IdeaMAX

В Google.bg със специални символи

IdeaMax » Блог » В Google.bg със специални символи
Специални символи в Google

Google не спира да ни изненадва със своите промени и нововъведения, които пряко касаят оптимизацията на един уеб сайт. Като SEO експерти ние внимателно следим всяка нова тенденция и се стараем да я грабнем още в зародиш.

От скоро наблюдаваме, че някои заглавия на страници, които се появяват сред резултатите генерирани от търсачката, включват и специални символи.

От известно време нашия екип следи тази тенденция и за разлика от преди тя вече е факт. Някои от резултатите в SERP вече се появиха със специални знаци в своите Title-и.

Може и сами да изпробвате да потърсите определен бранд или услуга и да видите дали ще откриете подобни примери. Може би се питате дали тази техника също би донесла позитиви и на вашия бизнес. Най-честата идея разбира се на този подход е да се повиши CTR-а и да бъде привлечена по-голяма част от трафика на конкуренцията.

Как знаем това ли? Освен, че постоянно следим анализи за резултати от подобни “експерименти” ние също вложихме време и усилия в свои собствени проучвания и тестове.

Направихме няколко проби с инструмента за тестване на структурирани данни на Google и резултатите бяха показателни. Забелязахме и резултатите на няколко колеги, решили да изпробват този подход в SERP на Google.bg да се появяват директно със специалните симвoли.

До скоро включването на подобни специални символи не бе добра идея с оглед на факта, че те биваха кодирани и така само влошаваха CTR-a. Но както знаем, Google е търсачка, която променя правилата бързо и неочаквано. Не е гаранция, че ако нещо не е подходящо за прилагане днес, ще остане същото за дълго време.

Затова е важно да се информирате относно и тази това практика на Google. Тъй като информацията е малко и не се намира лесно, ние направихме проучване вместо вас.

Специални символи в Google

Сред специалните символи откриваме най-различни знаци, включително знаци за звездички, знаци за оригинал и т.н. Ако тенденцията се запази, то е въпрос на време да се експериментира с широк набор такива с цел повишаване на трафика дори на резултатите с по-ниско класиране, които да съумеят да се преборят за повече потенциални клиенти с тези, класирани по-напред в Google.bg.

А не е ли това целта на всяка стратегия за SEO оптимизация? Дори и да сте се доверили на специалист, който да оптимизира сайта ви, вие също трябва да следите за тенденциите и нововъведенията на Google. По този начин ще имате цялостен поглед над работата по оптимизацията на вашия сайт.

Дори може сами да изисквате да изпробвате ефективността на някоя нова тенденция въведена от търсачката. Символите в Google са един чудесен пример за експеримент, който може да приложите.

Обсъдете тази идея с отговорника по оптимизацията на вашия сайт или онлайн магазин, за да може заедно да изградите правилната стратегия.

Важно е да ви предупредим, че не може да разчитате само на добавянето на един символ, за да се подобрят позициите ви в Google. Това трябва да е част от цялостната стратегия, която да се разработи спрямо поставените цели.

Специалните символи биха дали резултат ако се използват в комбинация с други SEO практики и разбира се подбора на релевантни за продукта и услугата ключови думи.

Поставянето на символи като тези за търговска марка или авторско право до името на бранда могат също да донесат добавена стойност изразена в повишаване на доверието на потребителите към вашия сайт. Това е по-скоро психологически ефект, който може да накара много хора да сметнат вашето предложение за надеждно и да кликнат на линка към вашия сайт.

Това беше накратко за новата практика в търсачката на Google.

Благодарим и на Ники Галинов от Galinov.com, който ни предостави своя резултат за показване на данните.

Колко важно е да сме на 1-во място в Google?

4.8/5 - (241 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu