IdeaMAX

Скорост на зареждане и SEO: Митът и Истината

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Скорост на зареждане и SEO: Митът и Истината
Защо има значениe скоростта на сайта в SEO

Сигурно и Вие сте чували безброй пъти едни и същи мантри, когато говорим за оптимизация за търсачки, и по-специално колко е важна прословутата скорост на зареждане на сайта за потребителите?

Обикновено аргументите са повече от посредствени и именно върху това ще се фокусираме в този материал в блога на дигитална рекламна агенция IDEAMAX, за да обясним защо е важно, а не как просто да го направвите, защото и другите го правят.

Ще подложим на съмнение най-честите тези и ще Ви разкажем защо всъщност скоростта има значение, но то не е такова, каквото си мислите, че е.

3 неща, които няма да видите в тази публикация, защото спамът няма стойност:

  • Отговор на въпроса „Как“ – тук отговаряме на въпроса „Защо“;
  • До болка позната с клишета публикация-списък с инструменти за оптимизиране на скоростта на сайта ви;
  • Опит да ви продадем оптимизиране на скоростта на сайта ви чрез търговски FOMO- ние продаваме SEO услуги.

Скорост на зареждане – МИТЪТ

Скоростта не е за потребителите, а е за GoogleНяма как да не сте чували поне 20 пъти колко е важно сайтът Ви да зарежда бързо заради потребителите. Често това е супер мантра на уеб студия, които обикновено не са особено профилирани в областта на услугите от типа на SEO.

В науката по принцип следва да се предположи обратното и да се провери ефектът от действието, за да се предположи обратната теза и нейната валидност.

Представете си, че имате два уеб сайта и техните заглавни страници например.

Единият сайт е бърз, а другият е бавен.

Единият зарежда под 1 секунда, а другият за 9 секунди. Сега си спомнете твърдението на Google, че това е заради хората.

А сега си представете потребител на мобилен интернет в Кирибати и неговата интернет скорост. Колко бързо ще зареди дори най-бързият сайт? Правилно – бавно.

А ако сте някъде в планината и нямате покритие на сигнала? За колко време ще зареди въпросният супер бърз сайт? Отново отговорът е недостатъчно бързо или просто – бавно.

Следователно можем да заключим, че значение за потребителското преживяване, когато говорим за скорост, има не само скоростта на зареждане на Вашия сайт, а и по-важното – скоростта на свързаност към интернет на самия потребител.

Добавяйки „новата“ променлива в уравнението по-горе, си даваме сметка, че измерването на скоростта на сайт от страна на Google е ултра субективно, защото предполага, че Вие сте зад терминалното устройство на сървър, намиращ се в Пало Алто, със съответното ниво на свързаност и скорост на връзката с интернет.

Очевидният извод от горното е, че Google не се интересува от това дали човекът в Кирибати зарежда сайта бързо. Нито пък този от планината.

Скорост на зареждане – ИСТИНАТА

Истината е, че ако Вашият сайт е бърз поне за сървъра на Google, то това позволява по-малки разходи за Google при обхождането му.

Скорост на зареждане на сайт и защо е важнаВместо индексиращият робот да изтегля 10 мегабайта, той изтегля едва 1 мегабайт.

Ако мултиплицирате това решение глобално за целия индекс на Google (всички сайтове, които можете да откриете в търсачката) и всички сайтове направят подобен технологичен скок, то на практика ресурсът, който Google трябва да инвестира, за да свърши същата работа, е само 1/10 от предишния.

Не забравяйте и темпа, с който се появяват нови и нови сайтове, нова и още по-нова информация и прочие огромен обем данни, които генерират тази постоянна нужда от още и още сървърен ресурс.

На практика, когато сайтът ви е по-лек като размер, респективно с по-добър сървър и свързаност, Google харчи по-малко пари, за да го индексира.

Е, кои според Вас са най-добре индексираните сайтове?

Правилно – най-бързите и леките и най-значимите, но едва ли сте Yahoo Finance, за да говорим в тази посока.

Бележка: Понятието „добре индексиран сайт“ е леко подвеждащо, защото сайтът може да бъде индексиран или не може да бъде индексиран, както и всяка страница от него, т.е. това е нещо като „по-добър булев отговор“, което е семантичен парадокс. Под добре индексиран сайт в случая следва да се разбира сайт с оптимизиран Crawling Budget, т.е. сайт, който се обхожда достатъчно често.

Класират ли се по-добре бързите сайтове в Google

Ако Вашият сайт е по-бърз от Вашите конкуренти в SERP във Вашата ниша, то това при равни други обстоятелства ще доведе до по-лесното му и по-бързо индексиране.

Това е важно, когато работите активно по сайта си (ако сте ниско и средно ниво оптимизатори, вероятно разбирате SEO като блъскане на линкове в религиозен екстаз и казаното по-горе едва ли има кой знае какво значение за Вас), защото позволява по-бързото отчитане на реализираните промени по него и страниците му. И в положителния, но и в отрицателния смисъл на думата.

Представете си например, че имате промяна на OnSite ниво, която се отразява на всяка страница – например линк към нова важна страница във Footer-a на сайта Ви.

Колко време ще отнеме за отчитане на промяната при бавен сайт и страници? А при бърз сайт? Как би повлияло това в еволюцията на вашата SEO стратегия, както и на KPI докладите ви?

Отговорът е, че вероятно ще ускори работата Ви, както и скоростта, с която постигате резултати от вашата SEO дейност.

За колко време Вашата нова важна лендинг страница ще получи 20 индексирани от Google вътрешни линка при бавен сайт? А при бърз сайт?

Сами се досещате, че разликата е в рамките на няколко пъти.

Ако постигнете това, което трябва да постигнете за 6 месеца, но за 3 месеца? Не е ли това рентабилно за всеки бизнес, който следва да зададе нова търговска цел на 3-ти месец, а не на 6-ти, т.е. 200% по-ефективно?

Ускорете сайта си, за да можете да оптимизирате бюджета за обхождане на индексиращия робот на търсачките и така ще можете много по-бързо да видите реални резултати от Вашата работа.

Бележка: Скоро правихме демонстрация в сектора химическо чистене в София с DryClean.bg и класирахме сайта до номер 1 за думата за 74 дни (когато пишем този материал, той е номер 1, но е възможно да видите колебания между 1-во и 2-ро място), като едно от нашите оръжия беше именно ускорената индексация и оптимизацията на бюджета за обхождане – все пак, докато строяхме сайта, трябваше да го оптимизираме и имахме нужда от подобно решение.

Кога имате нужда от оптимизация на Crawling бюджета

Всъщност такава може да не Ви се налага, както споменахме по-горе и има няколко случая, в които това е факт.

Например, ако разбирате SEO оптимизацията като купуване на повече линкове от конкурентите (Rat Race) или пък сайтът Ви вече е класиран добре и е достатъчно малък и/или лек.

Винаги е добре да имате бърз сайт, просто причините за подобно искане от Google не са толкова поетично-прозаични, колкото твърдят, просто защото съществуват факти и примери, като по-горните.

SEO бонус от IDEAMAX

В IDEAMAX имаме правило, че ако частното, получено при налагане на броя страници от един сайт върху средноаритметичните дневни заявки за обхождане, е повече от 5, то има посока за подобрение на бюджета за обхождане.

Пример: 1000 страници, 150 заявки за обхождане средно на ден, т.е. 1000/150=6,66, т.е. сайтът има нужда от подобрение в скоростта, за да се подобри и този коефициент, и да получите по-голям делител, и вместо 150 заявки да станат 250 средно на ден, и така ще получим резултат от 1000/250=4, което е отличен показател.

Писнало Ви е от SEO оптимизатори, които говорят клишета, които дори не разбират, камо ли да аргументират пред клиентите си?

IDEAMAX е тук, за да разберете, че не е нужно да работите 5 години глупаво, когато можете да работите 2 години умно и да постигнете дори по-добри резултати с Вашия бизнес онлайн, просто защото разбирате защо правите нещо, вместо просто да правите това, което правят и другите.

Така се става лидер във всеки сектор, нали?

Ако имате нужния кураж за смели решения в бизнеса – обадете ни се, ние работим с такива хора!

5/5 - (1 vote)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu