IdeaMAX

Sales текст: Как се пише текст, който продава – формула

IdeaMax » Блог » Съвети за копирайтинг и писане на текстове » Sales текст: Как се пише текст, който продава – формула
Sales текст - формула как се пише с примери от IDEAMAX

Едно от най-големите предизвикателства пред онлайн маркетолозите у нас, а и по света е да съумеят да предоставят добри текстове, които в крайна сметка продават продукта или услугата на клиента.

Тук на помощ идват и копирайтърите, но не просто контентаджии, блогъри, журналисти или текстописци, а истинските копирайтинг експерти, които се занимават точно с това. Моля в България да започнем да правим тази ключова разлика, защото копирайтинга не е просто създаване на текст, а текст с ясно подчертана мултивекторна функция.

Копирайтърите не просто създават един текст, а имплементират в него т.нар. sales послания, които да го отличат и генерират state-of-mind в главата на клиента, който да го подтикне да купува.

Как да пишем текстове, които продават

Днес ще ви разкажем как се създава Sales текст, който да поставите на Landing страница, за да генерирате максимална ефективност, респективно максимални печалби от хората, попаднали на вашия сайт или онлайн магазин.

Формулата, която се използва в класическия Sales текст е по-известна като SDPS.

Абревиатурата идва от основните моменти в плана на текста, които изразяват различни етапи от развитието му:

 • Историята /Story/;
 • Откритието /Discovery/;
 • Доказателството /Proof/;
 • Продажбата /Sale/.

Сега да разгледаме етапите и тяхната психологическа функция спрямо потребителя, четящ текста.

7 Контент маркетинг урока, който научихме за 7 години

1. Историята

Историята е това, което потребителите търсят, за да се разпознаят във вашето послание. Често употребата й има за цел да задвижи емпатията у четящия, разбирайте потенциален клиент и той значително по-лесно да се разпознае в текста.

Истината е, че хората живеят в свят изпълнен със страхове. Това е причината за масираното нашествие на комплекси в редица аспекти на живота и бита ни. Историята показва на потребителите, че не са сами в своето търсене и не е нужно да откриват топлата вода, ако могат да почерпят от опита на някой друг и така да спестят време, пари и нерви.

Най-важното по отношение на историята в sales текста е да не забравяте, че това всъщност не е просто вашата история, а историята на клиента.

Доста напомня на т.нар. „Cold reading“, нали?

Трикове при писане на SEO текстове за услуги

2. Откритието

Законът за запазване на инерцията на Нютон /по-познат като Първи Закон на Нютон/, гласи:

„Всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние.“

Защо по дяволите ви цитираме Нютон ли?

Защото хората са като физичните тела и имат сериозна инертност, която може да бъде експлоатирана, както показваме в статията за „Да, Да, Да подхода“.

Осланяйки се на въпросния закон, цитиран по-горе, копирайтърът се явява силата, която извежда телата(хората) от тяхната инертност т.е. от техния проблем, ако трябва да пренесем физиката в маркетинга, което някак сме сигурни, че няма да видите в преводните статии на разни „дигитални агенции“ у нас.

Откритието е това, което решава проблема, с който всички се борят и който вече са разпознали, че съществува на етап „Историята“. То е това, което прави разликата между всички, които четат текста и онези, които никога няма да го направят. Това е онзи ключов фундамент, който ви изкарва от коловоза и дава възможност да надскочите себе си.

Историята без Откритието би била просто едно мрънкане, а Откритието без ясно дефиниран проблем в Историята е просто безполезно.

9 въздействащи думи, които да използвате в текстовете си

3. Доказателството

Дотук ви запознахме с Историята и Откритието, но какво е едно Откритие без Доказателство. Именно Доказателството е това, което потвърждава вашето откритие за решение на даден проблем.

Посредством верификацията на решението на проблема, описан в Историята ще имате възможност да повишите доверието на потребителите, кандидат-клиенти във вашия продукт или услуга.

Защо се налага да доказваме твърдението си?

Най-кратко казано – причината са разни пишман специалисти, на които сте се нагледали в България, а и не само. Всеки може да каже всичко, но само онзи с обективно доказателство за твърдението си ще има възможност да защити тезата си пред потенциалните купувачи.

Другите са fake.

Разликата между вас и останалите е Доказателството.

3 дублажа на заглавна страница, които пречат на класирането ви

4. Продажбата

Продажбата не е спам. Продажбата не е просто да накарате човек да си купи услугата или продукта, които предлагате, а да го накарате сам да поиска да си го купи. Така продаваме услугите на IdeaMAX. Другото е досаднно като подскачащ продавач, който си гони клиентите с агресивна комуникация.

Защо си мислите, че трябва да накарате клиента да купи с пуш методика, когато можете да му изложите обективната, логична и доказана истина?

Ако клиентът е достатъчно интелигентен той ще разсъди сам защо му е необходим продукта/услугата. Ако той не може да си даде сметка за това, то вероятно няма да закупи продукта, макар да е проявил единичен интерес. Всъщност този тип клиент няма да прочете текста, който сте създали.

Нека опитаме да бъдем логични в аргументите си с демонстрация на SEO услугите на IdeaMAX:

 • Всички са онлайн – огледайте се;
 • Всички търсят в Google покупка на услуги и стоки;
 • Всички искат да излизат на предни места в търсачката, за да продават повече;
 • Ти какво искаш?;
 • Виж препоръките ни;
 • Обади се на клиентите ни и ги питай за качеството на работата ни;
 • Ние няма да ти продадем нещо, което не искаш, защото накрая ще получиш различен резултат.

Как се става инфлуенсър в социалните мрежи

Както забелязвате ние не ви продаваме, а просто излагаме обективно фактите по напълно проверяем за вас начин, за да верифицираме тезата си. По-горните неща са въпроси и факти, а не отговори, каквито ви поднася всеки некадърен магазинер.

Искате висш пилотаж в Sales текста – даваме ви го!

SDPS е класически подход в създаването на текстове за Landing страници, който следва план с крайна цел. Той не е просто текст, предназначен за оптимизиране на сайт за търсачки, нито пък просто продуктово описание или полезна статия, а всичко това плюс редица ключови компоненти, които правят разликата от това да наемете професионалисти и аматьори-фрийлансъри при създаването на sales послания.

4.5/5 - (72 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu