IdeaMAX

5 безценни Google хака за оптимизация на сайт

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » 5 безценни Google хака за оптимизация на сайт
Google линк билдинг хакове

Използването на т.нар. „Google хакове“ или по-комплесни заявки за търсене на конкретна инфомрация е една от най-интересните и креативни стратегии за Link Building при оптимизацията на сайт. С малко хитрост, проучване и любознателност можете да постигнете наистина страхотни резултати и да откриете възможности, които другите са пропуснали в своя анализ.

Днес няма да откриваме топлата вода, но ще се постараем да ви предоставим информация за цели 5 безценни Google хака при оптимизация на сайтове за търсачката, които да ви дадат преднина пред конкуренцията.

Защо ще получите преднина пред конкурентите си ли? Просто е, когато имате достъп до повече данни, вие може да имате по-холистичен поглед над нещата във вашия сектор и да не пропускате ползи, които другите все още не са открили.

Какво е Google хак и защо ни е при оптимизация на сайт?

Това е специализирано търсене в Google, което сортира определена информация според конкретната ви нужда. Често този подход се използва и за откриване на чувствителна информация онлайн, която създателите на даден сайт са пропуснали да скрият от търсачките. Използването на Google dork-ове и хакове е и постоянна практика, прилагана от по-ниско ниво хакери, за да откриват уязвимости, чрез които да дискредитират определен сайт.

В тази публикация обаче ще се фокусираме върху българската част от Интернет. Подходите не са толкова различни, но се иска малко креативност, за да стигнем до нужните изводи. Фокусираме се върху конкретиката, а не върху принципа.

Как да си откраднем линк от Wikipedia

1. [ключова дума] + „гост публикация” OR “гост автор”

Колкото иска да се тръшкат по темата за гост-публикациите, то истината е, че гост-блогването няма как да бъде спряно, защото на практика това е най-елегантният начин за изкуствен линк билдинг с цел подобряване класирането в търсачките на един сайт. Единственото, което е нужно да правите, за да сте сигурни, че няма да имате проблеми е да пишете наистина добро съдържание, което предоставя реална стойност на потребителите, вместо само да се фокусирате върху получаването на заветния линк.

Някои от най-честите грешки при гост-блогването са:

  • Прекомерно комерсиализирано или рекламно съдържание;
  • Скучна тема, факти, информация, които са обществено известни на болшинството от вашата аудитория;
  • Лоша структура на съдържанието, респективно линкването;
  • Претупване с идеята за максимизиране на обема гост-публикации, вместо фокус върху по-качествени такива.

Използвайки по-горния ред за търсене ще имате възможност да разберете кои сайтове имат подобна практика. Сортирайте ги в списък и изпратете по един мейл, в който предлагате да гостувате в сайта. Уверете собственика на съответния сайт, че не е задължително да публикува вашата статия, ако не я сметне за достатъчно експертна или безполезна.

Освен линк билдинг ползите при оптимизация на сайт този подход ще ви осигури и доста връзки с хора от вашия бранш, което никога не е излишно. Съвета ни е да се фокусирате върху блогове, защото те ще са по-склонни да ви предоставят подобна възможност.

2. [ключова дума] inurl:partners

Масова практика е сайтовете да имат страници, в които упоменават своите партньори. Тези партньори често оперират в ниши, близки до основната и компаниите си сътрудничат. Добре е да се фокусирате върху сходни ниши, а не върху такива с 1:1 релевантност, защото обичайно това значи, че сте конкуренти за един и същи клиенти, освен, ако не оперирате на различни пазари – в такъв случай партньорството е повече от полезно. Това всъщност е принцип на формиране на браншовите организации.

Inurl параметъра показва, че в URL адреса на страницата трябва да се съдържа думата „partners“, за да бъде показана в резултатите. Получавате куп сайтове, към който можете да се обърнете, за да предложите партньорство, а респективно и да получите линк.

Така например, ако вашата компания предлага компютри, то добре е да потърсите сайтове за мобилни телефони, на които няма да бъдете директна конкуренция и ще можете да сте си полезни един на друг, ако използвате взаймни партньорски връзки между вашите онлайн магазини или друг тип сайтове.

Партизански линк билдинг техники

3. [ключова дума] intitle:”полезни връзки“

Още един начин да откриете страхотни места, от където да получите някой друг линк при оптимизация на сайт е по-горният. Голяма част от старите сайтове имат подобни страници. Макар и не много посещавани, те често се намират на доста стари домейни, които могат да ви свършат страхотна работа.

Много блогъри също поддържат подобен раздел и ако обосновете защо би било от полза да има линк към вас в тях, то вероятно ще получите такъв и няма да се налага да връщате услугата. Тук стрингът може да бъде още усложняван като например формиране на параметри като тематичност, времеви диапазон (ако искате стари сайтове) и т.н.

Полезни връзки като концепция следва парадигмата за отлично потребителско преживяване – важно в този контекст е не просто да сложите линк, а той да бъде конкретен и полезен спрямо аудиторията, която ще го види в съответния сайт.

Например, ако публикувате връзка към ваш сайт за компютри например в блог за филми, предложете линк към съдържание, което би било полезно за неговите посетители като класация на най-добрите приложения за гледане на видео. Така ще можете да вземете максималното от този линк, а и той регулярно ще генерира трафик към вашия сайт или онлайн магазин.

4. [ключова дума] intext:“платена публикация”

Един от вариантите за качествен линк билдинг са разбира се платените публикации. От Google отново предупреждават за това, но те го правят за всичко, което не им налива пари директно в джоба през Google Ads, така че дишайте спокойно.В случай, че Google плашат с нещо, верятността да могат сами да го контролират на 100% клони към 0.

Този подход е скъпичък, но за сметка на това има и страхотен маркетингов ефект, тъй като често сайтовете, предлагащи платените публикации, които са във вашата ниша са доста посещавани. Вашите услуги или продукти ще бъдат видени от огромен обем потребители, които реално са заинтересовани от тях и има висока вероятност да си ги поръчат.

И да не забравите да си искате линка при преговорите, за да не го забравите, както често правят PR агенциите, които до голяма степен са тотално невежи в дигиталния сегмент.

Как се оптимизират long tail ключовите фрази

5. [ключова дума] intitle:“спонсори“

Още един метод да намерите авторитетни сайтове, който предоставят обратна връзка е да събития, които търсят спонсори. Мнозина от вас ще кажат, че може да са пропуснали събитието, но не забравяйте, че доста от тях са постоянни през определен период от време, а и ще видите кой ги организира.

Направете си планов календар с тематични събития и бюджетирайте. По този начин ще можете да планирате дългосрочно придобиването на нови връзки от тематични сходни страници, сайтове и разбира се ще сте в крак със събитията във вашият сектор.

Свържете се с организаторите и им кажете, че искате да спонсорирате следващото събитие със скромно дарение. Ще ви се обадят, когато дойде момента, а вие разбира се ще поискате да представите компанията си в добра светлина и да получите линк от страницата за спонсори на събитието и в това няма нищо нередно.

Това естествено не е пълният комплект от подобни оператори за линк билдинг при оптимизация на Интернет магазин или уеб сайт, но считаме тези за особено важни в контекста линк билдинга за български уеб сайтове.

Ако искате повече подобни трикове – споделете статията в социалните мрежи, за да знаем, че ви е харесала!

4.7/5 - (229 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu