IdeaMAX

Онлайн бизнес: 42 предимства в 1 клик

IdeaMax » Блог » Новини » Онлайн бизнес: 42 предимства в 1 клик
42 причини да имате онлайн бизнес - от Идеамакс

Съдържание

Онлайн бизнес през 21 век е нещо, което се е превърнало в нещо като норма и дори клише.

Намалените разходи за администрация и управление, човешки ресурс и търговски площи са фактори, които нито един прогресивен, устремен към успеха бизнес не може да пренебрегне в ерата на Интернет.

Ако вече се чудите защо са ни нужни цели 42 причини, за да ви мотивираме да създадете своя онлайн бизнес, то истината е, че при натрупване на аргументи никога повечето такива не са били излишни.

Онлайн бизнес и 42 аргумента в негова подкрепа

Онлайн бизнесите днес представляват огромна част от икономиката не само у нас, но и глобално. Всичко, което откриваме онлайн най-често ни пести време, пари, нерви и това неизменно увеличава размера на интернет пазара в глобален мащаб.

От дрехи, обувки и услуги като пране на килими или различни ремонтни дейности до покупката на нов хладилник, секси бельо и дори годежен пръстен – всичко вече е на една ръка разстояние. А може би е по-правилно да се каже – на един телефон разстояние.

За да бъде по-лесно за вас да проследите отделните аргументи в подкрепа на дигитализацията на компанията ви, тяхната значимост и в кой аспект влияят на онлайн бизнеса ви сме формирали няколко категории, за да ги структурираме в максимално лесен формат.

Сред най-рационалните аргументи, които са придобили ключово значение в съпоставката на офлайн бизнес срещу онлайн бизнес, си остава рискът. Ако се провалите при дигитален бизнес това обичайно струва в пъти по-малко, отколкото провал в офлайн среда.

Резонно, ако сте млад StartUp е за предпочитане да стартирате онлайн и според вашите резултати може да се разширявате офлайн.

I. Търговски предимства

Предимствата в тази категория на онлайн бизнеса облагодетелстват компаниите в аспект, касаещ търговските им резултати.

1. Скалируемост невиждана офлайн

Онлайн бизнесите са изключително популярни поради факта, че могат да растат десетки и дори стотици пъти с минимални допълнителни разходи, при това за максимално кратък срок.

Това ги прави предпочитани, особено за стартиращи компании, които имат нужда от бърз ранен растеж и разширяване, за да стабилизират своята позиция на пазара в съответния сектор. Достъпност, езици, валути, работно време – това вече не е проблем.

2. Видимост и достъп до всеки пазар

Видимостта онлайн, достъпът до всички пазари на практика в целия свят, както и липсата на физически ограничения в придвижването създава предпоставки да разгърнете глобално бизнес, който сте стартирали преди седмици.

Лесно може да продавате от Берлин до Хонолулу (истински случай от практиката на IdeaMAX). На практика продавате на французин от Коста Рика сякаш поръчва цигари в кварталния клекшоп. Да, толкова е лесно, ако имате адекватен и реалистичен бизнес план.

3. 24/7/365 – вашият бизнес е винаги отворен за нови клиенти

Задавали ли сте си въпроса какво е работното време на един онлайн магазин? Ако сте, вероятно сте получили един и същ отговор – никога. Дори когато клиентите ви поръчват в 4:00 сутринта, вие лесно може да обработите техните заявки и това е негласно споразумение между клиенти и продавачи.

Подминавали ли сте магазин, защото е затворен, за да си купите нещо от неговите конкуренти?

Ако отговорът е отново да, то вече ясно си давате сметка, че може да работите 8 или 10, дори 14 часа, 5 или 6 и дори 7 дни в седмицата и дори 250 дни в годината, но е по-добре да работите 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината – така не пропускате ползи никога.

4. Гигантско разнообразие без квадратен метър търговска площ

Разнообразие онлайн магазин

Лесно можете да продавате хиляди продукти онлайн, а дори не е необходимо да имате на склад или в магазин всички тях.

Достатъчно е да сте усъвършенствали веригата си за доставки, за да може да предлагате десетки и дори стотици пъти по-широко разнообразие на продукти, които всъщност нямате на склад.

Както добре знаете големите магазини са предпочитани, защото можеш да си купиш всичко от едно място, вместо да обикаляш няколко обекта – логично този подход да предоставите разнообразие дава доверие, легитимност и престиж на вашия онлайн бизнес.

5. А/B тестове – валидиране на ефективни търговски модели

Благодарение на динамиката в интернет, вашият онлайн бизнес ще ви предостави опции да използвате различни търговски модели, както и такива за по-ефективно ценообразуване.

Това ще ви позволи бързо, лесно при това с минимални разходи да валидирате търговски и ценови стратегии в невероятно кратки срокове като измерите резултатите от съответните тестове като например намаления, промоции, подобрен дизайн и т.н.

Представете си, че вашият онлайн бизнес генерира приходи в размер на 20 000 лева на месец. Чрез тестването на само един търговски модел и подобрена ефективност от 10% на конверсията, вие ще можете да увеличите до 22 000 лева приходите си, а това на годишна база са 24 000 лева повече (цифра, по-голяма от месечния ви оборот).

6. Не трупате продуктови запаси, които могат да се превърнат в бреме

Лесната оптимизация на наличностите, когато оперирате онлайн, е обусловена от техническите специфики на този тип бизнеси.

Може да управлявате, планирате и менажирате наличностите на продукти на гъвкав принцип, което ви позволява да избягвате застояване на огромен обем стока като складови наличности.

Вече не се налага да имате 1000 модела от един продукт, защото знаете колко от него иска пазара на база натрупаната онлайн информация и може да оптимизирате разполагаемите наличности на база тренд и прогнозиране на пазара.

7. Продавайте на всеки, на неговия език

Кога купувате по-лесно – когато четете един уеб сайт на английски, немски, френски или когато го четете на собствения си майчин език? Не познавам човек, който да не е съгласен, че информация се добива по-автентично, а решение се взема по-бързо, когато това е предадено чрез родния език.

На практика е все едно да използвате различен продавач в зависимост от това кой влиза в магазина ви и на какъв език говори.

Е няма как да не продавате по-добре на французин, ако му говорите на френски, на грък, ако му говорите на гръцки или на евреин, ако му говорите на иврит, нали?

Това позволява лесно разширяване на обхвата и ефективността на бизнеса, а ако добавим и фактора „шовинизъм“ според пазара, който таргетираме, то това може да се окаже едно от най-добрите ни решения.

8. Разнообразни начини за плащане

Начини на плащане в онлайн магазин

Възможността да приемате различни валути и да обработвате транзакции от разнообразни системи за разплащания ви дава възможност да боравите с всеки потребител там, където на него е удобно.

Без значение дали използвате кеш плащания при доставка, картови плащания, криптовалути, лесно можете да обслужите всякакви клиенти според удобния за тях начин.

Това е абсолютно валидно, когато работите на няколко пазара, като за различните пазари може да използвате различни валути или трендови за пазара системи за разплащане, като Revolut например.

Колкото повече (все пак рационални) варианта за плащане на покупката предложите, толкова по-добре. В България рекордно сме виждали 16 начина за плащане, което беше изключително гъвкаво.

II. Финансови предимства

Този тип аргументи допринасят за оценката на финансовите аспекти при управление на един бизнес, съпоставяйки онлайн такъв спрямо физически бизнес, фокусирайки се върху разликите.

9. Съкращаване на разходите за търговски и офис площи

По-малко разходи за търговски площи

Липсата на разходи за наеми на офиси, магазини или други помещения със сигурност поставят онлайн бизнеса с едни гърди пред офлайн бизнесите, когато говорим за финансово сравнение на предимствата на дигиталната среда.

Разходите за хостинг и домейн на годишна база често се оказват в пъти и дори десетки пъти по-малки от разходите само за месец на офлайн присъствието ви.

За да бъдем обективни следва да споменем, че макар да имате първоначална инвестиция, то дори с нея разходите за първата година ще са съизмерими с тези, които правите само за 3 месеца, когато говорим за физически бизнес и търговски, офис или складови площи.

По отношение на складовите площи, ако все пак имате нужда от такива, то лесно може да използвате фулфилмънт центрове като този на Amazon например, за да покриете подобни нужди при това на много, много по-ниска цена от собствен физически склад или магазин.

10. По-ниски разходи за основна дейност

Ако вашият онлайн бизнес разчита на дропшипинг, т.е. не работи със собствени, а с партньорски наличности, на практика може да оперирате с минимални разходи за основна дейност.

Този подход не може да бъде реализиран офлайн, поне не буквално, защото би било странно , когато клиент посети вашия магазин, да го изпратите в друг магазин, за да види артикула, а след това да се върне и да го купи от вас.

Ако клиентите ви не виждат процеса, то за тях остава впечатлението, че купуват от вас, а от къде купувате вие – това не е въпрос, който ги интересува в масовия случай, стига да получат добрата сделка, която са желали.

11. Липса на разходи за поддръжка на физически площи

Ако не сте плащали отопление, ток, вода, почистване на фасада или дори хигиенни материали за служителите си, трудно бихте разбрали тази точка.

Факт е обаче, че това са финансови пера, които съществуват и се оказват изненадващи за мнозина, решили да правят бизнес.

Тези разходи не съществуват онлайн, защото просто нямате физически офис, в него няма парно, ток и вода, няма и столове, нито маси, а и не се налага да викате фирма за почистване, за да го поддържа в приличен вид.

За това отговарят вашите служители, работещи от своя собствен дом например. Те пък пестят от транспорт до работното място и сделката устройва всички.

12. Ефективно измерване на KPI показатели & ROI

Ефективно измерване на ROI и KPI в онлайн магазин

Динамиката на дигиталната среда и скоростта за отчитане на ефектите от най-малките промени и събирането на обратна връзка за това действие ни дава опция да мерим всичко постоянно.

Ако можем да измерим инвестицията си спрямо прихода, който тя е реализирала, при това за всичко, то лесно ще можем да се фокусираме върху работещите решения.

Така лесно ще може да се фокусирате върху продукт/услуга, ценови модел или логистична верига, която е най- рентабилна за онлайн бизнеса ви, без да чакате натрупване на обратна връзка с достатъчно широка статистическа значимост, както се случва в офлайн средата.

Ориентирайте инвестициите си там, където те работят. Ако продавате добре в Google например, то логично е да увеличите инвестициите си там.

Важно е да калкулирате ефекта при 1 инвестиран лев/евро в този канал или стратегия, каква е неговата възвращаемост. Така например 3 лева се оказва добре, освен, ако нямате огромни други разходи, които да изяждат този приход. Вземете предвид и такси, данъци и всичко, което заплащате преди да усвоите този приход.

13. Динамика на продуктовия асортимент

Гъвкавостта при промени в продуктовия асортимент на един онлайн магазин е огромна, сравнена с тази при офлайн търговските обекти.

Тук нямате разходи за логистика, мостри и прочие променливи, характерни за офлайн света, което прави тази точка още един страхотен аргумент в подкрепа на онлайн бизнес инициативата.

Представете си, че решите да спрете да предлагате дадена марка артикули поради някаква причина – всичко може да стане с натискането на един или няколко бутона и отметки от контролния панел на вашия уеб сайт или онлайн магазин. Е, не е ли това ултра гъвкавост?

14. Адаптивно ценообразуване

Благодарение на предимствата на средата, един онлайн бизнес не спира да събира и натрупва данни, които се използват за ускорено планиране на адаптивните му ценови стратегии.

Винаги можете да опитате леки промени, които ще ви дадат простия отговор на въпроса – защо клиентите купуват вашите продукти или услуги във вашия сайт. Такива промени например в случая може да бъде цената.

Можете да опитате да я намалите или увеличите, за да измерите дали това влияе негативно, позитивно или неутрално на приходите ви. Това ще отнеме месеци в офлайн среда, а тук става феноменално бързо т.е. бързо се адаптирате, за да не пропускате ползи и пари.

15. Високоскоростен „Proof of Concept“

Ако планирате да предприемете конкретно действие по отношение на своя бизнес, то може лесно да бъде измерено като положително, отрицателно или неутрално.

Без значение дали става дума за ценова политика, промоционална кампания, продуктова фотография, реферална програма или друга промяна в начина, по който бизнесът комуникира с потребителите, то лесно можете проверите дали това е добра или лоша идея онлайн.

За разлика от офлайн бизнеса, където това би отнело време за натрупване на стандартизирана обратна връзка, която да бъде интерпретирана, анализирана и оценена като ефективна или не, то тук всичко може да се случи буквално в рамките на дни.

Подобна скорост на натрупване на информация дава възможност за ускорена адаптация при промяна на пазарната среда и така подобрена устойчивост и ръст на бизнеса ви.

III. Оперативни предимства

Идеята на този тип предпоставки на ниво оперативна функционалност и планиране е да илюстрира как могат да бъдат използвани предимствата на дигиталната среда в този тип дейности на бизнеса.

16. Интегрирана комуникация на различни нива

Комуникацията е нещо, което с разширяване на екипа на един бизнес обичайно започва да генерира напрежение, проблеми, недоразумения и прочие негативни натрупвания.

Управлението на комуникацията в онлайн среда оставя следа за нея, респективно се позволява проследяването на проблема и носене на персонална отговорност от съответния служител, без значение от нивото му в йерархичната структура на компанията.

С интегрирането на бизнеса ви в дигитален контекст ще можете да проследите кой, какво, кога и защо, за да не се налага да губите огромен обем време за разрешаване на конфликт, който може да бъде решен, ако имахме комуникацията както се казва „черно на бяло“.

Уверяваме ви, когато всеки носи персонална отговорност в интегрирана комуникационна система лесно можете да видите кой заслужава поощрение и кой порицание, без други освен отговорните фактори да носят вина.

Подобрената вътрешнофирмена справедливост запазва качествените служители на един бизнес.

17. Upselling & Cross-Selling техники в мащаб

Едно ключово предимство на всеки онлайн бизнес е лесната възможност да интегрира Upselling и Cross-selling техники за повишаване на търговските резултати.

Ефективни cross-selling и upselling техники за онлайн магазин

Upselling е когато желаете да поощрявате покупката на по-висок клас продукти, респективно по-скъпи такива от потребителя, включително удължени гаранции, удължена поддръжка и т.н.

Cross-Selling е предлагането на допълнителни продукти и придобило популярност най-често с окомплектоване на няколко продукта в един (bundle) с идеята клиента да получи по-добра цена и да е по-доволен от покупката.

И двете техники обичайно повишават печалбите, макар изследвания да показват, че Upselling техниките обикновено са по-ефективни, но това все пак зависи от конкретиката и продуктите/услугите ви.

Чрез комбинирането на тези две техники в дигитална среда, вие може лесно да повишите LifeTime стойността, която средният клиент придава за бизнеса ви, чрез увеличаване на стойността на единична поръчка.

18. Унифициране на логистиката

Дигиталната среда предоставя удобна възможност да бъде стандартизирана логистиката до последователност от етапи, които на практика всеки дори неподготвен служител може да следва като чек лист.

Това е възможност да използвате по-евтин труд за същото нещо, което иначе се налага да бъде координирано на по-високо ниво и управлявано от висококвалифицирани и по-добре заплатени кадри.

Една наистина лесна оптимизация на разходите на онлайн бизнес през минимизиране на човешката грешка, която не включва редица знания, необходими, за да е ефективен същия този неопитен кадър в офлайн среда.

19. Минимизиране на човекоресурса за рутинни дейности

На практика всяко повторяемо действие, което извършвате в офлайн магазин и оказало се супер досадно за всички, включително влияещо негативно на мотивацията на служителите ви в дигитална среда може да бъде автоматизирано и редуцирано като ангажимент.

Например, дигитализирането на инвентара, който изисква ръчно проследяване на стоките в офлайн магазина, може да бъде опростено чрез използването на дигитални системи. Технологични решения позволяват автоматизиране на инвентара, предоставяйки в реално време данни за проследяване на наличностите и минимизиране на човешката грешка в организационно-оперативен план.

Интегрирайки бизнеса си в цифровата еволюция, вие не само оптимизирате дейностите си, но и ставате по-гъвкава и конкурентоспособна организация, която е готова за успешно посрещане на предизвикателствата на бъдещето.

20. Автоматизация на повторяеми процеси

Автоматизиране на повторяеми процеси

За разлика от традиционния магазин, където скучните и рутинни задачи често са ръчно изпълними, то онлайн магазинът използва автоматизирани системи за управление на запасите, обработка на поръчки и персонализиране на потребителското преживяване.

Тази трансформация не само оптимизира операциите, но и осигурява по-голяма прецизност, бързина и възможност за персонализация и индивидуален подход спрямо различните целеви групи от клиенти, а така респективно и по-добри финансови и оперативни резултати.

Автоматизацията, не просто в контекста на дефицита на качествен човешки ресурс, а и сама по себе си, представя инструменти за контрол в реално време на наличности на стоки, намалявайки риска от несъответствия и подобрявайки доставката и преживяването за клиентите ви.

21. Светкавични реакции при кризи

Когато се изправяте пред неочаквани трудности на пазара, като например нестабилност или бурни промени в потребителските предпочитания, то високоскоростната реакция на физическия магазин срещу онлайн търговията е критична.

Онлайн бизнесът може да реагира чрез дигитални кампании и послания, бърза актуализация на асортимента и усъвършенствани онлайн услуги. Така той минимизира загубите и пропуснатите ползи, защото бързо може да дистрибутира информация за промените, които видоизменят бизнеса до крайните потребители, вместо да ги разочарова във физическия магазин.

При криза като проблем с дадена стока/услуга, то буквално за секунда може да я свалите от сайта си, което не е толкова просто във физическия свят, когато става дума за няколко офлайн магазина и координацията помежду им.

22. Обслужване на клиенти с минимален човешки ресурс

В онлайн бизнеса, комуникацията чрез чат ботове и автоматизирани системи осигурява бързи отговори на запитванията на клиентите 24/7/365 (виж точка 3. от Търговски Предимства).

Това не само подобрява ефективността, но и осигурява непрекъснато обслужване, без увеличение на човешкия ресурс, т.е. не се налага да наемате хора, които да вършат това в общия масов случай.

Освен останалите предимства, описани по-горе, този комуникационен подход дава възможност за повишаване на ефективността на служителите ви, които чрез обратна връзка от клиентите и систематизирайки техните въпроси, проблеми и мнения, могат да моделират все по-успешно автоматизираната комуникация чрез чатове или друг тип платформи.

23. Ускорен брандинг и ребрандинг

Чрез динамични промени в лого, бранд цветове и обща стилистика, един онлайн бизнес лесно и бързо може да създаде нова и модерна идентичност, адаптирайки се към пазара и промените в него.

Ефективен брандинг и ребрандинг на интернет магазин

Представете си онлайн магазин за обувки, който решава да се ребрандира. С промяна на лого и уебсайт, той може бързо да представи своята нова визия, колекции и стилистика на продуктите/услугите, които предлага.

Съчетавайки това с ефективни онлайн маркетинг кампании и социални медии, магазинът може да генерира бърз интерес и внимание към новата си идентичност.

За разлика от него, при физическия магазин подобни промени изискват време и често са свързани с големи разходи. Онлайн подходът успешно рационализира събитията и остава в крак със съвременните тенденции при по-ниска цена и време спрямо своя офлайн конкурент.

24. Оптимизация на онлайн бизнес модела

Чрез маркетинга в онлайн среда на вашия бизнес и реакциите на потребителите на вашите послания и измерване на тяхната ефективност в съпоставка с предлаганата гама продукти и/или услуги ще можете да получите данни, които да натрупвате и използвате, за да постигнете по-добри резултати.

Ако имате проблем с конкретна група продукти, начина на възприемане на вашия бизнес или ценови модел, то чрез Интернет ще можете бързо да осъзнаете, дефинирате и адресирате този проблем за решаване. В офлайн света това може да отнеме месеци, защото нямате значимост на статистическата извадка, върху която да стъпите, за да реализирате подобни промени.

IV. Маркетинг и реклама

25. Омниканални стратегии с оптимален ресурс

Този подход в маркетинг дейностите обединява различни канали за комуникация и продажби – като физически магазини, онлайн магазини, социални медии, мобилни приложения и телефонни обаждания – в една интегрирана и съгласувана система. Целта е да бъде управлявано потребителското преживяване в максимален аспект, за да се повишат продажбите през подобрена конверсия.

Както виждате всички от тях са дистанционни без самите офлайн магазини, което за пореден път подчертава гъвкавостта на един онлайн бизнес спрямо своя офлайн еквивалент.

Омни означава „всеки“ на латински език (Omnis), ако се чудите каква е етимологията на термина, което до голяма степен издава и функционалната специфика на този тип маркетингови интеграции.

26. Афилиейт маркетинг

Афилиейт маркетингът ви позволява да предлагате вашите продукти в други сайтове, т.е. представете си да продавате ваши стоки в други магазини, дори когато не сте техния производител. Страхотно, нали?

Афилиейт маркетинг за повече продажби онлайн

При подобен подход разходите ви за продажба са 0, като предоставяте на афилиейт партньорите си риска от продажбата и разходите за нея, а той се съгласява да купи този риск, за да може да генерира приход през силен свой актив.

Например, ако предложите на уеб сайтове за отстъпки, намаления или промо кодове като Promocode.bg или Otstapka.bg промокод за вашите продукти, то на практика някой друг продава вашата стока и вие не се налага да се занимавате или пък разширява вашите усилия, за покриване на по-голям пазар от потенциални клиенти, до които преди не сте достигали.

Моделът е почти същия, когато говорим за инфлуенсър маркетинг, защото ако инфлуенсърът получава заплащане според продажбите – това е доста по-ефективно от фиксираната ставка за реклама.

27. Персонализация на потребителското преживяване

Още едно предимство, което лесно можете да разпознаете, когато говорим за съпоставка на онлайн бизнес и офлайн бизнес е възможността в дигитална среда да се персонализира преживяването на конкретни потребители на база техните очаквания, нужди и специфика.

По този начин можете лесно да промените представата на потребителите за вашата специализация например, чрез попадането им на конкретна страница от фирмения ви уеб сайт, която представя именно услугата, която потребителят търси и която отговаря на неговите най-важни въпроси.

Персонализацията реализира икономия на човекочасове, подобрена ефективност на продажбите чрез скъсяване на Sales фунията, лесна ориентация за потребителите, както и адаптиране на посланията според маркетинг персоната.

28. Технологични иновации при онлайн търговия

Технологични иновации в електронната търговияКакто вече споменахме дистрибутирането на онлайн реклама, било то в социални мрежи или търсачки, се случва в пъти по-бързо за един онлайн бизнес. Това обаче съвсем не изчерпва темата и наред с тези предимства всеки дигитален бизнес предоставя възможност за интензивно тестване и въвеждане на иновации в кратки срокове (стратегията зад японското икономическо чудо след ВСВ).

В зависимост от бизнеса и продуктите/услугите ви може да въведете иновации, невиждани на пазара, както например направиха Amazon с доставките чрез дронове в САЩ преди няколко години. Дори този подход да не е толкова ефективен, то в крайна сметка всички пишат за вас, а това си е безплатна реклама, нали?

Създайте нещо, което конкурентите нямат като предимство и го експлоатирайте, за да станете двигател на сектора и лидер на пазара, казвайки какво следва. Пример в нашата работа, за който се сещам, е промяната в начина на измерване на прането на килими в София, като за около 72 часа накарахме целия сектор от квадратен метър да започне да пере на килограм (цената не килограм визуално изглежда 2 пъти по-ниска и те нямаха избор, освен да следват, защото ние водихме).

29. Продажби през платформи или т.нар. marketplace сайтове

Вече сте онлайн и единственото, което е нужно за да продавате в тези сайтове най-често е да ви устройват техните условия и да предоставите XML, за да започнете да продавате и там (внимавайте с комисионните и етичните проблеми, които тези платформи инициират).

Нещо изключително важно е да не допускате копирането на вашето авторско съдържание в тях, защото така поради високия си авторитет те изглеждат като автори на описанията и впоследствие вашият сайт губи позиции в резултатите на Google заради дублирано съдържание, за което реално вие сте платили, а не платформата.

Тези платформи могат да бъдат и ангел и дявол, в зависимост от това как, кога и защо ги използвате. Ако правите SEO на вашия сайт, то може би е добра идея да се консултирате със SEO експерт, защото скоро резултатите на собствения ви сайт може да се влошат значително.

30. Динамичен ремаркетинг, спрямо интереса на клиентите

Възможността да проследите клиентите, проявили дори минимален интерес, а следователно колебание и все пак възможност да купят вашите продукти или услуги е невероятна опция за всеки онлайн бизнес.

Динамичен ремаркетинг в онлайн среда

Така можете относително лесно да използвате данни, които да намалят разходите за продажби (Cost per Sale). Достатъчно е просто рекламата да следва интереса, без значение от сайта, в който се намира потребителят, а ако добавим и „психологическо-търговски натиск“, предлагащ отстъпка, ако все пак клиента реши да купи вашите продукти/услуги, то нещата стават още по-добри.

Нека си представим, че за всеки инвестиран от вас лев в дигиталния ви бизнес изкарвате 5, то динамичният ремаркетинг ви позволява да подобрите този коефициент и да изкарвате дори повече пари от всяка ваша инвестиция.

В интелигентно съчетание с омниканалната стратегия, този подход може да промени завинаги бизнеса ви и да „изстиска“ най-доброто за него от пазара при минимални инвестиции (относително минимални, като това пряко зависи от очакванията ви за финансовите резултати).

V. Човешки ресурси (HR)

Липсата на квалифицирани и подготвени в професионален аспект кадри на пазара на труда, както у нас, така и в глобален план е предизвикателство за всяка компания. Това е валидно в пълна сила за Интернет бизнесите, които работят с тесен специализиран профил на своите служители и които чрез оптимизация на процесите могат да решат ефективно този проблем.

31. По-гъвкава кадрова политика

Благодарение на възможности като дистанционната работа от вкъщи или както стана известен този модел на работа напоследък “Home Office”, може да не се ограничавате от физическите предизвикателства.

Т.нар. “Home Office” предлага по-добър баланс между работа и личен живот, което повишава удовлетвореността и ефективността на служителите – нещо, високо ценено в управлението на човешки капитал днес. Той предоставя възможността да наемате хора, които да работят за вас в другия край на България, а защо не и на света.

Наред с горните предимства, то чрез достъпа до разнообразни като култура, подготовка и опит потенциални служители, вашият екип ще може да генерира широко разнообразие от идеи и модели на мислене, които да дадат алтернативен поглед върху бизнеса ви и спецификата му.

От друга страна като работодател ще намалите разходите за работно място и неговото осигуряване – нещо, което вече споменахме в по-горе в статията в раздел „Финансови предимства“ и за това няма да се спираме в подробности тук.

32. Отлична мотивация на служителите

Мотивирани служители в кол център за поддръжка на уеб сайтОнлайн бизнесът предлага уникални възможности за повишаване на мотивацията на служителите, които традиционният бизнес често не може да предложи. Дали говорим за локация, работно време, обучения, опит, заплащане или друг аспект на подбора на кадри, то в дигитална среда почти всичко е лесно постижимо.

При работа онлайн е лесно да се стимулира креативността и участието на всеки от служителите в идеите за надграждането на бизнеса. При традиционния бизнес си представете да съберете толкова хора и всеки да може да е активен участник, вместо да се крие в ъгъла, докато чака „големите началници“ да изразят визията си, а той да ръкопляска.

Хората вече участват и намалената йерархична връзка между тях осигурява достъп и проактивно поведение по силите на всеки. Това води до усещане за по-голяма възможност за личностно и професионално развитие, което е ключов фактор за мотивацията.

33. Лесно и бързо обучение на персонала

Интернет променя бизнеса бързо и радикално, като това е особено забележимо в контекста на подготовката на кадри, където онлайн моделът предлага безпрецедентни предимства спрямо традиционния офлайн бизнес, който познаваме от преди.

Първо, обучението на служители в онлайн среда е значително по-гъвкаво. Технологиите за дистанционно обучение позволяват персонализиране на обучителния процес, което води до по-ефективно и функционално усвояване на знанията, необходими за служителя.

Служителите могат да се обучават в удобно за тях време и темпо, без да нарушават работния си ритъм, а така надграждат квалификацията си непрестанно.

Второ, онлайн бизнесът разширява възможностите за достъп до квалифицирани преподаватели и експерти от цял свят, за да можете да получите най-добрите и актуални познания, както и за споделяне на най-добри практики в мащаб.

Различните варианти за обучение предоставят аналитични инструменти за мониторинг и оценка на служителите, а това позволява на ръководителите бързо и точно да идентифицират силните и слабите страни в подготовката на персонала.

34. Устойчивост на екипа

Вече споменатите по-горе дистанционна работа, лесно обучение и висока мотивация водят до своя естествен ефект, а именно – устойчивостта на вашия екип.

Изграждане на добър дигитален екип

Ако учите интересни за вас неща, може да работите дори да не сте в офиса и сте щастливи от колегите си, което за разлика от офлайн среда не се превръща в състезание по интриги и завист (само мениджър, който не познава работата си може да подцени това) – това значи добър служител, а няколко такива правят добър екип.

А какво всъщност задържа екипа ви заедно?

Вероятно това са всички гореизброени неща и най-вече колегите, поне при равни други условия, ако изходим от тезата за пари, кауза и общност при мотивирането на кадри.

Не забравяйте, че екипът в онлайн среда може бързо да се адаптира и да работи като добре смазана машина, дори когато е изправен пред предизвикателството да усвоява нови знания, модели на работа, идеи и концепции.

35. По-малко „брак“ в действията

Бизнесът стъпил в интернет притежава значително предимство в управлението на човешките ресурси, особено в контекста на редуцирането на „брака“ в трудовите ресурси.

Макар първата конотация на този термин да е често свързван с производствения сектор, то в настоящата публикация го отнасяме в посока намаляване на неефективността и липсата на ангажираност сред служителите.

Благодарение на своята иновативна природа интернет бизнесът позволява по-детайлно проследяване и анализиране на различни аспекти от работния процес, а това от своя страна води до по-ефективно управление на човешкия ресурс на компанията.

Бързата реакция при неефективност, или както го определихме малко по-горе като „брак в действията“, може да намали в пъти загубите или пропуснатите ползи за компанията, а това е лесно с вече също споменатите аналитични инструменти за мониторинг.

VI. Екология и отговорност

Екологичните предимства на онлайн бизнеса спрямо традиционния бизнеса се отразяват най-вече в намаляването на въглеродния отпечатък и повишената устойчивост на кризи, нещо което намира все по-голяма популярност в корпоративните стратегии на компаниите от Сидни до Хелзинки.

36. Намаляване на въглеродния отпечатък

Минимизираният въглероден отпечатък на онлайн бизнеса е нещо, което придобива все по-голяма значимост.

По-малък въглероден отпечатък с дигитален бизнес

Цифровизацията на процесите означава значително намаление на нуждата от физически офис пространства, респективно по-малко енергийни разходи за климатизация и осветление, както и намаляване на емисиите, свързани с пътуванията на служителите до и от работното място.

Онлайн бизнесът стимулира устойчивата потребителска практика, а електронната търговия в частност предполага по-малко опаковки и по-ефективно управление на доставките, което води до намаляване на отпадъците и емисиите.

Едва ли има смисъл да задълбаваме в тази точка, защото най-малкото не сме климатолози, но все пак е добре да я имате предвид като една позитивна възможност, вместо да мислите за нея като за негатив.

37. Устойчивост и отговорност при кризи

Днес, онлайн бизнесът демонстрира несравнима устойчивост в условията на кризи и финансови турбуленции, което е ключово стратегическо предимство спрямо традиционния офлайн бизнес.

Това включва способността да се реагира на глобални промени, като пандемия или икономическа криза, с минимални нарушения на процесите и поемане на отговорност, а тя винаги е високо ценена от клиентите и показва грижа за нещо повече от портфейлите им. Не забравяйте, че освен към клиентите си, следва да бъдете устойчиви и отговорни към служителите си.

Гъвкавостта на онлайн модела позволява бърза адаптация към променящите се пазарни условия и потребителски предпочитания. И всичко това, докато се намаляват неефективни разходи, а се разширява пазарен обхват, което е особено ценно във времена на икономическа несигурност.

Дигитализираният бизнес има предимството да използва цифрови инструменти за анализ на пазарните тенденции, статистически данни в реално време и потребителско поведение, което позволява да адаптира и реагира своевременно на икономически промени.

VII. Ефективност и обратна връзка

Едно от най-ценните качества на онлайн бизнеса, поне според нас, е възможността му да натрупва ускорено обратна връзка от своите клиенти, която да подобри ефективността му.

Интересното е, че това става някак „анонимно“ в главата на клиентите и те често са проактивни участници в оценката за продукт/услуга за разлика от тези същите хора, попаднали в търговски правоотношения с един традиционен бизнес например.

38. Активно натрупване на реалистична обратна връзка

Проактивното натрупване на реалистична обратна връзка е ключово предимство на онлайн бизнеса спрямо традиционния такъв.

Онлайн платформите осигуряват непосредствен и широк достъп до мненията на клиентите. Това позволява на бизнесите да анализират и оценяват своите продукти и услуги в реално време и по-важното – как те се възприемат от техните потенциални и бивши клиенти.

Няма лоша обратна връзка, защото дори един бесен клиент може да ви научи на много, а именно – как да не допускате втори такъв. Просто трябва да слушате, но първо трябва все пак и да „попитате“.

Онлайн има широко разнообразие от налични инструменти за събиране на обратна връзка – от онлайн анкети и оценки, до социални медии и специализирани маркетингови инструменти.

39. Верификация на качеството

Верификацията на качеството на стоки и услуги е от изключителна важност, особено в контекста на обратната връзка и анализа за един бизнес и неговите бъдещи перспективи.

Високата оценка на продукта или услугата не е задължително да бъде в цифрова метрика, а е по-скоро общо усещане или статистика (като например обема на бранд търсенията в Google и семантиката около тях).

Верификация на качеството на дигиталния бизнес

Оценката на качеството на работата на компанията предполага ясна визия при разработването на нови продукти/услуги, защото предоставя на бизнесите статистически данни какво търсят техните клиенти. Съвсем логично, това води до ръст в приходите, разрастване и повишен пазарен дял на компанията.

Сайтовете за оценка на качеството позволяват на компаниите не само да събират и разбират по-добре потребностите и предпочитанията на своите клиенти, но и да идентифицират потенциални проблеми и възможности за подобрения.

!ВНИМАНИЕ: Непознаването на метода на работа на различните инструменти може да доведе до грешни заключения и до загуби за компанията, включително и фалит. Така например много хора си мислят, че в сайт като Trust Pilot, всички мнения са третирани еднакво в общата тежест на оценката, но това уверяваме ви не е така.

40. Предсказване на сезонни и ситуационни трендове

Цифровизираните бизнеси притежават уникално предимство в проследяването на сезонни и ситуационни трендове. Тази способност да се улавят и анализират текущите тенденции в потребителското поведение и пазарния интерес е фундаментална за успеха в интернет пространството.

За разлика от офлайн фирмите, при които пазарните проучвания често са времеемка и скъпа задача, онлайн бизнесите могат ефективно да оценят и адаптират своите решения спрямо динамично променящите се пазарни условия, защото събират данни от посетителите си непрестанно.

Интернет платформите предлагат множество инструменти за следене и анализ на потребителското поведение като Google Analytics, Google Search Console, както и социалните мрежи като Facebook, Instagram, Tik Tok, YouTube и т.н.

Чрез именно такива данни се идентифицират ключови трендове, като сезонни пикове на търсене (напр. „Палта“ или „Бански“) или специфични потребителски нужди (напр. „Винетки“ или „Гражданска Отговорност“).

С подобна информация един онлайн магазин лесно може да превключи към конкретна продуктова група и да генерира отлични приходи, имайки предвид предстоящия момент и подготвяйки се достатъчно добре за него.

За добре подготвения онлайн предприемач, всеки тренд е страхотна възможност да увеличи пазарното си проникване в конкретен сегмент от пазара, вместо да се чуди защо са спаднали продажбите му.

41. Best Практики и консолидация на Know How

В сърцевината на съвременния бизнес лежи стратегическото използване на обратната връзка и анализа за консолидация на знания и най-добри практики. Това е ключово предимство, което онлайн бизнесът притежава по дефиниция, а и го описахме по-горе в няколко точки.

Виртуалният свят предоставя достъп до огромен обем от информация, която може да бъде събрана, анализирана и използвана за оптимизиране на бизнес процесите в буквално всеки аспект. Ако не сте се сетили го няма, но ако сте се сетили – може и да го откриете.

Best практики и know how за правене на онлайн бизнес

Лесното споделяне на знания и най-добрите практики между екипи и дори между различни компании на глобално ниво чрез форуми, уебинари, уъркшопи и обучения са само част от инструментите, които спомагат за интензивния обмен на идеи и опит.

Днес, новите онлайн предприятия могат да се възползват от вече установени стратегии и практики, за да постигнат бърз старт и устойчиво развитие.

Не можем да не признаем, че е някак по-лесно да правиш бизнес, когато стъпваш върху раменете на гиганти и се поучиш от опита на компании като Google, Microsoft, Meta, Sony или Apple, споделящи знание и най-добрите си практики.

В крайна сметка не е нужно да откриваш топлата вода всеки път, когато ти трябва чай, защото просто знаеш къде водата е топла и тя е на клик разстояние от теб.

42. Онлайн бизнес с IDEAMAX

Забравете за ресурсоемките традиционни бизнес модели!

В света на успеха, единственото, което има значение, е да сте една крачка пред останалите.

Вашите продукти – от обувки до дронове – трябва да са първият избор на клиента, който е готов да купи.

Как?

С нашите ТОП услуги за оптимизация в Google, вие не просто се справяте с конкуренцията, вие я смазвате!

Представете си мощна река от клиенти, която се влива във вашия сайт.

Всеки ден, всеки час, от цяла България, от целия свят!

Вашият онлайн магазин – център на вселената за пазаруване.

Продажби?

Нека да бъдат безкрайни (интернет няма граници) – денонощно, 365 дни в годината!

Защото, когато правиш бизнес всяка загубена секунда без продажба е пропусната полза и загубени пари.

Вашите пари!

Само след година, вашето присъствие на пазара ще експлодира и вие ще сте изградили един устойчив онлайн бизнес.

А след 2-3 години?

Вие ще имате възможност да се превърнете в новия крал на пазара.

Помислете за вашия бизнес като за магазин на най-оживения ъгъл в града.

Ще оставите ли случайността да решава кой минава от там или ще грабнете всяка възможност без колебание, за да привлечете клиенти, които да влязат в него?

Изборът е ясен, а времето – времето е сега с IDEAMAX.

5/5 - (2 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu