IdeaMAX

7 библейски причини да инвестираш в PPC реклама в Google

IdeaMax » Блог » 7 библейски причини да инвестираш в PPC реклама в Google
Защо Гугъл адуърдс

Google през последните години притискат изключително онлайн маркетинг агенциите да използват тяхната платформа Google Ads при PPC реклама. Редица неща говорят зa агресивния подход на търсачката в този аспект, но в крайна сметка, както се казва – ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада.

От позицията на Google Premier Partner, какъвто е IdeaMAX, ще ви разкажем за няколко изключително рационални причини да инвестирате в този рекламен канал и ползите от тях за вашия бизнес.

1. В началото самата PPC реклама покрива разхода за оптимизация

Ако сте забелязали в нашите услуги по управление на PPC реклами в Google Ads нямаме фиксиран минимален срок на ангажимента и той се определя на база конкретния проект, пазар и ниша.

Още една причина да нямаме конкретни минимални срокове е и фактът, че за разлика от органичното класиране, то в Pay-Per-Click сегмента резултатите идват буквално в деня, в който стартираме кампанията и не се налага изчакване от няколко месеца технологично време, както е наложително при органичното позициониране.

Този неизменен факт определя и настоящата концепция, която представлява идеята да се използва Pay-Per-Click Google Ads кампания, за да се покрият разходите ви за оптимизация, без това да товари прекалено бюджета на фирмата ви.

Ето как изглежда това нагледно:

  • Стартирате паралелно PPC и оптимизиране на сайта си;
  • PPC започва да генерира приходи в рамките на първата седмица;
  • През това време върви паралелна кампания за органично позициониране, което в повечето случаи отнема няколко месеца за осезаем резултат;
  • Инвестирате 1000лв в Ads и изкарвате 2500лв;
  • С част от прихода покривате разхода за SEO, например 900лв и ви остават 1600лв и не усещате допълнителния разход, който правите за устойчив бизнес модел;
  • Класирате се и органично и значително увеличавате приходите си, тъй като използвате и двата канала, за да не пропускате ползи.

Как да оптимизирате по най-идиотския начин сайта си

2. PPC рекламата е ранкинг сигнал и повишава авторитета

Как PPC реклама в Google Ads помага на SEOНапоследък се наблюдава положителен ефект по отношение класирането, когато даден сайт използва рекламната платформа на Google като още един маркетингов канал.

Разбира се, това може да се дължи на повишения трафик (един от най-силните ранкинг сигнали през 2017-та) към сайта, но по-вероятно всъщност е, че по този начин давате още една индикация на Google, че сте сериозен бизнес, а не поредният сайт-еднодневка.

От търсачката имат и изгода да класират по-добре органичните резултати на бизнеси, които им плащат, защото искат те да се развиват и да продължат да им плащат в бъдеще. Нека не забравяме, че бизнесът има винаги за цел растежа, а така респективно той ще повиши и бюджета за реклама на компанията с оглед нейното разрастване, пряко следствие от повишените приходи.

!Съвет: Не залагайте само на PPC реклама дългосрочно, тъй като цената за управление е по-ниска от тази за SEO услугите и много фирми и фирмички ще се бият за място под Слънцето, което ще повиши в пъти цените на клик и само онези, прозрели тази перспектива ще спечелят накрая. Това е ясно видимо на по-големите пазари, където бюджетите са повече от сериозни за нашите мащаби.

Как да се предпазите от Google Ads & PPC измамници

3. Разбери кои фрази продават най-добре

Използването на рекламната PPC платформа на Google за реализиране на маркетинг кампании има още един страхотен бонус. Тя подпомага анализа на ефективността на отделните ключови думи и фрази, както и разширяването на семантичното ядро, за което сайта се оптимизира органично.

За разлика от Google Analytics, който крие огромен обем от вашия трафик под флага “Not provided“, то при инструментариума на платената реклама можете да разберете кои думи ви продават най-добре и да приоритизирате кампанията според тези данни. Така ще изстискате максимална ефективност при минимално инвестиран бюджет – нещо, което повярвайте ни хората, които сами си пускат рекламите няма да направят и след 5 години.

Защо да плащаш за думи, които носят много трафик, но не продават? Да приемем, че това има PR стойност (за престиж), но ключово е да се каже, че за всяко нещо си има момент т.е. изключително важно е да се приоритизират конкретните цели според етапа от развитието на съответния проект.

Нов или малък бизнес на ранен етап е излишно да инвестира в думи, предназначени за brand awareness. Този тип бизнеси имат нужда от бързи продажби, за да задвижат колелото и да си осигурят стабилност и устойчиви приходи, а едва на по-късен етап могат да си позволят и подобен подход. Все пак, едва ли имате много бранд търсения, ако сте започнали бизнеса си съвсем скоро, нали?

Защо да изберете скъпи SEO услуги

4. Не позволявайте конкурентите да крадат клиентите ви

Една от техниките, с които среднокомпетентни специалисти се представят за топ експерти (имат доста хляб да ядат в тази насока) е т. нар. кражба на клиенти от конкурентите на даден бизнес. Това се реализира чрез рекламиране за бранд думите им (има си малко по-сложна специфика, която ще разискваме друг път) и по този начин има висока вероятност те да решат да закупят еквивалентен продукт от друг сайт, а не от този, от който са планирали, докато са реализирали бранд търсенето.

Сред начините да се защитите от подобна практика е да инвестирате ресурс за рекламиране на бранда си в Google Ads и така да минимизирате или напълно да ограничите ефекта от подобна паразитна практика на конкурентите ви.

Не забравяйте, че дори да се класирате на първо място в органичните резултати, то рекламите стоят над тях и това дава възможност за реализиране на подобна стратегия, която може да ви коства доста пропуснати ползи. Ако не се адаптирате светкавично към новите реалности, то рискувате да загубите вече установения си пазарен дял, което ще породи въпроси за бъдещето на вашия бизнес.

5. Бърз начин да верифицирате бизнес модела си

Ако бизнеса ви е нов и искате да разберете дали има реална възможност той да се развива в перспектива, то един от бързите начини да верифицирате целия си бизнес модел е да вкарате бързо лазерно таргетиран трафик в сайта си, а използването на PPC реклама е чудесен начин за това.

Според резултатите, в рамките на 2-3 месеца (има допълнителни фактори, които изследваме при работа с нашите клиенти) ще имате възможност да разберете дали да стартирате по-крупни инвестиции или да се откажете от този бизнес, в случай че очакванията според вашия бизнес план не се потвърдят.

Защо моят онлайн магазин не продава - 8 вероятни причини

6. Високоскоростни A/B тестове за ефективност

Още една страхотна възможност, която имате при реализиране на платена кампания, е че бързо можете да разберете дали вашите страници и рекламни текстови послания са най-добрите, като измерите нивото на конверсия. Можете да експериментирате в различни вектори, за да си гарантирате високо ниво на ефективност – нещо, което при органичния подход би отнело значително повече време.

Знаейки какви послания и лендинг страници конвертират най-добре посетителите на сайта ви в реални клиенти, които купуват продуктите или услугите ви, можете да адаптирате SEO стратегията си за максимални резултати.

7. Два резултата на първа страница са по-добре от един

Да приемем, че на първа страница имате 4 рекламни карета най-горе на екрана и още 3 най-долу и се абстрахираме от позиционирането в рамките на първа страница. Вероятността за клик върху вашия резултат е 1:17.

Логично е да се стремите да увеличите вероятността потребителят да се окаже на вашия сайт или електронен магазин.

Посредством използването на комбинация от PPC реклама и SEO, вие ще имате възможност да удвоите вероятността и тя да е 1:8.5, т.е. 2 пъти по-висока. Представете си как това влияе на вашите печалби.

Пак подчертаваме, че се абстрахираме от позициите, които реализирате в органични и платени резултати, но ако фирмата, която управлява кампанията ви осигури високи позиции на рекламата(1-ви или 2-ри, всичко друго е провал в платените резултати) и се класирате добре органично (в топ 5) – продажбите ви просто ще се изстрелят нагоре.

Кое продава повече Facebook или Google (SMM vs. SEO)

Заключение

Най-добрият вариант за един бизнес е да комбинира множество канали, по които да достига до потребителите, които се интересуват от него. Все пак, не забравяйте, че можете да приоритизирате разходите си, за да имате спокойствието, че всичко ще се случи както трябва, без да се притеснявате за това дали не сте вложили прекалено много средства в PPC реклама.

Хареса ли ви публикацията? Научихте ли нещо ново? Ако да – споделете я!

4.5/5 - (68 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu