IdeaMAX

Защо нашият сайт не се класира добре в Google

IdeaMax » Блог » Защо нашият сайт не се класира добре в Google
Идиотски техники за позициониране на сайт

Един от най-големите проблеми на днешните собственици на сайтове и хората, занимаващи се със SEO оптимизация на сайтове са т.нар. наказания. В тази публикация ще ви разкрием защо вашия сайт получава наказание от Google или реализира влошено класиране в SERP на Google.

Не винаги при долните обстоятелства това е факт, но те са сериозни предпоставки и най-честите причини за това, което превръща вашето класиране на първо място в Google или все пак на някакви по-предни позиции в резултатите в мираж. Често се съчетават няколко фактора, които допълнително увеличават ефекта, който се опитвате да избегнете.

1. Купуване на линкове на килограм

Купуването на линкове, които прехвърлят SEO тежест отдавна е забранено от Google в официалните им правила. Все пак много SEO оптимизатори прибягват до подобна техника, защото реалността показва, че линковете предоставят значителна тежест при позиционирането на сайта в Google. Дали ще ви хванат зависи от познанията ви за SEO, но това е с огромна вероятност една от причините за наказанието ви, особено, ако купувате т.нар. лоши линкове при това в огромни количества.

Ясна характеристика на този тип линкове е, че са евтини и много. Ако нещо е евтино – конкурентите ви лесно ще го придобият, а ако е в мащаб – например 50 000 линка за 1 ден, то наказанието ви е само въпрос на време в 99% от случаите.


Колко струва оптимизацията във времето?

2. Агресивна обмяна на линкове

Започнало като нещо невинно в зората на Интернет, то днес се е превърнало в един добър начин да си изпросите наказание от търсещите машини и конкретно от Google.

Не казваме да не обменяте линкове, а просто да обърнете внимание на думата „агресивна”. Много хора оставят линкове към клиентите си и ако това е постоянен плавен процес не би трябвало да имате проблем с него. Проблемът се появява, когато това е основният ви метод за линк билдинг, като не един и двама новобранци в SEO са ни писали за подобна размяна, която винаги е била отклонявана. В крайна сметка натуралният линк профил на един уебсайт включва различни източници и типове връзки, а ако разчитате само на 1 техника, която и да е тя, то най-простото заключение е, че това не е никак добра идея.

3. Дублирано съдържание

Не използвайте дублирано съдържание никога! При никакви обстоятелства!

Създавайте или наемете някой, който да създава уникално SEO оптимизирано съдържание за сайта ви. Това не бива да се пренебрегва, защото, ако съдържанието, което публикувате го има другаде, то защо му е на Google да хаби ресурси и да помни и вашето. Изключенията в тази насока са наистина рядкост, така, че умната.

4. Агресивно използване на H1 тагове

H1 тага помага на Google да разбере за какво става въпрос във вашия сайт. Прекаленото му използване обаче е явна заявка, че се опитвате да манипулирате резултатите на търсачките и често води до понижение в класирането.

Използвайте един H1 таг и не забравяйте, че имате още 5 такива възможности (H2-H6). Все пак H1 уточнява най-важното нещо в тага <article> и като такова не следва да давате разнопосочни семантични сигнали на Google за същността и тематиката на страницата.


Има ли еднократна оптимизация

5. Вътрешни проблеми с 404 страници

Един досаден проблем, който обаче може да бъде лесно решен. Не допускайте линкове във вашия сайт, който сочат към несъществуващи страници, защото това може да повлия негативно върху класирането ви на първо или предно място в Google въобще. Потребителите, които търсят нещо трябва да могат да го намират нали?

Този тип проблеми се преодоляват най-често след технически SEO одит, които има за цел да предотврати или реши един куп проблеми, които често остават загадка за по-неопитните хора, които се борят за място под Слънцето в Интернет търговията или продажбата на услуги онлайн.

6. Линкове от сайтове на различни езици

Да това е нещо неприятно и много малко вероятно, но все пак има подобна възможност.

Няколко международни SEO специалиста извън България вече публикуваха в своите блогове подобни опасения и негативни ефекти. В повечето случаи макар безопасно, то все пак бъдете внимателни и не прекалявайте.

Разбира се има и напълно легитимен начин да използвате такива линкове като такива от медии или международно каталози. Проблемът идва, когато половината ви връзки са от Индия или Бангладеш. Както винаги малко повече внимание върху детайлите е чудесна идея.

7. Съдържание с прекалено насищане на ключови думи

За насищането на ключови думи в съдържанието всеки има собствена версия. След промяната, която Google въведоха и понятието „over-optimised“, то отношение имат не толкова броя ключови думи, колкото техния контекст и семантична свързаност с тематиката на сайта.

Неприемливо е да прекалявате и съдържанието се превръща в нелогичен, нечетим спам от тавтологии, от който логично потребителите, а след тях и търсачките бягат. Най-добрият вариант винаги е бил да пишете за хората и да забравите търсачките – поне в случаите, когато не сте сигурни за това или не сте се консултирали с компетентен специалист.


Как да пишем гуру текстове, които въздействат

8. Линкове от фуутъра на сайта

Ако нещата се случват агресивно, отново рискувате понижено класиране. Нормално е от сайтове на клиенти да получите подобни връзки, но все пак ако изсипете линкове от 500 домейна за един ден, то това едва ли е добра идея.

В случай, че например сте уеб студио за изработка на сайтове, то няма проблем да подписвате сайтовете си, ако клиентите ви са съгласни с това. Едва ли ще изкарате 200 нови сайта всеки ден, нали? Ето това е разликата от спама и естественото натрупване на външна линк маса.

9. Проблеми с картата на сайта

Тествали сме този ефект по неволя с наш клиент. Ефектът беше поразителен.

След като успяхме да го вкараме в топ 10 на Google за 10 ключови думи ударно, то само една техническа грешка коства излизане от първите 100 резултата за всички думи и фрази. Не работете с любители-програмисти, а потърсете професионална помощ при нужда от по-специфично уеб решение – причината е, че програмистите може и да разбират от код, но откровено нямат представа от SEO в 99.99% от случаите.

Съществуват разбира се изключения, но те са по-скоро оптимизатори, станали програмисти заради работата си с клиентите, отколкото програмисти, станали оптимизатори от чист интерес към Google алгоритмите.


3 Идиотски SEO техники, които да избягвате

10. Скрити линкове и текст

Не е добра идея да използвате подобен ход, дори да имате някаква основателна причина. Няма какво да ви лъжем, защото това изглежда повече от съмнително, а ако случите на ръчно модериране, то наказанието почти 100% не ви мърда.

Не мислете, че сте по-умни от 10 000 души с PhD степен, каквато е ситуацията в Google и не бъдете толкова глупави, че да си повярвате.

4.4/5 - (50 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu