IdeaMAX

Книги, курсове, сертификати, обучения и още SEO заблуждения

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Книги, курсове, сертификати, обучения и още SEO заблуждения
Начинаещи в SEO - за какво да внимавате

Съществуват два типа хора, които могат да бъдат открити в интернет, когато става дума за оптимизация на бизнеса в дигиталната среда. Едните обръщат внимание на теорията, без особени резултати, а другата – на практиката с доказано работещи решения.

Същевременно се откриват и два типа клиенти в същата тази интернет среда. Едните търсят начин да подарят на някого парите си, а другите се доверяват на хора, които имат умения да умножат неколкократно богатството ви.

Този материал има за цел да подложи на изпитание критичното ви мислене и да ви покаже какъв човек сте, спрямо решенията, които взимате за бъдещето на своя бизнес. Доверявате ли се на псевдо оптимизаторчета или сте готови да платите нужната цена, за да расте бизнеса ви?

Интересувате ли се от количеството безмислени дипломи, закачени на стената в офиса на SEO агенцията ви, или всъщност ви интересува бъдещето на вашия бизнес? Искате ли да научите как попадате в капана на разни дигитални персони, на които постоянно давате втори шанс и се самоубеждавате с ежемесечното „окей, този месец няма ръст, следващия ще има“?

Предприемачо, чети и плачи….пък дано след това бъдеш поне малко по-разумен!

1. SEO сертификати

Само, който не е бил на семинар, уъркшоп, конференция или друг тип мероприятие с професионална маркетингова или SEO насоченост не знае, че сертификати се дават не за умения, а за присъствие. На кило. Като мотивиращ момент за покупка на билет за събитието.

Част от останалите масово разпространени сертификатчета, които виждаме например в интернет, сами разбирате, че могат да бъдат лесно манипулирани, включително визуално подправени, преписани или програмно подправени. Дори от не чак толкова компетентни хора с елементарни познания по Photoshop или HTML например.

Защо тогава да вярваме, ако някой каже, че има SEO сертификат?

Ами, ние не вярваме! Защо вярвате, за Бога, вие? Защото върху него пише нещо, свързано с маркетинг, SEO, реклама или нещо друго? Дайте си втори шанс и погледнете с критичното си мислене върху въпроса.

SEO сертификатът в 95% от случаите е абсолютна бутафория и е взет по един от по-горните два начина. В случай, че случайно сте се оказали от онези редки 5%, които имат реален SEO сертификат на терен, то в такъв случаи си представете как сте завършили гимназия и после сте отишли да оперирате бял дроб. Бърз скок, нали?

Безумен, ако трябва да бъдем точни. Да имате SEO сертификат е като да имате документ, че можете да четете. Всеки го може.

Всеки, който има нещо общо с дигиталния маркетинг, има подобни признания в реалния свят, но не и в света на „частната държавна администрация“, в който компетенциите не могат да покрият дори адекватно запитване за услуга. В това няма нищо срамно, лошото е когато се използва за придаване на важност и тежест на компанията, която представляват тези индивиди, в опит за получаване на преференции в преговорите.

Не използвайте по никакъв начин сертификатите за верифициране на експертиза – един разговор по темите, които ви вълнуват в областта на дигиталния маркетинг, е далеч по-добра атестация.

Не забравяйте, че всяка година в България загиват стотици шофьори – всички те също имат сертификат, наречен…шофьорска книжка.

ТОП съвети за успех на малкия бизнес в дигиталния свят

2. SEO книги / SEO учебници

Учебни материали и книги за seo

Знаете ли колко време отнема публикуването на една книга? А на една SEO книга? Най-краткия срок за това е в продължение на месеци, като процеса минава през натрупването на знания, написване, редактиране,  художествено оформление, издаване, отпечатване, дистрибутиране, продажба и прочитането на книгата.

През колко процеса минахме, за да произведем нашия SEO учебник? Точно така – 9 етапа в производствения цикъл. Ахам. Интересно.

Нека сега ги разбием на приблизителни времена, моля имайте предвид, че нямам никаква представа как се издава книга, като технологична сложност.

Натрупване на знания

Ако приемем, че следва да пишете за неща, които сте измислили, изпробвали, измерили резултатите и верифицирали като ефективни, съобразено с бавната скорост на индексиране на експериментите, то няма как този процес да бъде по-кратък от 6 месеца, а за да бъде обективизиран напълно и да не боравите с високо вероятно частен случай – вероятно поне 12 месеца.

Изоставане от тренда: 12 месеца

 

Написване на SEO учебника

В най-добрият случай съдържание с дължина от този мащаб следва да има план, т.е. съдържание и съответните препратки към части от съдържанието, чийто контекст да се използва с оглед високото ниво на абстракция на материята, за която пишем.

Самото написване също е част от процеса, разбира се, и в най-добрият случай този срок ще бъде поне 3 месеца. Все пак говорим за качество, а не за филипинец, който сте наели в Upwork, например. Глупости могат да пишат и влогърите, не и оптимизаторите, защото става въпрос за пари, за много пари – локално милиарди, глобално трилиони от онлайн търговия на стоки и услуги.

Изоставане от тренда: 15 месеца

 

Редактиране на SEO книгата

Все пак някой трябва да прочете, това което сте написали, за да го одобри за публикуване, а и за да започне неговата редакция.

Този процес също ще отнеме не по-малко от 2 месеца в най-най-добрия случай.

Изоставане от тренда: 17 месеца

 

Художествено оформление

Не по-малко от месец, защото все пак следва да бъдат включени и съответни визуални примери.

Дори съвсем малко на брой – те отнемат технологично време и комуникация.

Изоставане от тренда: 18 месеца

 

Издаване & Отпечатване

Както вече споменах по-горе, не съм гуру по книгоиздаване в никакъв случай, но логичното е, че тук също ще мине поне месец технологично време, за да видите книгата или учебника на хартия.

Изоставане от тренда: 19 месеца

 

Дистрибутиране, Продажба и Прочитане

Сливам тези три процеса, защото приемаме абсолютно най-високата скорост, с която можете да се развиете от доставката, излагането, забелязването, интереса и покупката, та дори и до прочитането. Приемам, че не ни мърда поне месец.

Изоставане от тренда: 20 месеца

Хора се пляскат по челото

Честито, вие си купихте книга, която е била актуална преди почти 2 години. Детето ми проговори за това време. Мислите ли, че сте на гребена на вълната? Знаете ли, че ако например имате 200 съвета (колкото в най-базовия случай са факторите за класиране, ако не включваме никакви други съвети) във вашият SEO учебник, то Google прави 250 промени в алгоритъма всяка година.

Точно така – за една седмица имате 5 промени.

Ако трябва да сме обективни, разбира се, тези промени могат да касаят различни пазари, различни суб услуги (като Google Images, например), но в крайна сметка вероятно поне 30-40 съвета ще загубят давност, като оптимални практики за година. Но вие изоставате с 2 години.

В такъв случай, моментът в който вие прочетете новата си SEO книга, с която очаквате да избиете рибата в Google, ще се окаже, че при 200 препоръки, то 80 от тях не са актуални.

Това са 40% цифром и словом. Само че вие няма да запомните всички 200 препоръки. Реалността показва, че хората запомнят под 30, да не кажа под 15% от информацията, която научават, заради информационен шум (от там шегата за това, че не помним какво сме яли вчера).

Нека посмятаме отново с чисти вероятности. Ако запомним само 1/3 от прочетената SEO книга до такава степен, че да приложим тези неща в реалния свят, то от 200 съвета, сме запомнили около 70. От тях като извадим 40% като „изветрели“ се оказва, че благодарение на вашия нов SEO учебник ще научите цели 40 неща от 200, т.е. ефективност – 20%.

Именно това е причината най-добрите SEO материали да са най-близко до източника си на производство, а именно – интернет, където скоростта на достигане на информацията до крайния потребител е в пъти по-висока. Защо мислите, че света се дигитализира с чудовищна скорост и използва като катализатор пандемията с коронавирус?

Дори при актуализация на книгата само в контент частта си, това би отнело поне 12 месеца изоставане от тренда, което отново обезсмисля съществуването на книги за SEO.

Не си купувайте стари непотребни боклуци! Всички имаме достатъчно вкъщи, като оная прашясала книга за MS Word от 2003-та. Пък и винаги можете да спасите някое дърво.

Пълно ръководство за избор на печеливши ключови думи за вашия бизнес

3. SEO курсове и обучения

Списък с най-добрите seo фирми

След като разгледахме детайлно прословутите SEO учебници по-горе, то тук ще се фокусираме върху първата част – натрупването на информация и смисълът на нейното дистрибутиране при висока ефективност.

Както вече обяснихме, за да бъде нещо емпирично и опитно доказано, процесът изисква дълго технологично време, за да се изолират частните случаи. Методологията винаги може да бъде оспорена, но няма да говорим за това сега.

След като лекторът на вашето SEO обучение разказва нещо, то той го е открил преди не по-малко от 12 месеца. Това в случай, че някой реши да си даде хляба за 300-400 лв входна такса.

В противен случай актуалността на информацията е в диапазона 24-48 месеца. Разбирайте, лекторът следва да я е видял като работеща, да я е тествал, да е измерил резултатите, да ги е приложил при своите клиенти, да е потвърдил резултата, да е дистрибутирал масирано техниката и едва когато е открил нещо по-ново – да е започнал да я споделя.

Не забравяйте, че SEO представлява интерпретация на секретни фактори за класиране, които никой освен Google не знае, и понеже всяко „парче“ знание може да представлява стратегическо предимство, именно това се очаква от едно качествено SEO обучение.

И отново стигаме до актуалността на информацията, която в случая на едно SEO обучение или SEO курс, семинар или друга форма е дори по-слаба от тази при книгите (разбира се, там приехме парадигмата, че отсъства верифицирането по клиентски сайтове от различен тип).

Следва да се замислим и защо този човек продава хляба си на толкова ниска цена. Та нима ако той правеше толкова пари, колкото изглежда,той би споделял тези тайни с нас? Моля ви, не вярвайте в розовия алтруистичен еднорог. Има друга, доста по-рационална причина…

Има нещо по-добро от това, което се преподава във вашия SEO курс и което лекторът знае, но няма да сподели с учениците си. Споделя това, което може да си позволи да сподели, а това най-често са неща, които много хора знаят и които са на 30 секунди от вас, ако потърсите в Google – just ask.

Питайте водещият вашето SEO обучение нещо за напреднали и ще разберете, че след поредица от въпроси, той рано или късно ще започне да го усуква. Това е логично – всеки си пази най-добрите техники, защото именно те гарантират бъдещето му и споделя по-слабо ефективни, които макар и работещи, вече са достояние на много хора и не могат да бъдат използвани като инструмент за доминация в търсачките.

Един от гигантските проблеми на почти всяко обучение е, че няма практика. Не, не ви говорят за няколкото проверки, които да направите, а за реален практически опит, който няма абсолютно никакъв шанс да придобиете, на което и да било SEO обучение, поне не в България. Навън има такива, но не струват 500 лева, а няколко хиляди долара (макар, че останалите проблеми с актуалността продължават да съществуват).

Едно от най-странните неща е, че когато хората се запишат на обучение по дигитален маркетинг, очакват вуду вещери, които баят на Google, и великите тайни на седемте морета. Всъщност всичко, което ви обещава да ви изкара милиони и струва няколко стотачки, можете да го смачкате и изхвърлите на боклука. Та кой би продавал тогава? Не бъдете наивници.

По-горното, считам, достатъчно добре аргументира абсолютната ненужност на подобни курсове, поне ако не говорим за актуално know how. За всичко друго си отворете някой речник за термините в дигиталния маркетинг или просто потърсете в Google и четете.

Да, ще падне четене.

Най-вероятните 8 причини, поради които вашия онлайн магазин няма достатъчно клиенти

4. SEO рейтинг

Използването на рейтингови системи в онлайн бизнеса и рекламата има за цел да опрости решението на потребителите във връзка с покупката на стоки и услуги. Това е начин да обобщите методология за сравнение, използвайки фиксирани показатели и съпоставяйки различни варианти на решение.

Ако говорим за SEO рейтинг, обаче можем да разгледаме два различни типа рейтинги, за да обясним защо те не са абсолютно никакъв фактор за обективно сравнение, а по-скоро подвеждат по-незапознатите с материята потребители.

Инструментален SEO рейтинг

Изчисляване на SEO оценка от инструменти

Ако сте използвали някои от многото инструменти онлайн за оценка на стойността на сайта ви, анализ или одит в SEO аспект, то вероятно имате числов коефициент на „оптимизация“. Макар и удобен като отправна точка за последващи действия, то той е изключително субективна интерпретация на реалността.

Истината е, че тези инструменти не са собственост на Google и като такива следват висока доза на предположение, т.е. според собствените си знания измерват сайтовете, респективно ако не знаят нещо – то не се мери и не влиза във вашите планове. Междувременно инструментът ви показва 100 или 100%, или друг коефициент за перфекционизъм, но вие не сте първи в Google, нали.

Мислите, че предполагаме. Вземете сайтовете от 3 различни ниши, класирани на първо място, и ги пуснете в инструмента. Съпоставете ги с вашия сайт, който изкарва максимум точки. Ще разберете, че ако системата бе обективна, тези сайтове трябваше да са с максимална оценка, а не вашия. Това доказва огромните бели петна в методологията, а ако намерите такъв инструмент, който да прави това – значи сте открили светият Граал на SEO.

Вероятно сте забелязали, че дори при оптимизация на сайт за мобилни устройства и последващото му тестване с Google инструмента за проверка на скорост, те подава различни резултати. Причината е в емулацията, която допуска различна интерпретация, а така и различни числови стойности, като оценка за една и съща страница, при това при проверки в паралелни табове или браузъри едновременно.

Google умишлено избягват да дават точни и обективни оценки за състоянието на един сайт в числова стойност, защото така биха улеснили работата на SEO-тата по reverse engineering на алгоритъма посредством старата хак техника да счупиш системата, за да видиш каква информация ще ти върне при грешката. Но, не е това идеята на Google.

За да верифицираме по-горната теза, ще ви препоръчаме да тествате и друг инструмент на Google – този за верифициране на един сайт дали е удобен за мобилни телефони. Там ще получите приблизителна оценка от типа – минава, не минава, но не и коефициент, който да използвате като отправна точка за адаптиране на SEO стратегията си.

Фирмен SEO рейтинг

Както вече споменахме, рейтингът опростява избора и бива използван и при наемане на SEO агенция. До тук всичко изглежда чудесно, нали? И сега да съсипем и този жалък мит с проклетите си неудобни експертни въпроси:

  • Какво мери рейтинга?
  • Може ли да се манипулира?
  • Обективни ли са данните?
  • Как са измерени?
  • Мерим сайта на фирмата или мерим нейните клиенти (което е доста по-обективно)?
  • Използваме ли персонализиран резултат?
  • Ако сравняваме прогрес, използваме ли цялата времева линия или удобно избираме пика?

И т.н., и т.н. въпросите могат да бъдат ужасно много и всеки ще ни доближи още повече до обективността.

Кажете ни как мерите и ние ще ви кажем какви ще са резултатите, а може би в по-познатата у нас форма на тази рационална мъдрост, приписвана на Сталин – не е важно кой как гласува, а кой брои бюлетините, ще разпознаете това, което искаме да обясним.

Можем да изкараме класираните си клиенти, но да скрием некласираните. Можем да измерим думи, за които сме първи, но не и такива, за които ни няма в топ 100. Можем да измерим за 3 месеца и да покажем ръст, а не за 12 месеца, където ще видим спад.

Не се доверявайте на никакви SEO рейтинги. Само на истински резултати, които усещате по джоба си, а не по мазните имейли по корпоративен маниер на невежи акаунт мениджъри, които до вчера са правили пържени картофки или са сглобявали мебели.

Тайната, която помага да изграждате доверие сред посетителите си

5. SEO класации

Истината е, че няма обективни SEO класации. На практика всяка класация, която работи, например с ключови думи, не знае каква ефективност носят те за агенцията и клиента, нито пък знаят всички нейни клиенти, за да е обективна картината.

Огромния обем ирационални предположения обезсмислят SEO класациите във всеки аспект. За да бъде обективно сравнението, например можем да споменем 100-доларово предизвикателство, което е с продължителност 24 часа и измерване след 7 дни. Най-често тези измервания са познати като SEO състезания. Но пък не всички фирми участват в тях, някои просто не виждат смисъл, нито финансови мотиви, защото изкарват значително повече пари, ако вложат този ресурс в клиентски проекти.

Измерванията винаги могат да бъдат манипулирани, особено, когато няма ясна методология, няма обратна връзка, нито кой и как е извършил измерването. По този начин дори всеки може да си направи класация, като вземе думи, за които се класира на първо място (защото има общо 5 резултата и те са от вашия сайт за това търсене). Може да съпостави конкурентите си за същите думи и когато те не се класират за тези, без извинение безумни фрази, да се самообяви за лидер на пазара. Всеки.

Пример:

Представете си, че имате фирма за ремонт на покриви. Искате да направите сайт-класация, който да ви покаже в най-добрата ви светлина, макар, че сте доста далеч от лидерите на пазара.

Избирате думи, които не носят никакви клиенти, но пък се класирате номер 1 в Google за тях, а и никой не иска да ви изпреварва, защото те не носят пари и не си струват ROI. Ето няколко такива с илюстративна цел – “как се сменя битумна керемидa”, “как да огъна улук”, ”как да почистя улук”, “как да боядисам коминa лесно“.

Невероятно! За всички тези думи вие сте номер едно в Google. После правите НПО (ако случайно решите да си вдигнете поне адекватна и правно издържана страница „За нас“, „Общи Условия“ и т.н.), вдигате сайт, слагате вашите конкуренти там, измервате по горните думи и логично заключвате, че именно вие сте най-добрите на пазара и всички клиенти се избиват за вас, а вие сте мега популярни навсякъде.

Ако добавите и нещо международно – край. Избихте ги. Не остана работа за вашите конкуренти! Уморихте ги от глад! :D

Вече сте лидер на пазара и гордо тръбите:

Ние сме лидер в предлагането на услуги по ремонт на покриви. Хиляди клиенти вече ни се довериха и познават нашата марка онлайн. Скоро ще завземем 80% от пазарния дял на услугата в София…примерно.

Сега разбирате ли защо не съществуват SEO класации?

Защото най-често ги правят SEO фирми, които ги използват, за да продават слаба услуга на невежи клиенти. Вече знаете.

Ефективният трик, който доказано подобрява конверсията

Как да (не) избера специалист

Ако не друго, в тази публикация разбрахте как да НЕ избирате специалисти, които да се грижат за seo-то на вашия бизнес в интернет пространството. Всъщност, за да бъдем максимално точни, всичко написано по-горе се отнася до всяка една услуга, която се предлага дигитално за вашия бизнес.

Спрете да правите грешни избори и започнете да обръщате внимание на важното за вас и най-вече за вашия бизнес. Не се доверявайте на разни пишман оптимизаторчета, още по-фалшиви гурута или дори изцяло fake персони, които само чакат да съсипят поредния бизнес.

Доверявайте се на тези, които могат да ви докажат колко са добри и създават know how, чиято употреба увеличава печалбите ви, както и ви води по пътя към успеха!

Или пък не …. Изборът е ваш, както и самия бизнес.

 

5/5 - (6 votes)

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 10 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец, влизащи от търсещи машини като Google.

Свържете се с IdeaMax.eu