IdeaMAX

Ръководство по партизански линк билдинг – 5 хитри идеи

IdeaMax » Блог » Ръководство по партизански линк билдинг – 5 хитри идеи
Партизански линк билдинг

Наистина не обичаме думата “guerilla”. Не обичаме и папагалстването на едни и същи стари неща, които биват повтаряни поне милион пъти в мрежата като някакви SEO тайни техники за Link Building.

Да ни прощават колегите, но така само влошават bounce rate-a си, а този фактор продължава да расте по важност при класиране на първо, второ, пето и т.н. място.

Днес решихме да направим кратък брейнсторминг и да видим какво можем да изкараме от дълбините на познанието, което да ви помогне при нужда от ефективен линк билдинг.

По-долу сме изброили цели 5 техники, които няма как да видите някъде другаде в българското онлайн пространство, така че, ако решите да се поучите и да пишете по темата, не бъдете егоисти, пуснете един линк 😉

5 креативни идеи за партизански линк билдинг

1. Препоръки

Едно от най-важните неща за Ideamax.eu през годините са препоръките които генерираме. Освен всичко останало ние предлагаме на хората, които работят с нас да оставят мнението си, ако имат желание за качеството на нашите услуги – добри или лоши (можете да ги погледнете в раздел “Препоръки – >Копирайтинг/SEO препоръки”, където тепърва започнахме да ги публикуваме).

Докато ние предлагаме на хората да ни напишат препоръка те не си дават сметка, че всъщност така получават от нас ноу хау за изключително креативна link building техника. Благодарение на факта, че те поставят своите мнения при нас – те получават линк към техния уеб сайт.

Интересно нали? Сега се замислете дали не сте използвали нечия онлайн услуга скоро? А поискахте ли да напишете препоръка в замяна на линк? Действайте!

2. Фирмени сайтове на доставчици, партньори, представители, дистрибутори и други

Предлагате ли продукт? Ако отговорът е да, то вероятността да не го произвеждате вие клони към 95%. Следователно вие получавате този продукт от вносител, дистрибутор или производител. Една страхотна партизанска линк билдинг идея е да потърсите съдействие от тези хора и да изисквате линк към вашия сайт.

Случва се тези хора да не искат да ви дадат този линк. Ние лично използваме 3 метода, за да ги убедим:

  • Искате ли да продаваме повече и да купуваме повече от вас? Да? Искаме си линка!
  • Ако не ни дадете линк като партньор ще предлагаме продуктите на друга конкурентна компания! (Тук сработва и тънката струна на уважението т.е. нямате линк към нашия сайт следователно не ни цените като свой партньор).
  • Всички останали наши доставчици ни предоставиха подобен линк, а защо вие не искате? Трябва ли да имаме съмнение относно вашата работа и лоялност към нас?

Това са компании, с които работите. Почти задължително е да се уредите с един линк от тези места. Другото е светотатство!

3. Издания с нисък рейтинг

Нещо характерно в модерния свят е, че печатните медии бавно, но сигурно си отиват. Част от тези медии успяха да се приспособят за онлайн условията, друга част обаче не успяха и едва кретат. Кое е общото между двете?

И двата типа са купили преди години сайтове, където да се опитат да се адаптират към новите тенденции т.е. стари авторитетни сайтове.

Преди година направихме експеримент, давайки интервю за едно списание, което беше икона в миналото, но тогава бе загубило голяма част от своята популярност.

Предложихме им да им дадем интервю по актуална тема, която да увлече и нашите услуги и да добавят линк към няколко наши сайта. Получихме и интервюто и линковете. Всъщност именно заради нас те увеличиха трафика си и удвоиха FB феновете си, които станаха далеч по-активни, когато някой там прописа за актуални и интересни неща.

На практика ние лесно успяхме да се уредим с интервю, защото никой не четеше изданието и съдържанието им беше скучно. Линковете към съответните сайтове си стоят и генерират добри ползи в SEO аспект, а сайта на списанието събра дори по-голям авторитет, което ни донесе само ползи.

Съвет номер 3 от краткия наръчник по партизански линк билдинг е да атакувате нискорейтинговите издания с традиции. Ресурсите им са малко, няма да ви искат пари и ще се уредите с линкове, които другите нямат и вероятно няма да получат без пари, защото вие сте били първи.

4. Предоставете отстъпка от продуктите/услугите си срещу линк

С оглед на факта, че SEO, копирайтинг и маркетинг услугите ни са свързани предимно с B2B продажбите, то този съвет е изключително лесен за реализиране поне при нас.

Така например ние предлагаме 5-10% отстъпка от нашите услуги за лоялни клиенти (тук подчертаваме лоялни), ако те поставят линк към страница, която сме им посочили от нашия уеб сайт.

Възползвайте се смело. Хората винаги обичат добрата сделка и да се чувстват по-хитри от факта, че са платили по-малко от останалите за дадена услуга или продукт. Възможностите са наистина неограничени.

Нестандартен и ефективен LinkBuilding от IdeaMax.eu

5. Станете част от кауза напълно безплатно

Напоследък експериментираме с този подход. Както можете да видите на страницата с нашите SEO препоръки там ще откриете и такива от благотворителни каузи, които сме подкрепили. Техните сайтове са създадени с идеална цел и имат идеята да популяризират определено нещо.

Ние помагаме на тези сайтове да го постигнат. Това ни спечели много уважение сред колегите, инфлуенсърите, обикновените хора и дори сред клиентите.

Какво не направихме? Не взехме обратна връзка от тези сайтове. Не беше нужно. Имахме достатъчно само със споменаването ни. Ако обаче за вас това не е достатъчно, то почти винаги можете да получите обратен линк за това, че сте помогнали за добра кауза.

Не забравяйте, че тези сайтове получават огромен обем социални сигнали и това ги прави любимци на търсачките като Google.

Едит: Това е полезно двустранно сътрудничество, което цели да подобри света, в който живеем и да популяризира каузите, които си струват (това го добавяме, за да не ни сметнете за някакви меркантилни типове без душа, защото явно няколко души са го разбрали по този начин, а не сме искали да изглежда така).

4.7/5 - (238 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu