IdeaMAX

Защо да инвестирате в описания на продукти за магазина си

IdeaMax » Блог » Съвети за копирайтинг и писане на текстове » Защо да инвестирате в описания на продукти за магазина си
Защо да създаваме продуктови описания

Един от най-честите проблеми, с които се сблъскваме на българския онлайн пазар и в частност по отношение на онлайн магазините, е системната липса на качествени или каквито и да е продуктови описания.

Това рефлектира на много нива по отношение на дигиталната ви маркетингова стратегия, както и разбира се създава негативен ефект по отношение на вашето класиране, конверсии и в крайна сметка печалби.

В тази статия ще аргументираме причините, които обуславят инвестицията в писането и публикуването на продуктови описания във вашия онлайн магазин или друг вид уебсайт.

1. Много малко ваши конкуренти го правят

Между 80 и 90% от онлайн магазините в България не инвестират в създаването на описания за своите продукти. Това предоставя възможност на останалите 10-20% да доминират на пазара и постепенно да придобиват все по-голям пазарен дял за сметка на тези, решили да спестят пари от „глупости“.

Обичайно подходите, които наблюдаваме са няколко:

 • Копирани описания (XML, API, ръчно копиране и т.н.) – това сериозно дискредитира сайта в очите на търсачките, защото те вече разполагат с информацията, която им подавате;
 • Преведени дословно описания – едва ли е толкова оригинално, колкото си мислят хората, всъщност е честа практика при наличието на текстове поне за по-малките магазини;
 • Липса на описания – тук дори не са положени усилия, за да бъде удовлетворена информационната нужда на потребителя и това буквално срива конверсиите и доверието.

!Какво да правим: Създайте отделни и уникални описания на своите продукти, като ги адаптирате към пазара, защото както казахме другите просто нямат такива и това може да бъде сериозно стратегическо предимство за вас, особено, ако бизнесът ви е млад.

Мета описания за онлайн магазини - пълно ръководство

 

2. Подобрена конверсия

В случай, че решите да поработите над конверсията от потребител към клиенти, за да оптимизирате трафика, който генерира вашият сайт, то допълнително предоставената специфична информация към даден продукт е стъпка в правилната посока.

Всеки потребител, който накарате да погледне описанието, е потенциален клиент, защото издава по-високо ниво на ангажираност и значително по-висока склонност към покупка.

Предоставянето на информация за различни показатели (в различни магазини) е добър начин да отговорите на потребителските очаквания (User Intent).

Такива показатели са например:

 • Размери;
 • Състав;
 • Тегло;
 • Номер;
 • Цвят;
 • Гаранция;
 • И т.н.

!Какво да правим: Интегрирайте спецификациите на продукта в описанието му, за да можете да предоставите по-задълбочена информация защо този продукт е по-добър от своите аналози или пък защо е добра идея да го закупят от вас.

 

3. Информиран избор

Информиран избор за клиентаДнес при продажба на всякакви неща сме свикнали продавачите да са ултра агресивни, защото на това ги учи популярната култура и всички Sales ментори, издали 40 вагона книги.

В нашата практика обаче се оказва значително по-добра идея да направим разликата от този модел и да оставим решенията на потребителите, предоставяйки им възможност за информиран избор.

По този начин потребителят не се чувства притиснат и може да оцени този подход, превръщайки се в лоялен клиент с висока стойност (Lifetime Value).

Така, вместо да му „крещите“ за поредната промоция, вие му давате причинно-следствената връзка и нужните аргументи, за да разбере той сам ползите от покупката.

Ако не го е направил – значи описанието следва да бъде преправено, за да отговори на нуждите на потребителите.

!Какво да правим: Когато клиентът вземе сам своето решение, то той приема отговорността за него, а така и започва да го проповядва на други хора, за да аргументира своето мнение и поведение в социума си. Това на практика е най-лесният начин да получите препоръка от уста на уста, която да докара нови клиенти в магазина ви, ако всичко останало е наред, разбира се.

Как да пишем ефективен Sales текст

 

4. Подобрено преживяване за потребителя (UX)

Всеки уебсайт, който предоставя повече информация от своите алтернативи, която е добре организирана в достъпен вид, е с едни гърди напред по отношение на User Experience.

Често клиентите попадат в сайт, предлагащ конкретен продукт, но само след няколко секунди си тръгват и търсят неговите конкуренти – това може да се дължи именно на липсата на достатъчно информация.

Разбира се съществуват и други фактори, но елементарен A/B тест лесно може да покаже дали проблемът е в липсата на информация за продукта или просто цената е висока.

!Какво да правим: Слушайте, анализирайте и променяйте своята продуктова страница, за да отговори тя на нуждите на потребителите и те да получат онова, което очакват от нея като информация. Това кара потребителите на една стъпка от покупката и резонно достигналите до този етап повече хора генерират и повече продажби.

 

5. Повишено време, прекарано на вашия сайт

TIme on Site

Ако при оптимизация на онлайн магазин създадете качествени и полезни текстове, описващи вашите продукти, то това означава, че част от хората ще ги прочетат.

В статистическия SEO смисъл на думата това повишава значително средното време прекарано от потребител в рамките на сайта ви, а това е важен фактор в т.нар. бихейвиористичен модел за оценка на качеството на резултатите, който борави с метрики като Time on Site, Time on Page, CTR, Pages per Visitor и т.н.

Струва си да се отбележи, че доверието в един сайт се покачва от страна на потребителите, когато те прекарват повече време в него.

Това дава опция за разглеждане на допълнителни продукти и дори за персонализиране на резултатите при бъдещи търсения на такъв тип продукти, при които вашият сайт излиза по-нагоре в класирането за конкретния потребител (тук влизат и няколко други фактора, но за тях ще говорим в друга публикация).

!Какво да правим: Създайте полезни описания, които аудиторията чете с интерес. Провокирайте любопитството и структурирайте визуално съдържанието по начин, който да е оптимален за вашите потенциални клиенти.

Защо онлайн магазинът ни не продава - 8 причини

 

6. Подобрява позиционирането ви в Google

Google е машина. Машините работят с данни. Данните са косвени и преки.

Преките данни са тези, които собственикът на сайта е подал към търсачката. Именно в тази роля влизат продуктовите описания, които помагат чрез своя текст да се подобри тематизирането на сайта в дадена ниша и така той да подобри позициите си както през средноаритметичен скок в позициите, така и чрез значително увеличаване на броя ключови думи, генериращи трафик към сайта ви.

Едно от най-хубавите неща за SEO при създаването на продуктови описания си остава възможността за значително по-ефективен Keyword Mapping или на човешки, а не SEO език – това означава коя страница излиза в Google при конкретно търсене, като така се стремим да съкратим времето за вземане на решение и да подобрим конверсията.

!Какво да правим: Създайте SEO издържана скелетна структура на текста, която да се превърне в стандарт за целия ви сайт. Вложете ключови понятие на ниво OnPage сред елементи като заглавия, H тагове и други, за да диверсифицирате един продукт от сходен на него друг, който също предлагате.

 

7. Демография и маркетинг персони

За да можете да изстискате максимума от своите продуктови текстове, то следва да планирате техния адресат, т.е. да познавате потребителя от другата страна на екрана. Ако не познавате човека, който би закупил този продукт – как ще комуникирате с него, за да му го продадете?

Всеки продукт има своя специфика и бива купуван от сходни по интереси хора в общия случай.

Ако съумеете да ги групирате и формирате маркетинг персони, ще можете да изследвате демографията на своите потребители, а така и да им предложите нещата, от които те имат нужда при условията, които те желаят, за да изстреляте в космоса продажбите си.

Дълги години обясняваме този подход на българския бизнес, но за жалост той е силно подценен и отсъства както желание и инвестиции, така и мениджмънт по отношение на реализацията му, което води до огромни пропуснати ползи за компаниите.

!Какво да правим: Опознайте аудиторията си. Проследете историята на продажбите на даден продукт, за да разберете кой, кога, защо и къде го купува. Адресирайте посланията в текста в посока нуждите на тези хора, за да могат те да се разпознаят в текста и да купят вашия продукт.

7 години и 7 контент маркетинг урока, които научихме

 

8. Повишено доверие в търговеца

Доверие в бранда
Както вече споменахме в т.1. масовото отсъствие на адекватни описания в онлайн магазините в България е благодатна почва за изграждане на стратегическо предимство чрез тях.

Разбира се не е тайна, че когато потребителите видят, че единият търговец се е погрижил да осигури полезна информация за тях, докато другият е сложил просто продукта и е копирал „заводското описание“, то няма как вторият да спечели.

Поне не в 90% от случаите, освен, ако не са на лице други фактори, разбира се.

Всеки собственик на онлайн магазин, инвестиращ в по-добра и по-полезна информация не може да сгреши, защото той инвестира в своя бранд и гарантира неговото дълголетие на пазара.

Е, кажете – не бихте ли предпочели да закупите стока от именно такъв онлайн търговец, вместо от странен сайт с минимално количество информация, която не вдъхва доверие?

!Какво да правим: Всяка капка информация, която добавяте във своя сайт, помага с една идея повече на вашите потребители. Те оценят това във времето и постепенно това започва да рефлектира силно положително върху финансовите резултати.

 

9. Повече Long-tail ключови думи

Около 57% от продажбите на най-големия онлайн търговец в света Amazon.com идват след т.нар. Long Tail Keywords.

Това идва да докаже за пореден път, че като следствие от персонализацията, клъстеризацията и ефективният Keyword Mapping оптимизацията за търсачки, насочена към всичко, което клиентът продава е значително по-актуален подход, отколкото все още продаваната в България „оптимизация за ключови думи“.

Използването на описания, предоставящи информация за продуктите във вашия магазин, е лесен начин да натрупате данни и да подобрите класирането си за огромен обем думи, които водят значително по-качествен трафик, когато говорим за комерсиално търсене на продукти в Google.

!Какво да правим: Използвайте основните специфики на продукта, за да подчертаете неговото качество. Добра идея, макар и малко по-нестандартна, са сравненията спрямо алтернативи, за да достигнете до повече импресии и кликове дори от потребители, които не търсят конкретно вашия продукт, но които ще имат възможност да се запознаят с предимствата му.

 

10. Емоционални послания при ангажиране с аудиторията

Емоционални продуктови описания
Много често потребителите не са наясно от какъв продукт се нуждаят за своите цели. Един от начините да разберете, е да формирате маркетинг персони, както подчертахме в т. 7 по-горе.

Друг вариант е да се фокусирате върху всички проблеми, които решава вашият продукт за своите ползватели.

По този начин дори те да не знаят от какво имат нужда, ще могат да опишат проблема и да получат вашето решение на техните нужди.

Липсата на продуктови текстове ни лишава от възможността за комуникация с потребителите, които търсят уверение, че това е точният продукт за тях и не допускат грешка с покупката му.

!Какво да правим: Адресирайте проблемите, които конкретен продукт решава за своята целева аудитория. Именно чрез проблематиката ще имате възможност да разширите обхвата на пазарното си проучване, подчертавайки, че с покупката потребителите решават по-ефективно проблем, който до сега не са успявали.

SEO или Social Media Marketing - кое е по-ефективно

11. Стратегически предимства спрямо конкуренцията

Ако създадете стандарт на посланията за вашите описания, то ще можете да дефинирате алгоритъм, с който динамично да подчертавате предимствата на покупката от вашия магазин за сметка на вашите конкуренти.

Идеята не е да използвате едни и същи аргументи, а да адаптирате тези аргументи към продукта.

Не се притеснявайте, ако сте доста далеч от този момент, защото това не е цел, а процес, който никога не приключва, а само бива подобряван на база информацията, с която разполагаме.

Ето няколко примера за такива предимства:

 • Удължена гаранция на продукт;
 • Продуктът е част от кампания/промоция;
 • Продуктът влиза в условия за безплатна доставка;
 • Възможност за ускорена доставка;
 • Кешбек;
 • И т.н.

!Какво да правим: Не спирайте да слушате аудиторията и да проучвате конкурентите си и да планирате как да парирате всяко тяхно стратегическо предимство спрямо своите възможности и етапа на развитие, в който се намирате. Не очаквайте нещата да се оправят сами, а адресирайте това, което искате да постигнете и работете за него в перспектива.

12. Подобрена обратна връзка и адаптивен FAQ

Знаете ли, че предоставяйки информация ще увеличите броя въпроси, които потребителите имат? Това е страхотен начин за натрупване на обратна връзка и подобряване на текстовете, за да станат те дори по-ефективни, генерирайки още повече продажби.

Отговорите на най-често задаваните по телефон, мейл, чат, коментари или друг начин въпроси могат да бъдат интегрирани в продуктовите описания или дори да бъдат част от FAQ секция, за да помогнат на потребителите да се ориентират бързо и така да завършат покупката, преди да бъдат разколебани поради някаква друга причина.

!Какво да правим: Слушайте какво ви питат потребителите за конкретен продукт. Налична ли е тази информация в описанието му? Ако не – добавете я. Помислете как може тя да е по-добра от тази на конкурентите ви.

Скъпи SEO услуги - 10 супер аргумента да ги изберете

13. 24/7/365 продавач-консултант на вашия „онлайн щанд“

В IdeaMAX често казваме, че копирайтинг е онова, което продавач-консултантът в магазина ни казва, когато влезем в него и индикираме интерес към конкретен продукт. Не сте ли забелязали? Направете го и ще разберете фундаментите на продуктовото описание.

Продавачът често ще ни консултира на база опита и знанията си, ще направи сравнение с други продукти и ще ни препоръча конкретен продукт според нашите персонални нужди. Е не е ли точно това идеята на едно продуктово описание?

Предоставяйки подобна информация, вие оптимизирате значително и времето, вложено в комуникация с клиенти. Ако те намират всякаква информация, която търсят, то те ще имат много малко или никакви въпроси, а така няма нужда да поддържате много хора, които да обслужват клиентите ви, отговаряйки на едни и същи въпроси милион пъти.

!Какво да правим: Инвестирайте в пасивна информация, вместо в активни служители, които обслужват клиентите. Приемете го като форма на автоматизация на знанието, която позволява със значително по-малко човешки ресурс, който и без това е дефицитен на пазара на труда да се обслужват в пъти повече клиенти.

Ако искате евтини SEO или копирайтинг услуги, отидете на битака и спазарете по-ниска цена.

Ако търсите високо качество и ROI – потърсете ни, само помнете, че никога не можем да дадем по-ниски цени от измамниците в дигиталния маркетинг, защото ние все пак планираме да работим…

5/5 - (2 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu