IdeaMAX

Anchor текст – Видове, Същност & Употреба

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Anchor текст – Видове, Същност & Употреба
Anchor текст, Видове, Същност, Употреба

Какво е anchor текст?

Анкър текст (Anchor text, а понякога и „Анкор текст“) е текстов елемент в една уеб страница, който се използва за достигане до друга страница чрез кликване върху него. Тези връзки се наричат хипервръзки и самият текст подсказва на търсачките и потребителите за съдържанието, което ги очаква на целевата страница, която те ще посетят ако кликнат върху текста на връзката.

Изборът на правилния anchor текст е критичен за оптимизацията на уебсайта за търсачките (SEO), тъй като той помага на търсачките като Google да разберат контекста и релевантността на връзките, подобрявайки по този начин позиционирането на уебсайта.

Още по-просто казано, когато видите текст (обичайно кратък), подчертан, удебелен, оцветен в друг цвят или акцентиран по някакъв начин в рамките на текста на една уеб страница, на който може да кликнете, за да достъпите друга страница, то това е anchor текст).

Този елемент действа като мост между две уеб страници (или уеб сайтове), позволявайки на потребителите да „пътуват“ между тях безпроблемно, разкривайки още информация.

Всъщност това обичайно правят потребителите, когато са онлайн – те кликват на различни анкър текстове(връзки в сайтове, социални мрежи, дори менюто, което виждате по-горе в нашяи сайт), които описват различни хипервръзки и „уеб дестинации“, които представляват адреси на интересна за тях информация. В интерес на истината именно хипервръзките са нещото, което позволява на Интернет да бъде това, което е днес, а именно World Wide Web.

Пример за anchor текст (подчертания текст):  Изработка на онлайн магазин с OpenCart

*След като кликнете на текста на хипервръзката по-горе ще бъдете препратени на друга страница, но тази няма да бъде затворена.

В тази публикация ще разгледаме какво представлява anchor текст, различните видове anchor текстове и най-добрите практики за тяхното използване за целите на по-доброто позициониране на сайта ви в Google.

Анкърт текстове и употребата им

 

Anchor текста е функционално двойна, като от една страна той помага на потребителите да разберат какво да очакват, попадайки на свързаната страница, а от друга страна той играе ключова роля в оптимизацията за търсачки или т.нар. SEO.

Как търсачките използват anchor текстовете

Повечето съвременни търсачки като Google използват anchor текста, за да определят релевантността на свързаната страница.

Анализирайки думите, използвани в anchor текста, търсачките могат да разберат темата и ключовите думи, свързани със страницата, която ще посетите, ако кликнете върху него. Подобна информация помага на търсачките правилно да класифицират и позиционират свързаната страница в резултатите от търсенето за конкретна ключова дума или фраза.

Пример:

Ако в блог статия на тема „Anchor текст – Видове, Същност & Употреба“ се съдържа връзка с anchor текст „най-добрите SEO услуги в България „, това дава на потребителите представа, че свързаната страница предоставя информация за висококачествени SEO услуги (създателят на съответната страница интерпретира информацията, към която ви изпраща през връзката).

Търсачките взимат предвид как е свързана дадена страница/уеб сайт и чрез какви anchor текстове, за да определят нейната релевантност и тематичност.

Anchor текстове, Gray Hat и позициониране в SERP

Всеки анкър текст и линк може да носи известно ниво на риск в зависимост от това кой е сайта-донор, тъй като целенасоченото използване на анкър текстове за постигане на скулптиране на резутлатите в SERP де юре се води забранено от Google.

Важно е да разберете, че от момента, в който пуснете сами първия си линк към вашия сайт с цел да го направите по-популярен, то вие вече не сте White Hat SEO – това е дефиницията според теоретичните правила на Google в техните ръководства.

Респективно вие прилагате забранена от Google техника. Все пак от Google осъзнаха, че това е прекалено нереалистично правило и се появи понятието Gray Hat SEO. Това е нещо като ничията земя между окопите на две враждуващи армии т.е. не е позволено, но не го санкционираме, освен в определени случаи, когато говорим вече за агресивно Black Hat SEO.

Както вече се досещате има различни нива на агресивност в Link Building кампаниите за оптимизиране на онлайн магазини и уеб сайтове. Именно тези нива на агресивност са ключови, за да съумеете да запазите баланс по отношение на комплексния си линк профил.

Тук идва ролята на няколко последващи фактора, но тъй като днес сме се спрели на темата за Anchor текстовете ще разгледаме тяхната функция в този контекст и как различните видове влияят на нивото на риск, респективно на ефективността на усилията ни по изграждане на обратни връзки.

Anchor текст – видове

По-долу ще опишем базовите видове анкър текстове((включително англоезичните им наименования) и ще предоставим примери, за да придобиете представа за разликите между тях, както и случаите на употребата им в контекста на SEO.

Внимавайте как използвате това знание, защото не носим отговорност за проблемите, които можете да си причините, ако не разбирате спецификата на конкретния сайт или онлайн магазин и не носим отговорност за причинени от споделеното знание тук вреди и пропуснати ползи.

1. Точен anchor текст (Exact Match Anchor Text)

Това е връзка с анкър текст, представляващ конкретна и точна ключова дума или фраза, за която сайта-бенефициент се класира или иска да се класира в Google.

Съвсем логично, ако много връзки сочат с анкър текст, на който пише „Дигитална маркетинг агенция“, то вероятността сайта да е собственост на агенция за дигитален маркетинг, която презентира услугите си например е много висока. Всъщност рядко ще видите аномалии тук, освен при компрометиране на сигурността или техническа грешка.

РИСК:

Това са вероятно най-опасните линкове, когато говорим в частност за анкър текстовете.

ЗАЩО:

Те издават ясно намерение за манипулация на SERP и са причината за милиони наказания на сайтове в световен мащаб под шапката на “Overoptimized”, т.е. прекалено оптимизиран линк профил, което е ясна индикация за манипулация за подобрено позициониране на конкретни ключови фрази и думи.

Google ги засича на принципа на пасивния радар, който отчита използвайки максимата „много хубаво не е на хубаво“. Използват се от двете крайности на компетентност в SEO аспект – изключително компетентни хора, които знаят точно какво правят или слабо подготвени и откровено посредствени „специалисти“, маркетолози и собственици на сайтове с технологично остаряло Know How, които мислят, че на никой не му е хрумнало това преди тях.

Границата при употреба на EMAT (Exact Match Anchor Text) е много тънка, а ако правите това в мащаб, почти сигурно е, че ще си изпатите.

ПРИМЕР:

В ерата на търсачките като Google, нуждата от SEO оптимизация става наложителна за всеки дигитален бизнес, а разбирането за влиянието на един анкър текст е ключова.

2. Частично съвпадащи Anchor текстове (Partial Match Anchor Text)

Този тип анкъри (жаргонна SEO форма) най-често представляват анкър текстове от първи тип със CTA(Call to Action) или LSI добавка (Latent Semantic Index).

Концепцията при този вид е да не са чак толкова високо рискови, каквито са предишните, но да се възползват от предимствата на споменаването на ключови думи в текста като ефективност.

PMAT (Partial Match Anchor Text) са сред най-масово използваните линкове, заради баланса между относително нисък риск (това е субективна оценка според линк профила на сайта) и относително висока ефективност (отново субективно поради спецификата на линк профила).

РИСК:

Вторите като рисков фактор анкър текстове, поради наличието на ключови думи и масираното им използване.

ЗАЩО:

Те добавят допълнителни думи в рамките на анкърите с идеята да избягат от високия риск на първи тип, а именно ЕМАТ. Представляват сериозно ниво на риск, защото самият текстов низ включва т.нар. Money ключови думи и фрази (ключови думи, които продават стоките/услугите ви).

Важна част от линк профила са на всеки добре класиран сайт и значението им е повече от видимо за всеки позициониран на първите места в Google сайт.

ПРИМЕР:

Комплексното разбиране за влиянието на анкърите в Link Building кампаниите, целящи по-добро позициониране в търсачките е от фундаментално значение за вашия успех.

3. Бранд Anchor текст (Brand Anchor Text)

Бранд anchor текстовете или BAT са относително чисти анкър текстове, които са логични сами по себе си и представляват един от най-логичните варианти за инструктиране на потребителя и търсачките какво ще открият на страницата след кликването си. Това обаче е валидно ако разбирате познавате бранда, който кликвате.

Възможност е да комбинирате brand думи с ключови фрази, които потребителите ви търсят и да вземете най-доброто от т.2 и т.3.

РИСК:

Относително ниско, освен, когато скоростта на натрупване на линкове не е прекалено висока, а за българския пазар това не е толкова разтегливо понятие, респективно можете да бъдете една идея по-агресивни с този подход.

ЗАЩО:

Ключовото при Brand анкър текстовете(BAT) е да разберете как Google разбира, че се изписва вашия бранд и да използвате това, за да ускорите SEO ефекта, които разбира се е доста по-бавен спрямо първите 2 типа, но ако не разполагате с висока технологична експертиза в SEO аспект са приемливо решение в положителна посока.

Винаги можете да поддържате вариации на BAT, но това не помага за редуциране на времето за постигане на ефекта, който търсите по отношение на класирането си в Google, а просто е допълнителна застраховка спрямо т.нар. Link Velocity (скорост на натрупване на линковете, респективно анкър текстове, които споменахме по-горе).

ПРИМЕР:

Статията за видовете анкър текстове в IdeaMAX.eu е изключително полезна за всеки начинаещ, среднонапреднал и дори напреднал оптимизатор и ми помогна да структурирам познанията си по темата.

4. Широки Anchor текстове (Phrase-Based Anchor Text)

Широките или по-познати с английското си наименование Phrase-Based Anchor Text (PBAT) имат за цел изграждането най-вече на контекстуални линкове, които разширяват темата на конкретна страница.

Тези анкъри и връзките към страниците, накъдето те сочат най-често дефинират плавния преход на потребителя и като цяло се считат за изключително нискорискови. Да не забравяме отново, че риска все пак почти винаги зависи от мащаба и скоростта на изграждане на линк профила на сайта).

PBAT не са най-ефективните за SEO анкър текстове, но като цяло са най-доброто нещо за потребителите и като такива вероятно ще увеличават своето значение в бъдещето, поне с оглед липсата на детерминираност при формирането им с цел по-добро класиране.

РИСК:

Нисък риск, но и понижена ефективност поради липсата на ясно изразен фокус. Вероятно ще повишават значението си и ще бъдат експлоатирани в мащаб, което ще доведе до подобрено регулиране от страна на Google.

ЗАЩО:

Липсва ясен фокус спрямо ключови думи и макар да включват понякога частично споменаване на ключова фраза или дума, то в крайна сметка при липса на консистентно планиране, то на практика може да объркате или по-точно да не обясните правилно на търсачките какво точно искате да се класира по-добре.

Задължителен компонент във всеки линк профил, който иска да изглежда натурален в очите на Google.

ПРИМЕР:

Всеки път, когато говорим за маркетинг и търсещи машини, не можем да пропуснем да споменем полезното и експертно съдържание в блога на IdeaMAX.

5. „Гол“ Anchor текст (Naked Anchor Text)

Т.нар. голи или naked анкъри използват самият URL адрес на конкретен интернет ресурс, страница, домейн като анкър текст. Този тип анкър текстове обичайно са User-Generated по дефиниция и така биват възприемани от Google в общия случай.

Визирайки по-горното, следва да разберете, че подобни анкъри резонно следва да присъстват във вашия профил. Дали сте ги правили сами или вашите клиенти са ги пускали в някой форум като начин да ви препоръчат или нахейтят е вече въпрос на подробности.

Масовите източници на NAT анкъри се оказват форумите, като те самите са еманация на потребителско генерирано съдържание, което е извън контрол на бизнеса и за това са важни, защото се имат предвид като допълнителна обратна връзка от независими източници.

РИСК:

Съществува минимален риск при използването на този тип анкъри. В IdeaMAX не сме виждали негативен ефект от тях през последните 5 години и често ги препоръчваме като форма на диверсификация на линк масата на сайта.

ЗАЩО:

Този тип анкъри са изключително подходящи за т.нар. дълбоко свързване (Deep Linking) на вашето съдържание.

Прекрасни са, ако решите да засилите някоя продуктова страница от вашия фирмен уеб сайт, която е добила популярност и е минала в графата “Low hanging fruit” т.е. минимални действия спрямо нея по отношение на авторитета й могат да увеличат осезаемо продажбите на продукта/услугата от страницата.

ПРИМЕР:

Можете да разгледате препоръките ни – https://ideamax.eu/testimonials/

6. Общ Anchor Text (Generic Anchor Text)

Този тип анкъри или като ние ги наричаме GAT най-често се използват на вътрешно ниво в онлайн магазини например, но понякога ги откриваме и в част от Content Marketing стратегиите, които дистрибутират съдържание в други сайтове.

Срещат се и в афилиейт сектора, както и в паразитния маркетинг, където имат за цел да ускорят преминаването на потребителя от състояние на проучване към състояние на оценка и ситуация за покупка.

Най-често това са анкъри от типа:

 • Виж повече;
 • Прочети повече;
 • Източник;
 • Кликни тук;
 • Купи сега;
 • Виж промоцията;
 • И т.н.

РИСК:

Ниско ниво на риск, като можете да ги използвате за увеличаване на авторитета на сайта си в стремежа за овладяване на повече ключови думи, а така и повишена видимост в SERP.

ЗАЩО:

Повишаването на авторитета на един сайт с безрискови или нискорискови анкър текстове и линкове могат да задвижат ефекта на пеперудата и в следващ етап на развитие на сайта ви, той да се позиционира лесно по-добре в Google при публикуване на нови продукти, услуги или публикации.

Този тип Anchor текст също е важен компонент и следва да бъде част от вашия линк профил, за да бъде той достатъчно автентичен в очите на търсещите машини.

ПРИМЕР:

Ако търсите професионален копирайтър, не пропускате да разгледате нашата секция за копирайтинг услуги с висока стойност тук.

7. Изображения (Image Alt Anchor Text)

Изображенията са различни по своя смисъл като линкове и анкъри. Те са малко в страни от всичко останало и често биват използвани като спам инструментариум.

Ако системно сте виждали линкове от изображения, които, когато потърсите не съществуват, то вероятно трябва да забраните Hotlink-ването на вашия сървър.

При изображенията и IAAT на практика Alt атрибута се оказва сам по себе си анкър текст, тъй като е ясно разбираем за бота на Google, докато интерпретацията на показаното на изображението може да се разминава от темата.

Често наричани и „Empty“ или „празни“ поради липсата на Alt тагове на изображенията, то тези анкъри са поредна важна част от представата на Google за натурално изглеждащ линк профил на вашият сайт.

РИСК:

Тук рискът зависи изключително от обема такива линкове, спрямо общия брой.

ЗАЩО:

Ако те представляват случайни линкове с натурален характер, то рискът е нисък и дори никакъв, ако обаче това е основния ви начин за линк билдинг, например ако сте туристически сайт – това вече минава в графа по-рискови анкър текстове.

Използвайте ги умерено и не прекалявайте с тях и всичко ще е страхотно. Дори без Alt елемент те допринасят за авторитета на вашия сайт, макар и по-малко за неговата релевантност, когато този елемент отстъства.

ПРИМЕР:

Alt текст към изображение: Оптимална SEO архитектура за онлайн магазин

 

8. Синоними и вариации, имащи сходна функция

Синонимите са вариант, които можете да използвате, за да разнообразите анкър текстовете си, когато често сте зависими от малко на брой ключови думи. Това често е характерно за сайтовете за услуги, които биват търсени с конкретика. За външни пазари това може да е доста интересно преживяване, дори когато става дума за 2 англоезични, но различни един от друг пазара.

Използването на синоними семантично не променя парадигмата на свързването на информацията. Това, което е важно да запомните, че ако една ключова дума или фраза има същото потребителско намерение(User Intent) каквато друга, то те вероятно са взаимозаменяеми, но като чист текст те не са еднакви.

РИСК:

Среден риск, като тук е изключително важно да балансирате спрямо другите видове анкър текстове.

ЗАЩО:

Употребата на синоними е добра идея до определен момент, а отвъд него линк профила ви почва да натежава в една или друга посока и така изглежда изкуствено скулптиран.

Дистрибутирането на линковете и анкърите в посока различни страници пък придава натуралност на линк масата и целия профил на връзките на вашия сайт.

ПРИМЕР:

При почистване на килими се доверете на фирма, която има отлична репутация и мнения от своите клиенти и бъдете внимателни със сроковете за връщане.

Ключовата дума „пране на килими“ се промени на „почистване на килими“ с цел синомизация.

9. Свързани анкър текстове (Related Anchor Text)

RAT или т.нар. свързани анкър текстове(има се предвид семантично свързване) спрямо основните ключови фрази, които искате да класирате са отличен начин да разнообразите профила на сайта си.

Ето няколко примера, които могат да се използват в контекста на настоящата публикация в блога на IdeaMAX:

 • Видове Anchor текстове;
 • Какво представлява Anchor текста;
 • Значението на анкър текстовете за SEO оптимизацията;
 • И други.

Както виждате всички тези стрингове описват настоящата публикация като цяло или част от нея и можем да я свържем от наш или други сайтове чрез тези анкъри, защото те имат идентичност, макар и различен User Intent (потребителско намерение).

 1. Ако вземем първия пример – това е търсене на някой, който знае какво е anchor текст, но иска да обогати разбирането си – обичайно средно напреднал.
 2. Ако вземем втория пример – това е търсене на някой, който не знае какво е anchor текст и тепърва иска да разбере какво представлява това – обичайно начинаещ.
 3. Ако вземем третия пример – това е търсене на някой, който вече е профилиран и има контекст, следователно той търси валидация на разбирането си или разширяването му, за да подобри работата си – обичайно средно напреднал или напреднал.

РИСК:

Нисък риск при употреба при достатъчно широка семантична база и диверсификация на източниците на връзки, респективно анкъри.

ЗАЩО:

Хората са различни и описват нещата по различен начин според собственото си разбиране. Един може да свърже информацията с 1 дума, а друг с цяло изречение. Тази диверсификация е отличен начин да увеличите освен всичко останало и броя ключови думи и потребителски намерения, за които се позиционирате и получавате релевантен трафик.

ПРИМЕР:

Ако търсите да разберете различните видове анкър текстове и как да ги използвате за SEO – блогът на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX е наистина отличен източник на информация.

Бонус съвети при използване на Anchor текстове

Бонус съвети за anchor текстове

За любопитните и тези, които са стигнали дотук, ще спазим традицията да предоставяме добавена стойност в нашите материали и ще прибавим няколко бонус съвета при използването на Anchor текстове.

Бонус съвет #1 – Кратък anchor текст

Въпреки, че нямаме конкретно ограничение за дължината на текста на връзката, опитайте се да го поддържате кратък. Изберете думи, които най-точно описват свързаната страница и стимулират потребителите да кликнат поради предизвикан интерес.

Бонус съвет #2 – Релевантност

Тъй като търсачките отдават значение на релевантността на връзката, се уверете, че anchor текстът на връзката отразява темата на страницата-бенефициент. Избягвайте неясните анкър текстове на връзките и се стремете към точност и свързано съдържание, което разгръща в допълнителни детайли темата.

Бонус съвет #3 – Плътност на ключови думи в анкър текста

След Google „Пингвин“ от 2012 година, разнообразието на текстовете на връзките стана важно. Избягвайте прекомерната употреба на еднакъв текст на връзката и използвайте разнообразие от естествен изказ и фрази, които откривате в реалния свят. Спазвайте тази практика и при вътрешните връзки, за да избегнете усещането за спам от страна на търсачките и потребителите.

Бонус съвет #4 – Как да оптимизираме анкъра на връзката

Оптимизирайте текста на връзката, като използвате точни ключови думи, описващи страницата или идеята, към която връзката води. Имайте предвид, че в реалния свят текстът на връзката не винаги е „идеален“ и следете за естествена употреба при своите връзки.

Бонус съвет #5 – Какво е обогатен анкър текст на връзката

Обогатения текст на връзката се отнася до текста, съдържащ желаните ключови думи под формата на анкър елемента. Не прекалявайте с този вид текст, защото това не е естественият начин, по който хората обикновено поставят връзки и може да доведе до възприемането от Google на вашете съдържание като „прекалено оптимизирано“, респективно – спамърско и безполезно.

Бонус съвет #6 – Има ли значение anchor текста

Текстът на връзката има голямо значение за SEO, тъй като предоставя на Google информация за съдържанието на страницата. Използването на анкъри като сигнал за позициониране в SERP е включено в Google патентите. Не пропускайте да използвате анкър текст, който отразява точно съдържанието и стимулира клиентите да я посетят.

Имате нужда от още такова съдържание – разгледайте нашия блог!

Ако ви мързи или изповядвате тезата „кой за каквото е учил“ (ние така правим) можете просто да ни потърсете за SEO консултация или пък ни пишете и се възползвайте от някоя от нашите услуги, за да можете утре да имате един оптимизиран и работещ сайт, който да ви осигури свободата, за която винаги сте мечтали!

5/5 - (5 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu