IdeaMAX

Google тайната, която пропуснахте

IdeaMax » Блог » Google тайната, която пропуснахте
Google тайната

През последната седмица, в данните си от Analytics, много хора, дори такива, които не се занимават с оптимизация забелязаха стойността:

Secret.ɢoogle.com You are invited! Enter only with this URL. Copy it. Vote for Trump!„.

Тази стойност се появява в различни графи при различните потребители. Най-често бива забелязана в графата за език на посетителите.

В първия момент човек би си помислил, че Google агитират или са агитирали за Тръмп.

Оказва се обаче, че руснакът Виталий Попов някакси е успял да регистрира домейна ɢoogle.com и да създаде събдомейн secret.ɢoogle.com

Тревожно, нали???

Няма място за притеснения, това всъщност не е истинският домейн google.com. 😉

Щом не е истинският, какъв е тогава?

Тънката разлика между оригиналния и фейк домейна е в първата буква „g„, която всъщност е специален символ на име „Latin Letter Small Capital G„. Символът е с код 0262.

При използване на този специален символ, домейнът изглежда така: ɢoogle.com.

Визуалната разлика е малка и ако не се загледате достатъчно, може да изпаднете в паника за момент.

Фалшивият сайт изглежда така:

Фалшивият сайт

При влизане в него, URL адреса в браузъра автоматично бива променен на:

spam url

Това не е хвалебствена статия

Публикуваме тази статия не за да приветстваме руснака за оригиналната идея, а за да ви накараме да се замислите и да бъдете по-внимателни, когато отваряте дадена връзка.

Можете да се опарите, ако кликнете на връзка, която ви заведе към фишинг сайт, нали? Най-често фишинг сайтовете имитират сайтове за разплащания като PayPal с цел да откраднат данните на потребителите. Затова бъдете внимателни!

Народът е казал – три пъти мери, един път режи! За щастие, случаят с ɢoogle.com не е свързан с фишинг, но човек винаги трябва да има едно на ум. 🙂

Но нека не губим фокуса от основната тема. Този тип маркетинг се нарича „referral spam“.

Какво е referral spam?

Това е „фалшив“ трафик от препратки или директни посещения. Всъщност, това е един доста умен и хитър маркетинг метод. За тези, които не знаят – referrer стойността се предава чрез HTTP хедърите, които се изпращат от браузъра на потребителя към сървъра, на който се хоства сайта. Стойностите, които идват с HTTP хедърите се записват от скрипта за проследяване на Analytics и това по принцип ни помага да можем да проследяваме посетителите си спрямо различни показатели.

Лошото в случая е, че referrer стойността може да бъде манипулирана, т.е. винаги може да бъде подменена, преди или по време на изпращането ѝ към уеб сървъра на сайта, което означава, че невинаги можем да разчитаме на достоверността на тези стойности.

Това не важи само за referrer стойността – още много други неща могат да бъдат манипулирани, преди да са изпратени към сървъра, но просто ви я даваме за пример. 🙂

Мога ли да блокирам secret.ɢoogle.com?

Искате да не виждате подобни данни в своя Analytics акаунт? За щастие има начин!

  1. В Analytics акаунта отидете на Admin > All Filters
  2. Натиснете бутона „New Filter“ и в полето „Filter Name“ въведете ɢoogle.com
  3. На „Filter Type“ изберете „Custom„. В поле „Filter Field изберете „Campaign Source
  4. В поле „Filter Pattern“ въведете „ɢoogle.com“ и натиснете бутона „Save

Тази методика може да ви помогне да се отървете и от много други подобни маркетинг трикове, така че може да я ползвате на воля.

В заключение ще кажем, че маркетинг креативността по света е неизчерпаема, но потърпевшите от тези „шеги“ могат да понесат сериозни загуби, ако бъдат измамени чрез фишинг. Както вече ви казахме – внимавайте!

Когато вадите или прибирате пари в джоба си, сте особено внимателни да не изпуснете някоя банкнота, нали?

Действайте по същия начин, когато посещавате сайтове, и всичко ще бъде наред!

П.С. И ако случайно сте решили да пробвате да регистрирате второ копие на Google – откажете се, защото това беше първото нещо, което опитахме да направим с екипа на IdeaMAX 🙂

4.7/5 - (230 votes)
Снимка на Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико

Димитър Георгиев - Бико е основател на дигитална маркетинг агенция IdeaMAX. Притежава над 15 години опит в SEO за клиентски проекти на 5 континента, включително е консултирал някои от сайтовете в Топ 500 на планетата със стотици милиони потребители на месец от търсещи машини като Google. През кариерата си е работил с някои от най-големите брандове в България по отношение на тяхната онлайн видимост.

Свържете се с IdeaMax.eu