IdeaMAX

Защо и как се пише гуру текст

IdeaMax » Блог » Съвети за копирайтинг и писане на текстове » Защо и как се пише гуру текст
как да пишем гуру текст

При писането на съдържание за уеб сайтове все по-често се сблъскваме с т.нар. гуру момент, който има за цел да използва предимно емоциите на хората, вместо практическата функционалност на текстовете.

Макар тази статия да ви изглежда като хейтърска, то тя има за цел да начертае един базов алгоритъм, който масово се използва от копирайтърите и гурутата и ние си имаме дори специфичен термин – Guru Talks.

Истината е, че гуру текстовете обръщат взор предимно към емоционалните потребности на потребителите, вместо към рационалното решение на проблеми от реалния свят. Хората изпитват невероятна несигурност и тогава този подход може да се окаже един несравним начин да ги докоснете.

Съвет: Гуру текстовете или т.нар. текстове с висока емоционалност са страхотни при съчетаване с някои конкретни продукти/услуги и могат да генерират феноменални резултати, а ако таргетирате в мащаб аудиторията си през SEO, реклама в Google Ads или чрез промотиране във Facebook например, то в крайна сметка ще останете шокирани от ефекта, които те имат върху приходите ви.

Подобни текстове са изстрел в целта, когато говорим за Landing страници, макар все пак това да зависи от контекста. Екзистенциализмът също е едно добро поле за изява, която ще ви даде възможност да закачите идеи, услуги, че дори и продукти към вашите послания (не сме го измислили ние – нарича се PR и сте го виждали често в българската политика например).

Потребителите не спират да търсят себе си. Докато търсят себе си те са отворени към куп идеи и на практика към всичко, което би им дало възможност да достигнат до желаните от тях изводи и решения. Това естествено ги прави на практика прекалено отворени или както биха се изразили боксьорите „свалят гарда“.

Това разкриване и повишена емоционална сетивност позволява изключително лесното имплантиране на идеи и послания.

Как да пишем емоционални „гуру“ текстове

На практика докато говорите неща, които хората искат да чуят можете лесно да ги накарате да мислят по определен начин за неща, за които до момента те са нямали мнение или не са били склонни да го отстояват.

Формулата за успешния sales текст

1-ви закон на Гуру текста: Популизъм

Кажи това, което хората искат да чуят!

Това предоставя една приятна предсказуемост и макар мнозина да не си дават сметка, че търсят именно това, то това е абсолютен 100% факт („популизъм„). Докато в текста говорите през 2/3 от времето за това, което хората искат да чуят ще имате уникалната възможност да постигнете най-високото ниво на конверсия, което някога сте имали.

Не бъдете елементарни, а проследете защо вашите читатели имат нужда да чуят/прочетат определено нещо. Намерете първопричината и работете на едно по-дълбоко ниво. Ефектът е зашеметяващ. Гарантираме го!

2-ри закон на гуру текста: Подкрепа

Подкрепа, за да им вдъхнете увереност!

Хората, които четат гуру статии са неуверени. Те се страхуват! Навсякъде им продават страх! Продайте им увереност и те няма да го забравят и ще се превърнат в лоялни ваши последователи.

Опита ни учи, че едно потупване по рамото работи, както при обикновени хора, така дори и при премиери. Всички са хора, несигурни в своето бъдеще, в своите решения и избор на перспективи.

3-ти закон на гуру текста: Саможертва

Признайте им жертвите!

Признаването на личните жертви и тяхното споменаване кара хората да придобият дори повече увереност, което идеално допълва 1-ви и 2-ри закон. Този подход е идеален, за да ги разграничите от другите, за да ги накарате да се чувстват дори още по-значими и да кажете „Струваше си“.

Още повече че ако някой се е лишавал от нещо трайно в своя живот, това отваря огромна дупка, която може да бъде експлоатирана в чудовищни мащаби. Не забравяйте, че офисите са пълни с подмазвачи. Там са, защото явно шефовете им имат нужда от признанието им, пък било то и фалшиво.

Как да създаваме провокативни текстове

4-ти закон на гуру текста: Реализъм

Сложете постижими цели!

Задвижете читателите и ги накарайте да направят нещо малко. След като сте съумели да започнете с малките цели, то поставяйте им все по-големи, следвайки плавно възходящата градация.

Скоро те ще изпълняват всяко ваше желания, защото ще са усетили вкуса на „личното си удовлетворение“ от постигнатите цели. От вас се иска просто да сте капитанът, който подвиква на моряците да опънат платната и когато те го направят, чувството за завършеност ще ги направи щастливи. Щастливи ли са – ваши са!

5-ти закон на гуру текста: Екзотика

Бъди неортодоксален!

Гурутата притежават екзотика. Това е причината, този тип идеи и течения в попкултурата да са толкова масови днес. Хората са ужасно скучни същества и всеки, който няма възможност да живее вълнуващ живот избира да бъде интересен в мислите си.

Това е изключително важен момент, защото все пак трябва да изглеждаш леко странно, за да се разграничиш от масовия информационен шум. Това подчертава индивидуалността, която се е превърнала в стока за масова употреба. Един умело работещ парадокс!

Как да накараме хората да ни вярват

6-ти закон на гуру текста: Решението

Всичко е в главата на читателя, включително решението за покупка!

След като сте ги уверили в тяхната правота, признали сте жертвите и лишенията им, вдъхнали сте им кураж, предопределили сте тяхната посока на мислене и сте доказали своята екзотика, то остава да чакате. При създаването на гуру текстове това е относително понятия, което работи и без ваша намеса.

След време те ще станат зависими от вас, защото не получават никъде, това, което вие им давате.

Вие ще бъдете техният духовен водач а.к.а. Гуру.

Използването на този подход може да ви превърне в истинско чудовище или поне в маркетингов диктатор!

4.7/5 - (209 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu