IdeaMAX

Как да подобрите конверсията си с 1 лесен трик

IdeaMax » Блог » Съвети за CRO & UX » Как да подобрите конверсията си с 1 лесен трик
Съвет за повишаване на конверсията

Един от пропуските на клиентите, а не рядко и на по-неопитните SEO оптимизатори е целевата страница, на която изпращат потребителите. Това е масово наблюдавана грешка, когато говорим за оптимизация на електронни магазини и води до огромни по мащаби пропуснати ползи.

Най-често вашият сайт се класира със своята заглавна страница, а това далеч не е най-добрият вариант, който може да ви донесе максимален ROI.

Нека обясним и какво е конверсия, тъй като масово се налага да запознаваме клиентите си с това понятие – това е съотношението между общ брой посетители във вашия сайт и колко от тях реализират покупка т.е. се превръщат в реални купувачи.

Как можем лесно да подобрим нашата конверсия?

Ако сте собственик на онлайн магазин, който продава широка гама продукти, но и „масажни легла“ например, то със сигурност най-добрият вариант за вас е да изпратите потребителите, идващи от Google вместо на заглавна страница, директно в категорията, която обобщава вашия асортимент от масажни легла.

Защо това ще ни помогне да продаваме повече?

Както вероятно знаете, с колкото повече време за колебание разполага един потребител преди финализиране на покупката от един онлайн магазин, толкова по-висока е вероятността той да не я завърши. Времето наистина е фактор, защото колебания винаги съществуват.

Основни причини защо онлайн магазините не продават достатъчно

Именно тук на помощ идва класирането на вътрешните категории на един интернет магазин за продуктовите групи от асортимента му, които те систематизират удобно за потребителя.

Ето и бърз списък с нещата, поради които си струва да използваме подобна техника:

  • Намалява броя кликове до финалното реализиране на покупката;
  • Намалява времето за колебание на клиента;
  • Подобрява UX (Потребителското преживяване);
  • Показвате разнообразни продукти на клиента и всички те отговарят в по-малка или по-голяма степен на потребностите му, респективно той може лесно да открие точния артикул за него;
  • Значително по-лесно е да класирате категория за нишово търсене, отколкото да се опитвате да позиционирате в Google заглавната страница на един магазин за всички продуктови групи, които присъстват в него;
  • Можете да таргетирате доста по-ефективно трафика от Google, както за органично SEO, така и при реализиране на Google Ads кампании, за да можете да покажете най-подходящата продуктова група на силно заинтересовани от покупка посетители.

Искате още предимства в подкрепа на това да оптимизираме продуктови категории?

Релевантно ли е съдържанието на заглавната ви страница към всички артикули във вашия сайт? Не? Това вече можете лесно да преодолеете благодарение на този подход, нали?

Не нужно да се борите да класирате заглавната страница на вашия сайт за продуктово търсене – изпратете потребителя там, където той ще бъде най-доволен. Там, където той лесно и бързо ще се ориентира и ще може да поръча избраната от него стока/услуга в минимално кратки срокове.

Средния престой на потребител на страниците на сайта ви при подобен подход значително ще се увеличи. Защо? Защото предоставяте точно това, което той търси. Остава му да си избере подходящата стока и да я поръча.

На какви ключови фрази да наблягаме при оптимизацията

Още един поведенчески фактор, който пряко ще бъде повлиян от подобна SEO стратегия е разбира се и Bounce Rate коефициента.

При по-горната техника потребителите ще разгледат поне 1-2 продукта, което респективно ще намали този коефициент. Причината – ще искат поне да видят каква е цената на даден продукт и/или неговите характеристики.

!Внимание: По-ниския Bounce rate се счита за положителен поведенчески сигнал, който в дългосрочен план ще подобри и вашето позициониране в SERP.

 

Защо да изберете нов сайт от маркетингова агенция

Имате ли нужда от професионална помощ, за да откриват лесно потенциалните клиенти вашия сайт? Искате да продавате повече, по-бързо и да реализирате по-големи печалби?

IdeaMAX – Успехът на вашият бизнес в Интернет е наша грижа!

4.7/5 - (222 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu