IdeaMAX

3 идиотски техники за оптимизация, които да избягвате през 2021

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » 3 идиотски техники за оптимизация, които да избягвате през 2021
Идиотски техники за позициониране на сайт 2021 година

В България, а и не само, сме се нагледали на остарели и откровено подвеждащи клиента техники за оптимизация на уеб сайтове. В тази публикация ще обобщим 3 от най-безумните неща, които нискобюджетните и некомпетентни SEO фирми, студията за изработка на сайтове и разни „уникални“ каталози предлагат като уж положителни за подобряване на онлайн видимостта в Google.bg.

1. Класиране за името на фирмата

Ако сте собственик на Интернет магазин, то много вероятно вече са ви се обадили от поне 5-6 каталога с обещания да ви позиционират на първа страница в Google, нали?

Чудите се къде е тънкият момент ли? Много просто – този тип каталози, които откровено не разбират почти нищо от SEO (макар да са доста добри в телемаркетинга на средна база с масови клиенти), ще ви класират за името на фирмата ви.

Това би било чудесно, ако сте например популярен електронен магазин, но в крайна сметка, най-логичното нещо на света е в Google SERP да излиза именно вашият сайт за вашето име, нали?

Всъщност, това е част от процеса за проверка за наказание на един сайт, а именно – ако той не се появява за собственото си име, то вероятността да е наказан нараства неимоверно(стига да не говорим за т.нар. common думи от ежедневието).

Проверявали ли сте какъв е обемът търсения от страна на потребителите на най-голямата търсачка в света за „Иван и Киро 2020“? Вероятно не. И това е напълно логично и предсказуемо. Отговорът е кръгъл(добре де, елипсовиден), а именно – 0.

 

Фирмата се класира номер 1 за името си в Google

 

Практически няма смисъл да инвестирате каквито и да било средства в подобна „оптимизация“, при положение че:

  1. Google по подразбиране се стреми да показва сайтовете на компаниите на първо място при търсения, включващи техния бранд – това е качествен резултат, отговарящ на вижданията за развитие на търсачката и никой не би го оспорил.
  2. В реалния свят, бранд търсенията са относителна рядкост, освен когато не сте инвестирали сериозно количество ресурс във външна или друг тип реклама и те са характерни за вече познати на клиентите марки и компании. Никой не би търсил в Google “Иван и Киро 2016”. За сметка на това, мнозинството би потърсило продуктите или услугите, които тази компания предлага – например „Добра автошкола в София“.

 

!Важно: Оптимизацията за бранд думи е част от процеса на оптимизация, но тя е абсолютно нерелевантна, ако не подходим мултивекторно в нашия маркетингов микс. Далеч по-подходящо е да се оптимизира за думи, които имат реални търсения от страна на потенциални клиенти и това трябва да знае всеки бизнес, решил да инвестира средства в своя сайт за подобряване на неговата откриваемост в търсачките.

Индексиране, обхождане и класиране на уеб сайт

2. Измерване според класирането за ключова дума

Отдавна SEO е значително по-комплексна дейност от зората на Google. Днес позиционирането пред конкретен потребител в SERP за дадени ключови думи може да зависи от множество фактори. Ето примерни 3 такива:

  • Персонализация на търсенето – различните потребители получават различни резултати според своето поведение онлайн и доверието, което имат към един или друг източник на информация, разбирайте често посещавани от тях уеб сайтове;
  • Локализация – потребителите, търсещи от различни населени места и дори от различни квартали на София получават и различни резултати като продукт на своето търсене с оглед стремежа на Google да предложи физически по-близки до него резултати;
  • Резултати според използваното устройство – макар това в голяма степен да може да се съотнесе към персонализацията, то си струва да споменем, че потребителите, търсещи от своя смартфон често получават различни резултати от тези, които търсят от настолни компютри или лаптопи.

Неслучайно, все повече се говори за следващо ниво SEO, познато като 2.0 (всъщност има и 3.0, но не можете да го имплементирате, ако не знаете какво да надграждате), което има за цел да позиционира максимален брой ключови думи в контекста на семантичните алгоритми и „изкуствения интелект“, на които Google все повече разчитат.

Всъщност, точното описание на този подход е както обичаме да казваме ние в IdeaMAX – стремим се да класираме сайта за всяка дума, която може да доведе до продажба, като основният ни фокус е върху тези с най-високи нива на конверсия, защото именно те осигуряват печалба за нашите клиенти.

Още една вметка, която можем да направим, е че базовите думи, макар със значителен обем търсения, в 99% от случаите притежават десетки пъти по-ниска конверсия от Long Tail фразите, които са сериозен фокус в новите концепции за оптимизиране на един сайт.

3 елементарни грешки на продуктова страница, които пропускате

Ето 2 кратки истории в стил „маркетинг персони“,  които да аргументират по-горното твърдение:

Цецка е на 28 години. Живее в София от 8 години. Работи в магазин за мобилни телефони. Макар да живее на квартира с 2 съквартирантки, тя планира да си купи собствен апартамент от поне 3 години, макар да няма финансовата възможност, и с невероятно удоволствие разглежда сайтовете за мебели, за да избира бъдещото обзавеждане. Цецка разглежда мебели поне 2 пъти в месеца, особено ако е видяла някоя красива снимка във Facebook.

Когато Цецка търси за да разглежда, тя не пише нищо конкретно, а просто „мебели“, защото знае, че щом види идеалния продукт на идеалната цена, ще го познае. Цецка продължава да разглежда мебели и да си мечтае за своя нов апартамент… Цецка още не е решила какво точно да си купи, защото не знае в какъв апартамент ще живее и продължава да разглежда мебели…

И нашият алтернативен сюжетен герой…

Румен е на 32 години. Живее в София от 12 години. Работи като експерт по техничека поддръжка на сайтове в IT компания. През последните 10 години работи и с помощта на родителите и приятелката си, е спестил пари и си е купил собствено жилище. Румен вече е направил ремонт и планира да обзаведе новия си дом. Измерил е квадратурата на спалнята и е преценил, че тя не е голяма и би било удобно да има чекмеджета, където да прибира част от дрехите си.

Когато Румен търси за да купи, той пише в Google конкретно от какво има нужда в момента, а именно „спалня с чекмеджета цена“. Добавката в търсената фраза „цена“ всъщност показва неговото намерение да проведе пазарно проучване и да открие най-доброто съотношение между цена и качество за продукта, който планира да купи. Няколко часа по-късно, той вече е харесал идеалната спалня с чекмеджета и е поръчал такава онлайн. Румен купува и продължава напред…

За да обобщим историите от по-горе, ще кажем, че думата „мебели“ към момента на написването на тази статия има около 18 000 търсения на месечна база и отвратителен процент конверсия. За сметка на това, „спалня с чекмеджета цена“ има скромните 10 търсения на месец, които се губят на фона на по-горните 18к, но конверсията е чудовищно висока, защото потребителя разпознава своята потребност в конкретния продукт/услуга.

Идеята обаче не се изчерпва с това, а се развива и от факта, че има десетки хиляди други лесни за класиране, високоефективни Long tail фрази като „спалня с чекмеджета цена“, които чакат, скрити от масовия потребител, за да продават дори повече продукти от магазина за мебели на някои по-информирани клиенти.

В реалния свят, подобни фрази се класират със средна инвестиция от под човекочас труд на един SEO експерт, който знае какво точно прави(не говорим за брой сертификати или присъствия на семинари, а за реални умения в практиката). Така още първия месец можете да имате много продажби, благодарение на факта, че сте избрали професионална SEO агенция, а не поредния самозванец, който, разбира се, дава и най-ниската цена.

Докато избирате евтиното – ще получавате евтиното.

!Важно: Разбира се, има изключения от горните правила, според спецификата на конкретната ниша, но масово изключенията са валидни за бизнеси, предлагащи предимно услуги. Класически пример за това е спешната потребност на търсещия, а ако трябва да онагледим подобно търсене, то ето едно – „автоключар София“. Клиента не може да чака – той търси масово, избира масово, купува масово.

Защо вашият електронен магазин не продава - 8 бързи съвета

3. Класиране на основна страница за всичко

Преди няколко месеца писахме за един лесен трик, който да подобри значително усилията ви по отношение на конверсията на потребителите от посетители към клиенти и цялостната ви онлайн видимост. Там засегнахме темата как да скъсим фунията за реализиране на продажби – нещо, което е по-популярно като мапинг на ключовите фрази.

Масовата грешка, която се прави от оптимизатори-любители, е да се блъскат линкове към заглавната страница и да се правят нелепи опити тя да се класира за всички ключови думи.

Това е тотална грешка в 99% от случаите.

Изключително важно е да реализирате по професионален начин т.нар. keyword research и да групирате ключови думи, които желаете да класирате за всяка landing страница от вашия сайт. Без подобна подготовка ще бъдете свидетели на следните неприятни последствия:

  • Потребителите няма да поръчват, защото не могат да открият желания от тях продукт/услуга от началната страница(ако нямате добре построен сайт в UX аспект, то проблема може да стане дори още по-сериозен), защото сте ги пратили там, вместо на конкретната страница на продукта/услугата;
  • Влошено позициониране в търсачките, тъй като затруднявате ботовете на търсачките да определят релевантността на вашите страници, т.е. те не знаят коя е най-подходящата, която да предложат на потребителя, а вие им указвате главната, която не е достатъчно качествен резултат.

Разбира се, и тук има изключения. Например сайт на клиент, който предлага една единствена услуга, като споменатата вече по-горе автоключарска помощ. При тези обстоятелства, често не се налага да се прави широко разпределение на фразите, за които да се позиционират отделните страници, защото други страници или по-специфични услуги отсъстват.

!Важно: Макар с някои по-комплексни SEO техники да можете да си поиграете в горния случай, то логично е да класирате основната си страница за практически всички фрази, които потребителя може да потърси в търсачките, защото именно това е страницата, която очаквате да му продаде вашия продукт или услуга.

Надяваме се за пореден път да сме разчупили част от митовете на българския SEO небосклон, за да допринесем за по-добрата информираност на българските онлайн предприемачи.

И не забравяйте да споделите статията, ако ви е допаднала, защото в крайна сметка, успехът е пътуване, а не крайна цел.

4.7/5 - (195 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu