IdeaMAX

3 неща, които да разкарате от продуктова страница

IdeaMax » Блог » Съвети за CRO & UX » 3 неща, които да разкарате от продуктова страница
Продуктова страница в онлайн магазин

Сигурно докато сте обикаляли дебрите на Интернет пространството сте открили различни продукти и сте разгледали техните характеристики и/или текстово описание, които се намират на всяка продуктова страница.

Днес ще поговорим за атрибутите, които откриваме на този тип страници и по-конкретно масово използвани такива в продуктова страница, които са ужасни в маркетинг аспект, освен в изключително редки и специфични случаи.

1. Подобни продукти

Едно от откровено най-глупавите маркетинг решения, които може да вземе един CRO екип, е да сложи подобни продукти на продуктова страница.

Да, знаем, че така го правят всички. Ако всички си сложат пистолет в устата и вие ли ще го направите, защото другите го правят или е по-вероятно да се опитате да аргументирате защо този елемент е там от гледище на причинно-следствената връзка?

Една стара маркетинг история за 2 магазина за сладолед, разположени в съседство. В първия магазин продавали само 2 вида сладолед – ванилия и шоколад, а във втория – 10 различни вида, сред които ягода, банан, шоколад, ванилия и т.н.

След известно време се оказало, че магазинът само с 2 вида сладолед продава повече, просто защото не кара клиентите си да се колебаят при избора между 2 варианта, докато втория магазин разколебавал клиентите сред разнообразието си на решения и част от тях не си купили сладолед, заради избора, който ги обърква.

Същото се случва масово в продуктовите страници на онлайн магазините, създадени от знайни и незнайни BG маркетинг гурута.

Подобни продукти на продуктова страница

!Важно: Не копирайте грешките на другите. Това, че те не са ги отчели като грешки – не значи, че те не са такива, за да ги следвате сляпо без съответния CRO и UX анализ. Ако ще копирате елементи, то копирайте само тези, които можете да си обясните защо са там. Спрете да следвате – започнете да водите.

Най-простият въпрос, който задавамe на нашите клиенти, когато искат подобно нещо в сайта си, е да ги попитам – къде искате да кликне потребителят, който се намира на страницата на продукт или услуга?

Обхождане, индексиране & класиране - каква е разликата?

Ако желаете потребителя да кликне на бутон „Купи“, то добра идея е да не го обърквате, разколебавате и да удължавате времето за вземане на решение, защото например някой негов приятел може да му звънне междувременно и вие да загубите един почти готов клиент.

Съкращаването на времето за вземане на решение за покупка и финализирането й онлайн е ключово за по-добрите продажби. Всяко колебание отдалечава клиента от покупката и това не бива да бъде пропускано като маловажно.

Ето още един пример по темата, този път с обувки и цветови вариации на продукта.

Представете си, че разглеждате онлайн магазин за обувки и ви предложат същата обувка в 5 различни цвята, колко допълнително време ще загуби клиента преди да поръча?

Първоначално няма да хареса вероятно 1-2 продукта заради цвета, което ще свие избора до оставащите 3. На следващ етап потребителят ще определи 2 продукта за финален избор, изключвайки най-малко отговарящия на очакванията му.

Най-трудната част остава изборът между 2 продукта, които допадат почти еквивалентно и именно тук се удължава значително процесът по вземане на решение. При това преди да се разгледа и дали случайно няма още 10 различни вариации на продукта по отношение на цвета му.

Подаването на цвят в търсенето в Google е значително по-конкретно като User Intention – там ефективността би била висока при подобни обстоятелства, в случай обаче, че такъв елемент от заявката липсва (т.е. не е посочен цвят в търсената фраза).

На практика вие създавате нужда от вземане на още едно решение от страна на потребителите, а както добре знаете добавянето на допълнителни на брой решения за достигане до конкретна цел (в случая покупка) увеличава значително пътя до нея във времевата ос на потребителското преживяване.

Времето от влизане в сайта до реализиране на покупка е обратнопропорционално на процента конвертирани потребители в клиенти.

С оглед опита на IdeaMAX в контекста на Conversion Rate оптимизацията, разликите са видими с просто око дори от среден клас специалист по дигитален маркетинг (не, не човек с хартия в джоба, а специалист).

! Решението: Значително по-добра идея е да предоставите допълващи и свързани продукти на принципа на Cross-sale или Up-sale методологиите за повишаване обема на средната поръчка. Не бавете потребителя, освен ако няма да увеличите с висока вероятност размера на покупката, вместо да я заместите с друга съпоставима или директно да загубите клиент или пари, поради факта, че е намерил по-евтин продукт, който му върши работа, вместо да купи първоначалния.

7 трика в помощ на малкия бизнес онлайн

2. Дублирано / Общо съдържание на продуктова страница

Да, знаем колко много мразите да пишете текстове на продуктова страница.

Да, знаем, че това струва пари и че не знаете какво да пишете за приблизително сходни продукти.

Да, знаем, че ви мързи и не искате да давате пари.

Представете си, че всички ваши конкуренти и самите вие нямате продуктово описание или просто сте го копирали както всички останали от сайта на производителя.

В първия случай текстовото описание ще ви даде предимство, защото ще имате нещо, което конкуренцията няма – информиран избор на потребителите, а това се цени повярвайте ми. Не просто от потребителя, а от търсачките дори само заради семантичното ядро, което ще имплементирате в SEO текста, под формата на продуктово описание.

Във втория случай влизате в графа дублирано съдържание и директно заминавате за т.нар. вторичен индекс, освен ако не сте първи във времето и то при редица специфични условия. Няма да минете със селски номера пред най-умната машина в света – съжалявам. Играта е сложна, скъпа и няма място за почитатели на Дънинг-Крюгер.

Друг проблем в тази насока са елементи, които се индексират на всяка страница в сайта ви – това е т.нар. Общо съдържание, което се открива на всяка страница. И да, логично е да вземете мерки, за да подчертаете диверсификацията между отделните продукти и техните продуктови страници.
Дублирано и общо съдържание на продуктова страница

Единственият въпрос тук е искате ли да изпреварите конкуренцията или ще чакате някой да кликне на 21-я резултат в Google.

Изборът е ваш, а по-долу можете да видите как възприема този проблем със съдържанието и самият Google!

Дублирано и общо съдържание в SERP на Google

!Решението: Ако видите на улицата един човек ще знаете ли какво работи той? Едва ли! Знаете ли защо? Просто не ви е казал какво работи. Да, толкова прост отговор не очаквахте, нали? Текстът изпълнява именно тази семантично-информационна функция да информира и да се грижи за интереса на клиентите, добавяйки допълнителна стойност за всички заинтересовани страни, били те машини или хора.

Как да си инфлуенсър в социалните мрежи - 8 практични съвета

3. PDF файлове със спецификации

Нещото, което кара 95% от хората, които познавам, да затворят сайт на секундата е, когато залепите поредната брошура или PDF файл, описващ всички спецификации на продукта.

Ако продавате електрооборудване или LED осветление например – може би има смисъл да имате подобни файлове на продуктова страница. Това обаче не ви освобождава от това да капсулирате най-важните неща в SEO оптимизирано продуктово описание. Използвайте всички оръжия, защото SEO е война с вашите конкуренти за по-добро място под логото на Google или друга търсачка.

Проблемът се корени в няколко посоки. Разбира се размерът на тези файлове често е голям. Разбира се изискват специфичен софтуер за четене, недостъпен на някои устройства. Разбира се и липсата на адаптивен дизайн за различни екрани, често влошава значително потребителското преживяване, а така и ефективността на вашия уеб сайт.

По-горните проблеми са преодолими при определени обстоятелства при по-ниски разходи, но идва още един проблем, а именно – липсата на интерактивност.

Защо въобще имате уебсайт, ако той не е интерактивен и трябва да свалям някакви брошури – досущ като при стария ви каталог например, който прашасва в офиса. Просто го изтрийте, за да не мъчите хората, защото те вероятно вече ви псуват.

Днес потребителите искат интеракция с информацията, която потребяват, а PDF файловете не са точно шампиони в тази посока. Шампиони обаче са именно уеб сайтовете и следва да прехвърлите PDF съдържанието в уеб страница, с която потребителите да могат да боравят лесно – това очакват вашите клиенти, а не 116 страници сканиран PDF. Другото е липса на досег с реалността.

Разбира се, ако целта ви е B2B сегмент, то наличието и на PDF файл с подробна спецификация е напълно резонно, но в B2C, това рядко е толкова наложително, освен, както споменахме в началото, в строго специфични случаи и изключително профилирани технически продукти.

! Решение: Не използвайте PDF файлове за информация на крайни потребители. Използвайте сайта си. Нали за това сте го направили, освен да го раздавате на визитки. Винаги може да прикачите допълнително и PDF, за да създадете два отделни Sales Funnel-а, които боравят с различни маркетинг персони и групи с интерес към вашите продукти или услуги.

4.7/5 - (83 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu