IdeaMAX

На първо място в Google – 5 добри причини да се борим за това

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » На първо място в Google – 5 добри причини да се борим за това
На първо място в Google

Каква е разликата между това твоят сайт да е на първо място в Google с това да е на 101-во? А с това на 21-во? А с това на 5-то, 3-то или дори 2-ро?

Точно върху този казус ще се фокусираме в настоящата публикация, опитвайки се да обясним на всеки, виждащ ясната перспектива и минимизираните разходи за реклама чрез използването на услуги като SEO оптимизация за онлайн магазини или сайтове като успешен онлайн маркетинг подход.

Забравете банерите!

Забравете PR статиите (скоро Google ще изреже линковете в тях)! Забравете социалните мрежи, където ви продават тампони със снимки на котки и залези и призиви за световен мир и безкрайна позитивност! Забравете всичко, което знаете! Това не е Спарта, нарича се 100% ефективна SEO оптимизация!

Подготвилите сме ви 5 важни, не просто случайни причини да искате да сте на първо място в Google и да инвестирате сериозни средства в това.

Макар понякога резултатите от топ 10 на Google също да са достатъчни на първо и дори второ време, то идва момент, в който всеки иска да бъде лидер на пазара в дадена ниша.

Ето списък от 5 добри причини да желаете да сте на първо място в Google:

1. На първо място в Google = Повече посетители и потенциал

Вашият сайт е вашата сладкарница! Колкото повече деца и родители влязат в него, толкова по-голяма е вероятността да продадете повече парчета торта.

Да бъдете на първо място в Google е все едно да имате сладкарница на центъра, на най-оживената улица, а правилното таргетиране (разбирай анализа на ключовите думи и фрази)на аудиторията ще ви гарантира, че наблизо има детска градина с куп деца, ревящи на родителите си за парче торта.

От къде ще минат те? Да, през вашата сладкарница? А ако продавате вкусна торта? Ще се върнат! Ще се върнат с приятели!

2. Повече продажби, повече печалби, повече успехи

Ако 50% от хората, които влизат във вашата сладкарница си купуват торта и имайки днес 10 посетителя, то вашия бизнес ще ви докара 100 пъти по-малко печалби от това да имате 1000 посетителя.

Думата е проста – мащабиране. Ако печелите по 1 лев за всяко парче продадена торта и продадете 5 парчета торта ще спечелите 5 лева.

А колко ще спечелите, ако продадете 500 парчета торта (50% от 1000)? По-големите печалби ще ви позволят да реинвестирате, да постигнете целите си, да подобрите производството, да го ускорите, да повишите качеството… и да доминирате на пазара на торти нали? Това е да си на първо място в Google – 101-вия в класирането получава 10 посетителя, 1-вият – 1000!

3. Гъвкава ценова политика

Следвайки по-горните две доста добри причини да искате да сте на първо място в Google, то идва и тази, а именно повечето продажби и по-добрите пазарни позиции ще ви позволят да бъдете гъвкави в ценови аспект.

Какво имаме предвид? Ако продължим примера със сладкарницата и уточним, че всички продават тортата по 2лв/парче, то вие ще можете да продавате парчето торта само за 1,50лв. Защо?

Защото за разлика от 101-вия в класирането вие знаете, че днес ще продадете поне 500 парчета торта т.е. дори с наполовина намалена печалба вие ще можете да изкарате печалба от 250 лева, докато 101-вия ще бъде с 5 лева печалба.

Просто, нали? Колко време мислите, че ще е нужно на потребителите да разберат къде са най-евтините торти, които с нищо не отстъпват на по-скъпите? Прави сте! Не много! Какво се случва тогава със 101-вия?

Колко време той ще издържи на пазара? Едва ли дълго? Това вади един конкурент вън от играта и увеличава вашия пазарен дял. Повторете упражнението 100 пъти – със 100-ния, 99-тия, 98-мия…

4. Брандинг и брандинг търсения

Интернет е като света извън мрежата. Когато хората научат за добър продукт, на добра цена, който бива доставян бързо до вас (както ние го наричаме синдромът „Тук, Сега, Веднага”) те следват.

Следват, защото сделката е добра!

Кой иска да пропусне добра сделка?

Продукт/услуга на ниска цена с високо качество?

Вие? Не мисля! Когато сделката е добра хората започват да търсят конкретно този продукт.

Не някой друг, а точно този. Точно тази сладкарница и точно тази торта. Търсят я в Google!

Над 90% от потребителите на Интернет в България използват именно тази търсачка!

5. Конкуренцията – предвидими ходове

Ако играете шах значи вече сте преценили какво бихте направили на тяхно място – най-вероятно ще клонирате вашата стратегия и ще се опитате да бъдете на първо място в Google и да потърсите експерт в областта на високоефективната SEO оптимизация.

Защо обаче можете да ги биете, ако вече сте там, където сте – на първо място в Google?

Докато конкурентите ви са 101-ви дори да наемат добър SEO оптимизатор (Не повече от 10-20 души в България смеем да кажем, че разбират от SEO оптимизация и актуалните стратегии в този отрасъл, другите просто правят неща, които не разбират холистично защо работят по този начин) те ще бъдат скептични.

SEO оптимизацията не е бърз процес, а са нужни месеци, понякога и години, за да ви догонят. За разлика от бързината на SEO анализа например, то когато говорим за пълноценна стратегия, то процеса изисва дългосрочен, респективно абонаментен подход.

През това време обаче вие сте с един ход пред тях. Изравнете разходите, които те правят за SEO и ще продължите да сте първи, дори те да са 2-ри, вие пак ще получавате над  1/3 повече посетители от тях. Използвайте моментното си превъзходство и не го губете след като сте били вече на първо място в Google.

Често много фирми започват да плащат луди пари за Ads реклама без достатъчно ефективна SEO стратегия. Всичките ви конкурентни фирми ще започнат да цъкат на вашите реклами, за да изразходват вашия бюджет и да намалят вашата гъвкавост, а вие ще плащате, но не за клиенти, а за конкуренти. Чудесно, т.е. ще хвърляте пари на вятъра – явно имате достатъчно. Едва ли?

Телевизионна реклама? Сравнете цените на телевизионните спотове и цените на добрите фирми за SEO услуги! Разликата е чудовищна!

При еднакви бюджети колко случайни души ще видят вашата реклама по телевизията (направете анализ, колко от тях биха гледали, биха били заинтересовани, биха купили) и колко хора, имащи нужда от ТОЧНО ТОЗИ ПРОДУКТ, КОЙТО ВИЕ ПРОДАВАТЕ ще посетят вашия сайт, когато сте на първо място в Google.

Да, ако продавате кренвирши или тампони сигурно ще имате голям успех с телевизията, но пробвайте да продавате счетоводни услуги или джанти.

SEO оптимизацията на сайтове и класирането на първо място в Google са винаги по-добър вариант, ако предлагате услуги или имате по-малък бизнес с ограничен кръг потребители.

SEO оптимизация със 100% резултати

4.7/5 - (231 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu