IdeaMAX

Meта описания за онлайн магазини [ПЪЛНО РЪКОВОДСТВО]

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Meта описания за онлайн магазини [ПЪЛНО РЪКОВОДСТВО]
Професионални мета описания за интернет магазини

Съдържание

Т.нар. мета описания са едни от нещата, които най-често биват обгрижвани в тромавите идентични стратегии на повечето SEO агенции в България.

За жалост непознаването на фактите, дори от хора и компании, твърдящи, че са експерти, е меко казано критично за вашия бизнес – те просто ще минат към следващия клиент, а вие ще трябва да платите цената на тяхната некомпетентност. Това е причината никога да не работите с агенции, които са открили вас, а не вие тях.

1. Мета описанията НЕ са пряк фактор за класиране в Google

Мета описанията не са фактор за класиране в Google. Това е абсолютно точна информация към датата на създаването на това ръководство (Февруари, 2021 година). Абсолютно същото е в сила и за мета ключовите думи и е така от доста време (над 10 години).

Не мислете за мета описанията и ключовите думи като за първични фактори за класиране, а по-скоро за методи за подобряване на вече подобрен от техническа SEO гледна точка уебсайт.

Не допускайте дезинформация, която некомпетентни или откровено измамни SEO агенции поднасят в опит да ви уплашат колко много проблеми имате, за да си купите услугата им.

Ако някой ви продава чрез страх – не купувайте – това в 99% от случаите е манипулация, особено, както подчертахме по-горе, когато агенциите ви търсят сами, а не вие тях. Тогава процента може да бъде още по-категоричен – 99,99%.

Ако не сте сигурни – потърсете SEO консултация от друга агенция за второ мнение, за да си изградите цялостна картина на ситуацията и да сте сигурни, че не взимате грешно и скъпо решение на база липса на достатъчно информация.

Все пак има начин мета описанията да бъдат използвани като косвен фактор за подобряване на вашите резултати в търсачките като Google.bg. Използването на оптимални и ефективни мета описания влияе върху CTR (Click Through Rate) на вашият резултат в търсещите машини.

Колкото повече хора кликат на вашия резултат и реализират форма на ангажираност (например: поръчка на продукт или попълване на контактна форма) с конкретната страница или сайта ви, вместо да го напуснат след секунди, толкова по-добре за вашето класиране.

Поведението на Google потребителите е ключово за оценка на качеството на резултатите в SERP (Search Engine Results Pages) и в зависимост дали те са доволни или не от страницата, която посещават, те влияят на оценката на търсачките за вашия сайт. Оценката за удовлетворението на потребителското намерение (User Intention) не е предмет на тази статия.

!Съветът на IdeaMAX: Ако повечето резултати в Google при търсене за конкретни ключови думи или фрази, за които искате да се класирате, са различни като тип, то вероятно потребителското намерение е различно от това, което си представяте. Например: ако вие сте онлайн магазин, но видите само новинарски сайтове, информационни портали за здраве, блогове и медийни сайтове на първа страница, то това е 100% индикация, че това е информационно, а не транзакционно търсене.

С други думи потребителите търсят информация, а не покупка, което автоматично деприоритизира думата, макар че по-късно можете да се върнете към нея и да я таргетирате с блог публикация или ръководство, за да повишите разпознаваемостта на бранда си онлайн и да достигнете до чисто нови потребители, а така да увеличите и печалбите си.

 

2. Дублирани мета описания

Дублирани мета описания

Едно от нещата, които все още не сме виждали, е да дойде клиент, който няма дублирани мета описания. Това е лесно откриваемо, ако използвате инструментите на Google за подобряване на вашия сайт, а в този конкретен случай – Google Search Console.

Там лесно може да индентифицирате проблемните страници. Добра практика е различните страници да имат и различни описания и макар, както вече споменахме, този елемент в една уеб страница да не е фактор за класиране, именно тази диверсификация като цяло, подсказва на Google, че вие се грижите интензивно за актуализацията на вашия сайт.

Като пряко следствие от това се предполага, че се грижите и за интересите на вашите потребители, т.е. подобрявате сайта си най-общо казано и влагате внимание в детайли, които клиентите ценят.

Избягвайте дублирани мета описания и винаги, когато качвате нов продукт, създавайте уникално мета описание за него.

!Съветът на IdeaMAX: Често се случва по-големите онлайн магазини, с които работим, да имат идентичен продукт, който се различава само по размер, цвят или тегло. В такъв случай следва да създадете мета описание за различните версии, което се фокусира върху специфичните им особености, използвайки като отправна точка останалите сходни продукти. Така, ако имате разлика в цвета на една рокля, но я имате в 5 цвята, то е добра идея да подчертаете това, което прави този продукт различен от останалите, в текста на описанието, а именно „черна официална рокля“, „синя официална рокля“ и т.н.

Как се пишат продаващи продуктови текстове?

 

3. Ограничения и препоръки при създаване на мета описания

Съществуват някои ограничения, които се разглеждат като част от добрите практики, и именно на тях ще наблегнем в тази част от този пълен наръчник за създаване на мета описания за малки и големи онлайн магазини.

3.1 Каква е препоръчителната дължина

blank

Съществуват няколко различни парадигми в тази насока, но като цяло ограниченията в дължината могат да бъдат обобщени спрямо мястото, което дадено описание получава в SERP към конкретния момент.

Причината да не наблягаме на конкретна дължина в броя символи е, че през последните 2 години Google (често говорим за Google като синоним на търсачка, поради монополизма, който тя има на българският пазар) често променя дължината, която позволява за тези описания.

Все пак съществуват някакви стандарти. Дължината на описанията бива измервана по 2 различни начина, като в IdeaMAX считаме визуалният измерител за доста по-обективен от текстовия.

 

3.2 Дължина според броя символи

Препоръчителната дължина на едно мета описание, което ние използваме за оптимални резултати и подобрен CTR към момента, е между 110 и 155 символа. Така ще можете да активирате косвено този компонент като фактор за позициониране на база потребителското преживяване.

!Съветът на IdeaMAX: Винаги е добре да направите проучване как структурират своите мета описания вашите конкуренти, включително и тяхната дължина, като копирате 10-те водещи резултата от първа страница и видите техния диапазон, за да верифицирате работеща формула за вашия онлайн магазин. Имайте предвид, че за последните няколко години Google експериментиарат с дължината в тази насока и е добре да следите тяхната работа, за да се адаптирате навреме.

 

3.3 Дължина според броя пиксели

По-горе дадохме работен диапазон спрямо броя използвани символи. Просто разсъждение по темата обаче ще ви даде ясна идея, че не всеки символ или буква е с еднаква ширина.

Представете си най-широките букви, които познаваме (в случая от българската азбука, все още не използваме екзотични езици като китайски, японски, арабски и т.н.) – ж, м, ш, щ. Сега си представете останалите, а какво ще кажете да сложим до българската буква Ж, добре познатата ни буква I (Ай) от английската азбука.

Ето как изглежа това – Ж, I.

Сами виждате разликата в ширината, а на компютърен екран това означава и повече пискели, които да визуализират буквата.

Точно това е причината да измерваме дължината на мета описанията, които създаваме, обективно с размера им в пискели, а не в символи.

!Съветът на IdeaMAX: Направете си шаблон в програма като Microsoft Excell. Фиксирайте ширината на съответната колона, в която ще пишете описанията на препоръчителната – в рамките на 900 пиксела. Така винаги ще знаете дали не сте прекалили с дължината и ще имате стандарт за всяко ваше бъдещо описание, спрямо което то да бъде оценено като дължина.

 

3.4 Защо е важна дължината на мета описанията

blank

На пръв поглед тривиален въпрос, на който повечето БГ оптимизатори за съжаление не знаят отговора. А той е, че структурирайки и стандартизирайки вашите мета описания имате възможност да ги използвате като кратки рекламни карета, които да мотивират потребителите да изберат вашият сайт пред този на конкурента, дори когато той е над вас.

Завършеното, а не отрязано до средата описание е много по-вероятно да привлече трафик, защото е подготвено точно за целевата група и конкретната маркетинг персона, както и отговаря на нейните нужди и изисквания, респективно на нейния User Intention или както е думата на български – потребителско намерение.

!Съветът на IdeaMAX: Ако вече сте написали вашите мета описания, то добра идея е да обходите целия си сайт, да съберете всички описания и да ги наложите в шаблон в Excel, за който обяснихме малко по-горе. Така, вместо да обикаляте ръчно, ще можете да работите по-умно и дори без скъпи инструменти да свършите отлична работа, приоритизирайки проблемните описания, а не да си губите времето да преглеждате всяко едно от тях по отделно.

Най-честите причини вашият онлайн магазин да не продава

 

4. Ключови думи в мета описанията – защо, кога, къде и как

Използването на ключови думи и фрази в мета описанията не влияе на вашето класиране, но чисто визуално работи добре за повишаване на CTR коефициента на вашите страници, а така косвено и за класирането в Google на база бихейвиористичен модел и натрупване на поведенчески сигнали.

4.1 Защо?

Защото, когато потребителят напише ключова фраза, която вие имате в своето описание в SERP, то тя ще бъде подчертана с получер шрифт, а така чисто визуално ще привлече погледа ви към този резултат като своеобразно подчертан сред останалите, които се показват в класирането.

Подчертаването работи и на подсъзнателно ниво и подтиква потребителя  да повиши увереността си, че именно вашият резултат, респективно страница, би удовлетворил неговите очаквания за информация, заради простото споменаване на конкретната фраза.

Спирането на погледа на потребителя върху конкретен резултат с добре написано мета описание почти винаги означава посещение на страницата.

 

4.2 Кога?

ключови думи в мета описанията

Когато останалите ви конкуренти използват подобен модел, то вие следва да не изоставате и ако това работи при тях, вероятно ще работи и при вас. Използването на ключови думи в описанията е основателно в над 90% от случаите, освен с малки изключения, които характеризират страници с по-неясен User Intention или по-широка тематика на съдържанието (напр. новинарски сайтове).

Добра практика е да видите и рекламите, които се позиционират в карето на Google Ads над органичните резултати, за да придобиете представа за посланията и фразите, които работят.

Имайте предвид, че България е малък пазар и експертизата в Google Ads е нерядко ужасяващо ниска (твърдим го от позицията на официален Google Premier Partner) и можете да видите изключително неадекватни послания. Най-малкото общо кратно е по-добра идея от еднократна справка само с една реклама, която може да субективизира данните ви.

Истината е, че обратното също е валидно, а именно, че ако всички конкуренти са подчертани, а вие – не, но сте във видимата зона на потребителя, отново ще направите разлика с обратния ефект и е въпрос на измерване, за да се формира подобна SERP стратегия.

Представете си, че видите 19 паркирани ферарита…и 1 лада. Не знам за вас, но първият въпрос, който ще си задам е „Какво прави тук тази лада?“, което означава, че погледът ми ще е вече върху нея, защото е единственото странно нещо там и е форма на аномалия.

 

4.3 Къде?

В над 90% от случаите правилният отговор на въпроса „Къде да използваме ключови думи в мета описанията?“ е в тяхното начало. Разбира се динамиката в търсачките днес предполага и съответните изключения, заради по-различните обстоятелства, които предопределят детайли в поведението на потребителите.

Класическо изключение са например т.нар. аварийни услуги, например „пътна помощ“ или „денонощни ключари“. При тях от търсенето до покупката минават по-малко от няколко минути. Използването на по-агресивни визуални елементи е по-ефективно като цяло, защото текста не е толкова четен от потребители с изискване за скоростна реакция, когато времето е лукс.

Отново е добра идея да видите как реализират това вашите преки конкуренти в SERP. Възможно е да изберете по-партизански подход и да „композирате“ визуално снипета си, включително с допълнителни визуални елементи, за които ще стане дума по-долу в тази публикация.

 

4.4 Как?

Точно както си го представяте, но с малко повече проучване, за да разберете какво очакват потребителите, които откриват вашата страница в SERP.

Можете да използвате обратно инженерство чрез някой SEO инструмент и да видите за какво се класира страницата (или страниците на преките конкуренти) и да включите тези ключови фрази на видимо място в „презентационния си снипет“ с надеждата да привлечете техните потребители.

Разбира се, друг подход е да използвате данните, които страницата е натрупала в Google Search Console, за да разберете за какво бива показвана, да сравните CTR-a и позицията й спрямо показванията, които са реализирани, и да идентифицирате перспективи за подобрение.

Разликата в двата подхода е дългосрочността на перспективите. При използването на данните от GSC ще имате моментна картина, а с подходящ инструмет и анализ на конкурентите, ще разполагате с перспективни данни къде искате да бъдете след 6 месеца, например.

Ако страниците са от най-важните за вашия сайт и предопределят бизнеса ви онлайн, е препоръчително да направите и няколко A/B теста с различни варианти на текста и визията, за да видите кой е най-ефективен. Правете тази проверка за най-важните страници поне веднъж на 12 месеца, защото трендовете се сменят понякога по-често отколкото очаквате.

В случай на налична сезонност за вашия бизнес, използвайте този времеви диапазон, за да актуализирате мета описанията си, за да отговорите на потребителските очаквания според тайминга.

За да идентифицирате проблеми с неефективни послания, вижте страници, които са добре класирани за конкретни ключови думи с достатъчно показвания, но със странно малко кликове (причините могат да бъдат и съвсем различни, включително бранд).

Какви са тайните за онлайн успеха на малкия бизнес?

 

5. Допълнителни елементи в мета описанията

blank

Проблемът при допълнителните елементи е, че понякога Google решават да спрат да ги показват в SERP. Същото често правят и някои браузъри, които не интерпретират конкретни символи. Това е пробем, който следва да бъде мониториран регулярно.

След като описахме проблемите, то можем да кажем, че въпреки тях, си струва да инвестирате време в именно тези визуални елементи, които дават страхотни резултати при всички наши клиенти, където сме ги имплементирали в мета описанията на страниците.

Тези специални символи могат да бъдат най-различни, включително:

Съвсем резонно, когато вашите конкуренти не разполагат с подобни визуални елементи, с които сте композирали цялата визия на вашия снипет – вие сте различните в SERP. Визуално различните елементи променят посоката на погледа, както споменахме по-горе.

Това позволява дори, когато се класирате след вашия конкурент, вие да получите този клик, а не неговията „скучен“ резултат.

Използвайте тези елементи в рамките на разумното, защото както винаги става в SEO, когато нещо работи – с него се прекалява.

Преди 3 години влязохме в една доста конкурентна ниша и класирахме наш сайт номер 1 за основната дума, за която всички се биеха от години, само за 4-5 месеца. В рамките на 3 месеца след това видяхме как цялата първа страница заприлича на претруфена и закичена с всевъзможни неща коледна елха.

Ако всички имат такива елементи, то може би е добра идея да направите обратната разлика, вместо да продължавате да карате потребителя да променя търсенето си, без да е реализирал клик. В крайна сметка да стъпиш на раменете на някой не значи просто да го копираш безогледно, а да адаптираш подхода си.

Не забравяйте, че ако копирате един елемент от вашите конкуренти, това е само капка в морето. При положение, че на практика имаме над 200 фактора за класиране, които влияят освен самостоятелно, така и усилващо или намаляващо ефектите помежду си, това е субективен подход, който може да ви създаде ужасяващо много главоболия, особено, ако говорим за Link Building.

 

6. Диверсификация според типа страница + примери

Съвсем логично е да се замислим дали за различните страници не следва да използваме по-различни по тип послания, имплементирани в мета описанието на съответната страница.

Диверсификация на мета описанията според типа страници

Не, не говорим за копиране на описанията, а за типа послание, което изпращат.

Така например една блог публикация следва да изпраща информационно послание, докато продуктова страница е профилирана за собствените си комерсиални цели с търговско послание.

Резонно подходът и методологията при създаването им е доста различен и не следва да бъде унифициран за целия сайт.

Съществуват няколко основни типа страници, които откриваме в класическите сайтове и магазини, сред които:

 • Заглавна страница (Бранд);
 • Административно-сервизни страници;
 • Категории;
 • Продукти;
 • Услуги;
 • Информационни страници.

Както вече споменахме, е възможно да разполагате и с различни по своята дефиниция страници, но на практика 99% от страниците могат да бъдат обобщени с по-горната таксономична структура.

Веднага разкарайте тези 3 елемента от продуктовата си страница!

 

6.1 Мета описания на заглавна страница

Описанията предназначени за заглавна страница следва да подчертават бранда или основните думи (ако използвате EMD домейн или класирате заглавната си страница за основната си ключова дума).

Тук няма смисъл да използвате автоматизирани формули и винаги е за предпочитане да се постараете именно с това мета описание, както и да го създадете ръчно, тъй като то е част от заглавната ви страница, респективно лице на бранда ви и не само.

Тук можете да подчертаете освен бранда, така и основната дума и стратегическото си предимство като компания пред конкурентите, или друг тип информация, която да ви открои сред алтернативните потенциални избори на потребителя.

Използване на слоган, в случай че той не е прекалено абстрактен, също е вариант, който намира успешно приложение в SERP.

Пример (Заглавна страница):

„X – доказано най-бързият сателитен интернет в Азия. Наши клиенти са както цели държави, така и потребители, които държат на безупречна услуга“

 

6.2 Мета описания на административно-сервизни страници

blank

Този тип страници често са най-неглижирани в архитектурата, защото се предполага, че никой не ги чете. Ако брандът ви влиза на нов пазар ще се изненадате колко ваши конкуренти и потребители попадат на страници като „За нас“ или „Общи условия“.

Причините могат да бъдат различни, но се наблюдават пикове и поради скорошната дата на пускане на вашия магазин, Google все още не е разбрал добре коя страница каква цел има и често променя страниците, които се класират за конкретни ключови фрази.

Част от тези страници имат пряко влияние към E-A-T (Експертиза, Авторитет, Доверие) значимостта на вашия сайт, така че не ги подценявайте, без значение дали говорим за скучна страница за общи условия, връщане на продукти или политика на поверителност на данните.

Използвайте стегнати и интуитивни послания. Тук мета заглавието като цяло е достатъчно да обобщи информацията, но прагматичния подход може да повиши оценката на потребителя за вашия сайт или онлайн магазин. Използвайте възможността да подобрите имиджа и доверието към вас – фукайте се, провокирайте любопитство, изненадайте, направете го интересно.

Пример („За нас“):

„Информация за историята и развитието на X през последните 30 години. Разберете защо наши клиенти са над 300 компании в 19 държави на 3 континента“

 

6.3 Мета описания на категорийни страници

При писането на мета описания за категорийните страници във вашия онлайн магазин следва да подходите обобщаващо, за да изложите предимствата на тези продукти, закупени именно от вашата компания.

Обяснете защо би било ценно за потребителя да кликне на вашата страница.

Какво ще научи?

Какво ще получи?

Какво ще се случи?

Категорийните страници са най-големият източник на трафик от търсачките в 76% от случаите в България, според вътрешно наше изследване (проведено през 2019-та сред 50 магазина от всякакъв тип в България за целите на приоритизирането при формиране на SEO стратегиите, които използваме).

Осъзнавайки това, което научихме от изследването си по-горе, си дадохме сметка, че прецизирането на посланията, които имплементираме в мета описанията, именно на тези страници, могат без проблем да вдигнат трафика, което и доказахме на практика.

* Няма как да обобщим конкретно число, тъй като използвахме и други техники паралелно, но при рандъмизирана извадка на съпоставими условия имаше видим ръст в CTR-а на резултатите.

Сложете се в обувките на потребителите (от вашата целева група/маркетинг персоната ви), за да разберете какво ги вълнува и кое би ги заинтригувало, за да ги привлечете. Дори, ако трябва да използвате клишета, характерни за местния пазар.

Имайте предвид, че ако търсят група продукти, те все още не са се спрели на конкретен и го отчетете като фактор в мисленето им.

Пример (Категория):

„Огромни отстъпки на дамски сандали в X. Всеки ден ексклузивни ПРОМОЦИИ за десетки модели в раздел „Дамски сандали“. Разгледай новите намаления сега!“

 

6.4 Мета описания на продуктови страници

blank

За разлика от случая с категориите, то при продуктовите страници имаме потребител, който вече знае какво иска. Защо тогава търси продукта и попада в SERP на вашия резултат?

Познахте. Прави пазарно проучване, т.е. сравнява цените на продукта при различните доставчици. В някои редки случаи, които не могат да бъдат анализирани при стандартни обстоятелства (без допълнителна дума в търсенето, например: „информация“), е възможно да търси „преодоляване на колебанията“ на харесан продукт от конкретен офлайн или онлайн магазин.

В по-голяма част от случаите все пак се касае за търсене на най-ниската цена. Ако имате подобни възможности, е добре да подчертаете цената като стратегическо предимство на покупката от вашия магазин.

А какво да правят тези, които не могат да си позволят подобен ценови дъмпинг?

Освен логичният отговор – да подобрят позициите си в класирането на Google със SEO услуги, като тези, които предлага IdeaMAX, един от вариантите пред вас е да промените фокуса на посланието и да нарушите контекста.

Ако всички останали използват цените като оръжие, но вие нямате подобно, ще се наложи да бъдете по-креативни, за да компенсирате. Защо да избере покупка от вас дори на малко по-висока цена – дайте му аргументи, които да разбере и оцени.

Пример (Продукт):

„X – лосион срещу акне за 39лв. [Видим ефект след 48 часа]. Смайващи резултати на несравнимо ниска цена, която няма да откриете никъде другаде в България“

 

6.5 Мета описания на страници за услуги

Използването на мета описанията, като кратка презентационна форма на реклама при предоставянето на услуги онлайн, е малко по-специфично, тъй като често Call To Action елемента (за който ще стане дума по-долу) е абсолютно задължителен.

Нивото на спешност, цената, респективно скоростта за вземане на решение са правопропорционални на интензитета на призива към действие.

Колкото по-скъпа е дадена услуга, толкова повече време отнема покупката й, респективно няма логика да „пришпорвате“ ненужно нещата и да „плашите“ потребителя, защото ще бъдете изолиран като „странен“ в контекста на конкурентите си. Ако се изисква по-дълго време за покупка, то можете да бъдете по-скоро рационален, отколкото агресивен – така ще дадете на потребителя да оцени, че разбирате несигурността му.

В обратния случай можете да бъдете доста агресивни, за да изискате бързо решение от страна на потребителя, осъзнавайки, че всяка секунда, прекарана в страницата с резултати на Google, e безценна за бизнеса ви.

Пример (Услуга):

„Търсите ниска цена за X? XY предлага качеството, ниските цени и кратките срокове, които очаквате. Не отлагайте за утре! Обадете се сега – 000 000“

 

6.6 Мета описания на информационни страници

При създаването на този тип текстове е нужно да се фокусирате върху ползата от материала, който сте създали. Обяснете защо тази блог публикация ще е полезна за хората, които отделят време, за да я прочетат.

Една от практиките на IdeaMAX, например включва припознаване в проблематиката на потребителя. Това е част от класическият копирайтинг, който първо дефинира ясно проблема, за да се идентифицира потребителят с него и да бъде поставен в контекста на посланието, а след това предоставя аргументирано решение.

Използването на цифри във всякаква форма, дори в мета заглавието, винаги води до подобрен CTR и повече трафик. Причината е, че на подсъзнателно ниво, приемаме информацията като подлежащ на сканиране краен списък от стойности, т.е. знаем точния обем информация, която ще получим, и имаме вариант за ускорения й преглед, структуриран в йерархична структура.

Приемаме по този начин нещата, защото информационният шум днес е ужасяващо силен и неопределеността на посланията ни кара да опростяваме изборите си за източници на информация в опит за предсказуемост.

Пример (Блог публикация):

„Какво трябва да направите, за да продава вашият онлайн магазин? Въпрос с много отговори – ето 20-те най-добри от тях, за да подобрите печалбите си“

 

Най-ефективните и въздействащи думи за текстовете ви

7. Как да създаваме мета описания

Как да създаваме мета описания

Различните магазини и уеб сайтове имат различни потребности в своите описания от този тип. При по-малките сайтове може да подходите значително по-прецизно и да ги създадете ръчно.

При хиляди страници това обаче се превръща в проблем и следва той да бъде разглеждан в рационално-реалистичната си плоскост спрямо ресурса, с който разполагаме.

Можем да обобщим три основни подхода, които използваме в такива ситуации:

 • Ръчен;
 • Автоматичен;
 • Хибриден.

 

7.1 Ръчен подход

Това е най-добрият подход за създаване на мета описания. Постарайте се да вникнете в проблемите на клиентите си в максимална степен. Това ще ви позволи да пишете ефективно подобно съдържание.

Предложете им решение, сякаш сте в офлайн магазин и вие сте зад касата, а те току що са влезли през вратата и са ви попитали нещо (ключовата фраза, използвана в Google е точно това). Нека почувстват персонализацията в максимална степен.

Познаването на проблематиката в дълбочина ще ви даде поглед да оцените коя част от вашата целева група е най-рентабилна и да „ударите“ точно там. Когато напишете посланието се запитайте дали бихте го предпочели пред конкурентите. И, да, изисква се обективност.

 

7.2 Автоматизация

Автоматично генериране на мета описания за онлайн магазини е дейност, която пести ужасяващо много време. Често се сблъскваме с подобни проблеми при нашите клиенти и се налага да ги решаваме в кратки срокове.

При автоматично създаване на описания за вашите продуктови страници (те са основната причина за съществуването на този подход) следва да създадете формула, която да използва променливи от кода, характерни за този продукт, като например името му.

Можете да включите и различни други компоненти, като цената или гаранцията например, за да добавите допълнителни аргументи в очите на вашите потребители.

 

7.3 Хибриден подход

Въпреки, че ръчният подход е най-доброто решение, за жалост той не винаги е възможен и приложим, особено, когато говорим за електронни магазини, които предлагат хиляди продукти на хиляди страници.

Все пак можем да го използваме като приоритизираме. Ако анализираме страниците си и видим кои страници получават най-много трафик от търсещите машини, ще можем да си дадем сметка кои са по-важните страници в нашия сайт.

Така можем да напишем специални мета описания точно за тях, защото именно при тях ROI би бил най-висок, а усилията ни – най-ефективни. С това си действие аргументираме вложеният човекоресурс за тази дейност.

Постепенно можете да увеличавате броя на ръчно написаните мета описания във времето.

!Съветът на IdeaMAX: Когато създавате мета описания за вашия интернет магазин, можете да създадете различни формули за вашите категории и така да обърнете внимание върху конкретна част от вашите потребители по по-персонализиран начин. Не забравяйте и марките, авторите или друг тип типизирани категории – те са входна точка за феновете им!

Как се прави SEO на онлайн магазин?

 

8. Call To Action / Призив към действие

Използването на CTA или призив към действие на български език, е нещо което е приложимо, ефективно и обосновано в почти всеки случаи. Именно тази част провокира потребителите да кликнат, т.е. се опитва да направи разликата по по-агресивен начин.Call To Action / Призив към действие

Както вече посочихме по-горе, интензитета на посланията следва да бъде синхорнизиран с проблематиката, за да даде положителни резултати в полза на вашият онлайн бизнес.

Прекомерният натиск не е добра идея, ако продавате дивани, но пък е супер идея, ако предлагате денонощна ключарска помощ.

Точно това е причината често в маркетинга да няма универсални решения, а всичко да подлежи на индивидуален подход според анализа на данните – поне, ако искаме тези решения да работят, както очакваме.

Всяко описание, което съдържа краен срок или изисква конкретика по отношение на времето, е сериозен стрес за потребителите (а те вече са под стрес).

В останалите случаи посланията в нашето мета описание могат да бъдат поднесени значително по-фино, за да постигнат оптимални резултати с нашата аудитория.

При създаването на агресивни CTA описания следва да използвате порядъчна доза страх в пряк или преносен смисъл, за да промените траекторията на потребителите и тяхната инерция.

!Съветът на IdeaMAX: Добра практика е да използвате малка фокус група от приятели и познати като бюджетен вариант за подобно изследване (разбира се, точността и детайлите на професионалното изследване е несъмнено по-висока). Изпратете им файл с вариантите на посланията, предложени от вашите конкуренти и от вас, и ги питайте кой биха избрали. За да спестите ангажимента им – сложете няколко варианта на вашите послания и вижте дали някое няма да се открои над останалите. Разбърканият ред на представяне е логична методология при подобно по-любителско изследване.

 

9. Защо Google пренаписва мета описанията ни?

Защото не ги харесва в конкретния случай, е краткият отговор на този въпрос. Все пак ще разгледаме и по-дългият вариант, за да придобиете представа защо това може да ви се случи и защо понякога не е проблем, а дори плюс.

Помните, че Google все пак се стремят да предоставят по-удовлетворителни резултати на своите потребители, нали?

Представете си как търсите нещо в Google, но мета описанието на резултата, който сте загледали, изглежда странно и някак не сте сигурни, че отговаря на намеренията ви. Това е причината Google да започнат да пренаписват описанията според User Intention-a на потребителите и начина им на търсене. Така намаляват вероятността за вторично търсене или разширяване на търсенето и пестят време на потребителите.

!Съветът на IdeaMAX: Според неотдавнашно изследване Google пренаписва до 70% мета описания при използване на мобилни устройства към 2020-та година. В този контекст не подценявайте ролята на autosuggest (автоматичните предложения) на всички нива в процеса. Истината е, че огромен процент от търсенията днес не са плод на вашия изказ като човек, а се базират на евристичен модел, според натрупаните данни към задна дата в базата данни на екосистемата.

Какви са причините Google да пренаписва мета описанието ви?

 

9.1 Ниско качество на мета описанието

Качество е изключително субективно понятие, когато говорим за маркетинг. Все пак следва да бъде определяно като съотношение на инвестицията спрямо прихода, която тя генерира.

Нискокачествено мета описание е всъщност такова, което подвежда потребителя, не отговаря на очакванията му или просто не съществува. Други проблеми могат да бъдат дължината, специалните символи и т.н.

Ако искате да контролирате какво потребителите мислят за вашия бизнес онлайн, се погрижете да го презентирате по отличен начин, използвайки ефективно съветите, които ви дадохме по-горе в тази публикация в блога на IdeaMAX. Конкурентите ви вече го правят!

 

9.2 Допълнителни информационни детайли в търсенето

Използването на топоними в търсенето почти винаги ви гарантира пренаписани резултати от страна на Google с добавен топоним в самият снипет.

Помислете за това, когато планирате географския обхват на услугите си или пазарите, които покривате, когато говорим за онлайн търговия, включително градове, квартали и райони.

Включете района в мета описанията, ако считате това за адекватно, спрямо очакванията на своите потребители.

Ето нагледно как се случва това на живо в SERP на Google при реално търсене:

Промяна на SERP при използване на географски топоним

Подготвили сме ви и Live версия на тестовете (анонимизирана, за да изолираме до колкото можем персонализацията, макар, че това често се оказва утопия), за да можете сами да верифицирате по-горната теза не на думи, а на практика.

Кликнете по-долните 2 линка и ги разгледайте. Можете да проверите какво е записаното в кода мета описание, за да видите, че то е различно от това, което е сервирано в SERP от Google и разбира се да видите каква е логиката зад промяната.Забележете промяната в целия резултат(SERP Snippet), когато го проверите ръчно:

 1. Със София http://bit.ly/IDEAMAX-SEO-SOFIA
 2. Без София http://bit.ly/IDEAMAX-SEO

Друг вариант за подобен сценарий е, ако имате търсене с включена конкретика по отношение на цената или цвят на дрехи, но в никакъв случай не се ограничавайте само до такива ситуации, защото те са наистина ужасно диверсифицирани.

!Съветът на IdeaMAX: Ако искате да сте наистина добри в тази част от SEO, проучете как се държи вашето мета описания в условията, които потребителите ви емулират. Вижте тяхното преживяване през техните очи, техните устройства, техните браузъри и техните фрази, които ги водят на страниците на вашия сайт или магазин.

 

9.3 Слабо удовлетворение на потребителите

Натрупването на сигнали за CTR на конкретен нишов SERP (резултатите и страниците за конкретно търсене в идентични условия), в условията на RankBrain, са индикация за неговото запазване или промяна.

В случай, че много хора търсят, но малко кликат на резултатите, машината променя формулата за оценка на резултатите и разбърква класирането, за да повиши удовлетвореността, измерена чрез поведението на потребителите и CTR коефициента, за да ги накара да започнат да кликат повече.

Ако след промяната показателите се подобрят, промяната става постоянна. Това е непрестанен цикличен процес и не бива да бъде неглижиран в никакъв случай.

Тайните на успешните предприемачи

 

10. Обобщение

Мета описанията не са пряк фактор за класиране, но със сигурност са косвен такъв. Използването им само по себе си е в състояние да подобри обема трафик, който получава вашият сайт, при това от хора, които са пряко заинтересувани от покупката на услугите или продуктите, които предлагате.

Ако приемем, че Мета заглавията са първия ред на вашата обява, то Мета описанията са детайлите отдолу, които я правят предпочитана пред останалите подобни, предложени от вашите конкуренти.

За да развием тематиката, се постарахме да покрием повечето въпроси, които нашата аудитория може да зададе. Има разбира се редица други случаи, които обаче имат отношение по-скоро към генерираните от самият Google вариации, боравещи със съдържанието на вашата страница в неговата цялост, отколкото с полето за попълване на мета описание в нея и те не са част от този материал.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сме отговорили на всеки въпрос, който сте имали. Все пак в случай, че сме пропуснали нещо – можете да ни пишете, за да подобрим настоящата публикация.

Вече знаете как да създавате съвършени мета описания, които да изстрелят бизнеса ви в Google в небесата, а в случай че ви мързи – винаги можете да се свържете с IdeaMAX. Ние това работим!

5/5 - (7 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu