IdeaMAX

Персонализация 101 или къде всъщност се класирате

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Персонализация 101 или къде всъщност се класирате
Какво е персонализация на резултатите

Какво е персонализация? Какво значение има тя за вашият дигитален маркетинг?

Едно от най-редовните неща, за които ни пишат кандидат клиентите ни е, че се класирали на първа страница в Google, но искат да са номер 1 (всъщност се класират най-често извън топ 100).

Употребата на персонализация е масово прилагана в Интернет и други дигитални системи, за да персонализира резултатите, които конкретен потребител вижда при работата си със съответната система и така повишава нивото на интерактивност т.е. двупосочната комуникация между системата и ползващият я потребител, за да получи той най-висока ефективност при работа с нея.

За жалост този тип клиенти не знаят, че Google влага персонализация в тяхното търсене. Резултатите, които те виждат са субективни и са ориентирани само и единствено към тях т.е. другите потребители виждат доста различна картинка, което ги подвежда в оценката за реалната видимост на техния сайт в търсещите машини.

Много често некомпетентните фирми(най-често каталози и уеб дизайн студия, които освен от SEO разбират естествено и от търговия с цветни метали, комбайни под наем и екскурзии – не, не се шегуваме), които ви предлагат SEO услуги си мълчат за всичко, което ще научите тук и вие си мислите, че те са си свършили работата. За жалост истината е много, много различна.

Персонализация при търсене – какво представлява тя

Мнозина от вас знаят, че онлайн гигантите като Google и Facebook събират всякаква информация за потребителите с оглед максимизиране на своите приходи. Именно тази информация за юзърите е в основата на персонализацията, която е субективна и не се базира на стандартните фактори за позиционирането на сайта в SERP.

Персонализирането на резултатите най-често се извършва на база следните фактори:

 • Локализация – къде се намира физически потребителят;
 • Език – какъв език използва потребителя;
 • Държава – коя версия на търсачката използвате;
 • Поведение – какви сайтове посещавате най-често;
 • Google продукти – продуктите от екосистемата на Google често генерират резултати на първа страница от ваши „приятели“ там, които останалите хора не виждат (пример: Youtube);
 • Устройство – в зависимост от използваното от вас устройство за извършване на търсенето често ще откриете разлика в резултатите;

Има още няколко вида персонализация, но бихме вдигнали прекалено нивото на абстракция и за сега ще ви ги спестим, тъй като не искаме да ви объркваме излишно.

Link Bait - практическо ръководство за напреднали

1. Какво е локализация

Разграничаваме локализацията от използваните държава и език при търсене, за да можем да ви дадем максимално опростени примери, които да ви помогнат да разберете тази концепция

Същността на локализацията в рамките на един език и държава е от коя точка потребителят извършва търсенето. В зависимост от тази информация Google променя резултатите, за да ви предостави ресурси, чиято физическа локация е близо до вас, вместо на другия край на страната.

Как тя влияе на класирането, което виждате?

Така резултатите могат да се различават при еквивалентно търсене, което е извършено от София и от Бургас например. През последните години се наблюдава и отчитане на локацията по квартали и така, ако търсите от Дружба и от Люлин едно и също нещо, то вероятно резултатите, които ще бъдат изведени ще се различават в по-малка или по-голяма степен в зависимост от конкретната ниша.

Локализацията на резултатите е най-ясно видима при предлагането на услуги онлайн. Наблюдава се и при търсенето на продукти, но в значително по-малка степен, тъй като сектора с услугите е обременен от физически параметри, за разлика от поръчката на продукти, които могат да бъдат поръчани от всяка точка на страната.

Поевтинява ли оптимизацията на един сайт с времето?

2. Използван от потребителя език

Персонализация според различните държави, език и потребители

Според използваният от потребителя език, то резултатите му също подлежат на персонализация.

Така например, ако изберете да работите на немски език в търсачката, вероятно ще получавате доста по-голямо количество резултати от германски сайтове, вместо от български.

Алгоритъмът на търсещата машина преценя, че трябва да ви предостави резултати, написани на вече използваният от вас език. Резонно, това би увеличило ефективността на търсенето и би предоставило значително по-качествени страници, които са с по-висока степен на полезност за конкретните потребители, извършващи търсенето.

3. Държава – регионални версии на търсачката

Както добре знаете Google има различни свои версии за отделните държави. Така например българската версия е на адрес Google.bg (най-често бивате автоматично редиректнати към съответната версия), а във Великобритания това е Google.co.uk.

По същия начин, както това се забелязва при езиковата персонализация и тук се предоставят резултати, които се намират физически(или са свързани по друг начин) в съответната държава. По този начин алгоритъмът преценя, че ще повиши ефективността на търсенето и ще ви помогне да откриете най-точната и полезна информация, от която имате нужда.

Можете сами да проверите вариациите при резултатите като използвате съответна версия на търсачката и сравните какво ви връща тя при еквивалентни търсения в две различни свои версии.

Защо няма понятие като еднократно SEO

4. История на посещаваните от вас сайтове

Когато обясняваме на клиентите на IdeaMAX този компонент често си служим с един пример, който ще ви разкажа и тук.История на посещаваните сайтове

Представете си, че всяка сутрин с кафето си отваряте сайта Dnevnik.bg и четете различни статии от него. Това е нещо, което вие правите редовно и Google класифицира този сайт като доверен източник на информация за вас като потребител.

Ако той е доверен източник на информация за вас, то следва той да бъде „качествен резултат“(основната мантра на Google е да предоставя качествени резултати), всеки път когато потърсите информация в търсачката и съответния уеб сайт има публикувана подобна информация – той ви се поднася на много по-високи позиции, отколкото реално се класира.

По същия начин, когато постоянно отваряте своя фирмен уеб сайт по някаква причина, то той бива възприеман като доверен субективен източник на информация, който вие уважавате.

Когато реализирате търсене в търсачката за дадена ключова фраза, то той бива извеждан доста по-напред, отколкото е класиран всъщност. Останалите потребители не виждат това, което виждате вие, защото нямат вашите онлайн навици.

Това е причината много голяма част от нашите запитвания да не почиват на обективна метрика и собствениците им да си мислят, че уеб сайтовете им се класират, но да не доумяват защо не продават. Истината, както вече казахме е, че само вие виждате по този начин класирането на резултатите.

Как да грабите купища линкове от Wikipedia безплатно - пълно ръководство

5. Google продукти и тяхното влияние

Още един фактор, който влияе при персонализация на резултатите са използваните от вас продукти на Google.

Логото на Google PlusНай-сериозно влияние оказват Google Plus и Gmail (Google+ вече не е наличен за потребителите, но може да го замените с произволна услуга от екосистемата на Google като YouTube например) Ако сте логнати в такива по време на извършването на търсенето, вероятността за персонализация е огромна, да не кажем 100, но 99.99%.

Използването на анонимизирани данни с утопичната цел да се подобри потребителското съдържание по презумпция на технологичните гиганти може да мине пред Бай Ставри, но следващия път, когато се чудите как сайтовете разбират какво търсите без да сте го търсили ще знаете истината. Вие сте под денонощно наблюдение и за жалост това не е никак добра идея от гледище на етичните принципи.

Съвсем резонно конкретна история, която имате в дадена Google услуга ще промени резултата ви и той ще стане субективен и ще обърка вашите представи, ако търсите обективната картина на измерването. Не, няма да го направят с AI, а с евристични модели, котио са всъщност истината зад псевдотехническият изкуствен интелект, който се пропагандира на масата невежи потребители.

На подобен принцип работи и Gmail филтъра, който отчита съобщенията във вашата пощенска кутия и на база тях променя това, което виждате.

Как да подобрим продажбите си с 1 хитър трик

6. Персонализация според устройството – компютър, таблет или мобилен телефон

Както знаете вече можете да ползвате Интернет на редица различни устройства. Според поведенческите данни на Google и удобството за потребителите резултатите отново могат да са различни според използваното устройство, с което реализирате търсенето си.

Така например резултатите, които виждате при търсене от мобилен телефон и от лаптоп могат да бъдат леко или коренно различни. Не забравяйте да отчетете и този факт при проверка за актуалното ви класиране в търсачката, защото повечето информация значи по-добър анализ и по-добра онлайн маркетинг стратегия.

Съветът ни по отношение на този фактор е да използвате адаптивен дизайн(не, не мобилна версия – тя е препоръчителна в доста малка част от случаите) при изработка на уеб сайт, за да не пропускате ползи при персонализация на база различните типове устройства.

Как да разберем къде всъщност се класираме

Измерването на позиции за ключови думи отдавна е отживелица в SEO (мерете органичния си трафик според Google Analytics или друга платформа). Персонализацията зависи от прекалено много фактори и това е причината да промените навиците си за измерване на резултати. Един от вариантите, които можете да пробвате е да помолите приятел, който никога не е влизал в сайта ви да провери на коя позиция се класирате при него.

Естествено нещата отново зависят от локация, история, устройство и т.н., но няма как да избегнете всичко това, макар да има параметри, които вложени в URL адреса редуцират влиянието на персонализацията(използването на Инкогнито режим на браузъра ви също е частично ), то те не са универсално решение.

Ето примерен сценарий, които да обясни процеса до колкото това е възможно:

 • Интересува ви фразата „Водопроводчик в София„;
 • След търсене от вашия компютър, вие се класирате на първа страница;
 • Молите съседа, който не е влизал в сайта ви никога да направи същото търсене от компютъра си (през Google.bg, на български език) и да провери дали сте на първа страница;
 • Той проверява и ви казва, че при него се класирате 38 например;
 • Това виждат всички останали потребители със сходни параметри на търсене (различните квартали на София също оказват влияние, както споменахме по-горе и за това даваме пример със съседа и неговия компютър, а не мобилен телефон);
 • Вече знаете обективната истина.

Гоставторство - 3 неща, които пропускате

В заключение

Не подценявайте значението на персонализацията, защото само ще загубите от това. Както вече научихте в настоящата публикация, няма константни резултати, които да изразяват вашата видимост в търсачките. Обема органичен трафик и реализираните продажби са може би най-добрата метрика с оглед сложните процеси, които наблюдаваме през 2017-та.

Позициите отдавна не са това, което бяха през 2010-2011 година и днес всеки потребител получава различни резултати в зависимост от редица фактори. Живеем във време, в което съчетаването на множество маркетинг канали е най-добрия подход, за да съумеете да реализирате своите планове за разрастване и увеличение на продажбите. Именно в тази насока добрият онлайн маркетинг специалист ще съумее да приоритизира инвестициите ви, за да изстискате максимален ROI.

Надяваме се и днес сме ви били полезни с настоящия материал за персонализация на търсенето, за да започнете да разбирате по-добре природата на класирането в търсещите машини, а ако това е така – споделете тази публикация.

4.6/5 - (69 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu