IdeaMAX

Favicon – какви са ползите при SEM

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Favicon – какви са ползите при SEM
Favicon резултати в Google при търсене на Ideamax

1. Какво е Favicon?

Фавикон (от англ. Favicon) е малкото изображение, което се появява до заглавието на даден сайт в уеб браузъра. Това изображение, обикновено с размери от 16×16 до 196×196 пиксела, играе важна роля за разпознаваемостта на уебсайта.

Първият браузър, който поддържа фавикони, е Internet Explorer 5, пуснат през 1999 г., когато тези изображения са били известни като икони за пряк път или икони на отметки.

Днес фавиконите са неразделна част от потребителския интерфейс, като се използват в лентата на отметките, историята на браузъра, резултатите от търсачките и дори като икони на работния плот на компютъра или мобилното устройство.

Включването на фавикон подобрява видимостта на уебсайта и улеснява потребителите при навигация и запомняне на марката.

1.1 Къде бихте могли да откриете Favicon?

Когато потребителите сърфират в мрежата и разглеждат определени сайтове, те неминуемо идентифицират вашия и с помощта на тази малка иконка.

Резултати от търсене в Google

Ето как изглежда фавиконът, който уеб сайтът на IdeaMax използва при търсене в Google(и не само разбира се):

Favicon на IdeaMax.eu

Лентата на браузъра

Ето как изглежда визуално тази икона в раздела на браузъра Google Chrome например:

Фавиоконка на IdeaMa в браузъра

Когато дадена страница няма Favicon, поставен и посочен в изходния код, браузърът ще покаже обща икона, която несъмнено сте виждали многократно при търсене в търсачките или при посещенията си на различни типове сайтове в интернет:

Сайтове с липсваща favicon

Раздела с любими в браузъра (Bookmarks)

Не бива да забравяме, че тези миниатюрни изображения играят огромна роля и в т. нар. Bookmarks, каквото всъщност представляват запазените любими страници за бърза връзка в лентата под търсачката в браузърите. Ето и по какъв начин се визуализират тези запазени връзки към любимите ни страници и по какъв солиден начин се открояват фавиконките:

Браузър изглед на фавиконите

Раздела за приложения в браузъра

В този раздел попадат както продуктите на Google, така и тези допълнителни приставки, които сте решили да инсталирате и използвате в процеса на разглеждате на сайтовете.

Раздел за допълнително инсталирани разширения в браузъра

Как се добавя Favicon в сайта?

Иконката се добавя към страниците в сайта в <head> раздела в кода чрез този ред код:

<link rel="icon" href="https://ideamax.eu/favicon.png" />

URL адресът, посочен във връзката, трябва да е URL адресът, където се съхранява файлът с изображението.

Какъв файлов формат да бъде иконката?

Бихте могли да използвате файлове със следните разширения:

  • .ico (файловият формат, специално използван за запазване на икони);
  • .png (най-често използваното разширение в този случай);
  • .jpg (не се препоръчва за употреба, тъй като понижава качеството);
  • .gif (в случай че наистина има как да се визуализира по добър начин).

Всички основни браузъри поддържат тези формати, но е желателно да оразмерите иконката спрямо браузъра, от който се посещава сайта. Ето пример:

<link rel="icon" href="https://ideamax.eu/wp-content/uploads/2020/08/favicon.png" sizes="32x32" />

<link rel="icon" href="https://ideamax.eu/wp-content/uploads/2020/08/favicon.png" sizes="192x192" />

<link rel="apple-touch-icon" href="https://ideamax.eu/wp-content/uploads/2020/08/favicon.png" />

Каква е причината продуктовите ви страници да не продават?

1.2 История на фавиконите

Думата „favicon“ произлиза от съчетанието между fav (съкратен вариант на думата за любимо – favorite) и icon (икона). В началото това мини изображение се визуализираше до URL адресите в лентата за предпочитания в браузъра.

През 1995 година за пръв път се използва фав иконка в Internet Explorer 5, който е първият браузър, поддържащ такива файлове. Благодарение на борбата през това време между Netscape Navigator и IE, имаме възможността до ден днешен да използваме тази малка иконка, която ни помага много повече, отколкото сме си и представяли.

Добавянето на мини изображението е следствие от необходимостта да се разграничи визуално целия дълъг списък от bookmark сайтове в браузъра, които още тогава са били запаметявани като „любими“. Съответно така се заражда идеята за допълнителния почерк на всеки сайт, който се използва и до ден днешен.

Партизански линк билдинг - пълно ръководство

1.3 Favicons – влияе ли върху SEO

Тези изображения нямат пряко въздействие върху seo оптимизацията на търсачките според редица експерти. Но дали наистина е така, е въпрос на разсъждения, особено ако вземем предвид потребителското поведение. Причината е прозаична – Google визуализира иконката при показване на страниците в резултатите от мобилното търсене (което знаем, че е от голямо значение за търсачката).

Джон Мюлер (Search Advocate at Google) нееднокрано е обръщал внимание, че брандирането е максимално важно за бизнеса в интернет.

Съдейки по информацията до тук, можем да направим заключение, че фавиконите играят роля в при класирането на сайта, като тя е по-скоро косвена и непряка, отколкото директна и значима. А и да не забравяме, че ботовете на търсачките обхождат адреса, на който се визуализира иконката на сайта, което само по себе си значи, че е редно да имате такава и то тя да е професионално изработена.

По какъв начин лесно да изграждаме доверие в бранда си?

1.4 Помага за бранд разпознаваемост (Brand Awareness)

Могат ли фавиконите да бъдат допълнителният фактор, който да влияе върху разпространението на марката ви?!

Категорично ДА.

Аргументацията е свързана с поведението на потребителите, които пазаруват онлайн. Да вземем за пример жена, която желае да си закупи обувки.

На първо място жената прави информационни търсения в Google, на базата на които отваря в нови табове редица продукти. След това следва най-логичното – преглед на десетките страници, затваряне на някои и ново зареждане на други страници от магазините, в които е видяла подходящи модели.

Същевременно периодът, в който жената си избира продукти, може да трае както един час, така и няколко дни. Дори става дума за т. нар. паркиране на страници в браузъра (страницата се отваря и не се затваря, докато потребителят не го направи, което отнема строго индивидуално време, като период).

В определен момент, в зависимост от техническите характеристики и най-вече размера на екрана на монитора, табовете в браузъра стават толкова много, че накрая жената ще успява да се ориентира единствено при наличието или респективно отсъствието на иконката на заредената страница в браузъра.

Там, където има ясно изразен знаков символ, който се свързва с логото и дори целия бранд, потребителят съумява на подсъзнателно ниво да запамети и на бъдещ етап да разпознае марката.

Именно тук играе огромна роля favicon-ът, за който смело можем да заявим, че допринася за разпознаваемостта на марката. Колкото и малка и нищожна иконка да представлява това изображение в браузъра, толкова е и важен инструмент при онлайн присъствието ви.

Това е един много лесен, но същевременно подценяван и не особено добре използван източник за изграждане на доверие в бранда. Благодарение на това мини изображение имате възможност да подхраните интернет присъствието си по елегантен и фин начин. И ако установите, че нямате налична коректна и красива фавиконка, а плащате за абонаментна поддръжка на сайт, моментално поискайте да ви бъде създадена такава, която олицетворява вашия бизнес.

Пълно ръководство за подбор на ключови думи за твоя бизнес

1.5 Важни точки при използването

Можем да обобщим четири главни елемента за фав иконките, които са съществени при употребата им. По принцип информацията до момента е напълно достатъчна, за да ви убеди в употребата им, но нека направим едно кратко обобщение:

1.5.1 Разпознаваемост на марката

Ако нямате favicon, значи нямате онази малка, но изключително нужда идентичност в сайта. Вие всъщност бранд ли градите или сте поредния измамник, който търси вариант за бързо забогатяване, опитвайки се да прецака средностатистическия човек?!

1.5.2 Изграждане на доверие

Конкурентите ви имат тези малки баджове, а вие ги нямате. Нима си мислите, че това е толкова маловажно, че никой не му обръща внимание и не правите впечатление на останалите с незавършения вид на сайта си?!

1.5.3 Повторни посещения

Хората разполагат с подсъзнание, което е склонно да запаметява определени образи и да извършва асоциации, оформяйки приблизителен образ на онова, което търсите. Нима все още смятате, че хората реагират по-добре на текст, отколкото на визуално изображение?!

1.5.4 Спестяват време на потребителя

Човекът е изключително благоразположен към стойностни неща, които улесняват живота му. Все още ли си мислите, че бързата идентификация на сайта ви, посредством фавикон, е някаква дреболия?!

1.6 Как да си направя Favicon

Генератор и изработка на фавикон онлайн

Изработката на фав иконка е много по-лесна, отколкото формулирането на идеята за нея. В крайна сметка този малък бадж е импровизирана миниатюрна визитка за сайта и трябва да се асоциира напълно с него и дейността ви.

Точно поради тази причина на първо място трябва да определите кое е онова, което ви идентифицира напълно. Напълно релевантна в случая е максимата, че ако с едно изречение не можеш да обясниш на баба си какво работиш, значи и ти не знаеш.

Тук подходът е абсолютно същия. И понеже се стремим винаги да бъдем в помощ на бизнеса, представяме изключителен списък към сайтове, които да ви помогнат да създадете сами свои фавикон и да се отличите от конкуренцията:

  • Degraeve
  • Favicon
  • Iconifier

*Не използвайте предефинирани варианти за генериране на фавикон, защото рискувате да имате същия, точно като още 100 уеб сайта, а ако фавиконът е тематизиран, то вероятно и вашите конкуренти скоро ще се усетят и ще използват същия подход.

5/5 - (3 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu