IdeaMAX

Обхождане, Индексиране, Класиране

IdeaMax » Блог » Обхождане, Индексиране, Класиране
Каква е разликата между индексиране, обхождане и класиране

В България общата информираност на експертната аудитория от Inhouse тип в посока оптимизация на Интернет магазини или уеб сайтове като цяло е доста ниска като средни стойности. Изключително често чуваме, описаните в заглавието термини – обхождане, индексиране на сайт и неговото класиране като взаимозаменяеми, при това го чуваме от маркетинг хора, което е меко казано проява на некомпетентност.

Както казахме крайно време е българският маркетолог да се образова, ако иска да е нещо повече от поредния измамник, който продава въздух и обещания. Това вече го имаме – политиците ни. Най-важното в случая е да разберете, че обхождане, индексиране на сайт и класиране са различни неща, част от процесите за подобряване видимостта на сайта ви в търсачките, а по-долу ще ви разкажем какво представлява всеки един от тях, включително с примери от ежедневието.

Етап 1: Обхождане на сайта

Това е процесът, при който т.нар. бот на Google открива нашият нов уеб сайт или електронен магазин и формира задание за обхождането му, базирано на взаимовръзките и приоритизацията на отделните страници в информационната му архитектура.

Ще използваме метафори, за да формираме по-масов асоциативен пример за неспециалисти, а така и да вникнете в дълбочина, та обхождането е като да се запишете за участие в състезание.

!Важно: Обхождането на данни следва модел с мрежи и възли, които представляват хъбове от информация, които обобщават и класифицират информацията от прилежащата им дъщерна архитектура. Теорията на мрежите е развита от унгарският професор с американско гражданство, роден в Румъния – Алберт-Ласло Барабаши (в оригинал името му се изписва Albert-László Barabási).

Обхождането и индексиране на сайт следва мрежовата теория на Ласло Барабаши

В заключенията на професора по т.нар. „Теория на мрежите“ си личи как тя се опира на дискретната математика и по-конкретно на Теорията на графите. Не е никак случайно, че Google въведоха т.нар. бързи отговори на потребителски въпроси на ниво SERP и дори го кръстиха „Knowledge Graph“.
Google Персонализация 101 - къде всъщност се класира вашият сайт

Етап 2: Индексиране на сайт и съдържанието в него

Процесът по индексиране на сайт е условен втори етап в работата със сайта ви от страна на Google бота. Това е процес, при който той събира информацията и я запазва в база данни, която после да бъде претърсена за желаните от потребителите търсения.

Ако трябва отново да метафоризираме този процес в контекста на примера от по-горната точка за „Обхождане“, то това е като да участвате в самото състезание, без значение на коя позиция си, а следвайки напълно олимпийският принцип, че е по-важно участието.

!Важно: Индексацията на съдържанието на сайтовете не става мигновено, а то следва планови действия, освен при т.нар. Push за ускорена индексация посредством инструментариума на Google.

Ако копирате съдържанието си например, то Google преценя, че то няма съществена стойност и вие се оказвате в т.нар. Вторичен индекс, защото той вече има съдържанието от източника. За да прехвърлим в контекста на метафорите, които използваме в статията този факт, то можем да кажем, че копирането ви вади дисциплинарно от финала на състезанието.

Еднократна оптимизация на сайт - митове и легенди

Етап 3: Класиране в SERP

След като ботът е „картографирал“ сайта ви на етап „Обхождане“, а след това го е записал на етап „Индексиране“, то следва и определяне на неговата позиция спрямо останалите сайтове в SERP, а именно вашите конкуренти. Позиционирането има за цел да подобри вашите позиции средно аритметично – не толкова спрямо разбирането на Google, а спрямо вашите конкуренти и нишовата специфика според RankBrain алгоритъма на търсачката.

Отново се връщаме към унаследените от по-горните 2 точки метафори и даваме такава и за етап „Класиране“ т.е. след като сме се записали, участваме в него, то резонно третия етап е да спечелим състезанието или поне да се класираме на почетната стълбичка, по-известна като първа страница в Google.

!Важно: Класирането на сайта ви в резултатите зависи на практика от хиляди фактори. Макар базовите фактори за класиране да са 200-300 (според различните класификации), то взаимовръзките помежду им създават десетки и стотици хиляди фактори за класиране. С оглед на този факт един фактор може да работи по различен начин в зависимост от друг фактор – сега мултиплицирайте това и ще разберете защо истинското SEO ще става все по-скъпо, докато измамниците ще продължават да примамват невежите с ниска цена.

Колко струват мечтите ви?

Обобщение (TL;DR)

Нека обобщим по-горната информация, а именно – робота на Google обхожда вашият сайт, след като е открил връзки към него, след това записва информацията в индекса си, за да бъде тя достъпна за търсещите, след което позиционира вашия сайт на конкретно място според това в каква степен е оптимизиран той.

4.6/5 - (57 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu