IdeaMAX

Link Bait тайната, която не знаят дори експертите

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Link Bait тайната, която не знаят дори експертите
Link Bait - практическо ръководство

Терминът Link Bait е известен на българските SEO оптимизатори, но най-често познанията в тази насока се свиват до неговата теоретична част. Практически у нас примерите за класически Линк Байт се свеждат вероятно до не повече от 4-5, ако не броим случайно предизвиканият такъв.

Можем да ви обясняваме глупости кога е споменат за първи път термина (2005-та) или какви са перспективите и други неща, за които не ви пука. Предлагам да ги прескочим и да преминем към важните аспекти на темата, а имено как да го ползвате, за да класирате сайта си или новия си онлайн магазин.

Какво е Link Bait

По дефиниция този метод за Link building се свежда до златното правило, че инициаторът на въпросния метод следва да създаде съдържание, което потребителите сами споделят и цитират и по този начин генерират едни чисти White Hat линкове, вместо да се налага да плаща за такива, а сайтовете им се изстрелват в класирането на Google..

На практика доброто съдържание работи само в тази посока. Ключова за неговата максимална ефективност си остава дистрибуцията му и макар доброто съдържание да сработи, то ефективно разпространеното съдържание прави истинската разлика.

7 Маркетинг тайни в помощ на малкия онлайн бизнес

Може ли IdeaMAX да реализира този метод на практика

Естествено и още как (ако не ви е интересна тази част, макар, че дава ясна представа за динамиката можете да я прескочите). За разлика от теоретиците в SEO, то ние обичаме да правим нещата, за които говорим. Не искаме да се самовеличаем като хора, познаващи терминологията в сектора и нямащи досег с нейното прилагане. Винаги сме се гордели, че ни преписват и копират, защото ако го правят – значи ние поставяме летвата и сме ключов фактор в сектора.

Един от по-известните случаи на прилагане на Линк Байт на българския пазар (умишлено даваме пример с него, защото тук е още по-трудно да се реализира подобна концепция) е наша клиентка, която в момента се класира най-добре от всички адвокатски кантори в България (към момента на писане на статията Vkamenarska.com е номер 1 за фразата “Адвокат София“).

Хронология на кампанията(Case Study) за Link Bait

 1. 04.2016 – Завършваме сайта на Адвокат Валентина Каменарска
 2. 04.2016 – Столична община обявява поскъпването на билетчетата в градския транспорт
 3. 06.2016 – Кампанията за правата на пътниците в градския транспорт стартира;
   • 6:00 – Столична община реализира поскъпването на билетите;
   • 9:00 – Имаме готовата статия, но все още не е качена на сайта умишлено;
   • 15:00 – Използваме нестандартно време, за да я публикуваме, индексираме и да стартираме кампанията по дистрибутиране, вместо Prime time;
   • 16:00 – Насрочено е първото интервю в радио;
   • 18:00 – Насрочено е първото й интервю в телевизия;
  • 20:00 – Вече имаме линкове от Btvnovinite.bg, Epicenter.bg, Actualno.com и десетки други медии (Link Bait).
 4. 06. 2016 – Започва масово цитиране на публикуваният в сайта на адвокатката материал, а междувременно уреждаме и няколко интервюта след контакт с главните редактори на няколко медии, които ни потърсиха след като разбраха, че ние се грижим за онлайн кампанията, а клиентката е поканена в сутрешните блокове на БНТ, БТВ и Нова телевизия в 3 поредни дни.
 5. 06.2016 – Медиите работят за нашата кампания и дистрибутират съдържанието, което сме подготвили. Междувременно увеличаваме хостинг плана на клиента, за да издържи сайта повишения около 50 пъти трафик.
 6. 06.2016 – клиентката ни вече е наречена „Тартор на гратисчиите в градския транспорт“
 7. 06.2016 – пием уиски в офиса и гледаме как сме създали Линк Байт шедьовър, докато клиентката лети от телевизия в телевизия, от радио в радио и от сайт в сайт, за да дава интервюта.

Още: Защо цената на SEO не намалява след като сте класирани >>

Каква е тайната на Линк Байта

Помните ли какво ви обещахме в заглавието по-горе? Тайната, нали?

Ето я и нея в едно изречение:

„Когато създавате кампания с цел Link Bait, то тя трябва да е ориентирана към хората, които могат да реагират на тази кампания и да ви пуснат линк или да подобрят онлайн присъствието ви като цяло, а не към обикновения потребител.“

Това няма да ви го каже никой в България, защото никой не го прави в България. Тук теорията е много, а практиката я няма, както обикновено.

Да обясним в детайли

Ако ви е трудно да разберете смисъла на думите, които обяснихме по-горе като концепция ето един чеклист, който да ви помогне да създавате реални такива кампании, а не да обяснявате, че там някъде в света Sony или RedBull правят такива:

 1. Когато създавате материал с цел Link Bait е важно да таргетирате правилните хора – онези, които нямат сайтове или имат 3-ма приятели във Facebook (нищо лично към тях, но говорим за онлайн маркетинг) не са вашата аудитория;
 2. Материалът ви трябва да е актуален, защото динамиката на информационния поток е важна и много бързо вчерашната новина остарява (забележете, че работата ни е описана по часове по-горе, а не в дни или седмици);
 3. Таргетирайте следните групи хора (с евтин спам няма да стане) – журналисти, блогъри, инфлуенсъри и т.н., защото това са хората, от чиито сайтове или социални акаунти искате да получите споменаване, връзка, препоръка или друг тип SEO благинка. Те могат да ви я дадат в мащаб и то бързо;
 4. Всеки човек може да дистрибутира съдържание, но ключово е ускорението, което то получава след неговата намеса и именно тук е важно да влезете силно и смело. Някой друг път ще си говорим и за инфлуенсър маркетинг.

Благодарим ви, че оценихте с времето си нашия материал. Надяваме той наистина да ви помогне да реализирате на практика SEO Link Bait кампания, а не просто да си мислите, че това е нещо, което правят световните гиганти.

А ако сте научили нещо интересно, което не сте знаели до сега – споделете ни или оставете връзка към нас.Така ни мотивирате да разкажем за още интересни неща от света на оптимизацията.

4.5/5 - (81 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu