нашия нов такъв, който съдържа идентична по своята същност информация. Така променяме долното:

https://www.e-clipse.com/articles_history.htm

с линк към нашия сайт и страница от него

https://домейн.com/идентичната_по смисъл_но_уникална_статия

*За нивото на минимална уникалност ще си говорим някой друг път.

Стъпка 8: Очакването

В доста от случаите, когато съм използвал подобна тактика линкът е оставал активен след промяната за постоянно. Причината – той е важен за съдържанието, което Wikipedia предоставя на потребителите и премахването му би довело до понижено доверие и по-малко източници на информация. Приятно, нали?

Най-забавните seo мъдрости

Стъпка 9: А може ли дори по-добре?

Може разбира се. Отваряте тази страница или звъните на телефона, който виждате най-долу в ляво на страницата и винаги ще се намери нещо, което да ви предложим от света на ефективната оптимизация за търсачки, било то линк билдинг, контент маркетинг, технически SEO одит или друга профилирана област на SEO.

…И не забравяйте, аз давам информация – вие шервате и линквате към нея, че само обещавате за почерпките 🙂

4.7/5 - (267 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu