IdeaMAX

Защо оптимизацията не поевтинява с времето

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Защо оптимизацията не поевтинява с времето
Защо цената на оптимизацията не намалява

Един от най-често задаваните въпроси към IdeaMAX в продължение на години е този, касаещ цената за оптимизация на сайт и защо тя не се понижава с времето. Днес ще разгледаме 4 ключови аргумента в подкрепа на запазване и дори повишаване на цената за SEO оптимизация на онлайн магазин или сайт.


Голяма част от клиентите за SEO услуги си мислят, че оптимизацията е краен процес. Истината е, че практически, този тип дейности за повишаване на вашата онлайн видимост в търсачките се явява част от рекламата.

 

Представете си, че имате бизнес, който работи добре и увеличава печалбите си благодарение на рекламата, в която инвестирате постоянно – бихте ли спрели да рекламирате и да рискувате да превърнете печеливш бизнес в губещ такъв? Така си и мислехме!

 

SEO е безкраен процес и практически няма сайт в света, който да е толкова добре оптимизиран, че да не се нуждае от подобрения – разликата е просто в размера на ефекта върху съответния сайт или онлайн магазин.

Защо заплащате същата цена като в началото на кампанията?

 

1. Цената всъщност намалява, но в относителна стойност

Ако имате печалба от 10 000лв. на месец преди да стартирате своята кампания и плащате по 1 000лв/месец за SEO, то вие заплащате 10% от своята печалба.
След края на първоначалния технологичен цикъл (при нас той варира от 6 до 18 месеца според спецификата на проекта) е логично ако сте избрали компетентна SEO агенция, да сте повишили печалбата си на месечна база поне с 250-300%.

 

Респективно вашата печалба е нарастнала до поне 30 000лв на месец, но вие продължавате да плащате само 1000лв на месец за услугата, т.е. вашият разход е вече в размер на едва 3,33% от печалбата.
Ето как де факто без промяна на абсолютната стойност за услугите от този тип, практически вашата цена бива намалена 3 пъти.

 

Всъщност, най-логичното нещо, което предстои да се случи, е тази цена да бъде предоговорена на база резултатите, например до 5%, което е пак 2 пъти по-евтино от първоначалния момент (10%), но по този начин ще позволите на агенция като IdeaMAX да вложи по-голям ресурс, за да постигнем дори по-добри резултати, след като сте се уверили от опит, че си вършим работата страхотно.

 

Резонно, този подход ще доведе до още по-големи печалби и ако използваме горния пример, то дори да увеличим цената на 1500лв на месец, то съвсем скоро вашите печалби ще са в размер на 50 000лв. Така, посоченият по-горе относителен процентов разход за SEO ще падне дори под стойността 3,33%, а именно до едва 3%, а често и под тази граница, именно заради правилното разбиране и максимизиране на ефектите от кампанията.

Метафората на експерта: Акулите не могат да спрат да се движат, защото ще умрат. Същото важи за бизнеса – ако спреш да се развиваш, ще стагнираш и постепенно ще губиш все повече и повече позиции, до момента в който пазара ще те изплюе и ще фалираш.

Още: Само за истински предприемачи >>

2. Повишена трудност в SERP

Разликата от това да класираш уеб сайт за конкретна ключова дума/фраза от 10-та до 2-ра страница и това да го класираш от 10-та позиция до 1-ва е огромна (условно използваме подход с ключови думи в този пример, за да стане по-разбираема концепцията за аудиторията ни).

 

Първото може да се случи за месец, а второто може да отнеме доста повече време, особено ако не се рискува излишно в името на по-бързата печалба, което да доведе до евентуално наказание на сайта.
Истината е, че колкото по-нагоре в SERP отива един резултат, толкова по-трудно става той да продължи да изпреварва конкурентите, защото те неслучайно са там и много вероятно използват услугите на конкурентна агенция.

Това напълно логично обуславя факта, че с времето SEO-то на един сайт става все по-трудна и комплексна задача и за да продължи той да подобрява класирането си, се изисква допълнителен ресурс, който да бъде вложен в кампанията.

Защо тогава цената да намалява, ако трудността се увеличава?

Метафората на експерта: Представете си, че катерите връх Еверест – има ли разлика при изкачване на 3 000 метра и при изкачване на 8 000 метра? Има, разбира се. Всеки може да изкачи базовия лагер, но не всеки стига до върха, нали?

 

3. Конкуренцията не спи

Вече сте класирани на 1-во място в Google – защо да плащате пак толкова пари за оптимизация, след като вече сте класирани (отново ползваме пример с конкретна ключова дума за по-добро илюстиране на проблематиката, което като цяло не е правилно за съвременното SEO)?
Поставете се на мястото на конкурентите ви. Те са били преди вас в класирането в продължение на години. Изведнъж се появявате вие и ги изпреварвате за половината им ключови думи. Какво могат да направят те ли – да увеличат усилията си да си върнат предишното класиране и логично, това е предпоставка за истинска битка в SERP, която започва да коства сериозен обем ресурси от страна на съответните агенции за онлайн маркетинг.

 

Битката е в разгара си, а ресурсите ви са същите за разлика от тези на конкурентите, които увеличават своите, за да ви изпреварят отново. Логично – успяват. Какво следва?  Най-логичното нещо – увеличавате и вашите ресурси, за да ги изместите отново и това е безкраен процес с променлив успех.

 

Колкото повече ресурс влага една SEO агенция, толкова повече намалява нейният марж от конкретната кампания, до един момент, отвъд който тя започва да губи рентабилност, защото клиентът си мисли, че цената трябва да пада. Единственото нещо, което остава, ако клиентът не подходи с разбиране, е просто да се инвестират ресурси в рамките на допустимите, които да осигуряват адекватна печалба на агенцията, но това няма да ви направи лидер на пазара.

 

Метафората на експерта: Цената на Ферари и Москвич е различна – можете да си купите Ферари, но можете и Москвич. И двете ще ви закарат от точка А до точка Б, и двете имат 4 гуми и се водят автомобили, но мисля почти всичко останало е различно и сами можете да се досетите за гигантските разлики.

Още: Как да повишите конверсията си >>

4. Сложността на услугата нараства значително през последните години

Оптимизацията е дейност, която постоянно се усложнява във времето, поне реалната такава, а не тази, продавана от пишман специалисти. Управлението на факторите за класиране на един сайт всъщност представлява чудовищен комплекс от вектори, които трябва да бъдат идеално балансирани, за да сработи планираната стратегия за класиране в SERP.

Този тип услуги ще стават все по-скъпи с времето. Пазарът ще ограничи по-малките бизнеси, за които днес това е неразумен разход, докато плащат толкова пари на често неефективни служители. С времето само по-големите компании ще могат да инвестират в подобряване на своята онлайн видимост, докато малките няма да могат да се възползват ефективно от онлайн пазара и ще са силно ограничени.

Точно това е причината непрестанно да повтаряме, че сега е моментът да пораснете в Интернет, защото утре ще бъде късно за това.

Метафората на експерта: Ако искаш да се научиш да караш колело – гледаш напред, а не в краката си, нали?

 

Ако искате да видите на живо автора – заповядайте в RIU Pravetz на 30 и 31 Март, 2017г. на Travel Academy, където ще говорим за проблемите на туристическия бранш в SEO аспект и как можем да се възползваме от подобрената онлайн видимост, за да печелим много, много повече.

4.8/5 - (200 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu