IdeaMAX

Кърваво SEO или лудост ли е да трием публикации

IdeaMax » Блог » SEO енциклопедия » Кърваво SEO или лудост ли е да трием публикации
delete posts

Няма да ви заблуждаваме, че ние имаме безмисления кураж да трием информация, която сме публикували на страниците на управляваните от нас сайтове, освен, когато това е наложително. Тази статия обаче има за цел да направи няколко доста интересни разсъждения по темата и защо понякога е добре да трием съдържание, дори такова, което ние самите считаме за ценно.

Умишлено държим да подчертаем, че не носим отговорност за последващи от ваша страна действия, защото този материал е откровена игра с огъня за всеки SEO оптимизатор. Моля ви не правете това у дома си, нито на вашия сайт, освен, ако наистина не разбирате какво точно правите.

Работи ли наистина тази техника

Кои публикации ще трием

 

!ВАЖНО: Истината е, че подобна стратегия е адски рискова и не винаги ще ви донесе очакваните резултати, но ако искате да сте 1-ви, а не 2-ри в това, което правите си струва да помислите по въпроса.

Каква е причина някой да иска да изтрива съдържание, което е трупал с години? Луди ли сме да си го помислим? Нали съдържанието е крал? На пръв поглед това са въпроси, които със сигурност ще поставят на изпитание подобна мярка и то с причина.

 

Как се създава професионално полезното съдържание

Какви публикации ще трием?

Това е фундаменталният въпрос, който може да направи SEO стратегията ви гениална или потресваща.
Истината е, че част от вашето съдържание не става! Да, така е! То не получава трафик, не получава социални сигнали и на никой не му пука, че го има, а това се отразява и на търсачките.

За да е по-ясно ще конкретизираме и какви страници ще трием:

 • Публикации без никакъв трафик
 • Публикации без никакви перспективи (неактуална информация, която ще си остане такава)
 • Публикации без линкове, сочещи към тях (ако можете да промените линковете не е фатално)
 • Публикации без социални сигнали
 • Най-безопасно е да премахнем само тези, които изпълняват всички условия

Каква е крайната цел?

Крайната цел на тази SEO гимнастика е да се отсее зърното от плявата, полезното от спама, ефективното от ненужното с други думи да изстреля UX-a ви към звездите.

Какво получаваме:

 • Повишено време, което потребителя прекарва на сайта
 • Повече преглеждания на отделни страници (PPV)
 • По-висока лоялност и доверие от страна на потребителите
 • По-високо ниво на конверсия
 • Подобрена разпознаваемост на бранда
 • Привличане на повече социални сигнали
 • Висока полезност на съдържанието
 • Чудовищно ефективна Content Marketing стратегия
 • Редица други предимства в онлайн и офлайн аспект

Край на спама!

Моментално увеличаване на конверсията само с едно действие

Има ли алтернатива?

Една интересна алтернатива на този подход е да актуализирате съдържанието и да подобрите неговото ниво на полезност. Задайте си въпроса защо това съдържание не получава нужното внимание. Ето и няколко причини, а респективно и решения:

1. Съдържанието е без никаква стойност!

Преработете го и вложете стойност в него, която кара потребителите да го оценят.

2. Не сме уцелили момента за разпространение!

Шервайте смело и скоро ще стане ясно дали това е била причината за вашия неуспех.

3. Не е добре оптимизирано за търсачки!

Оптимизирайте го! Променете заглавието и описанието! Вложете ключови думи с по-ниско ниво на конкуренция, за да постигнете поне някакъв резултат.

4. Не е визуално подредено добре!

Подредете го и добавете снимки.

5. Това дори не е нормален текст!

Изтрийте го. Ще си спестите време, което можете да използвате да създадете нещо добро от нулата.

Готови ли сте за триене?

Ако нищо от горните неща не е помогнало, за да направите своите публикации полезни, то следва да преминете към т.нар. кърваво SEO и да изтриете слабите си статии. Така потребителите ще знаят, че всеки ваш материал е невероятно добър и не случайно са отделили от времето си, за да го прочетат.

!Важно: Не забравяйте редиректите!

 

Значението на специалните символи в Google

А какво ще правим после?

Следващият път, когато решите да публикувате статия в своя блог, то уверете се, че тя е достатъчно полезна и интересна за потребителите. Можете разбира се да се доверите на професионален копирайтър, който да вплете UX и ключовите думи по страхотен начин във вашите нови постове.

Отново подчертаваме, че това е експериментална техника, която много малко хора в света имат смелостта да използват. Една малка препоръка – описаното по-горе е добре да се прилага за сайтове, който разполагат с много съдържание.

Ако не разбирате какво правите по-добре не го правете, защото рискувате да загубите повече, отколкото да спечелите. Понякога, това дали да направите подобна крачка може да зависи и от нишата, в която сте и това също е нещо, което трябва да бъде детайлно анализирано.

4.7/5 - (234 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu