IdeaMAX

4 остарели SEO техники, на които да не се предоверявате

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » 4 остарели SEO техники, на които да не се предоверявате
Списък със стари seo техники, които не работят вече

Често в областта на оптимизацията за търсещи машини се срещат масови твърдения и аксиоми, които обаче в повечето случаи са погрешни. Причините могат да бъдат различни, но една от най-масовите е остарялото know how.

Понякога не е важно кога е установено нещо, а кога то бива прочетено и респективно използвано. Съществуват множество техники, които днес звучат повече от нелепо, но за своето време те работиха. Проблемът е, че тяхното време мина преди повече от 5 години.

Някои подобни твърдения и „закъснели истини“, които обаче днес по-скоро вредят, вместо да помагат за класирането на сайтовете, са например:

  • Точен брой споменавания на ключови думи;
  • Автоматизиран нискокачествен Link Building;
  • Пренасищане с ключови фрази;
  • И други.

Често, когато някой рови в интернет с надеждата да оптимизира безплатно сайта си (не се заблуждавайте за утопичността на подобно твърдение – време, съдържание и прочие неща не са безплатни и винаги някой плаща за тях дори и това да е самият собственик) попадат на редица „ламерски“ оферти.

Те откровено подвеждат потребителя, че ще дадат осезаем ефект върху неговото обхождане, индексиране и класиране в SERP. Нека сега разкажем за няколко подобни примера на SEO техники, които в масовия случай днес са отживелица.

1. Регистрация на сайт в търсачки

Добавяне на сайт в търсачката Google

Т.нар. регистрация на сайт в търсачки от началото на своето съществуване като концепция е една от най-безумните услуги (често се предлага от уеб студия и хостинг компании и дори бива таксувана).

Ако не всички онлайн са се възползвали от регистрация на сайт в търсачки, то как по дяволите Google е открил, обходил, индексирал и класирал техните сайтове?

Точно така, следвайки линк, в който някой (вероятно самите собственици) го е споделил или просто с добавянето на Google Search Console, Google Analytics или друг тип инструмент от екосистемата на Google.

Не забравяйте, че днес Google е водеща търсачка в света, именно защото борави доста добре с връзките между сайтовете, оценяйки тяхната значимост и така прогнозирайки с висока точност потребителското намерение на търсещите.

В продължение на тази идея, за да реализирате същото нещо, каквото ви се предлага с услугата „регистрация на сайт в търсачки“, то е достатъчно просто да споделите няколко пъти сайта си в няколко социални мрежи и/или да го верифицирате с някой от множеството Google инструменти за собственици на сайтове.

От момента, в който Google ботът регистрира входящ линк към вашия сайт, то той вероятно ще го проследи и сайтът ви ще бъде идентифициран, а така и индексиран (ако има какво да се индексира в него).

Нали не мислите, че някой би регистрирал несъществуващ сайт в подобен инструмент?

По-горните аргументи обезсмислят напълно услугата „регистрация на сайт в търсачки“ като нещо, което въобще има значение за SEO, поне не в Google.

Защо сайта ми го няма в Google?

2. Директории за регистрации на сайтове

Директории за добавяне на сайтове

Друга любима техника на над 10 години са т.нар. директории за регистрации на сайтове. Нека все пак направим едно важно уточнение, че в тази точка говорим за органично класиране, а не за Local SEO, където подходите са различни.

Ако всички сайтове имат линкове от директории за регистрации на сайтове, то какъв е смисълът от тях. Нека опростим нещата, за да бъдат правилно разбрани.

Представете си, че в дадена директория за регистрация на сайтове са листнати 20 000 уеб сайта. С какво вашият се откроява от останалите 19 999? Правилно – с нищо.

Това е поредният нискокачествен линк, който влошава линк профила на домейна ви.

Ситуацията е малко като да се радваш на нещо, което всички вече имат, но за теб е ново – не си адекватен на пазара, а изоставаш и вероятно ти се присмиват заради липсата ти на компетенции.

Единственият що годе разумен повод да използвате такива директории за регистрации на сайтове е с цел диверсификация на линк профила.

Тогава обаче възниква един друг проблем, касаещ keyword mapping-a на сайта ви, който рядко ще получи линк към вътрешна страница от този тип уеб портали.

Това може да влоши разпределението на тежестта в рамките на сайта ви и да създаде неприятен UX момент за потребителя, който търси нещо конкретно, но се оказва на заглавната ви страница пред огромно меню, в което не може да се ориентира толкова бързо.

Далеч по-добра идея е да влезе в страницата, която презентира точните услуги или продукти, които той търси в търсачки като Google.

Все пак употребата на директории за регистрация на сайтове може да се използва успешно в една кампания, както вече споменахме като част от Local стратегията на вашия бранд.

Не се подлъгвайте обаче, че това става с масовите директории, които листват всякакви сайтове. Тук се визират по-скоро регионални или тематично-специфични такива.

! Съветът на IdeaMAX: Колкото по-лесно е придобиването на един линк от вас, толкова по-нискокачествен е той. Това е корелация в 99.99% от случаите, поради простата причина, че ако нещо е лесно – всичко го правят, но ако е трудно – само малцина се нагърбват.

Как се вземат успешно линкове от Wikipedia?

3. Масирана обмяна на връзки между сайтовете

Линк размяна при сео оптимизация

Често ни пишат да обменяме линкове. Сами разбирате абсурдността на подобен опит за „outreach“ – ако не я разбирате, то сега ще ви обясним. Винаги питаме хората – с колко души вече обменихте връзки, та да предлагате и на нас (най-често това се случва със сайтове на наши клиенти), защото ако всички в тази индустрия имат линк от вашия сайт, то този линк на практика няма абсолютно никаква стойност.

Агресивната обмяна на връзки може да се определи като умението да можеш да избягаш 100 метра за под 60 секунди – всеки може, това обаче не те прави най-бързия и дори бърз в състезанието.

Твърде високата достъпност на тези връзки ги обезценява и на практика се оказвате в средата на „лош квартал“(bad neighbourhood).

Не за друго, а защото класираните на топ позиции сайтове – няма да ви “вържат” на подобна сделка.

Останалите, които тепърва се опитват да се класират, буквално нямат скрупули и използват всичко налично, за да задържат клиентите си (най-често това са Low cost SEO фирми от нисък клас с ценови диапазон до 500 лева на месец).

В следващия момент се оказва, че до вашия линк вече има 5 други, 3 от които на сайтове, наказани от Google, хакнати, неподдържани и каквото друго си помислите. Все неща, които са извън ваш контрол и изискващи регулярен ресурс за менажиране и проверка.

Е дали е добра идея да имате линкове от една и съща страница с най-рисковите играчи във вашия сектор? Едва ли.

Не мислете за агресивна обмяна на линкове, освен, ако не контролирате всички сайтове във веригата, но тогава вероятно ще изпаднете в неприятното състояние, наречено Link Wheel, което често е слабост на PBN мрежите, които са откровено класическо Black Hat SEO (Черно SEO).

И да, категорични сме за това и това е причината IdeaMAX да не използва подобни техники за класиране на сайтове на клиентите си – рискът е твърде голям, а наградата е постижима и с White Hat тактики, ако разполагате с know how и експертни кадри под ръка, които не претупват нещата.

Заглавната страница на сайт - как унищожава seo-то?

4. Коментарен спам на килограм

Писане на коментари с цел линк билдинг

Защо да работите като можете да „излъжете“ най-умната машина на света? Сериозно? Това се казва самочувствие.

Мислите ли, че Google са глупаци?

Мислите ли, че сте по-умни от десетки хиляди PhD-та, наети в технологичния гигант?

Има разлика между амбициозност и наивност, но по-горното е всъщност второто.

Автоматизацията изглежда като пряк път, но само, когато се използва по правилата в полза на потребителя.

В случай, че започнете изпълнение на прекалено агресивна стратегия като коментарен спам, то това веднага прави разлика от типа „преди-след“ това състояние на вашия сайт.

Сами се досещате, че сайт, който до вчера е имал 5 линка за 2 месеца, е странно да получи 100 линка за 2 седмици. Просто не се връзва.

Още по-странно е, когато това се случи само за 2 седмици и след това нещата се върнат към предишния темп от 5 връзки за 2 месеца.

Как можете да си обясните подобен странен и ултра краткосрочен тренд? Точно така – някой се пробва да манипулира резултатите в SERP с агресивни Link Building техники, при това с ниска стойност за единица работа, респективно връзка.

Ако причината бе друга, като например телевизионна реклама,  то трендът би бил значително по-устойчив, нали? Същото важи, когато говорим и за друг тип офлайн реклама – външна, печатна, радио реклама и т.н.

В случай, че се чудите как все пак можете да използвате подобни линкове по един естествен и натурален начин, то отговорът е най-логичният, а именно ръчно.

Винаги, когато прочетете нещо, което наистина ви вълнува вероятно имате конкретно мнение – използвайте случая, за да напишете коментар и да попълните полето за сайт.

Не, не правете това агресивно, а просто го използвайте като диверсификация на външната си линк маса, защото коментарите все пак оформят микса на вашия линк профил, а колкото по-широк е той – толкова по-добре.

Какво да НЕ правите, когато коментирате:

  • Не използвайте ключови думи, вместо името си;
  • Не бъдете прекалено агресивни по отношение на скоростта на натрупване на връзки;
  • Не пишете безсмислени коментари от 1-2 изречения;
  • Не пишете коментар, без да сте прочели материала.

Винаги, когато се чудите дали да пуснете подобен линк, се замислете дали можете да бъдете полезни по темата, а не просто да напишете поредния коментар от типа „Много хубав сайт. Много полезна информация“.

Ние например често питаме за детайли по текста, така сме почти сигурни, че коментарът ни ще бъде одобрен, а почти винаги и отговорен след това т.е. създаваме фокус в коментарната част, което може да генерира и повече кликове от линка, респективно увеличаване на неговата значимост в контекста на темата.

Link Bait тайната - разбита на пух и прах

TL;DR

Не използвайте стари техники, докато оптимизирате своя онлайн магазин или уеб сайт, защото рискувате да получите „наказание“. Това, че вие сте открили сега техниките – не значи, че те са нови.

Ако конкретна техника като например регистрация на сайт в търсачки или публикуването в директории за регистрации на сайтове е често споменавана в SEO сектора, то значи тя вече не представлява предимство, а по-скоро негатив. Всички я използват, респективно – това няма да бъде нещото, което ще ви класира на топ позиции в SERP.

Не забравяйте, че количеството споменавания, разбирайте публикации на конкретна SEO стратегия, е право пропорционално на нейната възраст, т.е. колкото повече хора пишат за нещо, толкова по-старо е то като know how, следователно вече е експлоатирано в прекомерен мащаб и значимостта му за класиране е намаляла.

5/5 - (3 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu