IdeaMAX

5 бизнес прозрения по време на пандемия

IdeaMax » Блог » Новини » 5 бизнес прозрения по време на пандемия
Бизнес уроци и прозрения след Covid-19

Кризата с пандемията от коронавирус COVID-19 се оказа отрезвяваща за световната икономика, здравеопазване и дори цялата ни цивилизация, която се оказа абсолютно безпомощна и най-лошото – тотално лишена от възможност да мисли и да създава алтернативни решения. В този материал обаче няма да си говорим за здравната страна на нещата, а ще обърнем значително внимание на онлайн бизнеса в контекста на COVID-19 и как той загуби, спечели или научи нещо ново.

Как да се справим с форсмажорни кризи в бизнеса

Благодарение на работата ни с множество компании по време на кризата съумяхме да формираме 5 страхотни съвета за българския бизнес, които ще ви отличат от вашите конкуренти в условията на форсмажорни обстоятелства дори в бъдеще кризата да се повтори.

1. Дигитализирай бизнеса си

Преди пандемията все още имаше прилични бизнеси, които нямаха уеб сайт – днес те са изключителна рядкост.

На практика се оказа, че интернет е значително удобство за комуникация с клиентите и реализиране на основния предмет на дейност на всяка компания, стига разбира се тя да разполага с адекватен мениджмънт.

Дигитализиране на бизнеса в България

Вашият онлайн магазин изпълнява функцията на поне няколко физически магазина – това най-накрая показа ползите на интернет дори на хора с доста стагнирало технологично мислене.

Той не просто изпълнява ролята, а осигурява приходи колкото няколко физически магазина. Сега сравнете разходите си за поддръжка и реклама на онлайн магазина ви с поддръжката на няколко служителя, офис помещения, сметки за ток, вода и много други разходи, които има всеки бизнес при поддържане на физическо представителство.

Освен, ако не е крайно наложително, то можете да съкратите физическото си присъствие или да го ограничите до санитарния минимум, фокусирайки се върху онлайн представителството си като начин да сте независими от офлайн фактори като затваряне на обекти, ограничения или дори разходите за заплати на служители, които не работят.

Не чакайте следващата криза! Яхвайте вълната, докато още я има, защото после ще се загубите в песъчинките на океана, а моментното състояние на потребителите, които все повече свикват да правят почти всичко онлайн, е чудесна възможност да получите летящ старт за новия си сайт или електронен магазин.

Приходите от 1 средностатистически сайт са съизмерими с приходите от 3-4 физически обекта, а разходите за поддръжката на този сайт са няколко пъти по-ниски от това да поддържате физически магазин.

Обхождане, индексиране & класиране - какво трябва да знаем за тези процеси

2. Диверсифицирайте приходния поток

Ако сте прочели първа точка значи вече сте научили, че използването на интернет ви дава не просто възможност, а ви носи и диверсификация на приходите.

По този начин ще можете да достигнете до огромен брой нови потребители, до които не сте стигали до скоро. За разлика от физическите магазини, които имат някакъв планиран човекопоток, то онлайн средата предоставя множество възможности да повишите броя хора, които знаят за вашия бизнес, вашите стоки и/или вашите услуги.

Колкото и да са успешни вашите физически магазини, то има препятствия, които не могат да бъдат преодолени, сред които:

  • Краен обем посетители – ограничение в печалбите;
  • Фиксирани разходи, дори при липса на приходи – разхищение на ресурси;
  • Ограничения от наемодатели – липса на гъвкавост;
  • И т.н. и т.н.

Ако сте диверсифицирали потока от клиенти, които използват вашите услуги/продукти чрез онлайн присъствието си, но без да режете разходи за физическите си обекти (ако това разбира се е възможно), това ви дава възможност да запазите настоящото състояние на бизнеса си относително непроменено след края на кризата, но и добавя възможност да разширите бизнеса си докато другите свиват своя и то сред клиенти, които никога преди това не са купували от вас.

3 стари SEO подхода, които да не използвате през 2021 година

3. За Бога братя – рекламирайте

Най-важният урок, който научих от курса си по реклама преди дузина година в университета е, че всички режат разходите за реклама по време на криза, защото е най-лесно да отрежеш нещо, което не разбираш.

Като продължение на урока, за който ви споменах по-горе, е абсолютно реципрочната ни стратегия, а именно удвояваме и утрояваме рекламните бюджети на нашите клиенти.

Реклама по време на пандемия с Covid-19

Ще попитате защо, ако всички намаляват бюджетите – ние ги увеличаваме? Много просто – ако конкурентите ви не участват в шоуто, значи шоуто е ваше, т.е. на практика в някои доста натоварени ниши например, рязко бяха отрязани разходите за SEO и PPC.

Това ни даде възможност да се класираме номер 1 в органичните резултати за 2 пъти по-малко време и да доминираме в Google Ads.

Кризата е криза за едни, но възможност за други. Това е точният момент, в който от никому неизвестен бизнес можете само за няколко месеца да се превърнете в лидер в сектора, в който оперирате. Защо ли – защото другите са уплашени, а вие сте единствените смели.

А какво ви дава самочувствие да сте смели ли? Хората няма да спрат да купуват стоки и услуги, които да потребяват – просто начинът се променя и ако бизнесът не се адаптира, то той е обречен на стагнация.

Използвайте нощта, за да създадете утрешния ден, докато вашите конкуренти спят и се вайкат. Ударете ги силно, безкомпромисно и решително – няма да разберат какво се е случило, ако знаете какво правите и разбира се сте избрали точния партньор (няма да си правим реклама, достатъчен е фактът къде четете настоящия материал), който да координира вашата бизнес армия.

Нанесете съкрушителен маркетингов удар и изпратете конкурентите в нокдаун, а когато всичко се успокои, вашите конкуренти ще осъзнаят горчивата истина, а именно, че вие сте новият лидер на пазара.

Сайтът ни не продава - 8 често срещани проблема

4. Оптимизирайте разходите си

Коронавирус пандемията с COVID-19 е и отлична възможност да оптимизирате екипа, бизнес модела си и дори вашия производствен процес.

Замислете се какво направиха бизнесите?

Точно така – освободиха част от персонала си. Коя част е въпросът? И пак познахте – тази, която лесно могат да заменят при минимални загуби, т.е. оставиха най-добрите си специалисти във високоефективни ядра, които вършат повече работа при по-малки общи разходи.

Чрез този подход бизнесът се освободи от служители и работници, които не даваха достатъчно висока стойност на продукта/услугата, която представляват.

За сметка на това, тези които останаха в твърдите бизнес ядра, успяха да повишат своето КПД – най-малкото, за да са спокойни за работните си места.

Освободените физически локации пък спряха да са тежко перо в разходите и така се освободи огромен ресурс за агресивни инвестиции в дигитална инфраструктура и онлайн реклама.

Да обобщим ситуацията:

  • По-малко разходи за персонал;
  • По-малко разходи за бизнеса;
  • По-малко данъци;
  • По-малко неефективно време;
  • Подобряване на мотивация и/или квалификацията на персонала.

Разбира се ползите за отделните бизнеси могат да се разминават, но те са видими, за онези, които разсъждават рационално, а не емоционално.

Знаете ли какво направиха Mitsubishi през 2020-та година? Затвориха производствените си мощности в Европа. Защо? Защото генерират загуби.

Къде отидоха ресурсите, които до вчера са инвестирани в тези мощности? Бяха пренасочени към най-ефективните подразделения на компанията, които генерират най-висок приход за всеки инвестиран долар.

Не е нужно да откривате топлата вода – достатъчно е да стъпите на раменете на корпоративни титани и да се поучите от техните решения и по-важното да си зададете въпросите защо това се случва и какъв ще бъде ефектът.

Как да подобрите продажбите си с 1 лесен трик

5. Планирай непланираното

Сигурно много пъти сте чували репликата „Надявай се на най-доброто – бъди подготвен за най-лошото“. Вероятно не знаете, че неин автор всъщност е един от водачите на „Мюсюлманска лига“ и  „Бащата на нацията“ на Пакистан – Мохамед Али Джина (роден като  Махомедали Джинабхаи).

Истината е, че не можете да сте подготвени за всичко. Под „всичко“ следва да се разбира прекалено широк спектър от проблематика, която е трудно да бъде обобщена дори от най-мощните компютри и най-големите и умни екипи на планетата.
Планирай всички аспекти на онлайн бизнеса си с Ideamax
Единственото, което можете да направите е да „очаквате неочакваното“, което всъщност е фундаменталното послание в цитата по-горе. Не, нямаме предвид да правите каквото трябва, пък да става каквото ще, всъщност имаме предвид точно обратното.

Макар да не можем да дефинираме краен списък с възможни негативни сценарии за нашия бизнес, това, което можем да дефинираме са лостовете за справянето с потенциални проблеми.

И въпреки, че не можем да изредим всеки проблем, то можем да го класифицираме като отделен вектор, при които се използват конкретни мерки за преодоляването му.

Вместо да чакаме проблемите на входа, ние ги чакаме на изхода – това са единствените 2 точки, в които можете да въздействате на обстоятелствата с пълния си потенциал. Повечето от нас не могат да прогнозират подобни кризи като настоящата, но могат да развият сценарии за тяхното управление на принципна основа.

Представете си например, че планирате ръст на продажбите, но се окаже, че човечеството е в криза и продажбите ви се сринат. Знаете ли какво да правите? Какви са заложените във вашите планове управленски, маркетингови или други лостове, с които да въздействате проактивно в ситуацията и да олекотите и дори да използвате във ваша полза обстоятелствата?

Сега си представете загуба на персонал. Имате ли план какво да правите, ако това се случи? Ако имате – значи сте планирали няколко светкавични действия, с които отново да реагирате.

Колкото повече проблеми, които реално могат да настъпят при различни обстоятелства извън ваш контрол и които сте дефинирали и обмислили предварително, толкова повече „спящи мерки“ следва да имате. Колкото повече сюжети и мерки за тях сте предвидили, толкова по-малко оставяте на случайността.

За да разграничим конкретен проблем от проблематичен вектор ще кажем, че конкретен проблем е, че някой служител напуска, а проблематичен вектор е, когато повечето ви служители напускат, т.е. за второто има причинно-следствена връзка, а първото е с висока вероятност частен случай.

Не забравяйте, че колкото повече аварийни сценарии имате, толкова по-подготвени сте за всичко, което може да се случи на вашия бизнес. Фирмите без планиране, без сценарии за кризи, без финансови буфери и лостове за контрол на събитията, накрая свършват на опашката за помощи.

Най-тъжното е, че така на практика дотирате слабия бизнес, вместо силния, което си е разхищение по български.

Естествено не е нужно да останете слаби, ако можете да излезете от полето на инертността – потърсете ни, ние сме тук заради вас!

5/5 - (2 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu