IdeaMAX

Само за истински предприемачи

IdeaMax » Блог » Само за истински предприемачи
Истинските предприемачи

Имаш ли се за предприемач?

…нека видим какъв си всъщност. Подготви се да бъдеш поставен на точното си място!

Все повече у нас избуяват бизнес амбициите на младите хора. Все повече от тях възприемат себе си като предприемачи т.е. хора, които търсят възможности за успех. Излишно е да казвам, че голяма част от тези инициативни хора не спират да търсят възможности и откровено развитието на IT сектора е един неспирно вдъхновяващ ги модел на успеха.

Много от тях са прегърнали онлайн маркетинга като универсална мантра за успех. Много от тях следват, но не искат да водят, нито да се откажат. Преди време в едно интервю бях казал следното нещо:

„Поемайте отговорност винаги, когато можете. Винаги! Това е нещото, което ви е спирало цял живот да бъдете успешни – страхът от отговорност.“

Къде е проблемът?

При родните млади и неопитни предприемачи съществува хроничен страх от провал. Те не са склонни да поемат самостоятелно риск. Именно така популярно стана поемането на рискове от други хора, вместо тях например т.нар. Бизнес ангели (инвеститори в стартъп дружества, които купуват процент от компанията на създателя срещу стартово и последващо финансиране).

Какво е предприемачеството?

Да си предприемач включва в себе си 2 фундаментални компонента:

  • Идеи
  • Риск

Идеи

Идеите не са толкова ценни на пазар като нашият. Буквално всеки ваш познат, приятел или роднина има идеи. За да бъдеш предприемач, дори не е нужно да създаваш велики идеи, а е напълно достатъчно да използваш откровено посредствени такива, стига да можеш да ги „опаковаш“ по нов начин.

Доказателството за това е iPad, който беше препакетиран и продаван 10 години след навлизането на персоналните таблети на пазара. Няма да се фокусирам върху маркетинговите и продуктови детайли.

Накратко казано – забравете идеите. Те не ви трябват. Всеки ги има, респективно цената им е ниска. С други думи – напазарувайте си идеи, защото вторият компонент е много, ама много по-рядко срещан от идеите (както по-често срещани са милионерите от милиардерите), а именно

Риск

Това е най-важният смея категорично да заявя компонент, изграждащ успеха на един човек, определящ себе си като предприемач. Майната им на идеите – трябва ви риск. Истината е, че бизнесът е като бой между двама боксьори – трябва да си подготвен и да загубиш, но за да загубиш или спечелиш – първо ще трябва да се качиш на ринга. Провикванията от удобния стол в публиката „Пребий го Кънчо! Ти си наш’та гордост!“ не са еквивалентни на това сам да нанасяш ударите, че и сам да поемаш такива. Докато сте в публиката ще бъдете публика т.е. ще гледате как другите печелят и губят, а вие просто няма да участвате, което е 100% вероятност за непостигане на целите ви.

Мръсните тайни на малкия бизнес в интернет

Риск и шанс

Рискът е това, което отделя ентусиаста, хобиста, аматьора и любителя от предприемача. Предприемачът поема огромни рискове всеки ден, докато първите стоят зад бюрата и се бъзикат с шефа зад гърба му. Те никога няма да бъдат предприемачи, защото удобно ги устройва сеирът, сигурността и почивката в Гърция. Мечтите им за собствена яхта се изчерпват със споделяне на снимките на голи развратни жени, натоварени като картофи на лодката на Дан Билзериан.

Поемането на риск не се възпитава докато удобно се излежаваш на дивана в хола пред Big Brother. Възпитава се с опит на „ринга“. Губиш или печелиш – научаваш нещо ново. Това, че са те нокаутирали не значи, че след месец не може отново да се боксираш. Истината е, че ще научаваш много повече от загубите си, отколкото от победите си.

За работещите „предприемачи“

За мен никой, който работи за някой друг не заслужава да се титулува предприемач. Той е служител/работник/стажант, но не и предприемач. В никакъв случай не искам да обидя хората, които работят за някой друг, дори напротив – те са изключителна важна част от обществото и икономическия модел. Те са хората, които строят кулите и макар идеята и рискът да не са техни – те са ключова част от успеха на проекта. Тези хора са така устроени и не мисля, че имам право да ги съдя, а и без тях светът не би бил същото място.

Колко наистина струват мечтите

Мисълта ми е за тези „чакащите“, „дебнещите“, „трупащите опит“, „по-принцип мотивираните“, „правещите бизнес след края на сериала“ и други групи лешояди, които никога няма да станат пълноценен хищник сами по себе си и никога няма да ловят своята плячка, а ще чакат на други да направят това докато се задоволяват с остатъците. Аз лично ги наричам бизнес-вегани.

Лъв не се става с ядене на мърша!

Искаш да си предприемач?

Ето ти краткото ръководство, на което се опрях аз самият през годините:

  • Напусни работа сега! Не после! Не утре! Не вдругиден! Не другият месец! Не догодина! Сега или никога!
  • Имаш нужда от страх!
  • Имаш нужда от риск!
  • Имаш нужда от глад!
  • Имаш нужда да се мотивираш постоянно!

5 лични съвета към кандидат-мечтателите

1. Няма какво да добавя – станете и отидете да си пуснете предизвестието.

2. Знаете ли как преодолявам аз страха си от нещо – изправям се срещу него, ако мислите, че не ме е страх, грешите. Това обаче ме кара да се чувствам ЖИВ!

3. Заложи всичко! Противно на логиката! Загуби! Поучи се! Повтаряй до постигане на успех. Най-страшното нещо не е провала, а това дори да не опиташ да успееш. Не се подвеждай по глупостта на цитатите за неотказването като единствен смислен подход – смени пътя, по който да постигнеш целта си. Без това си идиот, който си блъска главата в стената с надеждата да надделее над нея. Боли ли? Боли!

4. Един циганин беше убит от ток, докато е крадял жици, а заключението на сборен отбор клюкари от махалата в ефир беше – гладът е по-силен от тока.

5. Докато имаш план Б – никога няма да вложиш всичко в план А. Изхвърли всички други планове, защото винаги ще можеш да отстъпиш от скалата, ако знаеш, че няма да паднеш, вместо да я изкатериш. Както казват във Fight Club – „Когато си загубил всичко си свободен да правиш каквото поискаш“.

Създайте двигател, който произвежда все повече риск! Той ще ви движи всеки ден по пътя към успеха! Има един малък проблем – няма копче за спиране.

Защо вие не сте предприемачи?

Вие със сигурност имате идеи. Нямате обаче топките да поемете риска! Страх ли ви е мамини синчета? Мама я няма, нито нейната пола! Време е да направите нещо със живота си, нали?

Кой искате да бъдете утре?

Сега отидете и напуснете своята работа! Разберете още днес дали сте предприемачи или просто Имате ли топкистрахливци! Ако обаче на FB профила ви стои гордо “Предприемач/Enterpreneur” това предизвикателство и неговите последствия са ориентирани именно към вас!

Защо трябва да сме на първо място в Google

Запомнете – вашето решение ще бъде завинаги и ще трябва цял живот да съжителствате с него! Ще живеете ли днес или ще отлагате за утре …отново…и отново…и отново…

Ако сте достатъчно смели и можете да поемете риск – обадете ни се!

Напред задници – да не искате да живеете вечно!

IdeaMAX – сбъдваме вашите мечти – нашите вече сбъднахме щом четете тази статия!

4.7/5 - (224 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu