IdeaMAX

Какво, Как, Защо или просто споделете тази статия

IdeaMax » Блог » Какво, Как, Защо или просто споделете тази статия
А ти сподели ли тази статия?

Сигурно сте си задавали въпроса, кое кара потребителите да споделят една или друга статия повече. Макар и преди да сме говорили по темата в статията за топ 15-те Viral фактора, то днес ще направим една малко по-задълбочена и интересна дисекция на споделяното съдържание.

Ще започнем този анализ, давайки си сметка от какво имат нужда потребителите и как те достигат до него.

Какво искат потребителите?

1. Полезна и актуална информация

Не въртете стари песни. Пуснете нещо ново, което имате като актуална информация преди то да е станало масово достояние.

2. Висока скорост на възприемане

Всички бързат. Дайте им скорост. Подредете визуално текста. Кратките изречения и ясните заглавия са добро решение.

3. Интересна тема

На никой не му пука за вашата почивка в Халкидики. Всеки обаче иска да е маркетинг гуру. Все пак всичко зависи от таргет аудиторията на вашия сайт. Можете поне да се постараете да напишете нещо наистина интересно, което е рядкост.

4. Снимки

Колкото по-развити са технологиите, толкова сме по-мързеливи. Хората са визуални същества. Купуват си мебели, къщи, коли, че дори и жени, базирайки се на визия.

5. Кратко видео

Не знам за вас, но ние не обичаме 20-минутни видео клипове, освен ако не са ръководства. Ако ще включвате видео в публикациите си от ключово значение е то да е кратко, но съдържателно.

Как четат потребителите?

1. Рядко прочитат цялата статия

Скоро направихме интересен експеримент. Дадохме невероятно полезна информация на няколко души. Информацията беше под формата на публикации. На практика никой не прочете статия в нейния пълен обем. Изтървете ли аудиторията в първия абзац не очаквайте да стигнат до Call-to-Action-а в последния.

2. Сканират заглавията

Дайте им заглавия. Жълтите вестници се продават благодарение на своите заглавия. Социалните мрежи днес са в пъти по-жълти от най-жълтия таблоид някога виждал бял свят.

3. Списъци

Подредете информацията на порции. Хората са мързеливи деца, които някак трябва да накарате да прочетат това, което пишете, за да го оценят. Предлагайки краен списък информация им обещавате, че след като я прочетат те ще знаят нещо ново и то конкретно такова, а не поредния локум.

4. Кратки параграфи

Ние лично използваме параграфи, включващи около 30-40 думи т.е. 2-3 нормални изречения. Така можете да накарате неусетно хората да прочетат до край вашата публикация. Страхотно, нали?

5. Разсейване

Не ви ли дразнят Pop-up прозорците – ние затваряме сайта след 2 секунди. Не ви ли дразнят купищата премигващи реклами – ние затваряме сайта след 3 секунди. Купищата рекламни пана само могат да ни откажат да прочетем статията. Правили сме експеримент с 1 ясно видимо, ненатрапчиво рекламно пано, което достигна CTR от 10%. Колко постигате вие с купищата спам реклами? А колко време ще ви понасят потребителите?

Защо споделят потребителите?

90% от хората искат да бъдат харесвани – другите просто лъжат. Това обобщава сигурно 200 причини, които можем да изредим тук. Всичко е за няколко лайка повече и малко бюджетна популярност, която ни кара да се чувстваме някак по-специални на фона на всички останали.

Как да трупаме лайкове и да станем инфлуенсъри

Не забравяйте да споделите тази статия с вашите приятели, защото днес не сме нито това, което ядем, нито това, което притежаваме. Днес сме това, което споделяме.

4.8/5 - (177 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu