IdeaMAX

Топ 10 на ефективните линк билдинг стратегии през 2014

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Топ 10 на ефективните линк билдинг стратегии през 2014
Link Building 2014

Днес гост-автор в поредицата от статии, които имат за цел да разнообразят скучния живот на родните SEO оптимизатори и да им разкрият тайните на Силата е младият SEO джедай – Андрей Димитров.

Андрей е изключително последователен в своите линк билдинг кампании и като цяло подобно на останалите хора, които поканих за тази поредица от статии е млад и амбициозен, което естествено внася свежест в родния SEO пейзаж.

Ето и материалът, който той ми изпрати…

2013­-та беше годината, която преобърна представите ни за SEO. Ъпдейтите Пингвин и Панда промениха изцяло начина, по който се оптимизират сайтове, а именно работа изцяло в полза на потребителя. Линковете все още са фактор номер 1 при SEO оптимизация, затова темата, която искам да развия в тази статия е точно Топ10 на най-ефективните линк билдинг стратегии през 2014.

Ефективни стратегии при изграждането на линкове

Ще започна с това, че съм направил списък от 10 основни точки, които не са класифицирани по важност. Като бонус за читателите съм написал и 11­-та точка, но за нея ­ в края на статията.

Преди да пристъпим към 10-­те точки искам да подчертая, че ако един сайт не е изпипан технически, не е полезен за потребителите и липсва всякаква OnPage оптимизация, то никакви линкове не биха му помогнали. Затова преди да пристъпите към линковете обърнете нужното време и внимание на сайта, който оптимизирате, защото къщата се гради от основите, а не от покрива.

Да започваме!!!

1. Намиране на контекстуални линкове

С помощта на Google бихме могли да потърсим дали в Интернет не съществува вече публикувано съдържание на тематиката, която ни интересува. С опциите, които търсачката позволява можем да потърсим във форуми или блогове, а с операторите intitle, intext, inurl можем да проверяваме дали думата, която търсим не се среща съответно в заглавието, текста или URL адреса на страницата.

Направете си електронна таблица и в нея запишете всички адреси, които успеете да намерите. В друга колона запишете имейл адреса на уебмастъра на всеки сайт. Когато сте готови напишете любезен имейл на всеки един от тях и им предложете нещо в замяна срещу създаването на контекстуален линк. Също така не е срамно да ги попитате и конкретна цена. Навярно повече от тях ще ви откажат, но пък все ще останат хора, които биха сложили ваш линк.

2. Създаване на поддържащи сайтове

Сателитките не са това, което бяха. Измина времето в което блог с 2 спиннати публикации с линк към вашия сайт вършеше работа.

Стига глупости!

Това са спам отживелици от соц времето на SEO­то. Светът се променя, хората се променят, Гугъл се променя – трябва и ние SEO оптимизаторите да се променим и адаптираме. За да бъде един поддържащ сайт силен, то той не трябва да изглежда като сателитка, или поне не трябва да изглежда така, както повече от вас си го представят.

Трябва да създадете живи сайтове, които да са полезни на хората, а не само да са създадени с цел реклама. Много е важно какво съдържание ще сложите вътре. Каквото и да решите да сложите, най­-важното е съдържанието в сайта да има стойност за потребителя. Ако едно съдържание няма стойност (тоест е кухо) то няма да има никакъв ефект за вас.

Разбира се, основните неща си остават – различна whois информация, различни хостинг доставчици и различни клас C мрежи, различен дизайн на сайтовете и т.н.

Промоционален код за хостинг в ICN

*Промо кода за ICN.bg е постоянен и важи за нови домейни, хостинги и за подновяване на тези услуги.

3. Лични ресурси за линк билдинг

Всеки уважаващ се оптимизатор би трябвало да разполага с лични ресурси. Аз не правя изключение от това. Ако сте нов в областта на оптимизацията за търсачки е време да се захванете за работа в изграждането на свои лични ресурси и проекти, от които можете да пускате линкове, когато и както пожелаете.

Тук правилото е ­ колкото повече, толкова повече. Разнообразявайте IP­-тата на сайтовете си, както и съдържанието, което пускате в тях.

4. Социални мрежи

Получаването на линкове от социални мрежи не е нещо ново под Слънцето. Кой би помислил, че сайт със съдържание 60 думи и много Google+ коментари ще се задържи на топ позиции и то месеци наред по конкурентна фраза. Един от състезателите в последното SEO състезание го доказа.

Всъщност социалните сигнали не са най-класическата част от линк билдинг стратегиите, а са по­-скоро част от цялостната OffSite стратегия на вашия сайт. Въпреки всичко си позволявам да ги включа в статията, защото смятам, че те са една полезна интересна идея.

Има причина те да влияят на позиционирането и ще обясня защо. Google се стремят по всякакъв възможен начин да популяризират социалната си мрежа например. Видяхме как наскоро сляха коментарите в YouTube с тези на Google+. Това е с цел всеки, който иска да остави коментар под даден клип да бъде принуден да се регистрира в социалната им мрежа.

По същия начин Google придават повече тежест на коментарите, за да може SEO оптимизаторите и уебмастърите да ги поставят по сайтовете си, което пък ще накара хората да си направят регистрация в мрежата им, за да коментират. Хитро, нали?

На кое да заложим - SEO или SMM

5. Купуване на линкове

Доброто старо купуване на линкове. Имало го е и преди, има го и сега, ще го има и за в бъдеще. Google няма как да спрат купуването и продаването на връзки. Невъзможно е. Могат да отрежат сайтове, които го правят много масово и/или много грубо, но те не могат да спрат всички сайтове, които продават линкове. Факт!

Купуването на връзки трябва да става тихомълком и под масата. Никога не казвайте публично (страница, която се индексира от Google) към кой или от кой сайт купувате или продавате връзки. Google е достатъчно хитър за да схване цялата схема. Използвайте лична комуникация чрез Facebook или имейл.

Друг важен съвет при закупуването на връзки е на страницата, от където купувате линк да няма текстове като платена статия, рекламна статия, платен линк, рекламен линк, реклама и т.н. В правилата на Google е записано, че когато един материал или линк са с рекламна насоченост, трябва линка да е с атрибут rel=”nofollow”, за да може това да не влияе върху SERP.

Затова съветвам, ако сте решили твърдо да купувате връзки се стремете те да приличат на натурално поставени, за да си нямате проблем с Google. Имайте предвид, че като цяло тази техника не е част от WhiteHat практиката и все пак не е препоръчителна.

6. Гост-публикации

Гост-публикациите не са нещо ново. Напоследък доста се преекспонираха, като се спори дали имат тежест пред Google. За мен лично те имат тежест, ако статиите, които пишете са полезни на хората по някакъв начин, а не са създадени само с цел получаване на линк.

За намирането на такива блогове, в които можете да вземете участие можете отново да използвате търсачката, за да откриете подходящите сайтове. Също така можете да използвате и големите уебмастърски форуми и да се свържете директно с други уебмастъри от вашата област.

Тайните на гост публикациите

7. Блог игра

Блог игрите с цел SEO не са особено популярни у нас. Все пак искрено се надявам да разчупим малко тази тенденция и нещата да се случват по правилния начин, както това се случва в чужбина.

За да организирате блог игра е необходимо първо да измислите план. Трябва да си поставите ясни цели, да определите какво искате да постигнете от бъдещата SEO кампания и как правилно да промотирате играта си, така че тя да достигне до повече хора и съответно и респективно повече хора да вземат участие в нея.

Като канали за разпространение можете да ползвате отново уебмастърските форуми, да накарате приятели блогъри да се включат в играта, а защо не и в една по­-мащабна Facebook реклама. Последното SEO състезание не може да се нарече точно блог игра, но е добър пример за това как би трябвало да стават нещата. Адмирации към notebook.bg.

8. Линкове от уиджети

Добър начин да накарате хората да линкват към Вас е да направите уиджет, който хората да слагат сами в сайтовете си, при това повечето от тях дори няма да знаят за това. Типичен пример за това са бутоните за гласуване на сайта Svejo.net. Всеки един такъв бутон поставен в сайт, всъщност връща връзка и то напълно редовна към сайта на създателите и той разбира се става все по-­авторитетен и започва да се класира все по-­добре в търсачките.

Скоро мой познат уебмастър ми сподели как е измислил уиджет, който пуска конкретна mp3­ка и хората си слагали такива уиджети по блоговете си, без дори да се усетят, че самия уиджет връщат връзка към сайта, където се намира mp3­-ката.

С повечко креативност и малко програмиране не е сложно да се направи уиджет, който да ви носи само активи и разбира се купища линкове.

9. Линкове от афилиейт програми

Афилиейт програмите могат да бъдат използвани и за SEO, освен за конкретна финансова печалба. От изключителна важност е каква е тематиката на сайта, който оптимизирате и как може да се направи така, че сайта да създаде перфектна афилиейт програмата, която да е в полза не само на сайта, но и на ползвателите на афилиейт системата. Ако няма удовлетвореност и от двете страни, трудно може една такава програма да се нарече печеливша.

Колкото по-­привлекателни условия създадете за афилиейт програмата си, толкова повече хора ще поставят връзки към сайта ви.

10. Спонсорирайте събитие

Не е тайна, че хубавите събития имат отличен отзвук в онлайн средите у нас. Ако бъдете спонсор или организатор на събитие, което се очаква да има шумна кампания в Интернет, то това е още един начин да изкопаете някой друг безценен линк от авторитетен уеб сайт във вашата област.

Бонус съвет

Диверсификация!!!

Всичките 10 точки по­-горе ще имат много по-­голям ефект, ако се приложи диверсификация на стратегиите. Диверсификация в SEO означава да не се изпълняват всяка една точка самоцелно, а да се направи един хубав микс от тях, който изглежда максимално натурален. Колкото по­-разнообразни линкове използваме, толкова по-­малка е вероятността да получим наказание от Google.

Ако ви е допаднал материалът, харесвате нас и Андрей – можете да го заявите и в социалните мрежи като използвате социалните бутони, поставени за тази цел в ляво на вашия екран.

!Важно: Искаш и твоя публикация да намери място при нас? Можеш да използваш посочената електронна поща и да се свържеш с нас. Ако твоят материал ни хареса ще го публикуваме с обратен линк към твоя уеб сайт.

4.8/5 - (271 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu